Кредити

• Креатор на темата Креатор на темата peter
  • Време на започнување Време на започнување

peter

Петар Пан...
Член од
6 септември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
165
Имам земено станбен кредит од Алфа бака пред година дена. Кон средината на мај поднесов барање за предвремена исплата на три месечни рати (јуни, јули август) поради тоа што не планирав многу да седам во МК и сакав да го тргнам тоа од список.
Во меѓувреме, ми стига писмо од Алфа Банка со кое ме известуваат дека каматата, ефективно од 1 јули се покачува на 9.5%. Јас одам во банка да видам колку ми е рататата и типот ми вика дека за јули и август треба да доплатам по 88 евра месечно.
Според мене, ова немам никаква логика бидејќи од мене бараат да им платам камата за пари кои претходно им ги имам платено. Веќе неколку дена се убедувам со нивиот оддел за кредитирање, ама нема од одговор од нивна страна.
Кога во мај месец ја направив уплатата, морав да напишам изјава дека парите кои ги плакам се за три месеци унапред.

Дали вреди да се расправам со нив? Ќе ми пукне филмот и ќе ги тужам

site banki se isti ...Derikozi,Krvnici,

TUZI !!!

Ме интересира каде може да се земе кредит сега за лице кој е во редовен работен однос али не е во јавно предпријатие .

Ме интересира каде може да се земе кредит сега за лице кој е во редовен работен однос али не е во јавно предпријатие .

за да не бидеш и ти како претходните двајца (зачуден и „збунет“) ти предлагам да не земаш. ок?

а за тие претходно има една, скоро па народна, „што мислеше, што мислеше, ко се онадеше?“. кога ги земавте парите добро ви дојдоа? го читавте договорот? епа сега постпаувајте по него.

пак да повторам, за да не се жалиш и ти, гледај сега спречи го тоа - НЕ ЗЕМАЈ...

Најарно да не се зема кредит. Ама ако мора...
Кредитот е исто производ, и оној кој го продава, т.е. банката, мора да има ќар од него.
Сте потпишале, сте земале...ќе си плаќате...

Значи се збори за некоја си мала сума со која не би заглавил , затоа што сум во можност да го исплатам , затоа и барам совет од каде би можел да земам

Значи се збори за некоја си мала сума со која не би заглавил , затоа што сум во можност да го исплатам , затоа и барам совет од каде би можел да земам

може од секаде да земеш. сите даваат. каматата е поголема од пред 2 години (и понатаму е помала отколку во србија и албанија), па пази после да не се жалиш. сега се тие условите на кредитите. ако не ти се свиѓа не земај. ако земеш, види си сам да ти се исплати...

мала сума може да земеш од секоја банка, ако земеш кредитна картичка од 200-300 илјади денари и после си трошиш со неа.

може од секаде да земеш. сите даваат. каматата е поголема од пред 2 години (и понатаму е помала отколку во србија и албанија), па пази после да не се жалиш. сега се тие условите на кредитите. ако не ти се свиѓа не земај. ако земеш, види си сам да ти се исплати...

мала сума може да земеш од секоја банка, ако земеш кредитна картичка од 200-300 илјади денари и после си трошиш со неа.

Toa е проблемот што неможе , стопанска банка имаат забрана на секакви кредити освен хипотекарни , уни банка бараат будџетари , охридска исто , нлб исто ...

Затоа мислев да не знаете несто повејке како би дошол до кредит , а сумата е стварно минимална некој си 1500 евра

Toa е проблемот што неможе , стопанска банка имаат забрана на секакви кредити освен хипотекарни , уни банка бараат будџетари , охридска исто , нлб исто ...

Затоа мислев да не знаете несто повејке како би дошол до кредит , а сумата е стварно минимална некој си 1500 евра

Пробај овде http://www.moznosti.com.mk/ или во некоја од другите помали банки (прокредит, уни банка, алфа). Има кај мене во комшилук и статер банка http://www.staterbanka.com.mk/ провери и таму.

Edno vreme imase edni Horizonti-davaa kreditcinj za pomaganje na sitni bizniscinja -mozese tezgi dukjancinja, trebase grupa od 5 lugje koi solidarno garantiraa deka ako nekoj od grupata ne go vrakja kreditot drugite kje plakjaat za nego...Visoka kamatna stapka, ama pomala procedura za dobivanje na parite, i pobrza..Neznam kakvi im se sega uslovite..pozadi simpo (partizanska)vo edna kukja se naogjaat, blisku do internatot zdravko cvetkovski

Стопанска и другите банки даваат кредити, но сега се далеку построги при запазување на процедурите од порано. Инаку ако аплицираш за кредит, прво го гледаат кредитниот рејтинг, податоци каде стои во кои се банки и други институции должиш. Доколку си задожен и во други банки, шансите за нов кредит се намалуваат или воопшто не добиваш кредит. Исто се гледа и примањата кои се официјално пријавени. При избор на гаранти, во прв ред доаѓаат предвид буџетски вработени, но и вработени во поголеми, постабилни фирми, фирми каде може да се смета на гарантите без ризик, каде функционира финансиско-правна служба и евентуални пресметки и повлекување средства и каде примањата се редовни.

Сепак со овие мерки банките се штитат од ризици, ризични групи кредити, ликвидност и лоша оценка од НБРМ.
Дали можеби имаш пробано во други финансиски институции (штедилници на пример), има доста банки и штедилници каде може да се обидеш (не секоја е поволна според каматите, но...) да земеш кредит доколку ги исполнуваш погоре условите -кредитен рејтинг, висина на примања за соодветна сума кредит, гаранција/жиранти со редовни примања и исто така сопствени соодветни примања и евентуална друга задолженост. Отприлика тоа се условите кај скоро сите финансиски институции кои даваат кредити.

Можеби и не помогнав нешто посебно со погоре пишаното, само напоменав накратко како оди со кредитите и барањата :smir:

Krediti najlosho neshto .... Vo deneshno vreme kaj nas lihvata e poisplatliva za razlika od kreditite... i posle lihvarite brkani i apseni pa tie se so tripati pomali kamatni stapki ... ova e samo moe mislenje

Krediti najlosho neshto .... Vo deneshno vreme kaj nas lihvata e poisplatliva za razlika od kreditite... i posle lihvarite brkani i apseni pa tie se so tripati pomali kamatni stapki ... ova e samo moe mislenje

кога плукате по банките во македонија, еве ви пример од нашиот западен сосед албанија, членка на нато:
http://www.procreditbank.com.al/repository/docs/pricepriceing.pdf

видете на страна 8 каматни стапки од 24%, па споредете ги со нашите.

пишете каде се поголеми?

кога ви требаат пари не посегајте по банките затоа што тие ви нудат преплајќање на самиот кредит...тутунска е позната по малверзации

кога ви требаат пари не посегајте по банките затоа што тие ви нудат преплајќање на самиот кредит...тутунска е позната по малверзации

Tочно,најдобро е да се побара “лихвар“,па одкако добро ќе се задолжиш кај него со камата од 10% месечно,го пријавуваш за лихварење во полиција и му ја киднуваш од државава комплет со фамилијата.
-Реални кредити во Македонија не смеат да бидат со пониски камати од 20% на годишно ниво,плус со “залог“ заверен кај нотар.Бидете среќни доколку некоја банка ви даде кредит со подобри услови од овие,зошто се друго се противи на моментално реалната состојба која владее со Македонскиот пазар на капитал.
Ова го тврдам од причини што во Македонија нема ни една фирма која може да ви гарантира сигурност на вашето работно место,а со тоа и враќање на евентуалниот кредит,освен Македонската МЕГА администрација,која исто така е пред колапс,од се поголемото затварање на фирмите,односно од се помалата реална можност за полнење на буџетот,од кој администрацијата се финансира за да биде ликвидно способна и да го враќа кредитот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom