Дали високите парични казни ја постигнаа целта ?

Дали високите парични казни ја постигнаа својата цел ?

• Вкупно гласачи
    42
  • Гласањето е завршено на .
Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
ако немаш “пријатели“ подобро не излегувај на улица
А што, ако искочиш на улица ти планираш закони да прекршуваш?
Озбилно не сфаќам.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
значи првенствено треба да работи свеста кај луѓето-се сложувам темата е дали казните влијаат кај совеста на граѓаните? е ова е нешто друго,казните влијаат ама кај кого?! корупцијата е на доста висока нога,ако немаш “пријатели“ подобро не излегувај на улица
Значи да не бегаме многу од темата...Свеста кај луѓето се „подига“ со високи казни, така е во целиот демократски свет. Никој не се родил со високо подигната свест. Темата е за тоа од правен аспект да ги погледнеме работите. Дали со поскапување на казните за разни прекршоци се намали или не процентот на прекршувања на законите и на крај дали е постигната главната цел како што се намалување на бројот на сообраќајни незгоди, намалување на бројот на жртвите од нив, почиста околина како резултат на казнување за плукање и фрлање ѓубре и сл., потоа дали спиеме помирно со зголемување на казните за правење бучава ноќе итн. Со еден збор, се исплатеше ли зголемувањето на казните ? Ако мислите дека ДА, зошто и ако мислите НЕ, зошто ? Што треба да се преземе да се надмине таа состојба ? Може да спомнете и некое решение од друга земја и резултатите кои ги дало ...:toe:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Значи да не бегаме многу од темата...Свеста кај луѓето се „подига“ со високи казни, така е во целиот демократски свет.
Свеста се подига со едукација, а не со казнување :nesvest::nesvest::nesvest::nesvest::nesvest::nesvest::nesvest:.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Свеста се подига со едукација, а не со казнување :nesvest::nesvest::nesvest::nesvest::nesvest::nesvest::nesvest:.
Убаво што си ставил сам несвест смајлија на твојот пост, за да не мора да ти ставаат други.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Убаво што си ставил сам несвест смајлија на твојот пост, за да не мора да ти ставаат други.
Кај мене казната има спротивен ефект, плукам без проблеми ако ми се плука. Какво лицемерие е ова кај нас, пред криминал со милиони евра намерно се замижува, а ќе дојди некој да те казни за нешто минорно.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Кај мене казната има спротивен ефект, плукам без проблеми ако ми се плука. Какво лицемерие е ова кај нас, пред криминал со милиони евра намерно се замижува, а ќе дојди некој да те казни за нешто минорно.
А пази, го апсат тој дилерот и он вика на SWAT тимот: Ај бе вие сте ненормални, луѓено ги пуштате на црвено, плукаат кај сакаат - место од нив да почнете полека, вие мене ме апсите.

Секогаш мора да се почне од некаде.

А ти плукај каде и кога сакаш, 50 по 50 по 50, ќе те одвикнат и ќе ти ја вметнат и свеста што треба да ја имаш, не се секирај.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
А ти плукај каде и кога сакаш, 50 по 50 по 50, ќе те одвикнат и ќе ти ја вметнат и свеста што треба да ја имаш, не се секирај.
Ооо господине голем легалист, да ти кажам нешто што реално се случува и е јавна тајна. Крушево е мал град, полицајците од таа станица доаѓаат преку прилепските села дури до железничка станица во Прилеп за да напишат казни. А знаеш зошто? Па не можи да го казни брат му, комшијата или најверниот другар, а од друга страна треба да си ја оправда својата функција.
Така да не се секирај ти за мене и дали ќе ме казнат :helou:.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Ооо господине голем легалист, да ти кажам нешто што реално се случува и е јавна тајна. Крушево е мал град, полицајците од таа станица доаѓаат преку прилепските села дури до железничка станица во Прилеп за да напишат казни. А знаеш зошто? Па не можи да го казни брат му, комшијата или најверниот другар, а од друга страна треба да си ја оправда својата функција.
Така да не се секирај ти за мене и дали ќе ме казнат :helou:.
Океј де, плукаш зашто ти се може.
Што тогаш плачеш за законите кога не те тангираат, стварно не знам. Ако мислиш некоја дискусија да водиш, океј, но ти реплицираш за бог-знае-која причина во темава.

Казните не биле решението, едукацијата била. И после некој ќе рече јас сум бил фантазер.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Океј де, плукаш зашто ти се може.
Што тогаш плачеш за законите кога не те тангираат.

Казните не биле решението, едукацијата била. И после некој ќе рече јас сум бил фантазер.
Не живеам во меур од сапуница па да не ме тангира тоа што се случува околу мене. не ми треба мене закон за казни некакви си бесмислени за да го фрлам ѓубрето таму каде што му е местото, јас и без закон го правам тоа. Него цел систем на вредности е изместен. Гледам јас луѓе кои што буквално го ограбија нашево стопанство и економија, влакно на глава не им фали. Додека пак некој пензионер кој што нема слушнато за тој закон и ја има фрлено цигарата на улица ќе го одерат со 50 евра казна. Човекот зема 70 евра пензија, а казната му е 50 евра, објасни ми ти мене како ќе ја плати тој таа казна?

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Не живеам во меур од сапуница па да не ме тангира тоа што се случува околу мене. не ми треба мене закон за казни некакви си бесмислени за да го фрлам ѓубрето таму каде што му е местото, јас и без закон го правам тоа. Него цел систем на вредности е изместен. Гледам јас луѓе кои што буквално го ограбија нашево стопанство и економија, влакно на глава не им фали. Додека пак некој пензионер кој што нема слушнато за тој закон и ја има фрлено цигарата на улица ќе го одерат со 50 евра казна. Човекот зема 70 евра пензија, а казната му е 50 евра, објасни ми ти мене како ќе ја плати тој таа казна?
Ти го правиш, други не.
Или мислиш сите се како тебе?

А за пензионерот, побезвезен пример немам слушнато во последно време. Зар тебе треба некој на вести да ти каже дека цигара не се фрла на улица?
ГЛедаш, тебе не ти треба казна, но на пензионерот му треба, тој не знае каде се фрла ѓубрето.

Сам си одговори ;)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ти го правиш, други не.
Или мислиш сите се како тебе?

А за пензионерот, побезвезен пример немам слушнато во последно време. Зар тебе треба некој на вести да ти каже дека цигара не се фрла на улица?
Гледаш, тебе не ти треба казна, но на пензионерот му треба, тој не знае каде се фрла ѓубрето.
Значи такво било опшеството и тој не научил никогаш кај треба се фрла тоа ѓубре. Значи ако не знае нема врска пак крив е? Така? Понеразумно нешто нема од тоа. Ниту видел ниту слушнал ниту разбрал дека такво нешто забрането е.
И градов мој луѓево го чуваат да биди чист, не од страв од казни. Туку дека се направија многу нови паркови, фонтани ,игралишта и свесни се дека тие се нивни нешта, и ги чуваат како да се нивна приватна сопственост. А тоа дека ако ми се плука плукам.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Секоја цивилизрана земја, која има граѓани со развиена висока свест, го има постиганато истото преку високи парични казни.

Тоа е проста психологија...Затоа што просекот најмногу реагира кога ќе му мавнат по џебот, може да прекрши правило еднаш/двапати. После ќе му се развие условен рефлекс што смее,а што не смее, па по автоматизам ќе реагира.
Нормално, за истото е потребен извесен временски период.

Така, во претходно споменатите земји, овој метод се спроведува со децении, па тие веќе не ни размислуваат околу кршење на правилата. Условниот рефлекс, им се врежал во однесувањето.
Кај нас пак, сме на самиот почеток од тој процес. Затоа и уште сме као шокирани и негодуваме.

Како и да е...Паричните казни, немаат ефект ако не стигнат до извршниот дел, односно ако не се случи де факто наплата. А, кај нас не се случува (судот ги поништува или намалува казните, затоа што ја зема во предвид социјалната состојба на казнетиот), па ефектот е нула.

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Високите парични казни ќе ја постигнат целта, ако нарушителите бидат доследно и без пардон санкционирани од казнителите. Засега многу често самите казнители се поголеми нарушители па така изостанува доследното санкционирање. Впрочем многу нешта кај нас функционираат на начин, законот доследно треба да се спроведува... арно ама кога ние ќе го прекршиме законот... Е тогаш пу, пу неважи. Па има „да ти се пљукнам на државата“, „што е тоа бе казните се многу високи“ итн. „платите се мали“. Сакам да кажам дека ние сме државата и одговорноста лежи во нас. Многу пати е повторувана една мисла „Што прави државата за мене?“... А што ние направивме за државата... од плукање каде што ќе стигнеме и како ќе стигнеме ништо повеќе.Да не забегувам од темата, но мислам дека отсуството на чуство на припадност, родољубивост и патриотизам кон Македонија повлекува една цела низа на постојано барање на влакно во јајцето за да се изигра се што може само да се задоволат нашите нечесни прекршувања на зададените правила и норми на однесување во оваа држава.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Високите парични казни ќе ја постигнат целта, ако нарушителите бидат доследно и без пардон санкционирани од казнителите. Засега многу често самите казнители се поголеми нарушители па така изостанува доследното санкционирање. Впрочем многу нешта кај нас функционираат на начин, законот доследно треба да се спроведува... арно ама кога ние ќе го прекршиме законот... Е тогаш пу, пу неважи. Па има „да ти се пљукнам на државата“, „што е тоа бе казните се многу високи“ итн. „платите се мали“. Сакам да кажам дека ние сме државата и одговорноста лежи во нас. Многу пати е повторувана една мисла „Што прави државата за мене?“... А што ние направивме за државата... од плукање каде што ќе стигнеме и како ќе стигнеме ништо повеќе.Да не забегувам од темата, но мислам дека отсуството на чуство на припадност, родољубивост и патриотизам кон Македонија повлекува една цела низа на постојано барање на влакно во јајцето за да се изигра се што може само да се задоволат нашите нечесни прекршувања на зададените правила и норми на однесување во оваа држава.
Да не идеализираме до толку. Чувството на национална припадност, патриотизмот и сл. немаат баш многу врска со прекршувањето на правилата (имаат кога се работи за олигарси и политичари, кои кршејќи го законот ја уништуваат својата земја...но, на темава се говори за прекршоци од друг тип, кои немаат такви последици, и кои се однесуваат на базичната цивилизираност на просечниот граѓанин).

И да, се слагам со вториот дел (всушност тоа веќе и го напишав)...Се дур не почнат да се спроведуваат казните, односно додека луѓето не ги осетат последиците врз својот џеб, и милионски суми да бидат декларативно назначени, џабе е.

Патем, сегашниве мерки апсолутно ги подржувам. И нормално дека ќе се бунат луѓе, пошо им е ново, и немаат баш желба да се дисциплинираат. Али, ако и де факто почнат да се извршуваат казните, онда дефинитивно ќе имаат позитивен ефект.

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Да не идеализираме до толку. Чувството на национална припадност, патриотизмот и сл. немаат баш многу врска со прекршувањето на правилата (имаат кога се работи за олигарси и политичари, кои кршејќи го законот ја уништуваат својата земја...но, на темава се говори за прекршоци од друг тип, кои немаат такви последици, и кои се однесуваат на базичната цивилизираност на просечниот граѓанин).

И да, се слагам со вториот дел (всушност тоа веќе и го напишав)...Се дур не почнат да се спроведуваат казните, односно додека луѓето не ги осетат последиците врз својот џеб, и милионски суми да бидат декларативно назначени, џабе е.

Патем, сегашниве мерки апсолутно ги подржувам. И нормално дека ќе се бунат луѓе, пошо им е ново, и немаат баш желба да се дисциплинираат. Али, ако и де факто почнат да се извршуваат казните, онда дефинитивно ќе имаат позитивен ефект.
Да не забегувам, но чуството за национална припадности и патриотизмот имаат улога до таа мера до која секој еден спроведувач на законот сфати дека спроведувањето на законите е всушност и почит и родољубивост кон државата што му овозможила токму тој да биде нејзин претставник, а додека пак граѓаните со почитувањето на законите на државата допринесуваат за нејзин развој владеење на законите и почиста околина.

Kajgana Shop

На врв Bottom