Нема бесплатен паркинг во општина Центар - ќе плаќаат сите

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Ајде ќе ги разберам треба да се плати. Али цениве бате се астрономски, мислам на ништо не личи јеботе да му дам 45 денара за саат време. Саат време треба да биде 20 денара максимум. Маме им ебам лоповско. Залажаа година две и сеа скупо ќе платиме за све.

B

Borg_Drone

Гостин
:pos2:Она што му треба на Скопје, е подобрена инфраструктура и ПАРКИНГ места.А паркинг места во Скопје нема, на тие места што се погодни за паркинг места, никнуваат згради и други објекти, тоа се вика непланско градење во Скопје, и после тоа се чудиме зошто сообраќајот во Скопје е хаос, зошто нема во Центар слободно место за паркирање и.т.н.Ова мене ми мириса на уште еден елегантно смислен начин за земање пари од граѓаните на Скопје.А и сопственикот на фирмава што го добила тендеров сигурно е "внуче" на Коце a.k.a. Сандански.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.812
Поени од реакции
12.302
Море м.м.е на Скопје му фали еден динамит да фати центарот и околина. Да се подзачисти па тоа подрачје наново да се изгради-според број на жители и функционалност. Вака е...плукни залепи.

B

Borg_Drone

Гостин
Море м.м.е на Скопје му фали еден динамит да фати центарот и околина. Да се подзачисти па тоа подрачје наново да се изгради-според број на жители и функционалност. Вака е...плукни залепи.
Нели Коце пред да стане градоначалник водеше дебати со разноразни негови противници, луѓе кои беа кандидирани во градоначалничката трка, и самиот он кога водеше со нив дебати (еве ќе ја земеме за пример дебатата со Тито Петковски, која се водеше на Сител кај Валентин) се чукаше во гради и велеше дека владата ќе застанела зад градот Скопје, зад секој проект ако дошол он на градоначалничката функција (ќе застане во смисол, ќе го поткрепи финансиски градот за секој проект).Ова што го прават не е проект, работата е да се среди проблемот со паркинг местата во градот, значи да им се помогне на граѓаните на градот да се создаде простор, а не да им се одмогне, и да се цицаат финансиски граѓаните.Нека побара Коце од владата помош, за да се среди од корен целата инфраструктура, нели викаше дека владата 100% го поддржува??Епа тогаш што е проблемот да се побараат пари, и да се среди и овој проблем.Проблемот е тоа што сакаат да се опарат, ем градот, ем внучето на Коце.Така одат работите во Македонија, се е тоа поврзано фамилијарно.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Нели Коце пред да стане градоначалник водеше дебати со разноразни негови противници, луѓе кои беа кандидирани во градоначалничката трка, и самиот он кога водеше со нив дебати (еве ќе ја земеме за пример дебатата со Тито Петковски, која се водеше на Сител кај Валентин) се чукаше во гради и велеше дека владата ќе застанела зад градот Скопје, зад секој проект ако дошол он на градоначалничката функција (ќе застане во смисол, ќе го поткрепи финансиски градот за секој проект).Ова што го прават не е проект, работата е да се среди проблемот со паркинг местата во градот, значи да им се помогне на граѓаните на градот да се создаде простор, а не да им се одмогне, и да се цицаат финансиски граѓаните.Нека побара Коце од владата помош, за да се среди од корен целата инфраструктура, нели викаше дека владата 100% го поддржува??Епа тогаш што е проблемот да се побараат пари, и да се среди и овој проблем.Проблемот е тоа што сакаат да се опарат, ем градот, ем внучето на Коце.Така одат работите во Македонија, се е тоа поврзано фамилијарно.
Па како и сите проекти така и овој проект ќе биде подржан од владата,и добро е што им текна.Човек не може пеш да помине од автомобили низ центарот на Скопје.Само мислам дека цените за паркирање се мали,треба барем да се дуплираат,како што се и платите во Скопје дупло повисоки одколку во другите градови низ Македонија.Плус Скопјани имаат алтернатива со градски превоз,а другите немаат.:toe:

B

Borg_Drone

Гостин
Па како и сите проекти така и овој проект ќе биде подржан од владата,и добро е што им текна.Човек не може пеш да помине од автомобили низ центарот на Скопје.Само мислам дека цените за паркирање се мали,треба барем да се дуплираат,како што се и платите во Скопје дупло повисоки одколку во другите градови низ Македонија.Плус Скопјани имаат алтернатива со градски превоз,а другите немаат.:toe:
Ова што го прават не е проект, работата е да се среди проблемот со паркинг местата во градот, значи да им се помогне на граѓаните на градот да се создаде простор, а не да им се одмогне, и да се цицаат финансиски граѓаните
И ако некој зема убава плата во Скопје не значи дека сите граѓани на градот Скопје земаат убава плата.Инаку оваа одлука ќе важи за сите, не само за граѓаните на Скопје, така да ако ти дојдеш во Скопје и паркираш...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
И ако некој зема убава плата во Скопје не значи дека сите граѓани на градот Скопје земаат убава плата.Инаку оваа одлука ќе важи за сите, не само за граѓаните на Скопје, така да ако ти дојдеш во Скопје и паркираш...
Не идам во блиска иднина,а ако дојдам ќе си користам градски сообраќај кој ми е многу поефтин од паркирање низ центарот.Мислам дека оние кој не се добро платени во Скопје веќе е крајно време да размислат за да го сменат местото на живеење,и да не ми глумат “Скопјани“.:smir:

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Ајде ќе ги разберам треба да се плати. Али цениве бате се астрономски, мислам на ништо не личи јеботе да му дам 45 денара за саат време. Саат време треба да биде 20 денара максимум. Маме им ебам лоповско. Залажаа година две и сеа скупо ќе платиме за све.
Милојко,цената не само што треба да е 45 него треба да е 90 денари од час. Зашто?
Финтата е да почнат да се одвикнуваат луѓето до продавница да одат со кола,за 200 метри со кола,немој..
Треба да е како во европските градови,да има паркинг на попериферните делови од градот,а во центарот место за пешаците,не како сега,по 10 минути да чекаш на пешачки да поминеш.

B

Borg_Drone

Гостин
Не идам во блиска иднина,а ако дојдам ќе си користам градски сообраќај кој ми е многу поефтин од паркирање низ центарот.Мислам дека оние кој не се добро платени во Скопје веќе е крајно време да размислат за да го сменат местото на живеење,и да не ми глумат “Скопјани“.:smir:
Па ако гледаме така на работите, тогаш и тие што живеат во Прилеп и кој се жалат на тоа дека не се добро платени крајно време е веќе да се преселат и во село, на планина да живеат и да не глумат градски луѓе.Или пак на крај ќе испадне дека градот не е како што ти го замислуваш, дека право на живот има тука секој, без разлика на богатството што го има.
Како и да е тука не станува збор за Прилеп за Скопје или пак за тоа дали Скопје е Беверли Хилс или не.Тука станува збор за паркирањето да не забегуваме од темата.
Коце ако е мангуп и ако се гледа себеси како градоначалник на граѓаните на Скопје, и ако се смета како дел од таа преродба нивна, односно како човек кој му служи на народот, тогаш ќе најде начин да го реши проблемот, без да ги цица со астрономски цени граѓаните на овој град.А за твоја информација инаку цел град не може да користи градски превоз, и немој да мислиш дека и сега тие што користат градски превоз дека се бројат на прсти, има многу луѓе такви, но има и луѓе кои користат и сопствени возила.Никој не вика дека не е погрешно да се паркира по тротоари или каде ќе се стигне, ако ништо друго јас на работа одам со велосипед и знам како е тука, но тука градот си е крив за тоа, никој не им е крив, да се мислело на време и да се градело по планот можеби вака немаше да биде во Скопје.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па ако гледаме така на работите, тогаш и тие што живеат во Прилеп и кој се жалат на тоа дека не се добро платени крајно време е веќе да се преселат и во село, на планина да живеат и да не глумат градски луѓе.Или пак на крај ќе испадне дека градот не е како што ти го замислуваш, дека право на живот има тука секој, без разлика на богатството што го има.
Како и да е тука не станува збор за Прилеп за Скопје или пак за тоа дали Скопје е Беверли Хилс или не.Тука станува збор за паркирањето да не забегуваме од темата.
Коце ако е мангуп и ако се гледа себеси како градоначалник на граѓаните на Скопје, и ако се смета како дел од таа преродба нивна, односно како човек кој му служи на народот, тогаш ќе најде начин да го реши проблемот, без да ги цица со астрономски цени граѓаните на овој град.А за твоја информација инаку цел град не може да користи градски превоз, и немој да мислиш дека и сега тие што користат градски превоз дека се бројат на прсти, има многу луѓе такви, но има и луѓе кои користат и сопствени возила.Никој не вика дека е погрешно да се паркира по тротоари или каде ќе се стигне, ако ништо друго јас на работа одам со велосипед и знам како е тука, но тука градот си е крив за тоа, никој не им е крив, да се мислело на време и да се градело по планот можеби вака немаше да биде во Скопје.
Така е,ама кога никој не се заниша за тоа дека Прилеп пред некој месец го претворија во “град-платен паркинг“ иако нема алтернатива како што е градски сообраќај или превоз,тогаш што има да се буните сега за Скопје.Или мислите дека Скопјани се посебна врста привилегирани граѓани,кој покрај тоа што земаат високи плати,работат исклучиво административни работи,требало и да не плаќаат за паркинг како Прилепчани или другите граѓани во државава?Зошто власта распишува тендери за да обезбеди автобуси само за Скопјани,килави ли се или што?Или пак мислиш дека некој вработен административец од Скопје кој не произведува ништо и не го полни буџетот на оваа држава е позаслужен одколку некој Прилепчанец што насадил 2 хектари тутун,па треба и доплнително пеш да оди на пазар,“капнат“ од работа за да се прехрани но и да го полни буџетот во државава?:toe:

B

Borg_Drone

Гостин
Така е,ама кога никој не се заниша за тоа дека Прилеп пред некој месец го претворија во “град-платен паркинг“ иако нема алтернатива како што е градски сообраќај или превоз,тогаш што има да се буните сега за Скопје.Или мислите дека Скопјани се посебна врста привилегирани граѓани,кој покрај тоа што земаат високи плати,работат исклучиво административни работи,требало и да не плаќаат за паркинг како Прилепчани или другите граѓани во државава?Зошто власта распишува тендери за да обезбеди автобуси само за Скопјани,килави ли се или што?Или пак мислиш дека некој вработен административец од Скопје кој не произведува ништо и не го полни буџетот на оваа држава е позаслужен одколку некој Прилепчанец што насадил 2 хектари тутун,па треба и доплнително пеш да оди на пазар,“капнат“ од работа за да се прехрани но и да го полни буџетот во државава?:toe:
Жалам за тоа што ви се случило во Прилеп, но јас не живеам во Прилеп, јас живеам во Скопје, да бев жител на вашиот град ќе се бунев, како што се бунам сега на пример, а тоа што некој таму не се бунел на време тука јас не можам ништо да направам.За автобусите исто така слободно бунете се, и онака онака оваа влада рече дека е влада на народот, значи имате право на бунење а и по можност нешто друго (ова за сите важи) ако ептен претераат тие што се горе ама тука пак самите сме си криви.

2. За црвеното:

Си нашол на кого да кажуваш, ама еве ќе ти кажам во Скопје не се сите такви како што ги замислуваш ти, ако ништо друго такви луѓе има и во вашиот град, јас ги сметам сите за еднакви без разлика на богатството што го имаат, и сметам дека тие кои се залетуваат премногу со нивните функции, плати и.т.н. дека еден ден ќе паднат.Ја знаеш онаа старата "кој високо лета, ниско паѓа"??Еден таков пувеж денеска ми се закануваше дека бил нешто во МВР ама го суредив на културен и фин начин.
Затоа не се залетувај да мислиш дека тука сите граѓани се со некакви си астрономски плати и незнам си што, за твое инфо јас ја имам осетено горчината и суровоста на животот, зошто јас сум израснат само од еден родител, татко ми отиде на мали години....
Тука промени се во размислувањето, јас го разбирам твојот гнев но немој да мислиш дека тука сите се исти.Зошто и јас го имам осетено тоа што си го осетил ти од некои лајнари, кои си мислат дека ако се шефови или пак директори дека можат да изигруваат богови.

П.С.

Се извинувам за офф топикот, но најмногу ми е интересно кога некој ќе ми рече дека се сметам за привилегиран господин, со астрономска плата, а одам со точак (со една скршена педала) и не можам да положам за една скапана кола, и исто така не можам да се запишам на еден факултет ( и тоа вонредно), и морам на работа да трпам секакви будали за да однесам дома кеш за да можам да го протуркам овој месец или наредниот.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.812
Поени од реакции
12.302
Па мислам дека би било добро владата да застане зад проблемите во Скопје. Не дека ги нема и во другите градови, не дека и таму не треба владата да помогне, но Скопје како капитал сити, како концентрација на 99% од владините институции, како и трговски и други (сотпански и нестопански) комерцијални капацитети...значи и концентрација на популација (стара општина Аеродром на пример беше со големина на неколку помали градови во Македонија). А пошто досега не се успеа со децентрализирање на владините институции и стопанството низ Македонија (со што колку толку ќе се децентрализираше и натрупаната популација и сите проблеми што одат со овој феномен), владата би требало да се справува со последиците од овој хаос.
Некои од овие закони се малку и терсене за одредени категории корисници на централното подрачје, но ... штета што јавниот па и друг алтернативен превоз не функционираат нормално.

За паркинг проблемите, мислам дека премногу и од секој градоначалник се збореше за гаражи, катни и слични, но досега освен заградување на некои улици или веќе постоечки паркинг места, друго ништо и не е направено. Честа за објекти како Рамстор кои си имаат свој паркинг, обично комерцијалните објекти немаат свои паркинзи. Дали оној што гради вакви објекти низ централното подрачје е обврзан да обезбеди според прописи не знам, но дефинитивно треба да ги врзат новите градби со соодветен паркинг капацитет, без разлика дали има место или не. Ако нема место за соодветен влез, пристап и паркинг...мора да се створи, инаку градба јок :smir:

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
Да не ти е останат каледнар од 1923 година на ѕид?
Тогаш, да... колата била луксуз. 2009 година, колата е потреба.
Едно семејство има потреба од ЕДЕН автомобил. Сè над тоа е луксуз. И мене ме с`скаат да си купам кола, затоа што финансиски ми се може, па зошто да се „сељачам“ и да се возам со автобус или точак? Е па затоа што работам во центар и зошто не сакам да се нервирам насабајле кога нема да најдам паркинг, кога ќе ме земе пајак или кога ќе ме изгребат. Видиш, се преживувало без автомобил.

Паркирање во центар е безобразлук кој треба да се наплати. Пешачка перспектива :)

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Паркирање во центар е безобразлук кој треба да се наплати. Пешачка перспектива :)
Не е само паркирањето во центар безобразлук кој треба да се наплати,туку и воздухот треба да го наплаќаат.:toe:
Ти знаеш ли што значи да дишеш воздух од центарот-срцето на светската метропола Скопје?

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Едно семејство има потреба од ЕДЕН автомобил. Сè над тоа е луксуз. И мене ме с`скаат да си купам кола, затоа што финансиски ми се може, па зошто да се „сељачам“ и да се возам со автобус или точак? Е па затоа што работам во центар и зошто не сакам да се нервирам насабајле кога нема да најдам паркинг, кога ќе ме земе пајак или кога ќе ме изгребат. Видиш, се преживувало без автомобил.

Аа, зашто ти немаш кола, сакаш сите да немаме.

Колку фино од тебе.
Еве јас бидејќи немам автобус, сакам на приватњациве да им опнат 80.000 евра годишно за дозвола за возење на истиот. Па после само државата да има автобуси.
Јас немам автобус, а не се нервирам да чекам на станици и користам точак.
Гледаш, се можело и без автобус.

Имам и една приказна за авионите, ама ај следен пат...

Kajgana Shop

На врв Bottom