Port Forwarding

• Креатор на темата Креатор на темата paraglajder
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.843
Поени од реакции
1.636
Дали некој може да најде (или направи) добро упатство како да се направи Port Forwarding со цел да се овозможи компјутерот максимално брзо да ги данлоадира торентите?

Пробав со PFConfig, но неможам да најдам сериски број што работи. (ако има некој може и тоа по ПП)

Ова ми изгледа како мошне корисна работа, па ако некој може да помогне, би го ценел тоа многу...

Поздрав и фала однапред.

Дали некој може да најде (или направи) добро упатство како да се направи Port Forwarding со цел да се овозможи компјутерот максимално брзо да ги данлоадира торентите?

Пробав со PFConfig, но неможам да најдам сериски број што работи. (ако има некој може и тоа по ПП)

Ова ми изгледа како мошне корисна работа, па ако некој може да помогне, би го ценел тоа многу...

Поздрав и фала однапред.

на ПП имаш :helou:

Поздрав и фала однапред.

Кажи го моделот на рутерот за да можеме да ти помогнеме.

Поздрав и фала однапред.

Влези си во рутерот (ако го имаш)

Пробај пиши вака во интернет пребарувачот:

192.168.1.1

Би требало да ти отвори полиња за јузер и пасворд и таму во двете пиши со мали букви admin (ова е за 80% од рутерите)

Таму во менијата прочепкај ќе најдеш Port Forwarding и отвори си ги портите што ти требаат, ама и без нив торентите се симнуваат со максимум, само помал е upload :smir:

192.168.1.1

Би требало да ти отвори полиња за јузер и пасворд и таму во двете пиши со мали букви admin (ова е за 80% од рутерите)

Таму во менијата прочепкај ќе најдеш Port Forwarding и отвори си ги портите што ти требаат, ама и без нив торентите се симнуваат со максимум, само помал е upload :smir:

Ако даваат сидерите добро, колку ти чини нетот со толку ќе симињаш :Ѕ

А ај ова шо го болдирав појасни ми го ако не ти е тешко.
Пошо (бар кај мене) има да си наместиш колку сакаш да ти биде максималниот upload на торентот кога го симнуваш фајлот, а и кога сидуваш, си местиш максимум аплоуд спид и не ти срка од аплоуд.

Ако даваат сидерите добро, колку ти чини нетот со толку ќе симињаш :Ѕ

А ај ова шо го болдирав појасни ми го ако не ти е тешко.
Пошо (бар кај мене) има да си наместиш колку сакаш да ти биде максималниот upload на торентот кога го симнуваш фајлот, а и кога сидуваш, си местиш максимум аплоуд спид и не ти срка од аплоуд.

Да де, така е.

Само јас зборувам, да речеме да ставиш unlimited upload, и сеа без port forwarding тоа ќе оди со 10-15KB Upload а со отворен порт ќе оди колку што ти дозволува интернет провајдерот, пример 60-70KB Upload.

А тоа што ти можеш сам да си наместиш, тоа е друго.
А Port Forwarding не помага во Download.

Да де, така е.

Само јас зборувам, да речеме да ставиш unlimited upload, и сеа без port forwarding тоа ќе оди со 10-15KB Upload а со отворен порт ќе оди колку што ти дозволува интернет провајдерот, пример 60-70KB Upload.

А тоа што ти можеш сам да си наместиш, тоа е друго.
А Port Forwarding не помага во Download.

Која глупост ја тропна сега...

во опциите види на кој порт ти е ставен торентот и после иди во рутерот отвори го тој порт, а види можеби и firewall-от да ти го блокира тој порт
а за аплоад, намести на околу 80% од вкупната брзина аплоад што ја имаш, така максимално ке ти иде download

Кажи го моделот на рутерот за да можеме да ти помогнеме.

Моделот е Motorola SB5101E

192.168.1.1

username i password еве пробивам со admin - не бива :(

во опциите види на кој порт ти е ставен торентот и после иди во рутерот отвори го тој порт, а види можеби и firewall-от да ти го блокира тој порт
а за аплоад, намести на околу 80% од вкупната брзина аплоад што ја имаш, така максимално ке ти иде download

Па портот ми е затворен како што можев да проверам на еден веб сајт. Кога има добри сидери навистина се симињаат побрзо торентите.

Не сум експерт на ова поле, ама еве вчера симињав еден филм од 1.4 гига и просечната брзина ми беше некаде 40 Кб/с а инаку максималната ми е околу 370 Кб/с. Од околу 110 сидери и незнам колку peers бев конектиран со 29.

И сега муабетот ми е - нели може со отварањето на некој порт, торент клиентот да се поврзи подобро со сидерите за да се добие по добра download брзина или на некој начин да ги пронајде најдобрите сидери за таа цел, незнам....

Моделот е Motorola SB5101E

Ти имаш модем, а не рутер. Не треба да го конфигурираш модемот преку веб интерфејс, едноставно инсталирај uTorrent и во опциите селектирај го Add Windows Firewall Exception. Ако користиш антивирус со сопствен firewall или пак имаш инсталирано посебен firewall, таму среди си.

Ти имаш модем, а не рутер. Не треба да го конфигурираш модемот преку веб интерфејс, едноставно инсталирај uTorrent и во опциите селектирај го Add Windows Firewall Exception. Ако користиш антивирус со сопствен firewall или пак имаш инсталирано посебен firewall, таму среди си.

Точно така. ти немаш рутер. тоа моторолата е само модем.

И друго. Колку што знам, торент воопшто не работи ако го му забраниш портот (преку firewall или на рутер ако не го форвардираш).

Ама ти немаш рутер и торент ти работи значи портот е успешно отворен.
За побрзо да ти работи направи едно или повеќе од следниве:
-земи си побрза конекција
-барај торент со повеќе сидери
-смени ги поставките во торент програмот

Точно така. ти немаш рутер. тоа моторолата е само модем.

И друго. Колку што знам, торент воопшто не работи ако го му забраниш портот (преку firewall или на рутер ако не го форвардираш).

Ама ти немаш рутер и торент ти работи значи портот е успешно отворен.
За побрзо да ти работи направи едно или повеќе од следниве:
-земи си побрза конекција
-барај торент со повеќе сидери
-смени ги поставките во торент програмот

Мислиш на upload limit и download limit нели?

Во секој случај фала многу момци незнаев дека сум имал модем што не бил рутер :)

Сега таму се чепкав во uTorrent мислам дека го заебав и него нешто :)

Ваљда ке го управам. Фала уште еднаш.

Ако отвориш порт, нема никако да ти делува на download брзината, туку само на upload.

Ако отвориш порт, нема никако да ти делува на download брзината, туку само на upload.

Доколку направиш portforwarding ја отвораш портата која што си ја одбрал дека ќе се користи во p2p клиентот, било тоа uTorrent, Azureus итн. Зошто е битно да се направи portforward? Затоа што ако ти е портата затворена, ќе имаш проблеми со конектирање кон други клиенти. Ако торентот има 1000 сидери тогаш не е проблем, и на 5% да се приклучиш доволно ќе ти биде за да ја достигнеш максимум download/upload брзината што ја имаш. Сосема е друга работата кога торентот има вкупно 50 сидери, па тогаш на едвај 2 ќе се приклучиш и ќе го симнуваш цел ден. Стварно не знам од кај ти е идејата дека ако се отвори портот, тоа влијае само на upload брзината?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom