R
RAYTHEON23
Гостин
иххх ко да го читаме барух спиноза

зошто владава прави реклами...еве мудрост подобра и без трошоци тууу

зошто владава прави реклами...еве мудрост подобра и без трошоци тууу

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
lol --- пак ова комунизмов (и тоа од подтип самоуправен социјализам, со специјализација при социјалдемократска долга транзиција) ми се враќа преку неговите матрици на мислење од типот: „што заврши?“
ајде бе!!! некој може завршил шумарски факултет, а мести сијалици 30 години и тој што е? шумар?
панчев што беше по професија - економски техничар или фудбалер?
прашањето ти беше погрешно поставено, ако сакаше да прашаш какво формално образование сум стекнал до мојата 23та година или така нешто - друго е прашањето. што си по професија и што заврши не е исто. и нема да ти кажам тука на форумов што завршив... (можеби во приватна порака).
инаку, за разлика од самоуправниот социјализам и барата која ја создаваше, јас повеќе мислам динамично како брза река. животот е постојано учење и во него прашањет не е „што заврши“, туку „што знаеш“ и „што правиш и/или си направил“. учењето НИКОГАШ не завршува.
само ти не се исселувај.... ни требаат потрошувачи овде...
немам ништо со економскиот факултет во скопје (и уште почудно ни со оној во прилеп))) )
Уф Леандра, ако го работат сите она што го знаат или она за кое се образовно и практично подготвени, да не зборам на памет ама невработеноста ќе ни се качи од 35 на 70-80%. Има многу вакви кадри (што би се рекло некадарниСигурна сум дека ако сите го работат она што го знаат,ќе нема земја како нашава со 2 милини жители,но јебеш га тоа е Македонија.
Колумна на Влатко Ѓорчев во Дневник за Македонскиот банкрот.....................................................................................
Omfg не споредува со европски земји кои имаат развиена економија и асална инфраструктура и дај бре жити мене купете му јаже на моронов да се обеси имаа никако да заврши факултет,ебате неспособниот и најде да соли памет јас не занм зошто му даваат простор воопштоКолумна на Влатко Ѓорчев во Дневник за Македонскиот банкрот
Ги цензурирав некој делови зошто беше повикување духови и барање алиби кое воопшто не му е потребно зошто според него Македонија е во подобра ситуација од Исланд,Британија,Калифорнија и Јапонија
Падот на БДП во првиот квартал во 2009 година во Јапонија е 9,1 отсто. Македонскиот пад е 0,9 отсто. Затоа Солана кажа дека „Македонија се справува со кризата на многу интелигентен начин“.........плукање по бранко и коминтерната..............................................................................................................Затоа, уште 100 пати ќе кажат дека земјата е пред банкрот, исклучиво во функција на напади кон Владата. Слушаме драматизирање на состојбите. Апокалиптични описи. Нарачани експерти. Анализи за економска катастрофа.Но, што всушност значи банкрот на една земја? Дали зборот „банкрот“ е адекватен за нашата ситуација? Кои држави банкротираа? Еве го примерот со Исланд.
Како ќе изгледаше исландскиот банкрот во Македонија? За почеток, еврото ќе беше 85 денари. Исландската круна девалвираше за 40 отсто. За банките? Во Исланд колабираа трите најголеми банки - Kaupthing bank, Landsbanki и Giltner Bank. Во земја со 320 илјади жители (колку половина Скопје) тие банки повлекоа 62 милијарди долари. Значи, за да се каже „банкрот на Македонија“ треба да имаме исландски пад на Стопанска банка, Комерцијална банка и Тутунска банка.
Колкав пад на БДП има некоја банкротирана земја? Исланд ќе има пад од околу 10 отсто, а Македонија ќе има 1 - 2 отсто. Инфлацијата во Исланд е 14 отсто и до крајот на годината ќе биде околу 70 отсто, а во Македонија е 0,6 отсто во првите 6 месеци на 2009 година. Падот на продажбата на коли во Исланд е околу 85 отсто. Долгот им е над 100 милијарди долари. И така натаму.
И Калифорнија е во банкрот. Пад на пазарот. Невработеноста е зголемена за 6,8 отсто. Намалени се средствата за едукација и за здравство. Околу 80% од државните паркови ги затворија. Цените на недвижности паднаа за 30 отсто. Америка е задолжена 370 % од нејзиниот БДП, а македонскиот долг е 25,9 отсто од БДП.
Британија се соочува со криза. Банките имаат надворешен долг од 4.400 милијарди долари, додека БДП на Британија е 2.100 милијарди долари. Вредноста на фунтата падна 15 отсто во однос на еврото, а секој час Британија се задолжува за нови 18 милиони евра. Секој час. Унгарија пред неколку дена мораше да прими финансиската помош од 25 милијарди долари и стравуваше од инфлација од 20 до 30% што ќе доведеше до губење на 1/3 од приходите на граѓаните.
Банкарите, од оние во Стар Египет, па се' до италијанските банкари (до крајот на ренесансата) седеле на клупа пред нивните банки. Клупа на италијански е „banca“. Кога нивните банки пропаѓале, симболично ја кршеле клупата на која седеле. „Banca rotta“ - клупата е скршена. Или преведено - банкрот!
И дали навистина „клупата ни е скршена“? Клупата им се скрши на Исланд, Калифорнија, речиси и на Унгарија. Но, не и на Македонија. Успеавме да го поминеме најтешкиот период со ограничени штети. Уште податоци? Падот на БДП во првиот квартал во 2009 година во Јапонија е 9,1 отсто, а минусот во Турција е 13,8 отсто. Македонскиот пад е 0,9 отсто. Затоа, пред три дена Солана кажа дека „Македонија се справува со кризата на многу интелигентен начин“.
Не е лесно и имаме проблеми. Се намалуваат приходите, тешко се полни буџетската каса, фирмите тешко работат. Тешко се живее. Но, далеку сме од банкрот...............................................
Линкот
ЈБТ, навистина бисер, дури и за земјоделец како мене. Гордост. Како јас и физика.И дали навистина „клупата ни е скршена“? Клупата им се скрши на Исланд, Калифорнија, речиси и на Унгарија. Но, не и на Македонија. Успеавме да го поминеме најтешкиот период со ограничени штети.
Omfg не споредува со европски земји кои имаат развиена економија и асална инфраструктура и дај бре жити мене купете му јаже на моронов да се обеси имаа никако да заврши факултет,ебате неспособниот и најде да соли памет јас не занм зошто му даваат простор воопшто
чеј со исланд бе што се сдеси??Мораат бе,од партијски причини.Инаку колку за информација на Ѓорчев водата и парното греење во Исланд и понатаму останува бесплатно,а Исланд не банкротира,како што тој мисли.![]()
Omfg не споредува со европски земји кои имаат развиена економија и асална инфраструктура и дај бре жити мене купете му јаже на моронов да се обеси имаа никако да заврши факултет,ебате неспособниот и најде да соли памет јас не занм зошто му даваат простор воопшто
Мораат бе,од партијски причини.Инаку колку за информација на Ѓорчев водата и парното греење во Исланд и понатаму останува бесплатно,а Исланд не банкротира,како што тој мисли.![]()
чеј со исланд бе што се сдеси??
нешто русиве им бапнаа пари ама во змаена за што или еу ги спасуваше?
Убаво викам погоре,овде царуваат сезнајковци затоа пропаѓаме.Овој се дрзнал и со Британија не споредил,сега гвујо со Јапонија ќе се спореди,ебате тоа копуците ебате.
Целиов текст е мижи мујо да ти баам,да го прашаш што е инфлација десет дена ќе се мисли,копук еден па економси текст напишал.
Herr Ѓорчев е само архи тип на безвезњаците кои со американска најбезобразна поддршка доѓаат на власт веќе 20 години, за да ја сотрат Македонија и Македонскиот народ...се друго е ..како би се рекло рутина...
Околу БАНКРОТ-от...прво како во филозофијата ..треба да се договориш за премисите т.е. ако зборуваш на нешто јасно да расчистиш за кое НЕШТО зборуваш....
Македонија е ТРОПА бе , споредби со Исланд, Калифорнија , Јапонија...може да прави само некој кој е цертифицирана будала , или некој кој смета дека Македонски народ е толку прост да поверува во такви приказни...кога самиот гледа дека секој ден му е полошо....и во апсолутен смисол , а камо ли споредбено со тоа непредните економии со кои Ѓошев онака будалесто не споредува....
Има и од оние кој му веруваат,најчесто нив ги викаат “гласачко тело“.![]()
Или „оптимисти’’![]()