Како се викаат/викале вашите (пра)баби/(пра)дедовци?

• Креатор на темата Креатор на темата djshema
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
13 септември 2007
Мислења
267
Поени од реакции
4
Веб-сајт
www.umdiaspora.org
На друга тема се зборува за популарни имиња на деца во Макеоднија па сакав да видам дали можеме да направиме една листа на стари Македонски имиња кои пред 50-100 години биле популарни, но веќе изумираат.

Еве да речеме имиња на моите предци се:

Видум, Јонче, Спаса, Алексо, Мирко, Љубинка, Парошка

Од кои Парошка и Видум ги издвојувам како интересни македонски имиња кои веќе не се употребуваат.

Атанас, Николинка, Загорка, Димитар, Драго, Павлина..

Загорка и Николинка не се употребуваат, посебно Загорка...

е има ги загорка е другарка ми :)

иначе баба ми невена дедо ми славе
прабаба ми Стојна прадедо ми Лефтер другата прабаба исто Стојна а другио прадедо Трифче, Пра пра баба ми Теодора, пра пра дедо ми Панте и толку знам

Воје, Зора, Ѓорѓи, Трајанка, Македонка, Борис, Павле, Елена, Будимирка, Спасен....

Не се многу чудни посебно Елена за жена родена пред скоро 90 години.

Благуна, Санка, Крсто, Трајан, Методи, Никола, Славка, Анастасија...тоа ми се дедо - пра - баба - пра имиња.

Дедо ми ги има сите во книга запишано, од 1790 навака...ке ги напишам тие што ми текнуваат.
Ставре, Џена, Анастас, Митре, Менка, Насте, Селфа, Ристе, Ристана, Саво, Трпо, Мартин......
Освен Мартин и Ристе другите се ептен старински и скоро никој денес не ги става.

Дедо ми ги има сите во книга запишано, од 1790 навака...ке ги напишам тие што ми текнуваат.
Ставре, Џена, Анастас, Митре, Менка, Насте, Селфа, Ристе, Ристана, Саво, Трпо, Мартин......
Освен Мартин и Ристе другите се ептен старински и скоро никој денес не ги става.

UAAAAAAAAAAAAAa Galicaniiiiiiiiiii

Ристана е име на една моја баба, Охридско

Добри би било кога би се напишал и делот од Македонија каде тие имиња се користат.

Од страна на мајка ми:
- Бранислав (дедо :back:)
- Алекса (прадедо)
- Милан (пра-пра дедо)

Велко,Миланка,Цветан,Аспасија(Спасенија),Трајко,Евдокија.

Подгорци, Струшко. :pos:

Воје, Зора, Ѓорѓи, Трајанка, Македонка, Борис, Павле, Елена, Будимирка, Спасен....

Не се многу чудни посебно Елена за жена родена пред скоро 90 години.

Комбинација од Скопско, Гостиварско и Мариовско...

Темјана, Венчо, Анастасија, Миле

Костадинка, Драге, Благица, Душан, Цветанка, Александар, Мицко, Стојанка, Верка, Фрог (од Норвешка бил пра дедо ми):pipi:.

Баби: Трајанка и Верка
Дедо:Страхил и Јанко
Прабаба:Ана и Софија
Прадедо:Никола и Илија
Прапрабаба: Божана и другите не ги знам :)

Инаку велат многу сум личела на мојата прабаба Ана и само јас ја имам бојата на очите нејзини од цела фамилија :pipi:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom