Како соседите се справуваат со економската криза?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ама ако маjка ти реве по телефон,ке пратиш,ако сестра ти исто,ако брат ти исто ке пратиш.Ке доjдеш во РМ на одмор,пак ке им дадеш.
Това владите го знаат много добре и за нив това е во изгода.
Е па за да не праќам стално,ќе си ги земам со мене,па нека чекаат бирокративе кога ќе си дојдам на одмор,ако вопшто дојдам во Македонија,кога имам на располагање други туристички дестинации.
Државава всушност ќе остане само со стари доквакани бирократи кој ќе ја чекаат пензијата,нешто слично како Бугарија во моментов.:smir:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Е па за да не праќам стално,ќе си ги земам со мене,па нека чекаат бирокративе кога ќе си дојдам на одмор,ако вопшто дојдам во Македонија,кога имам на располагање други туристички дестинации.
Државава всушност ќе остане само со стари доквакани бирократи кој ќе ја чекаат пензијата,нешто слично како Бугарија во моментов.:smir:
Еj без да споменеш Бугариja не можеш да спиш.Веднага тогава ке ти кажам разликата со пензионерите.
Да во БГ има много пензионери,но и тези,които са надвор пратат пари.Парите на емигрантите са около 2,5 милиарда евро за една година.
Незнам дали знаеш но тука во БГ државата стимулира пензионерите да работат и за сека година след пензиja им зголемува пензиите со 2%.
Доколкото знам,во РМ е обратното.:wink:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Еj без да споменеш Бугариja не можеш да спиш.Веднага тогава ке ти кажам разликата со пензионерите.
Да во БГ има много пензионери,но и тези,които са надвор пратат пари.Парите на емигрантите са около 2,5 милиарда евро за една година.
Незнам дали знаеш но тука во БГ државата стимулира пензионерите да работат и за сека година след пензиja им зголемува пензиите со 2%.
Доколкото знам,во РМ е обратното.:wink:
Абе вие сте биле ептен стегнати ебаго.Кај нас дијаспората праќа 1 милјарда евра,иако официјално сме 4 пати помалку од вас.:smir:

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
mislam deka vo damnesno minato bese atraktivno da se upotrebi zborot PECALBA,sega mislam deka poadekvaten zbor e pat pod noze i da odime site vo stanstvo ama ne na pecalba ,tuku na ZIVEACKA.
porano lugeto odele na pecalba so misla deka tamu ke specalat ,ovde za toa vreme ke se opravi sostojbata i ke se vratat.
a sega veke sekoj sto ke pomisli da odi od tuka odi za da zivee poubavo ,i samo fiktivno da razmisluva deka ke se vrati NEKOGAS

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
mislam deka vo damnesno minato bese atraktivno da se upotrebi zborot PECALBA,sega mislam deka poadekvaten zbor e pat pod noze i da odime site vo stanstvo ama ne na pecalba ,tuku na ZIVEACKA.
porano lugeto odele na pecalba so misla deka tamu ke specalat ,ovde za toa vreme ke se opravi sostojbata i ke se vratat.
a sega veke sekoj sto ke pomisli da odi od tuka odi za da zivee poubavo ,i samo fiktivno da razmisluva deka ke se vrati NEKOGAS
Добро,по некој сеуште се враќа за да умре во родниот крај,оти гробните места се поефтини,не за друго.:smir:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Доjде ли збор за србиа старите jугоприслужници абс, concrete и vone одма на фронта против фашизма да бранјат старата татковина :)И ако ич не им пречи да плjукат по сегашната :)

ти абс како неможа да спречиш овоj тендер за панцири.Па иде збор за фирма от родното ти село.И ти со целото си мегународно влијание:toe:Да не би да са слушали за гениалната ти идеа да чуваш нуклеарни отпадоци во пештерите на Мариово:pos2:
Абе јас не сум толку влијателен за вакви ситни тендери како што е набавката на панцирни елеци,ама затоа имам малку поубедителна моќ кај тендерите за изработка на нуклеарни централи,или нивна неизработка(поточно),последната активност ми беше насочена кон Белане во Бугарија.Проектот чинеше колку 1 000 фабрики за панцирни елеци,ама очигледно инвеститорите сфатија дека им е поисплативо да вложат во Мариово одколку во Белане.Јебига економија е во прашање,и не им е важно дали ќе чуваш нуклеарни отпадоци во Мариовските или Руските пештери,важно им е само да профитираат,а тоа во Бугарија изгледа не е можно.:pos2:

Член од
2 септември 2008
Мислења
997
Поени од реакции
22
Аз абс нај сериозно и искрено те прашам да отговориш на мене глупиа клет татар. Ти наистина ли си верваш и мислиш дека си некој фактор во било каква смисла еле па нуклеарната.Епа наистана ли е можно у вас секој прилепски дирек да напише два поста во некој селски форум и да си поверва дека е публикуван автор:):pos2:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Аз абс нај сериозно и искрено те прашам да отговориш на мене глупиа клет татар. Ти наистина ли си верваш и мислиш дека си некој фактор во било каква смисла еле па нуклеарната.Епа наистана ли е можно у вас секој прилепски дирек да напише два поста во некој селски форум и да си поверва дека е публикуван автор:):pos2:
Е па Кајгана не е единствениот форум каде АВС зема учество и пишува повеќе од 15 000 постови,има и други форуми,кој се многу поинтересни барем кога е изградбата на Нуклеарни Централи во прашање.Таму е доволно да напишеш и само еден единствен ама реален пост,кој не мора да биде публикуван,за да се земе во предвид.Дудуша,треба да наведеш кој се негативните страни на непромислената инвестиција од милјарди евра,или пак кој се позитивните страни на најперспективната и најисплатива иста таква инвестиција во Југоисточна Европа,итоа на релативно блиска дестинација (Мариово-Македонија) до предходната прекината и промашена(Белане-Бугарија),верувај оној кој инвестира милјарди,чита и собира податоци пред да ги “фрли“ парите.:smir:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Абе вие сте биле ептен стегнати ебаго.Кај нас дијаспората праќа 1 милјарда евра,иако официјално сме 4 пати помалку од вас.:smir:
Вашите уште во СФРJ можеха да идат, а ние от 10 години години.:helou:
Вашите надвор са имали много повеке време да натрупат капитал и се.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ето как Србиja е решила да се справи со кризата
-Надворешен заем от Руската федерациja - 1 милиард евро
-Надворешен заем от Кина - 1 милиард евро
-Заем от МВФ (Standby) -2,9 милиарда евро
-Нов заем от МВФ - 600 милиона долара.
Вкупно това са заеми от 5-5,3 милиарда евро.Коj ке ги врати после тези пари?!
Надворешниja долг на Србиja от 2000 година до сега е нараснал 2 пати.Државата оди наполно ком списокот на државине со огромни надворешни заеми.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ето как Србиja е решила да се справи со кризата
-Надворешен заем от Руската федерациja - 1 милиард евро
-Надворешен заем от Кина - 1 милиард евро
-Заем от МВФ (Standby) -2,9 милиарда евро
-Нов заем от МВФ - 600 милиона долара.
Вкупно това са заеми от 5-5,3 милиарда евро.Коj ке ги врати после тези пари?!
Надворешниja долг на Србиja от 2000 година до сега е нараснал 2 пати.Државата оди наполно ком списокот на државине со огромни надворешни заеми.
Зарем има сеуште будали кој ќе дадат кредит ако мислат или знаат,дека не можеш да го вратиш во догледна иднина?:toe:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Зарем има сеуште будали кој ќе дадат кредит ако мислат или знаат,дека не можеш да го вратиш во догледна иднина?:toe:
Има......ЕУ.... која џабе фрла пари во Бугарија......

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Тие не даваат кредити туку ја купуваат Србија! :smir:

И мама на тате џабе не му дава а не па ЕУ на Татарланд, кој ги има сите хотели на Черното Море?

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Да,да знаеме века проентите,ЕУ дава пари само на БГ,ако стане земетрос или земjaта се отвори,пак БГ е виновна.:wink:

И мама на тате џабе не му дава а не па ЕУ на Татарланд, кој ги има сите хотели на Черното Море?
Држава Татарланд на Црно море непостои.Географиjaта малце ти куца со едната нога.

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Држава Татарланд на Црно море непостои.Географиjaта малце ти куца со едната нога.
Упс грешка :kesa:, мислев на Турција а не на Татарланд, тие ве преплавија веќе...

Kajgana Shop

На врв Bottom