Дали постои апсолутна вистина?

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
Ова првото не го сфаќам, некогаш ги ценеле луѓето по свесноста за Вистината? Тоа би била права хиерархија. :) Еее, каде ли би бил јас :star::icon_mrgr

Вистината и се манифестира релативно за секој од нас, а колку ли добриот Ајнштајн имал свесност за неа?
Ете, така...
Не ги ценеле луѓето по свесноста за Вистината. Првите луѓе биле единствените блиски до апсолутната вистина. Како треба да изгледа човекот. Кога не бола `воведена` хиерархијата, кога немало технологија, кога ја немало алчноста...

За второто, се манифестира релативно вистината за секој од нас, тоа е и релативитетот. Ама, Постои апсолутното, тоа што е едно и единствено!

Слајдер

verification failed
Член од
29 јули 2009
Мислења
28
Поени од реакции
2
Тоа со Ајншатајн беше сликичка, заебанција... незнам колку е тоа вистина, но да бидеме реални, на крајот многу забегал со господ и слични ствари и не ја признавал Квантната физика (која што сега е во центарот на објаснувањето на природата на нештата)

да се вратам на темата....

ДА, ПОСТОИ... Постои апсолутна вистина онолку колку што постои и Утопија!
Ќе кажам само неколку работи за вистината... Вистината зависи од медиокритетот, вистината е доживеалица, вистината е процес, со скепса и неверување во вистината се стига до неа.

Вистината зависи од медиокритетот, доколку вие гледате нешто бело, а илјада други ви го тврдат спротивното, дека тоа нешто е црно... Кажете ми кој е во право, од каде знаете дека другите гледаат погрешно или пак лажат?

Вистината е доживеалица... како ние ја доживуваме... Тоа што ние го гледаме како вистина, тоа е вистината за нас. Нашиот разум е како филтер, ги одбира оние податоци што сака да ги добие, останатите ги игнорира(има премногу примери за ова, на тој начин работат и психијатрите :) ). Нашиот разум се она што може да го разбере го сфаќа како вистина, останатото како лага(невистина), што значи дека зависи од нашиот ментален развој.

Вистината е процес, се надевам сите го сфаќате ова :)... Во многу работи постои доказ за ова, на пр. светот го сметале за плоча, па бла бла... на крај дошло до топка, па до елипса. Природата на светлината, прво било корпускуларна, па бранова... на крај и двете, искочи дека и материјата во некои случаи претставува браново движење(бран)... Сфативте или слабо?

И да... со цврсто неверување во вистината може да се стигне до неа, а не со детско посакување нештото да е онакво какво што ние си го замислуваме(сакаме да биде). Што значи дека е вистина само она што го прифаќаме како такво, доколку би требало да ја најдеме вистината зад нашата вистина треба да се откажеме од досегашното верување во истата.

Се надевам овој пост ви ги разјасни барем малку работите и ви покажа на кој принцип работи свеста на човекот :)
Толку од мене, Поздрав :)

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
Тоа со Ајншатајн беше сликичка, заебанција... незнам колку е тоа вистина, но да бидеме реални, на крајот многу забегал со господ и слични ствари и не ја признавал Квантната физика (која што сега е во центарот на објаснувањето на природата на нештата)

Ќе кажам само неколку работи за вистината... Вистината зависи од медиокритетот, вистината е доживеалица, вистината е процес, со скепса и неверување во вистината се стига до неа.

Вистината зависи од медиокритетот, доколку вие гледате нешто бело, а илјада други ви го тврдат спротивното, дека тоа нешто е црно... Кажете ми кој е во право, од каде знаете дека другите гледаат погрешно или пак лажат?

Вистината е доживеалица... како ние ја доживуваме... Тоа што ние го гледаме како вистина, тоа е вистината за нас. Нашиот разум е како филтер, ги одбира оние податоци што сака да ги добие, останатите ги игнорира(има премногу примери за ова, на тој начин работат и психијатрите :) ). Нашиот разум се она што може да го разбере го сфаќа како вистина, останатото како лага(невистина), што значи дека зависи од нашиот ментален развој.

Вистината е процес, се надевам сите го сфаќате ова :)... Во многу работи постои доказ за ова, на пр. светот го сметале за плоча, па бла бла... на крај дошло до топка, па до елипса. Природата на светлината, прво било корпускуларна, па бранова... на крај и двете, искочи дека и материјата во некои случаи претставува браново движење(бран)... Сфативте или слабо?

И да... со цврсто неверување во вистината може да се стигне до неа, а не со детско посакување нештото да е онакво какво што ние си го замислуваме(сакаме да биде). Што значи дека е вистина само она што го прифаќаме како такво, доколку би требало да ја најдеме вистината зад нашата вистина треба да се откажеме од досегашното верување во истата.

Се надевам овој пост ви ги разјасни барем малку работите и ви покажа на кој принцип работи свеста на човекот :)
Кај е во постов објаснението за апсолутна вистина...
Блодираното ме буни...
И Вистина и Апсолутна Вистина е сосема друго... Или ти не мислиш така?

Слајдер

verification failed
Член од
29 јули 2009
Мислења
28
Поени од реакции
2
Па сфати малку бре... Се сакате на сребрен послужавник :toe:
Утопија не постои... не постои ни апсолутна вистина. Четирите точки токму тоа го кажуваат, на пр. Ако ти сметаш дека нешто е бело а сите останати дека е црно... не постои начин да се докаже дали е црно или бело (како што не е возможно да се докаже дали еден систем мирува или се движи рамномерно праволиниски).

2.Зависи од твојот разум, на кој начин ги перцепира работите, ако твојот разум прифати нешто како вистина, апсолутна вистина тоа не значи дека навистина е така, тоа е твој начин на гледање на работите, некој ќе рече дека треба да се откажеш од "твојата вистина" за да ја најдеш вистинската :) и така до бесконечност...

Не постои теоретски начин да се докаже апсолутната вистина, затоа што нема референта вистина со што можеме да ја споредуваме... Можеме да ја споредуваме само со предходната и да кажеме која е поточна но никако и со следната :pipi:

Еден паметен рекол... "Треба да се сомневаме во СЕ, дури и во нашето постоење... Само во едно нешто не треба да се сомневаме, во сомнежот" :)

Се надевам сега ти се разјасни :)

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156

Утопија не постои... не постои ни апсолутна вистина. Четирите точки токму тоа го кажуваат, на пр. Ако ти сметаш дека нешто е бело а сите останати дека е црно... не постои начин да се докаже дали е црно или бело (како што не е возможно да се докаже дали еден систем мирува или се движи рамномерно праволиниски).

2.Зависи од твојот разум, на кој начин ги перцепира работите, ако твојот разум прифати нешто како вистина, апсолутна вистина тоа не значи дека навистина е така, тоа е твој начин на гледање на работите, некој ќе рече дека треба да се откажеш од "твојата вистина" за да ја најдеш вистинската :) и така до бесконечност...

Не постои теоретски начин да се докаже апсолутната вистина, затоа што нема референта вистина со што можеме да ја споредуваме... Можеме да ја споредуваме само со предходната и да кажеме која е поточна но никако и со следната :pipi:

Еден паметен рекол... "Треба да се сомневаме во СЕ, дури и во нашето постоење... Само во едно нешто не треба да се сомневаме, во сомнежот" :)

Се надевам сега ти се разјасни :)
Tipu, ako smetas deka so nekakov aroganten i drzok pristap vo diskusijata ke izvleces pocit od drugite diskutanti, se lazes.

Polezno bi bilo da gi procitas i prethodnite strani za da uvidis za sto diskutirame.

Ne diskutirame za nacinot na koj raboti svesta na covekot. :toe:

Слајдер

verification failed
Член од
29 јули 2009
Мислења
28
Поени од реакции
2
Хахха "Типу"... не воопшто не сум арогантен... Но што е вистината, само претстава на човекот за тоа дали она што го спознал е реално(вистинито) или не. Така да, тоа е целта, финта, бла бла... не можеш на црв да кажуваш што е вистина а што не, Вистината ја сфаќаш ти, јас, сите, само во нашите глави никаде на друго место, затоа е тешко да се каже што е вистина а што не.

Btw, сајбер почит им е потребна само на "некои" типци/типки... мене не, не сакам да се расправам за безвредни работи. Еве ветувам дека ќе ги прочирам сите постови во темава, да видам за што сте дискутирали, fair enought :smir:

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Хахха "Типу"... не воопшто не сум арогантен... Но што е вистината, само претстава на човекот за тоа дали она што го спознал е реално(вистинито) или не. Така да, тоа е целта, финта, бла бла... не можеш на црв да кажуваш што е вистина а што не, Вистината ја сфаќаш ти, јас, сите, само во нашите глави никаде на друго место, затоа е тешко да се каже што е вистина а што не.

Btw, сајбер почит им е потребна само на "некои" типци/типки... мене не, не сакам да се расправам за безвредни работи. Еве ветувам дека ќе ги прочирам сите постови во темава, да видам за што сте дискутирали, fair enought :smir:
Pa nie za toa trubevme na celi 9 stranici, deka apsolutnata vistina ne zavisi od covekovata percepcija nego od "kosmickoto postoenje". :toe:

Za da bidam jasen i da sfatis sto sakam da kazam ke ti odgovoram samo na eden del od tvojot post.

на пр. Ако ти сметаш дека нешто е бело а сите останати дека е црно... не постои начин да се докаже дали е црно или бело
Nevozmozno e da se dokaze dali e crno ili belo, ama sepak ednoto od niv e.

Samo zosto nie lugjeto kako nesovrseni bitia ne mozeme da dokazeme koe od tie dve boi e, ne znaci deka ne e edna od niv t.e. mora da e edna od niv. I toa e apsolutna vistina. :toe:

Слајдер

verification failed
Член од
29 јули 2009
Мислења
28
Поени од реакции
2
ОК, бе друже и јас те сфатив... но ВИСТИНАТА за кого е овде? За нас или за космосот? Јас, ти и сите во оваа тема зборуваат за вистината, не космосот, космосот постои и без наша свест само што ние зборуваме за веродостојноста на истиот. Во оној момент кога се поставило ова прашање завршила и ерата за вистинитоста на космосот. Можеме сите да го прифатиме но не можеме да докажеме(теоретски), иако постои невозможно е да се докаже дека постои. Така да еве да речеме постои Апсолутна вистина, таа не може да се докаже и тоа се сведува на непостои. (како што е и прашањето со господ, постои или не).

Мислам дека на ова целеше, па еве ти го мојот одговор, малку преработен за да одговара на оние 9 страници :)

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
Прво, дебатирај и не сакам се на сребрен послужавник... Скраја... Не сум во твојата глава да знам како ги глеаш работите а како ги кажуваш ок?

Друго... Црно - бело примерот... Крш ти е...

Трето... Ете ти апсолутна вистина... ТИ ПОСТОИШ!

Слајдер

verification failed
Член од
29 јули 2009
Мислења
28
Поени од реакции
2
Трето... Ете ти апсолутна вистина... ТИ ПОСТОИШ!
Прво примерот не е крш, баш одговара... како ќе докажеш дека е лага тоа што го зборува едниот.
Второ... ова цитираново воопшто не апсолутна вистина... Вистина е, ама не можеш да докажеш :)

Трето, извини ако те навредив, предходниот ми рече дека сум дрзок :)

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
Прво примерот не е крш, баш одговара... како ќе докажеш дека е лага тоа што го зборува едниот.
Второ... ова цитираново воопшто не апсолутна вистина... Вистина е, ама не можеш да докажеш :)

Трето, извини ако те навредив, предходниот ми рече дека сум дрзок :)

Ако тврдоглав... (не е навреда)! :smir:
Инаку... Сетилото за вид, не е ист кај сите луге? Перцепциите што кажуваат?
Црното е црно, белото е бело. Овој едниот може само заинает да збори дека црното е бело. Така?

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Како што во секоја лага има пола вистина и во секое црнило ја има и онаа бела точка како јинг јанг знакчето неможе да има ни апсалутна вистина..
@first bold: Уште една неточна позната "поговорка", иста како "За се има прв пат" ..
Премногу користени невистини.. Кога ќе кажам дека вчера сум бил на Алпите, во мојата лага нема ни грам вистина..
Исто како што никогаш за мене нема да има "За прв пат" да јадам поховано тексашко бафало летајќи палаглајдер, раширен ко Селин Дион на Титаник..

Него, да се вратам на темата, дали постои апсолутна вистина?
Да. Релативноста е апсолутна вистина..

Kajgana Shop

На врв Bottom