Jas ziveev nekolku godini vo grad kade shto edna od glavnite turisticki atrakcii (a gradot zivee od turizam btw) bea taka nareceni Ghost Tours. Gradot ima uspeano da si sozdade renome na the "Second most haunted city in America" posle New Orleans.
Momentot koga stignav tamu mi bea obrazlozeni site veruvanja (retko koj ne veruva) vo odnos postoenjeto na duhovi i site obrazlaganja i prikazni pozadi istite.
I pokraj site ubeduvanja deka postojat, nasekade, i deka oni gi gledaat, jas vo celi 6 godini ne vidov nishto. Obrazlozuvanjata koi mi gi dadoa vo odnos na toa bea "ke gi vidish i pocustvuvash samo ako sakash, tie ne idat i ne ti se pojavuvaat ako znaat deka se plasis od niv" i drugovo "ne veruvash i sekogash se obiduvash i uspevas da si najdesh racionalno objasnuvanje." Vtorovo bese potiknato od ona, ne si stoela nekogash i osetila kako nekoj stoi pozadi tebe, i senka gledas? Hmmm sum osetila, megjutoa stanuva zbor za cista fizika, i preklop na svetlost, i sozdavanje senki, i agol od koj gledas i nishto povekje.
Kolku i da ne veruvam i seuste ne veruvam, naletav na nekolku fascinantni situacii koi ponekogash znaat da te zamislat.
Za pocetok edna prikazna. 2000-2001 nekade na CNN pravea reportazi za duhovi niz USA. Edna od reportazite bese bas na gradcevo, i deka navodno na 1.5 milji od gradot, po tekot na avtopatot postoi nekoja crkva koja na vremeto (pred 200 godini) bila kukja vo koja ziveele tatko samec so negovata adolescentna kerka. Kerkata za belja se zaljubila vo Yankee (gradot e na jugot) i tatkoto nikako ne sakal da dozvoli ona da ima neshto so nego. Deckoto cesto doagjal vo sred nokj, i znakot koj go koristel za da ona doznae deka e ovde i se pojavi na prozor, bilo svetenje dva pati so fener pod prozorot, sto tatkoto go skontal, i izleguval i sekogash go brkal i tepal itn itn. Posle odredeno vreme, koga deckoto od ljubov poludel shto nemoze da ja ima, dosol eden den i gi ubil i tatkoto i kerkata a na krajot sebe si. E sega, prikaznata ide deka den denes vo kukjata e duhot na tatkoto, cija nezavrsena rabota e da ja zastiti kerkata.(btw veruvanjeto vo toj grad e deka duhovite koi se vrakjaat se onie koi imaat neshto nezavseno,nikogash lugje koi umrele stari od prirodna smrt). I na CNN ide reportazata deka ako otidete na toa mesto, i se parkirate so kola pred kukjata i blendirate dva pati so svetlata, pred vas ke go videte duhot na tatkoto, kako izleguva nadvor i seta i ide kon vas (mislejki deka vie ste deckoto od kerka mu). Koga ja gledavme, 4 strojni ex Ju mazi resija da otidat i da go testiraat se toa. Jas ne ojdov posto mene mi e bese smesno a i ne mi bese seedno da testiram raboti. Sekogash ona, Shto ako?
Se vratija posle eden saat 4ricata Jugosi, so izguben pogled, prebledeni, edniot bese rastresen, i eden saat nemozea da si dojdat u sebe. Nikoj nishto ne mi kaza, sem "Nismo trebali ici." Site cetvorica denes ako gi prasas dali postojat duhovi velat da so bledi faci.
Jas seuste velam ne. Zoshto bas toj grad? Zoshto bas New Orleans? Well navodno zatoa sto vo prviot imalo vojni (civil war) mnogu lugje pocinale, i ima mnogu nezavrseni raboti. Isto i vo New Orleans, istoriski poplavi, vojni, glad, nemastija, smrt.
E ondak zashto ne setaat kaj nas u Makedonija... 2000 + godini vojni i bolesti i smrt. MIslam daj...
Ali ako ste za prikaski samo kazete