Верковиќ и тезата за бугарскиот карактер на Македонците

Член од
6 август 2006
Мислења
201
Поени од реакции
29
Темава ја отворам бидејќи ме интересира како стојат другите членови по ова прашање. За почеток, ќе нафрлам само некои податоци, до коишто дојдов во врска со Верковиќ.

Павел Јозеф Шафарик, еден од најпознатите чешки слависти, во периодот 1819-1833 работел како професор во гимназијата во Нови Сад. Тој бил живо заинтересиран за Македонија и ја застапувал тезата дека едно од племињата кои ја населуваат Македонија и Тесалија е правнук на Кирила... околу Разлог има 13 старословенски населби каде уште се говори кирилски...

(извор, LANP Praha Sign. Num. 64). Понатаму, внукот на Шафарик, Јанко Шафарик (1814-1876) ја продолжил мисијата на деда си на Балканот, заседнувајќи во Белград, кадешто се запознавал со македонските трговци таму и организира цела една дејност на собирање македонски народни старини.

Токму по негова препорака српската влада го испраќа во Македонија Стефан Верковиќ, којшто издава два тома македонски народни песни. Прво издание е збирката „Народне пјесме македонских Бугара“ (во следниот пост ќе ви дадам линк за целосната пдф верзија) којашто за нас е од најголем интерес. Во неа Верковиќ како увод пишува посвета за српската владетелка.

Таму тој дава прецизни информации за Македонија и населението, само што цело време преовладува неговото мислење за бугарскиот карактер. Е сега, постои мислење (Пенушлиски) дека токму Верковиќ во средината на 19 век е еден од првите промотори на идејата за бугарскиот карактер на македонците.

Во следниот пост ќе го најдам линкот за првото издание на „Нар. пјесме македонских Бугара“ и ќе ви го постирам, а и ќе ги подвлечам работите што се клучни. Во меѓувреме чекам коментари...

Последно уредено од модератор:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Еден човек неможе да зборува во името на една нација на која ни самиот не припаѓа, така да татари помирни малце.

Член од
22 февруари 2009
Мислења
746
Поени од реакции
35
Одлично да дискутираме за некој кој ги зел песните од македонците и послем додал дека се бугари и сега треба со бугарите да си објаснуваме.

Исто како што и денес сите Македонски песни бугарите си ги присвојуваат за свои.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Одлично да дискутираме за некој кој ги зел песните од македонците и послем додал дека се бугари и сега треба со бугарите да си објаснуваме.Исто како што и денес сите Македонски песни бугарите си ги присвојуваат за свои.
Не е баш така. Дадов линк - читај. Верковиќ објаснува многу добро зошто песните ги нарекол така. Треба читање!

А тоа што ти се нарекуваш Македонец не значи дека пред 150 години го користеле истиот етноним.

Клик на мојот потпис за изјаснување на тогашната положба.

Член од
22 февруари 2009
Мислења
746
Поени од реакции
35
На 24 јуни 1861 година, од печатницата на Анте Јакиќ, во Загреб, излегол од печат Зборникот од народни умотворби на браќата Миладиновци - "Бугарски народни песни, собрани од браќа Миладиновци", дело со речиси 600 македонски народни песни и точно 77 бугарски (отстапени од бугарскиот фолклорист Васили Д. Чолаков). Како што докажува дописката на Миладинов во Москва, се до печатењето на книгата, таа го носи работниот наслов „Македонски народни песни“ и оваа промена во последен момент е предмет на контроверзии (всушност, насловот „Бугарски народни песни“ за прв пат се спомнува во писмо на Чолаков до Др. Фрањо Рачки кусо пред самото печатење). Во додаток на речникот, исто така се наоѓа и дел од првиот македонско-хрватски речник што Миладинов го спремал но не го објавил во целост (2000 збора) заради големината на Зборникот.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Еден човек неможе да зборува во името на една нација на која ни самиот не припаѓа, така да татари помирни малце.
:helou:

А да напишам јас книга :

Народње псемје Казакстанских Бугара - а?

Член од
22 февруари 2009
Мислења
746
Поени од реакции
35
Тука си птицо од што мака еден србин пиши дека македонскиот јазик е бугарски,да не е алчен за пари или е бугароман како Драганов или шпион руски.
Инаку поимот народ нација денес или пред 150 годин или во времето на Александар Македонски не е исто.
прочитај го демостен ке ти објасни што е народ а што нација или германските историчари кои по преминот на државите од кралства во републики или држави го објаснуваат овој дел.Што е раја а што каурин?

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Па тоа го напоменав во една тема, а они нека си проверат што значи поимот Бугар во сите периоди и после да гракаат.

Џабе им е со тој. Ништо нема да докажат.

E

emission

Гостин
Не е баш така. Дадов линк - читај. Верковиќ објаснува многу добро зошто песните ги нарекол така. Треба читање!

А тоа што ти се нарекуваш Македонец не значи дека пред 150 години го користеле истиот етноним.

Клик на мојот потпис за изјаснување на тогашната положба.
Објаснува зошто песните ги нарекол така. Но неговата теза многу лесно се побива од Македонски извори од тоа време, од странски па и од Бугарски и Српски. Тоа дека секој Македонец се нарекувал Татар е голема лага кажана од негова страна како што веќе кажав побиена со многу докази.

N

n/a

Гостин
Женски песни? :pos2:
Бугарски се,гарант.
Србин не пишуе такви заебанции.

п.с. Ако намераваш следечо да ми кажеш дека и јас сум бугарин пошто дрн-дрн `историски` така искачало и сега ја и ти сме братучеди :) и дрн-дрн...
ќе ти кажам дека веројатно си прав. :) ?
Али `роџаче`,
тие ќе се смешаат со најлошите од најлошите срби, :vozbud:
сега после неколку колена интензивно мешање на зла крв :)
мештаните овде уопште не пишуваат женски песни. :pos2:

Него на споменуење на мајка Бугарија,
вадат нож и викаат кај е мајка... да ја заколам!!! :vozbud:
:back:

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Тука си птицо од што мака еден србин пиши дека македонскиот јазик е бугарски,да не е алчен за пари или е бугароман како Драганов или шпион руски.
Инаку поимот народ нација денес или пред 150 годин или во времето на Александар Македонски не е исто.
Веќе не сум птица, Гардеец сум.
1. Годината е 1860, значи нема Егзархија, нема Бугарија, а зошто - сам си напишал.
2. Сите автори на книги пишани во Македонија од тој период си го нарекуваат јазикот бугарски, знаеш ги кои се.

Објаснува зошто песните ги нарекол така. Но неговата теза многу лесно се побива од Македонски извори од тоа време, од странски па и од Бугарски и Српски. Тоа дека секој Македонец се нарекувал Татар е голема лага кажана од негова страна како што веќе кажав побиена со многу докази.
Јас имам друг впечаток. Во кој извор се зборува за Македци и македонски јазик. Тогаш името Македонија било зелосно окупирано од Грците.
Не ги мешај тука Татарите, нема врска. И те чекам уште да одговориш за Нуше и Петре.

E

emission

Гостин
Веќе не сум птица, Гардеец сум.
1. Годината е 1860, значи нема Егзархија, нема Бугарија, а зошто - сам си напишал.
2. Сите автори на книги пишани во Македонија од тој период си го нарекуваат јазикот бугарски, знаеш ги кои се.
Немој да лажеш дека сите го нарекувале јазикот бугарски. Имало некои што го нарекувале Славјано-бугарски ама да не ти го цитирам Мажовски да видиш дека го смета за различен од бугарскиот и многу постар. Пулевски го заборави ти исто така.
Јас имам друг впечаток. Во кој извор се зборува за Македци и македонски јазик. Тогаш името Македонија било зелосно окупирано од Грците.
Не ги мешај тука Татарите, нема врска. И те чекам уште да одговориш за Нуше и Петре.
Исто така голема лага дека името Македонија било окупирано од Грците. Како што ти кажав многу извори го негираат тоа па и самиот Славејков ваш бугарски. За крај еден цитат кој ти ги ништи сите квази теории во корен.

Учителот Ѓорѓи Македонски го оставил овој запис во 1846 година: "Да се знае кога селаните од моето село Радибуш, Криворечка Паланка, ме главија за учител во нашето селско училиште... Славјанското писмо го изучив од татко ми Димитрија Маќедонски, кој така се вика зашто сме Маќедонци а не Грци, а неговиот татко се викал Јосиф, свјаштеник, а неговиот дедо Стојман, свјаштеник. И ја прекорот си го зедов Маќедонски, а не по татко ми и дедо ми, за да се знае оти сме Славјани од Маќедонија..
Во 1848 година, свештеникот Димитрија
а моето назначување, вели, се заложи најмногу господин Михаљ Македонски, зашто сум роден Македонец и службата ја терам македонски. Од бога било пишано моето отечество Македонија да страда од Грците, па тие не им даваат и денеска мир, иако сите знаат дека Македонија била постара држава и од нивното царство. Ние сме си имале наши словенски учители и просветители, Кирил и Методиј, кои што ни го оставија нашето словенско писмо. Тие се родум Македонци од Солун, славната престолнина на Македонија

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Сето ова е постирано драги мои, тоа што токму на тие теми никаде ги нема Бугариве и потоа сеуште верглаат едно исто говори самото по себе.

Компилација на историски извори за Македонците

Нека се замајуваат во своите лаги, нека се препелкаат ко свињи во кал.

Kajgana Shop

На врв Bottom