не се бе навреди... повеќе се како повици за ОСВЕСТУВАЊЕ.
Јас би рекла млатење празна слава во вишок слободно време кое го имаш:smir:
alek34 напиша:
ова морам да го истакнам, како најпозитивно нешто во твојот пост ;-)
чисто да не помине незабележано...
Молам
alek34 напиша:
абе ти со колку камата би му дала пари на некој што банкротира? еве на пример, сега СВЕДмилк да ти побара едно 600 милиони денари, би му дала? со колку камата? со 10% ? со 50%? Со 120%? Со колку? или, можеби, не би му дала, зашто е стварно БАНКРОТ?
Споредбава ти вришти.Банкротирана фирма и држава,за која претходно викаше дека неможе да ја гледаш државата како фирма.Сам се контраш.Во истиот пост напиша:
alek34 напиша:
абе кај сега и на ова ми рипна. јас само му кажувам на човекот да не споредува фирми и држави. РАЗЛИЧНИ им се целите. Толку. И за ова ли ме мразиш?
На банкротирана фирма или човек лихвар не дава пари.Но кога има уште кола останато,а се искоцкано,лихварот ќе му даде 200 евра,а потоа ќе му ја земе и колата,за на крај да остане само со прст во уста.
Морам преку примери за подобо да ме сфатиш:smir:
alek34 напиша:
не е само до ризикот, туку повеќе е до ПОНУДАТА.
нема пари сега во светот, не само кај нас. Што би рекол Манулач на Софка: СКУПЕ СУ ПАРЕ, ЈЕР ЈЕ ОСКУДАЦИЈА.
И на Литванија со 9 кома нешто и дадоа КРЕДИТ. И тие ли се банкрот? И тие ли се ризични???
Значи во овој дел веќе се префрлаш на странски пари,а не на домашно задолжување?
Во светот има недостиг на капитал,затоа су скупи паре.Ако си ме читал,ќе знаеш дека јас сум за опцијата ммф и пред да се изврши домашното задолжување.Само влади (само на транзициони влади мислам,да не се повторувам во секој пост) кој мислат дкеа можат сами,одат на европазарот,каде се вртат со газот и чекаат...
alek34 напиша:
ајде од суво, на конкретно, еве од вашата рекетарска А1 (добро де, не е ваша, чисто да пробам како е да поврзуваш луѓе без врска):
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=111437
значи имало и по некој што прави извоз во оваа „банкротирана“ држава. сега го прочитав ова, сабајле читав во Капитал за некој си од здравје радово... што да правам, за моја среќа ИМА луѓе во оваа наша држава кои (сакајќи или не) прават извоз.
Не ми е целта да те потценам,верувај,но изгледа ќе морам да ти нацртам АЛЕК БРОЈКИ СТАВИ ВО ЛИНК,КОЛКУ ИМАЛ ИЗВОЗ,КОЛКУ ДОНЕЛ НА ДРЖАВАТА,СОБЕРИ ГИ СИТЕ ВАКВИ И ИЗНЕСИ ГИ СО БРОЈКИ.ПОТОА ЌЕ ГО СОБЕРЕМЕ ПРИЛИВОТ,ДА ВИДИМЕ КОЛКУ Е,ПА ЌЕ ГО СПОРЕДИМЕ СО РАСХОДОТ ДА ВИДИМЕ КОЛКУ НИ ОСТАНУВА.
И во Африка немаат сида сите,ако сакаш да се цепидлачиме.
alek34 напиша:
Да нема недоразбирања - не негирам дека има ТРГОВСКИ дефицит, но ти тврдам дека ќе се намали догодина. Ќе има и други приливи освен од ТРГОВИЈА. Нема да банкротираме. Ова на суво е или е реално ?
Со што ми тврдиш бе алек?Со збор?Со линк од фирма која извезува кондиторски производи,без да знаеме колку извезува?Со што ми тврдиш?Со 500 побарани,а 1,2 понудени за записи:pos2:
Догодина трошоците за јавен долг ќе се зголемат плус од овие годинава.Ако ја додадам и таа ставка,во цела низа на податоци,можеш ти само да продолжиш да тврдиш и така да си останеш
alek34 напиша:
Се правиме љуткави по обичај или таков ни е стилот

Па ти ни линковите не си ги прочитал што ти ги оставива,а тука само ми тврдиш,па ми тврдиш.Еве ти уште еднаш,од последното сопштение кое е објавено:
http://www.nbrm.gov.mk/default-MK.asp?ItemID=756D251A0717DE49AAC415D36A3FAE83
1166,8 е точниот одговор,ама шо се за тебе неколку милиони пффф
п.с
Да не не ти е јасен мојот став за ммф ќе ти оставам еден линк:
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=2412313&postcount=49
А за решенија од кризава,ако сакаш кажи ми и од таму линк ќе ти оставам,да видиш кој пропагатор сум за црнило на земјава