Очигледни докази на Божјото постоење

• Креатор на темата Креатор на темата Omer el Faruk
  • Време на започнување Време на започнување
На тој начин дојдовме до почетната точка, а тоа е признавање на вистината дека Возвишениот Бог со Своите совршени својства и Својата моќ ја создал оваа вселена, ја обликувал и уредил без ничија помош од страна, која што воопшто и не му треба, па ние луѓето сме дошле на овој свет откако истиот претходно веќе бил потполни припремен за нас.

Така на пример, Сонцето неспоредливо е посилно и помоќно од целото човештво и секогаш така ќе биде.

море тресење глупостиииииииииии

мерка да се немало ...

и во самиот Куран НАПИСМЕНО Е ЗАПИШАНО дека муслиманите несмеат да го толкуваат оти е над нивните можности (припрости се сиротките )

ДЕКА КУРАНОТ КАКО И БИБЛИЈАТА СЕ ПИШУВАНИ СО АНГЕЛСКИОТ РЕЧНИК НА ЗАГАТКИТЕ ПА НЕМОЖЕ САМО ЗЕМИ ЧИТАЈ И КАНТАЈ ГЛУПОСТИ

ЕВЕ :

Ефесјани: 4:26 Ако сте гневни, не грешете! Сонцето да не зајде во вашиот гнев,

Откровение:
21:23 И на градот не му е потребно сонцето, ниту месечината, за да му светат, зашто Божјата слава го осветлува, а Јагнето му е светилник.
22:5 Ноќ нема да има веќе и не ќе им биде потребна светлина од светилка, ни светлина од сонцето, зашто Господ Бог ќе ги осветлува, и ќе владеат во веки веков.

Малахија: 4:2 А вам, кои се боите од Моето име, ЌЕ ВИ ИЗГРЕЕ СОНЦЕТО НА ПРАВДАТА

или за Македонците после 1945 год

Изгреало НОВО Сонце на Слободата

Исаија:
65:17 Зашто, еве, Јас создавам нова небеса и нова земја. Поранешните веќе не ќе се спомнуваат, ниту ќе ви доаѓаат на ум. -- ВЕЛИ БОГ

Исаија:
60:19 Сонцето веќе не ќе ти биде светлина дење, туку Господ ќе биде твоја вечна светлина, и твојот Бог ќе биде твој сјај.

Псалм: 18:28 Ти ја запалуваш мојата светлина, Господи мој Боже, Ти ја осветлуваш мојата темнина:

36:9 Во Тебе е изворот на животот, со Твојата светлина ние ја гледаме светлината.

37:6 Твојата правда ќе блесне како светлина и твојот суд како пладне.

43:3 Испрати ги Својата светлина и вистина: нека ме водат нека ме одведат во Твојата Света Гора, во Твоите живеалишта.
76:4 Блескав си од светлина, повеличествен од древните планини.
104:2 Наметнат со светлина како со наметка! Небото го оптегна како шатор,
112:4 На чесните им изгрева светлина во темнина: Тој е благ, милостив и праведен.
118:27 Господ е Бог, Тој ни дава светлина; врзете ја жртвата со јаже за роговите на жртвеникот.
119:105 НУН. Твоето слово е светилка на мојата нога и светлина на мојата патека.

Пословици: 6:23 Зашто заповедта е светилник, законот е светлина, опомените на изобличувањата се пат кон животот;

Исаија: 2:5 Јаковов доме, дојдете, да одиме во Господовата светлина!
5:20 Тешко им на оние што злото го наречуваат добро, а доброто зло, кои прават светлина од темнината, а од светлината темнина, што горчливото го прават благо, а благото горчливо!
8:20 Покрај Законот! Покрај сведоштвата! Ако не зборуваат според ова слово, нема светлина во нив.
9:2 Народ кој одеше во темнина, виде голема светлина; оние што живееја во мрачна земја, ги осветли силна светлина.
10:17 Израелевата светлина ќе биде како оган, Неговиот Светец како пламен што ќе го запали и ќе ги изгори неговите глогинки и неговото трње во еден ден.

42:6 „Јас, Господ, те повикав во правда, те зедов цврсто за рака; те вообличив и те поставив за Завет на народот и за светлина на племињата,

51:4 „Слушај ме внимателно, народе Мој, Послушајте ме народи! Зашто Законот доаѓа од Мене и Моето право за светлина на народите.
51:5 Брзо ќе стигне Мојата правда, Моето спасение ќе дојде како светлина. Мојата мишка ќе им суди на народите. Мене ме чекаат островите и се надеваат во Мојата мишка.
53:11 Заради страдањата на Својата душа ќе види светлина и ќе се насити со нејзиното сознавање. Мојот праведен Слуга ќе оправда мнозина и нивната вина ќе ја земе на Себе.
58:8 Тогаш ќе светне како зората твојата светлина и твоето здравје ќе процвета бргу. Твојата правда ќе оди пред тебе, а Господовата слава ќе ти биде заштитница.
58:10 ако му дадеш леб на гладниот, ако го наситиш угнетуваниот, твојата светлина ќе засвети во темнината, и твојата темнина ќе стане како пладне.
60:1 Стани, засвети, зашто твојата светлина доаѓа, над тебе блеска Господовата Слава,

Исаија: 60:3 Народите чекорат кон твојата светлина, и царевите кон исток на твојот сјај.
60:19 Сонцето веќе не ќе ти биде светлина дење, туку Господ ќе биде твоја вечна светлина, и твојот Бог ќе биде твој сјај.
62:1 За љубов на Сион не ќе молчам, заради Ерусалим не ќе мирувам, додека неговата правда не засвети како светлина, додека неговото спасение не пламне како светилник.

Даниел: 5:11 Во твоето царство има човек во кого е Духот на Светиот Бог. Уште во времето на твојот татко се најде во него светлина, разум и мудрост слична на мудроста на боговите.

Михеј: 7:8 Не радувај се на моето зло, непријателко моја, ако паднав, ќе станам; ако престојувам во темнини, Господ е моја светлина.
7:9 Треба да ја поднесувам Господовата лутина, зашто згрешив против Него, сè додека не го пресуди мојот спор и не ја изрече правдата; ќе ме изведе на светлина, ќе ја гледам Неговата праведност.

Хабакук: 3:4 Болскотот Му е како светлина, зраци светкаат од Неговите раце, таму е скривалиштето на Неговата сила,

Јован: 1:4 Во Него беше живот и животот им беше светлина на луѓето.
1:8 Тој не беше светлина, туку да сведочи за Светлината.
1:9 Вистинската Светлина, Која го осветлува секој човек, доаѓаше во светот.
5:35 Тој беше светило, што гореше и светеше, но вие сакавте да се радувате малку време на неговата светлина.
9:5 Додека Сум во светот, Светлина Сум на светот.”
11:10 а ако некој оди ноќе, се сопнува, зашто нема светлина во него.
12:35 Тогаш Исус им рече: „Уште малку време Светлината е меѓу вас! Одете додека имате светлина, за да не ве опфати темнината! Кој оди по темнина, не знае каде оди.

.
.
.

.

ЕПА КОЕ Е СОНЦЕТО ВО БИБЛИЈАТА И КУРАНОТ ?
КОЈА Е СВЕТЛИНАТА ВО БИБЛИЈАТА И КУРАНОТ ?

АЈ МАЛ ТЕСТ НА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ЗА РЕЛИГИОЗНИТЕ !

ДА ИМ ВИДИМЕ КАПАЦИТЕТИТЕ ЗНААТ ЛИ ДА РАЗМИСЛУВААТ ВООПШТО .

Не го испратил туку го спуштил железото
А што прајме со бронзата..а таа е далеку пред челикот .....или тоа поглавје го нема?!?

Железото?????????....... секој металург ќе ти каже дека од него немаме ама баш никаква корист..она што го користиме „челикот’’ е многу повеќе од железо и како таков го немало и ќе го нема нигде во природата а не пак некој да го спуштил.

Ајдееееееееее.Какви железа какви бронзи какви злата.
Омер сакаше да ви каже дека секој елемент е даден од бога(барем јас така разбрав).Вие го натрупавте со работи на кои не може да се коментира понатаму изгледа и се откажа човекот.:pos:

Омер сакаше да ви каже дека секој елемент е даден од бога(барем јас така разбрав).Вие го натрупавте со работи на кои не може да се коментира понатаму изгледа и се откажа човекот.:pos:

еххх во куранот пише така...дека железото е спуштено:toe:

Е....ЈБГ....самиот тој си бараше подетална дискусија......:pos2:

Зошто верниците кога немаат одговор за некое прашање секогаш се вртат кон Бог?

Тоа е навистина очигледно Омер, само не само со очи. :)

еххх во куранот пише така...дека железото е спуштено:toe:

Пише, пише, и не само во Кур'анот, туку и во сите научни посериозни кругови. :toe:

[FONT=Times New Roman, Times, serif]FORMIRANJE GVOŽĐA
(TEŠKIH ELEMENATA)
[/FONT]​
[FONT=Times New Roman, Times, serif]“On je samo Opomena svjetovima.
A sigurno ćete saznati vijest njegovu nakon (izvjesnog) vremena.”
(Kur’an, 38:87,88)
[/FONT]​
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Kur’an je potsjetnik ljudima sve do dana Sudnjega. On sadrži informacije, koje čovjek otkriva s vremenom. Zbog toga je Kur’an objava s Allahovim znanjem i svaki pojedini ajet, koji je u njemu objavljen, ne izmiče tom znanju.
Energija ranog Sunčevog sistema nije bila dovoljna da proizvede elementarno gvožđe. U proračunavanju energije potrebne za proizvodnju jednog atoma gvožđa utvrđeno je da je ona bila 4 puta veća od energije čitavog Sunčevog sistema. Drugim riječima, ukupna energija Zemlje, ili Mjeseca, ili Marsa, ili bilo koje druge planete, nije dovoljna da formira jedan novi atom gvožđa. Čak sva energija Sunčevog sistema nije to u stanju učiniti. Naučnici vjeruju da je gvožđe izvanzemaljskog porijekla, koje je na nju spušteno, a ne u njoj formirano.
U jednom kur’anskom ajetu čitamo:
“Zaista smo slali poslanike Naše sa dokazima jasnim i objavljivali s njima Knjigu i mjerilo, da svijet postupa po pravdi. I spustili smo gvožđe - u njemu je sila `estoka i koristi za ljude - i da Allah zna ko pomaže Njega i poslanike Njegove u nevidljivom. Uistinu! Allah je Silni, Svemoćni.”
(Kur’an, 57:25)

Teorije koje govore o formiranju planeta radikalno su se izmijenile. Danas većina astronoma vjeruje da su Zemlja i druge planete originalno formirane od magline, koja je okruživala Sunce. Smatra se da se to dogodilo prije 5 milijardi godina.
Proučavanje radioaktivnog materijala na Zemlji pokazuje da on ne bi mogao biti stariji od ovog, jer da jest, taj materijal bi propao i pretvorio u olovo.
Ova teorija je poznata kao moderna nebularna hipoteza nakon modifikacije stare nebularne hipoteze. Ali, kako se maglina sastojala primarno od vodika i helijuma, ova hipoteza ne nudi zadovoljavajuće objašnjenje, kako su se na Zemlji formirali teži elementi, a takođe i na kamenim unutrašnjim planetama (Merkuru, Veneri i Marsu). Vanjske gasne planete (Jupiter, Saturn, Neptun i Uran) su po sastavu vrlo slične Suncu. Najveći dio njihove mase, kao i kod Sunca, sastoji se od vodika i helijuma. Tako da je njihovo formiranje u skladu sa nebularnom hipotezom. Upravo prisustvo težih elemenata na kamenitim planetama je ono što još nije objašnjeno na zadovoljavajući način.
Oko formiranja ovih težih elemenata Kur’an daje značajnu informaciju. Ovo je zagonetka, koju nebularna hipoteza nije uspjela riješiti.
U Kur’anu se kaže da je gvožđe spušteno na Zemlju u kasnijoj fazi, kada je Zemlja već bila inicijalno formirana.
Riječ “spustili smo” jasno pokazuje da je Zemlja ranije postojala. Ova zapanjujuća informacija potvrđuje nebularnu hipotezu i rješava njenu preostalu zagonetku. Značajna činjenica ovdje je što Kur’an, ne samo da je u skladu sa modernom teorijom, nego i sama teorija mora potražiti svoju validnost u Kur’anu.
Formiranje teških elemenata nameće i druga pitanja. Atomi tih elemenata sastoje se od jezgara oko kojih orbitiraju elektroni. Jezgro ili nukleus sadrži izvjestan broj protona pozitivno naelektrisanih i jedan broj neutrona koji su neutralni po naelektrisanju. Ali kako se ista naelektrisanja odbijaju, a suprotna uzajamno privlače, možemo očekivati da se nukleus rascijepi u nastojanju svakog protona da se udalji od drugog protona. Šta je to onda što ih drži zajedno?
Gravitacija, obzirom na masu protona i neutrona, sigurno nije dovoljna. Vjeruje se da postoji jaka vezujuća sila, daleko, daleko jača od gravitacije. Jezikom brojki rečeno to je broj deset sa trideset i devet nula. Ova vezujuća sila je veća što je element teži i vjeruje se da je ta vezna sila unutar atoma gvožđa veća od slobodne energije, koja se nalazi u Sunčevom sistemu! Ovo nam ponovo izgleda kao sugestija da ovi teži elementi nisu mogli biti formirani u Sunčevom sistemu, što je u skladu sa informacijom datom u Kur’anu.
Kako supernove proizvode teške elemente?
Tim astronoma Nase došao je ključnih podataka, koji rasvjetljavaju kako se gvožđe, silicij i drugi elementi formiraju u masivnim eksplozijama supernova. Prvi put su naučnici jasno identificirali šta nastaje i gdje, duboko unutar eksplodirane zvijezde. Za vrijeme svog životnog vijeka zvijezde su fabrike, koje koriste najprostiji element hidrogen i pretvaraju ga u teži. Nakon što potroše sav hidrogen u svom jezgru, zvijezde počinju kolapsirati, a njihovi centralni dijelovi formiraju crne rupe, dok ostatak zvijezde bude raznesen strahovitom supernova eksplozijom.
Supernove su rijetke, pojavljuju se jednom u 50 godina u galaksijama našeg tipa. Jednom oslobođeni sa zvijezda novostvoreni elementi mogu uzeti učešće u formiranju novih zvijezda i planeta u velikom ciklusu, koji se ponavljao nekoliko puta. Značajno je shvatiti da naša planeta Zemlja, a i samo čovječanstvo pripada ovom velikom kosmičkom ciklusu.
[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif][/FONT]​
[FONT=Times New Roman, Times, serif][/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif][/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Реков и ќе повторам: -Без пристрасности, цитирајте ја науката! Или во крајна мерка признајте дека таа на многу нешта гледа само хипотетички. :toe:

[/FONT]

Ова ми личи на темите во кои главни фаци се Војо и Горан ќе се запнат за едно исто и само трпение спасение чекајте ќе видите итн... А дали ќе видиме то е друга работа.
Е многу ми недостасуват Војо и Горан ко ќе ми текни за плачење ми иди.

Зошто верниците кога немаат одговор за некое прашање секогаш се вртат кон Бог?
Не сум верник али ќе пробам да ти одговорам.
Можеби затоа што одговорот на тоа прашање е навистина Бог.:toe:

О Омере жив си?Сеуште ли се трудиш да им докажеш нешто на овие луѓе кои не веруваат ни дека татко им е над нив?

Иначе точно е дека железото е дојдено како комета од вселената.

Пише, пише, и не само во Кур'анот, туку и во сите научни посериозни кругови. :toe:

[FONT=Times New Roman, Times, serif]FORMIRANJE GVOŽĐA
(TEŠKIH ELEMENATA)
[/FONT]​

[FONT=Times New Roman, Times, serif]

U Kur’anu se kaže da je gvožđe spušteno na Zemlju u kasnijoj fazi, kada je Zemlja već bila inicijalno formirana.
Riječ “spustili smo” jasno pokazuje da je Zemlja ranije postojala. Ova zapanjujuća informacija potvrđuje nebularnu hipotezu i rješava njenu preostalu zagonetku. Značajna činjenica ovdje je što Kur’an, ne samo da je u skladu sa modernom teorijom, nego i sama teorija mora potražiti svoju validnost u Kur’anu.
Formiranje teških elemenata nameće i druga pitanja. Atomi tih elemenata sastoje se od jezgara oko kojih orbitiraju elektroni. Jezgro ili nukleus sadrži izvjestan broj protona pozitivno naelektrisanih i jedan broj neutrona koji su neutralni po naelektrisanju. Ali kako se ista naelektrisanja odbijaju, a suprotna uzajamno privlače, možemo očekivati da se nukleus rascijepi u nastojanju svakog protona da se udalji od drugog protona. Šta je to onda što ih drži zajedno?
Gravitacija, obzirom na masu protona i neutrona, sigurno nije dovoljna. Vjeruje se da postoji jaka vezujuća sila, daleko, daleko jača od gravitacije. Jezikom brojki rečeno to je broj deset sa trideset i devet nula. Ova vezujuća sila je veća što je element teži i vjeruje se da je ta vezna sila unutar atoma gvožđa veća od slobodne energije, koja se nalazi u Sunčevom sistemu! Ovo nam ponovo izgleda kao sugestija da ovi teži elementi nisu mogli biti formirani u Sunčevom sistemu, što je u skladu sa informacijom datom u Kur’anu.
Kako supernove proizvode teške elemente?
[/FONT]

[FONT=Times New Roman, Times, serif]Реков и ќе повторам: -Без пристрасности, цитирајте ја науката! Или во крајна мерка признајте дека таа на многу нешта гледа само хипотетички. :toe:

[/FONT]

леле какви лаги...јаката и слабата нуклеарна сила се одговорни за атомот...ИИИ се победени со фисијата односно неговото цепење.

е сега плачете тешките метали.

првиот болд исто така е КОМПЛЕТЕН ПРОМАШАЈ,имено ако железото и е спуштено на земјата ШТО МАЈКА БАРА ВО ЈАДРОТО НА ЗЕМЈАТА...сега или е спуштено или....бог го напикал таму...ниту едното ниту другото

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom