Криза е, а просечната плата првпат над 20.000 денари!

M

marsovka

Гостин
Живеачката во Македонија средна

Коментари (11)
26.01.2010 10:13

Македонија е рангирана на 59. место на годинашната листа најдобри земји за живеење што традиционално ја објавува меѓународниот интернет магазин „Интернешнал ливинг“.
Листата се изработува врз основа на девет критериуми: трошоци на живот, култура и слободно време, економија, животна средина, слобода, здравство, инфраструктура, безбедност и климатски услови.
Најдобри оценки Македонија има за климата, безбедноста и животната средина, а најлоши за економијата и инфраструктурата.
Земја каде што најубаво се живее петта година по ред е Франција, а по неа се Австралија, Швајцарија, Германија и Нов Зеланд. Во топ-10 се и Луксембург, САД, Белгија, Канада и Италија.
Од државите во регионот, со највисок квалитет на живот е Словенија на 27. место, Грција е 28, Хрватска 37, а Бугарија е 44. По Македонија се Албанија и Босна и Херцеговина на 65. односно на 66. место, како и Турција на 72 позиција.
Најлоши за живеење, според листата објавена на веб страницата на магазинот www.internacional living.com, на која се рангирани 194 земји, се Авганистан, Чад, Судан, Јемен и Сомалија.

За информација лани била 65 а преклани 69 :toe:
Ок
Слушај не знам кој ги прави овие листи али тие нас будала не прават ??!!!!!
Мислам идиот до сеа ќе видеше дека некој фрлил денар таму да се стават дека сме повиско рангирани. Пред тоа беше листата како најреформски земји, земји најпожелни за инвестирање and on and on and on
Мислам дај нека не не фарбаат тие , они нас ќе ни кажуваат дека било подобро од минатата година !!!! Од предминатата од 2007 !!!

А бе на што ви личам јас ОВЦА , НАРОДОВ НА ОВЦА ЛИ ВИ ЛИЧИ ?!!
Ебати кретеноидните, крвопијни , никакви, со скапани курови говеда кои не лажат во очи на вистината, се надевам дека ќе им се заглави курот у швалерката ! И црнец да им ја ебе жената нивна !На сите што се обидуваат со некакви ми ти бедни ранг листи кои одат на ебана насловна да ни кажат дека поубаво сме живееле пред една-две години ко да неаме мозок ебате!

У курац да идат сите продадени партиски полтрончиња и морони што гледаат спотови та преку ми дое да читам глупости демек поубаво ни било што следно кур у гз ќе треба да примаме за да бидеме благодарни потоа што сте го тргнале законот потоа ко со колите а бе идете у курац.

Идете ебете се сите ебани експерти сите ебани полтрони сите што ни раскажуваат бајки и прикаски демек као поубаво ни било - .!.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Текстов е закон!Бомбастичен наслов и груба вистина:
Најдобри оценки Македонија има за климата, безбедноста и животната средина, а најлоши за економијата и инфраструктурата.“:самоубиство:

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Текстов е закон!Бомбастичен наслов и груба вистина:
Најдобри оценки Македонија има за климата, безбедноста и животната средина, а најлоши за економијата и инфраструктурата.“:самоубиство:
t.e. vo prevod: nema tornada, uragani, tajfuni majfuni; nema bombasi samoubici; kolku tolku ima zelenilo.... a ekonomija i infrastruktura...krs... :toe:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
За одделите за кои нема соодветен податок се зема 50% од просечната месечна плата по работник во Републиката, што за месец јануари 2009 година изнесува 13.753,00 денари.

http://www.ujp.gov.mk/mk/statistika/plati/2009/1

ноември:

http://www.ujp.gov.mk/mk/statistika/plati

Ролајте по месеци да видите колку плата зема македонецот и колку е вистинита оваа бројка од 20.000 ден.

Колку добар податок,ме просвелија од УЈП :)
Текстил 7 184 денари! Со овие пари нека живеат да ги видам!

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.010
Поени од реакции
5.666
Па со оглед на струката и мене ми одговара 1109... Само нешто не ми е јасно, тука се пресметани платите на менаџерите? Некако ептен мали ми се плативе :toe:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Па со оглед на струката и мене ми одговара 1109... Само нешто не ми е јасно, тука се пресметани платите на менаџерите? Некако ептен мали ми се плативе :toe:
Да,просечна плата на ниво на индустрија.Ако не се внесени и нивните,текстилот ќе падне до 5000 :))

Туку имам едно прашање,како може вакви цифри да има во УЈП,а во завод за статистика вакви цифри да нема?
Според овие цифри просечната никогаш не била повисока од 15 000,а најниска во Јануари е 13.000.Како издржуваме како народ алал да ни е.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
УЈП ги вади според МПИН пријавите податоците ваљда...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Значи на кого да веруваме? :)

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Значи на кого да веруваме? :)
Никому!
Во пријавите не е реткост да не се прикажува вистинската плата...
Од друга страна статистиката официјална тежи да прикаже што подобри резултати...
Угоре високо, удолу длабоко...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Никому!
Во пријавите не е реткост да не се прикажува вистинската плата...
Од друга страна статистиката официјална тежи да прикаже што подобри резултати...
Угоре високо, удолу длабоко...
Имаш право.Ако човек тргне да бара податоци нема да знае од каде да земе и што да земе.Затоа и сите економски експерти во земјава се прогласени за луди и неранимајковци,незнаат за што да се фатат :))

B

Borg_Drone

Гостин
За одделите за кои нема соодветен податок се зема 50% од просечната месечна плата по работник во Републиката, што за месец јануари 2009 година изнесува 13.753,00 денари.

ноември:

http://www.ujp.gov.mk/mk/statistika/plati

Ролајте по месеци да видите колку плата зема македонецот и колку е вистинита оваа бројка од 20.000 ден.

Колку добар податок,ме просвелија од УЈП :)
Текстил 7 184 денари! Со овие пари нека живеат да ги видам!
Во Скопје, од 10 000 до 15 000 максимум ќе земеш, надвор од Скопје уште помалку, текстил од 4000 до 7000 денари месечна плата.
И тоа тие ќе ги земеш како непријавен, неосигуран здравствено, животно неосигуран и.т.н.
А инвестиции нема ни да има, трите најосновни работи потребни за една економија да цвета ги немаме, прво и основно немаме струја за индустрија, голем процент од струјата што ја користиме е увозна, има уште луѓе кои шетаат надвор по газиени ламби, и уште гледаат куклени претстави наместо ТВ......

Член од
15 мај 2008
Мислења
947
Поени од реакции
99
УЈП ги вади според МПИН пријавите податоците ваљда...
Ако е според МПИН тогаш сигурно не се точни податоците. Повеќето работодавци ја прикажуваат само минималната плата, а остатокот го плаќаат на рака во кеш (да не речам на црно:)). Што би значело дека реално просечната плата што ја примаме е повисока од прикажаната.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.829
Поени од реакции
12.329
На сајтот
над цифрите за плата, во табелата пишува основица.
Не знам сметководство (или кој и да ги врши овие пресметки у фирма), но дали ова е основна плата плус минат труд плус образование =бруто па минус придонесите?
Кој подготвува плата нека подобјасни.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ова е нето плата,одбиени се придонесите претходно.Оваа е таа која ја нарекуваат „носи дома“ :)

Kajgana Shop

На врв Bottom