Македонија најефтина за живеење

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Пак сте краделе вода за да ви пораснат?Инаку не се исплаќа ебаго.:smir:
Да видиш наесен како не се исплаќа, кога човек треба да извади од џеб околу 500 евра за зимница, а вака подобро да не кажувам колку :).

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Да можеби е најефтина али стандардот на Македонскиот народ не се зема овде во предвид нели? Што ако мене ми се доволно 300 евра во месецот за преживување а во другите држави во Европа рецимо неможеш без 600-700 кога кај нас просечна плата е 100-150 евра а во Европа 1000-2000 и нагоре? Мислам апсурден е муабетот. Ние сме ефтини само за странците.

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
де не се шалите вака...платите се по 100-150 евра.

а трошоците???

просекот на ЕУ..па нели ние треба да се споредуваме со земјите во развој...

која фабрика е ова или тие од евростат сакаат со европски примања тука да трошат...паметно!
Типовите од ЕУ правеле сондажа на цените во маркетите и пазарите во МК и си направиле споредба на цените за широка потрошувачка во ЕУи дошле до заклучок дека македонските цени се пониски од тие кои ги плакаат во ЕУ а притоа заборавајки да ги земот во предвид примањата во ЕУ и МК па тогаш да направат споредба каде е по ефтино за живеење :raz::raz:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Околу водата...во Струмица 1 кубик е 31,20 ден.
Толку е, бидејќи некогаш се земал кредит за нешто, па треба да се враќа, па...итн.
Македонија најефтина...
Па...ефтино е...во споредба со нивните цени на пр.
А, ако гледаме реално што може да купиме со нашите плати тука, и тие со нивните таму, тогаш Македонија не ми се верува дека ќе испадне толку ефтина.
Но, тоа е веќе стандард.

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
а бе не еефтина,кој вика,ама да ја немаш па,како ке биде.........ти си немал почувствуавано рестрикции по 12 часа........изгледа,а,треба да бидеме срекни што водата ја имаме во изобилство,барем сеуште
не зборев јас за водата зборев за глобално.

а кога веќе сме кај водата, водата е бесплатна а се плаќа за преносот до домовите и одржувањето на водоводот :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Па и најефтина е, сега за сега. Ако не гледаме крајности (недвижнини, станови во центар и блиската околина и слични примери).

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Типовите од ЕУ правеле сондажа на цените во маркетите и пазарите во МК и си направиле споредба на цените за широка потрошувачка во ЕУи дошле до заклучок дека македонските цени се пониски од тие кои ги плакаат во ЕУ а притоа заборавајки да ги земот во предвид примањата во ЕУ и МК па тогаш да направат споредба каде е по ефтино за живеење :raz::raz:
Типовите сигурно заминале директ на Пивофест во Прилеп или Локумфест во Битола,инаку веднаш ќе заприметеле дека е поскапо кај нас во споредба со многу земји на ЕУ.

Околу водата...во Струмица 1 кубик е 31,20 ден.
Толку е, бидејќи некогаш се земал кредит за нешто, па треба да се враќа, па...итн.
Македонија најефтина...
Па...ефтино е...во споредба со нивните цени на пр.
А, ако гледаме реално што може да купиме со нашите плати тука, и тие со нивните таму, тогаш Македонија не ми се верува дека ќе испадне толку ефтина.
Но, тоа е веќе стандард.
Толку е водата во Струмица затоа што треба да се плаќа Зајковата администрација,а сето друго се бабини-деветини.

не зборев јас за водата зборев за глобално.
а кога веќе сме кај водата, водата е бесплатна а се плаќа за преносот до домовите и одржувањето на водоводот :)
Многу скап пренос бе,како за Манчестер да е,а не за вода ебаго.Ја купуваат нецели два денари,а ја продаваат 30.При тоа со прст не мрднуваат.:toe:

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
знам шо те мачи бе преилепчанец,ногу ти се давачките кон државата,во последно време се зголемија........а ги лажеа дека најмали даноци во Европа,а незнаат дека со рамен данок,сиромавиот плака повеке,а со тоа се штитат големите фирми,додека малите се обезправени и тешко ги издржуваат тие сите давачки кон државата,фирмарини,вакви документи,плати за ова за она,триста тркатанции,индустриска вода струја.......е ногу е,ама данокот мора да се плати,оти ке има:pishtoldz

Типовите сигурно заминале директ на Пивофест во Прилеп или Локумфест во Битола,инаку веднаш ќе заприметеле дека е поскапо кај нас во споредба со многу земји на ЕУ.

Толку е водата во Струмица затоа што треба да се плаќа Зајковата администрација,а сето друго се бабини-деветини.
е да бе......у тиа стил е ова,водата дури беше 37 пред 6 години,оти мислиш дека сите пари шо влеват у некоа општина се за тамошните арнолепци да добијат плата........тоа е нормално,и фирмарината што ја плакаш оде за плати и сметките за осветлување,сигурно ти стигна и белешката за имот и за ланската ако не си ја платил,до кога ке сонуваме дека немора да се плати данокот,е ке треба.........а за што го користат има таму они ке дадат отчет на крај година............барем вас во ПП ви се гради троа.........не треба да се жалете.....

Многу скап пренос бе,како за Манчестер да е,а не за вода ебаго.Ја купуваат нецели два денари,а ја продаваат 30.При тоа со прст не мрднуваат.:toe:
од кој ја купуваат бре,тоа е државен ресурс кој ја користи државна фирма,не купуват туку му ја носат 70 км до ПП и ке плателе 30 денара..........ами зар без пари да му ја дадат,како ке се инвестира натаму,колку чини прочистителната станица,нека каже АБЦ,нуму само ми мрчи туа.........

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ако сме сега најефтини,што би било после девалвација:)Бугарите вода ќе ни носат,ние за 5 чрвени ги купувавме,сега они нас 1 денар ќе ни фрлат како на голо куче и ние ќе играме.Убаини.

Член од
15 мај 2008
Мислења
947
Поени од реакции
99
Па и најефтина е, сега за сега. Ако не гледаме крајности (недвижнини, станови во центар и блиската околина и слични примери).
Како да не била најефтина.
Не само водата што е скапа, туку и ќебапите пред некоја година беа 5-6 денари парче, сега се 12-15 денари. :smir:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Не само водата што е скапа, туку и ќебапите пред некоја година беа 5-6 денари парче, сега се 12-15 денари. :smir:
Ама тие од 15 денари имаат и мевце внатре.

Инаку во другите земји еден сендвич (со туна на пример) 2-3 евра. И тоа покрај железничка. Во Оребро јадевме од турски продавници (имаше ајвар од Словенија, мајонези, супи од балканот), најефтини беа (условно). Изгор е во тие земји...за нас. Ама кога видовме во кикириките и фстаците црви, се откажавме и таму од ефтино. Моравме да пазариме во нормалните продавници (каде цените се далеку повисоки). За комуналии не знам, ама ова темава мислам дека се однесува на цени на мало. За овошје, зеленчук не можеш ни да помислиш да купиш, едноставно премногу е скапо во горните држави. А овде (барем во Бутел) има фришка роба, секогаш тазе донесена од нива (земјоделците директно ги снабдуваат продавниците) и доста е ефтино-не секогаш оти и тоа зависи дали има извоз (како лани зелката).

А ако збориме за наши примања, арно рекоа погоре, тоа е веќе стандард на населението. Тука сме (многу) слаби во просек, куповната моќ е нула према другите држави :smir:

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Најефтино но и најниски плати во Европа. За жал цените идат спроед куповната моќ на населението.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
од кој ја купуваат бре,тоа е државен ресурс кој ја користи државна фирма,не купуват туку му ја носат 70 км до ПП и ке плателе 30 денара..........ами зар без пари да му ја дадат,како ке се инвестира натаму,колку чини прочистителната станица,нека каже АБЦ,нуму само ми мрчи туа.........
Колку чинат новите вработувања во Водовод и Комуналец? Ете ја цената на водата. Понатаму не би пишувал како внуката од директорот на Комуналец е вработена таму во администрација, и дека зетот од другата внука е шеф на возен парк... Затоа што ми се лични пријатели :nesum:.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
знам шо те мачи бе преилепчанец,ногу ти се давачките кон државата,во последно време се зголемија........а ги лажеа дека најмали даноци во Европа,а незнаат дека со рамен данок,сиромавиот плака повеке,а со тоа се штитат големите фирми,додека малите се обезправени и тешко ги издржуваат тие сите давачки кон државата,фирмарини,вакви документи,плати за ова за она,триста тркатанции,индустриска вода струја.......е ногу е,ама данокот мора да се плати,оти ке има:pishtoldz
Абе пречистителни станици градат секој две години,и никако да профункционираат,мислам дека тоа се “пречистителни“ за крадени пари,а не за вода.Инаку водата од водоводот Студенчица донесена до Прилеп,Прилепското јавно претпријатие ја плаќа по 1.7 денари а ја наплаќа по 28-60 денари од граѓаните и фирмите,со завршни судски пресуди без судење,што е криминален акт и сам по себе,зошто законот за води на ООН и Меѓународните организации велат дека водата му припаѓа на секој граѓанин подеднакво,или најмалку 2 часа во денот државата е таа која треба да му обезбеди на граѓанинот чиста вода,доколку ја има,а не да му ја препродава преку јавни криминални претпријатија и по 15-30 пати поскапо како да е дрога ебаго.:toe:

Колку чинат новите вработувања во Водовод и Комуналец? Ете ја цената на водата. Понатаму не би пишувал како внуката од директорот на Комуналец е вработена таму во администрација, и дека зетот од другата внука е шеф на возен парк... Затоа што ми се лични пријатели :nesum:.
Ете тука,и во такви слични случаи е трулежот на портокаловата преродба,сум заприметил дека јавното претпријатие е прилично модернизирано,компјутерска опрема поврзана со интернет,за да можат вработените да ја примат секојдневната превентивна терапија од Тексас-Холден-Покер,и да проверат резултати од натпреварите за кој “инвестирале“ по кладилници.Луѓето не треба да се фрустрираат и да си ги сменуваат сопствените “позитивни“ навики.
Само ако,треба да се продолжи така,барем побрзо ќе излеземе од агонијата која трае.......и.......трае,со децении.:je:

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
Абе пречистителни станици градат секој две години,и никако да профункционираат,мислам дека тоа се “пречистителни“ за крадени пари,а не за вода.Инаку водата од водоводот Студенчица донесена до Прилеп,Прилепското јавно претпријатие ја плаќа по 1.7 денари а ја наплаќа по 28-60 денари од граѓаните и фирмите,со завршни судски пресуди без судење,што е криминален акт и сам по себе,зошто законот за води на ООН и Меѓународните организации велат дека водата му припаѓа на секој граѓанин подеднакво,или најмалку 2 часа во денот државата е таа која треба да му обезбеди на граѓанинот чиста вода,доколку ја има,а не да му ја препродава преку јавни криминални претпријатија и по 15-30 пати поскапо како да е дрога ебаго.:toe:

Ете тука,и во такви слични случаи е трулежот на портокаловата преродба,сум заприметил дека јавното претпријатие е прилично модернизирано,компјутерска опрема поврзана со интернет,за да можат вработените да ја примат :pos2::kesa:Луѓето не треба да се фрустрираат и да си ги сменуваат сопствените “позитивни“ навики.
Само ако,треба да се продолжи така,барем побрзо ќе излеземе од агонијата која трае.......и.......трае,со децении.:je:

тука си во право,мислиш кај нас не еисто,не ги бранам никои јас,само ми беше за водата да се плака инаку тоа шо вработуат свои,тоа од турское останато,еве кај нас комунален инспектор го ставија едно дете родено 84 година кој беше 6 месеци професор по Историја:tapp:,а нели треба да инспектор 3 години искуство во струката,барем да вработеа некој од ПМФ или Шумарски факултет ако е без искуство,немаше да се лутам авака шо да очекуам јас со мојата струка може некоаш ке бидам банкар:tapp:

ама не чекам јас вработување во администрација,таму ги вработуат тие што не се способни да се снјадат во животот,истите тие кои се бават со политика.....

Kajgana Shop

На врв Bottom