Турција се замеша во Британските избори

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Турската влада упати официјално барање до Шкотска за да се отстранат изборните флаери на Британската Национална Партија со образложение дека преку нив се шири расна и верска омраза.

Доколку Шкотска одговори позитивно, ова ќе биде голем и многу интересен преседан.

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/scotland/article6350448.ece

The Turkish government has demanded the withdrawal of election leaflets distributed in Scotland by the British National party, claiming they are intended to incite racial and religious hatred.

Flyers promoting the BNP’s European election campaign suggest that millions of Turkish Muslims would flood into Britain if the country were to be granted full EU membership.

One BNP leaflet being handed out on the streets of Glasgow said taxpayers’ money “shouldn’t be wasted on expanding Europe so that millions of Muslims in Turkey can join the invasion of foreign job snatchers”.

Another urges voters to “oppose the dangerous drive backed by the other main parties to give 80m low-wage Muslim Turks the right to swamp Britain”.

Officials at the Turkish embassy in London have complained to the British Foreign and Commonwealth Office and have suggested the matter be referred to the police because the leaflets potentially breach race relations legislation.

“It is obvious that these are racist and highly inflammatory statements which insult both Turkey and the Turkish nation as a whole and put hundreds of thousands of Turks and Turkish Cypriots who live and have been born in Britain at risk of racist abuse and attacks,” said Orhan Tung, a spokesman for the embassy.

“I think the leaflets are a clear breach of both the Race Relations Act and the Racial and Religious [Hatred] Act, which makes it an offence to distribute written material with the intent to stir up religious or racial hatred.

“We believe that the relevant British authorities such as the Equality and Human Rights Commission should consider taking legal action against the party in question.”

The Equality and Human Rights Commission also criticised the material and warned that Scotland needed immigration to counter the effects of an ageing declining population.

A spokeswoman said: “Because immigration to Scotland is necessary and because we want to build the population to meet the challenges of the future, we want to work against the tension and unease rather than ignite it as the BNP seems to be doing.”

A spokeswoman for the Foreign and Commonwealth Office said it is examining the complaint and that the government is “firmly committed to the elimination of all forms of racism and intolerance”.

John Walker, a spokesman for the BNP, denied its literature was racist. “We oppose the creeping Islamification of Europe and our country which we see as a threat. If the Turkish embassy doesn’t like it, that’s tough — our duty is to look after Britain’s interests.”

Nick Griffin, the leader of the BNP, launched his party’s European election campaign earlier this month, setting out its opposition to Turkey joining the EU and putting British jobs at risk.

He claims the party could win up to seven seats in next month’s European elections. Mainstream parties fear that it may win at least one seat, including in northwest England where Griffin is standing.

Пак ли успеавте накај Албанците да ја завртите, што убава тема беше ја упропастивте :toe:.

И искомплексираноста треба да има граници!

Австрија исто не ја сака Турција во ЕУ така да засега нема шанси пошто Австријците сакаат референдум да прават кој нема шанси да успее следните 100 години.

Пак ли успеавте накај Албанците да ја завртите, што убава тема беше ја упропастивте :toe:.

Во право си, а од искуство знам дека Енглезите мразат се, па и себе самите.

Уствари толку сесамобендисани, што они не мразат никого туку тхе рест оф тхе ворлд хатес УК.

Австрија исто не ја сака Турција во ЕУ така да засега нема шанси пошто Австријците сакаат референдум да прават кој нема шанси да успее следните 100 години.
Мислам на секи му е jaсно дека има 3 големи проблема пред влегуването на Турциja во ЕУ:
-Лошото мнение на 90% от државите во ЕУ за Турциja
-Кипар
-Трудни реформи,които много тежко ке се направат
Во близките 50-100 години Турциja ке е аут.

Епа помисли ако се стави на референдум дали Турциjа да влезе во ЕУ во Грциjа, Кипар или дори и во Блгариjа ( се чу дека по тоа начин ке се решава и каj нас ) каков ке е изходот ? Jас мислим дека Турциjа требе да прекине преговорите, зашто само се замараа со глупости, кога ништо нема да излезе.

Во моментов реков нема шанси за Турција но Австрија е ситна рипка во ЕУ и неколку пати го има попиено кога сакаше да спроведе закон добар за неа а “лош“ за Брисел.

Австрија сакаше тешки камиони да не и возат по најубавите незагадени предели во Тирол и ЕУ ја тужеше и Австрија попушти.

За генетски модифицирана храна и генетски житарки сеуште има голем спор со Брисел но само прашање на време е кога и за тоа ќе се попушти (јас сум исто против).

Така да ако реши Брисел (Германија, Франција и Британија) Турција да стане членка мислам и дека ќе најдат начин да ги принудат малите како Австрија, Бугарија и останатите да попуштат. Со Елада ќе направат некоја компензација со Тасос или Кипар така да и тоа ќе отиде.

Во последно време подзаскриено се пушта мислење дека заради белата чума ЕУ мора да ја прими Турција но верувам ќе се најдат и други причини.

Секој референдум може да се наштелува пример со Ирска која на крај сепак ќе гласа за уставот освен ако не сакаат да ги стрефи судбината на Исланд :).

Засега нема шанси но во иднина се е можно, политика е тоа!

Jas mislam deka problemot so Turska ima poveke razlog poradi vnatresnata rabota so Kurdite i Terorizmot vo Turcija otkolku so verata !
Ako gleame na verata , i Grcija e vo NATO i Turska e vo NATO , koga dovadzaat problemite na ovie dve zemji ( koi stalno i gi ima) Amerika i Engleska stalno se na stranata na Turcite..
Ekonmoski gledano Turcija gi ispolnuva uslovite , imajki vo predivit deka e medzu prvite 20 zemji vo svetot .

Во моментов реков нема шанси за Турција но Австрија е ситна рипка во ЕУ и неколку пати го има попиено кога сакаше да спроведе закон добар за неа а “лош“ за Брисел.

Австрија сакаше тешки камиони да не и возат по најубавите незагадени предели во Тирол и ЕУ ја тужеше и Австрија попушти.

За генетски модифицирана храна и генетски житарки сеуште има голем спор со Брисел но само прашање на време е кога и за тоа ќе се попушти (јас сум исто против).

Така да ако реши Брисел (Германија, Франција и Британија) Турција да стане членка мислам и дека ќе најдат начин да ги принудат малите како Австрија, Бугарија и останатите да попуштат. Со Елада ќе направат некоја компензација со Тасос или Кипар така да и тоа ќе отиде.

Во последно време подзаскриено се пушта мислење дека заради белата чума ЕУ мора да ја прими Турција но верувам ќе се најдат и други причини.

Секој референдум може да се наштелува пример со Ирска која на крај сепак ќе гласа за уставот освен ако не сакаат да ги стрефи судбината на Исланд :).

Засега нема шанси но во иднина се е можно, политика е тоа!

Sedi bre covece, koj faktor e Bugarija i Grcija za vlezot na Turcija vo EU? Grcija kako prvo nikogas nemalo najaveno do sega deka ke gi blokira EU integraciite na Turcija zatoa sto im e strav zaradi voeno politickite odnosi, znaat mnogu ubavo deka ostrovite mozat da im odat za nekolku saati,,, isto vazi i za Bugarija od ovie nema problemi za vlezot na Turcija vo EU,a ako diskutirame relano edino Francija e zakana za Turcija taja moze da ja blokira procesot za EU so vetoto.:toe:No preku Anglija i USA ke se najde nekoe care i za Francija. A politickata sila na Grcija i Bugarija vazi samo za Makedonija:toe: Za nekoi politicki odluki treba jaka MUDA da imas za da im stavis veto na Turcija, osven ako si geografski daleku kako naprimer Francija.

Финтата е доколку влезе во ЕУ Турција цела сурија од руралните краеви ќе фатат метак во Западна Европа.Не е до бугарите или грците или кој било.

Финтата е доколку влезе во ЕУ Турција цела сурија од руралните краеви ќе фатат метак во Западна Европа.Не е до бугарите или грците или кој било.

Ne veruvam
:nenene:
60% turski gragani vo Turcija se protiv EU:toe:

Незнам јас ни шо кур барат турците во ЕУ.Ќе ги молат оние педофилите смрдени.

Sedi bre covece, koj faktor e Bugarija i Grcija za vlezot na Turcija vo EU? Grcija kako prvo nikogas nemalo najaveno do sega deka ke gi blokira EU integraciite na Turcija zatoa sto im e strav zaradi voeno politickite odnosi, znaat mnogu ubavo deka ostrovite mozat da im odat za nekolku saati,,, isto vazi i za Bugarija od ovie nema problemi za vlezot na Turcija vo EU,a ako diskutirame relano edino Francija e zakana za Turcija taja moze da ja blokira procesot za EU so vetoto.:toe:No preku Anglija i USA ke se najde nekoe care i za Francija. A politickata sila na Grcija i Bugarija vazi samo za Makedonija:toe: Za nekoi politicki odluki treba jaka MUDA da imas za da im stavis veto na Turcija, osven ako si geografski daleku kako naprimer Francija.

Не ми е јасно спориш ти нешто со мене или погрешно си ме разбрал???

Турција ќе влезе во ЕУ само кога на трите големи ќе им одговора а засега не им одговара.

Освен тоа сите рекоа дека ќе бараат клаузула за вработувањето што Турција го одби, затоа и преговорите толку се одолговлечија.

За овие флаери се работи ?

1tzt.jpg

За да биде приета една држава во ЕУ треба сите 27 да са ЗА,ако само една е против-СТОП!
БГ е поставила прашането на Турциja за едни 10-15 милиарда долара долг.
ГР е блокирала отварането на некои преговорачки глави за влез во ЕУ заради проблема со Кипар.Без отваране на тези глави и затварjaнето им нема ЕУ.
Франциja е тотално против,веке неколко пати е речено.
Германиja e поумерена,но Германиja сака создаване на нов статут на Турциja-не членка,а само држава со привилегии.
Австриja исто малчеливо против.
Уште да зборуваме?
Можам да се обзаложа,дека една Украjна ке влезе преди Турциja во ЕУ.
А некоj дали допушта Русиja да влезе во ЕУ или да има некакав среден статут?
Шо ке стане тогава?!
И ако една ГР или БГ стави вето,шо ке направи Турциja?Ти сметаш дека Турциja ке се вовлече сама во военен конфликт?! Дали таа,ке има муда да направи нешто и да се изправи пред целиот ЕУ?Да не забораваме и интересите на Русиja тук на Балканот и ако Турциja рече А,Русиja ке рече Б.

Види сега Турциja е во много по-лоша ситуациjа од Македониjа - Македониjа има един изjавен противник за влез во ЕУ, и 26 кои немат ништо против и се пак Македониjа не е во ЕУ. Турциjа има един изjaвен противник - Франциjа и цела суриjа неизjaвени или недотам изjaвени - Германиjа, Холандиjа, Австриja, сега Англиjа + сите им соседи во ЕУ - Бугариjа, Грциjа и Кипар, па сигурно и Романиjа. Верно е че соседите не изjавуват некакви jавни позиции против Турциjа ( освен АТАКА каj нас на кои предизобрен лозунг беше "Турциjа никогаш во ЕУ" и ониjа 10-15 милиjарди кои изведнаш почнаме да си ги бараме ), но и се пак сичко може да се направи фино, лепо и без многу шум - референдум и на Турциjа ке се каже - народот реши така.

А инако тие приказки за тоа че едвали не Турциjа требе да се приеме за ЕУ, штото иначе ке се jадоса и ке изравни Бугариjа, Грциjа, а после и останалиот свет со земjата ич не дражат вода. Такива ги гледахме и каj нас на изборите од турската партиjа - едва ли не оставете ни да краднеме, штото ке разпалиме етничкиот мир. Со такви ставови Турциjа повеке се оддалечува од ЕУ, одколко се приближува.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom