Концептот на Бога во Христијанството

• Креатор на темата Omer el Faruk
  • Време на започнување
Член од
14 ноември 2009
Мислења
67
Поени од реакции
11
Библија содржи многу цитати кои покажуваат и докажуваат дека не е исправно да се верува во тројство. Било кој што има здрав памет знае да е погрешно да се верува во три бога.

„Чуј, Израелу! Господ е наш Бог, Господ е Еден!" ( Второзаконие 6:4)

Тоа ти беше покажано тебе за да знаеш дека Господ е вистински Бог и дека нема друг освен Него…. И така, денес сознај и засади во своето срце: Господ е Бог горе на небото и тука на земјата - друг нема. ( Второзаконие 4:35 i 39)

Сега гледате дека единствено Јас Сум, и дека нема друг Бог покрај Мене! Јас усмртувам и оживувам; Јас удирам и исцелувам и никој не се избавува од Мојата рака." (Второзаконие 32:39)

Господи нема таков Каков што си Ти, ниту има Бог освен Тебе, според сè што чувме со своите уши." ( Летописи1, 17:20 и Самуел, 7:22)

Зашто Ти си величествен и правиш чудеса: Ти си Единствен Бог. " ( Псалми 86:10)

Јас Сум првиот и Јас Сум последниот: нема Бог освен Мене.". ( Исаија 44:6)

Да, вака зборува Господ, Творецот на небесата - Тој е Бог - Кој ја вообличи и ја создаде земјата, Кој ја зацврсти и не ја создаде пуста, туку ја вообличи за живеење: „Јас Сум Господ и нема друг.". ( Исаија 45:18)

Зашто кој Му е рамен на Господа во облаците? Кој Му е сличен на Господа ? (Псалми 89:6)

Со кого ќе Го уподобите Бога? И со каков лик ќе Го споредите? ( Исаија 40:18)

„Зашто вие сте Ми сведоци,” слово е Господово, „и Мои слуги кои ги избрав, за да знаете и верувате и да видите дека тоа Сум Јас. Пред Мене ниеден бог не беше направен и не ќе биде после Мене. Јас, Јас Сум Господ, нема Спасител освен Мене.." ( Исаија 43: 10-11)

Јас Сум Господ и нема друг; нема Бог освен Мене. Иако не Ме познаваш, те вооружав: нека се знае од исток до запад дека сè вон Мене е ништавило. Јас Сум Господ и нема друг; ( Исаија 45:5,6)

Кој го направи и изврши тоа? Оној Кој од почетокот ги повикува поколенијата, Јас, Господ, Кој Сум прв, и ќе бидам Овој ист со последните!” . ( Исаија 41:4)

. И Господ ќе биде Цар над сета земја. Во оној ден Господ ќе биде единствен и Негово име единствено.'' ( Захарија 14:9)

Немаме ли сите еден татко? Не нè создаде ли еден Бог? "(Mалахија 2: 10)

И не одете по туѓите богови, за да им служите и за да им се поклонувате; " ( Еремија 25:6)

Исус одговори: „Првата е: ‘Слушај Израеле - Господ, нашиот Бог - е единствен Господ, и љуби Го Господа својот Бог со сето свое срце, со сета своја душа, со сиот свој разум и со сета своја сила’!” И книжникот Му рече: „Добро, Учителе, кажа според вистината дека Бог е Еден, и нема друг освен Него, ( Марко 12:29,30,32)

" Нема друг Бог освен Мене." ( Коринтјани 1, 8:4)

" Еден е Бог.." ( Тимотеј 1, 2:5)

Член од
14 ноември 2009
Мислења
67
Поени од реакции
11
Точно. Затоа ние Христијаните си веруваме во еден.
ххехех Три во еден Бог исус и светиот дух хххе ова за вас еден бог е ила пак во едно , или па како се викаше она почетната молитва ваша молитва:

Во името на бог, синот и светиот дух...

колку имаме тука 1 или пак 3 богови.:helou:

А додека за нас муслиманите има само

Во Името На Аллах џ.ш Милостивиот, Самилосен!

Кажи Он , Аллах, Еден е ! Аллах е засолниште! Не роди и не е роден, и никој не му е рамен!

(Ел-Ихлас 1-1)

Аллах! Нама друг бог освен Него! Жив и Постоен!

(Али Имран 2)

И вашиот бог е еден Бог! Нама освен Него, он е милостив и Самилосен!

(Ел-Бекаре163)

Не ви држи на место , друже мислењето.:smir:

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
ххехех Три во еден Бог исус и светиот дух хххе ова за вас еден бог е ила пак во едно , или па како се викаше она почетната молитва ваша молитва:

Во името на бог, синот и светиот дух...

колку имаме тука 1 или пак 3 богови.
Така е претставен Бог во Библијата. Ти ако не се слагаш твој проблем.

Матеј 28:19 Одете и научете ги сите народи, крштавајќи ги во името на Отецот, и Синот, и Светиот Дух

Член од
14 ноември 2009
Мислења
67
Поени од реакции
11
Така е претставен Бог во Библијата. Ти ако не се слагаш твој проблем.

Матеј 28:19 Одете и научете ги сите народи, крштавајќи ги во името на Отецот, и Синот, и Светиот Дух

Не тоа не е мој , проблем тој е ваш бидејќи и самата библија го негира тоаа но виее сепак верувате во тројство е тоа е вашата вера:

Библија содржи многу цитати кои покажуваат и докажуваат дека не е исправно да се верува во тројство. Било кој што има здрав памет знае да е погрешно да се верува во три бога.

„Чуј, Израелу! Господ е наш Бог, Господ е Еден!" ( Второзаконие 6:4)

Тоа ти беше покажано тебе за да знаеш дека Господ е вистински Бог и дека нема друг освен Него…. И така, денес сознај и засади во своето срце: Господ е Бог горе на небото и тука на земјата - друг нема. ( Второзаконие 4:35 i 39)

Сега гледате дека единствено Јас Сум, и дека нема друг Бог покрај Мене! Јас усмртувам и оживувам; Јас удирам и исцелувам и никој не се избавува од Мојата рака." (Второзаконие 32:39)

Господи нема таков Каков што си Ти, ниту има Бог освен Тебе, според сè што чувме со своите уши." ( Летописи1, 17:20 и Самуел, 7:22)

Зашто Ти си величествен и правиш чудеса: Ти си Единствен Бог. " ( Псалми 86:10)

Јас Сум првиот и Јас Сум последниот: нема Бог освен Мене.". ( Исаија 44:6)

Да, вака зборува Господ, Творецот на небесата - Тој е Бог - Кој ја вообличи и ја создаде земјата, Кој ја зацврсти и не ја создаде пуста, туку ја вообличи за живеење: „Јас Сум Господ и нема друг.". ( Исаија 45:18)

Зашто кој Му е рамен на Господа во облаците? Кој Му е сличен на Господа ? (Псалми 89:6)

Со кого ќе Го уподобите Бога? И со каков лик ќе Го споредите? ( Исаија 40:18)

„Зашто вие сте Ми сведоци,” слово е Господово, „и Мои слуги кои ги избрав, за да знаете и верувате и да видите дека тоа Сум Јас. Пред Мене ниеден бог не беше направен и не ќе биде после Мене. Јас, Јас Сум Господ, нема Спасител освен Мене.." ( Исаија 43: 10-11)

Јас Сум Господ и нема друг; нема Бог освен Мене. Иако не Ме познаваш, те вооружав: нека се знае од исток до запад дека сè вон Мене е ништавило. Јас Сум Господ и нема друг; ( Исаија 45:5,6)

Кој го направи и изврши тоа? Оној Кој од почетокот ги повикува поколенијата, Јас, Господ, Кој Сум прв, и ќе бидам Овој ист со последните!” . ( Исаија 41:4)

. И Господ ќе биде Цар над сета земја. Во оној ден Господ ќе биде единствен и Негово име единствено.'' ( Захарија 14:9)

Немаме ли сите еден татко? Не нè создаде ли еден Бог? "(Mалахија 2: 10)

И не одете по туѓите богови, за да им служите и за да им се поклонувате; " ( Еремија 25:6)

Исус одговори: „Првата е: ‘Слушај Израеле - Господ, нашиот Бог - е единствен Господ, и љуби Го Господа својот Бог со сето свое срце, со сета своја душа, со сиот свој разум и со сета своја сила’!” И книжникот Му рече: „Добро, Учителе, кажа според вистината дека Бог е Еден, и нема друг освен Него, ( Марко 12:29,30,32)

" Нема друг Бог освен Мене." ( Коринтјани 1, 8:4)

" Еден е Бог.." ( Тимотеј 1, 2:5)

Член од
10 септември 2010
Мислења
273
Поени од реакции
25
Ах не се вика тоа концепт него сте се запрашале што ке се добие ако го прочитате наопаку??? да!! тпецнок тоа древен на кинески значи господ не постои, а и многу геј е човек со долга коса облечен во мини сукња расчепен на крст да лежи така, сигурно порано незнаеле дека секс треба да имаат маж и жена и сите биле хомо, мислам јас немам нижто против лезбејките ама исус прво ги изнудил мажите на секс послем напишал книга која наводно се вика пиблија и о неа вика дека геј не треба да бидеш, како и да е сега има уште луѓе чив водич е исус и они потајно се гејови ама како и да е они незнаат дека првиот геј секс се десил меѓу исус и хари кришна по што кришна го варал со алах и така настанале религиите, мислам геј ствари не е убаво ГЛУПИ ЕВРЕИ!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Сите стихови што погоре ги наведе Islam Nur се однесуваат на единственоста на Бог, но не и на Неговата троична природа. Во Исламот Бог се разбира како Едноштво (имаат дури и таква книга: Едноштвото на Аллах). Тоа е верата на муслиманите.
Сепак муслиманите мора да прифатат дека христијаните веруваат поинаку од нив, дека тие веруваат во поинаков концепт и природа на Бог, па дури и поинаков карактер на Бог.
Бог во христијанството се објавува како троедин Бог, Бог со троична природа ткн. тројство.
Има многу библиски стихови кои говорат за тоа, почнувајќи од почетокот на Библијата каде што Бог се објавува во множинска форма (Елохим) (Битие 1:1, Библијата), па се до крајот на Библијата каде што Исус (Божјиот Син) вели: „Јас Сум Алфа и Омега, Првиот и Последниот, Почетокот и Свршетокот. “ (Откровение 22:13, Библијата) т.е. се претставува со титули кои единствено на Бог му припаѓаат.

Член од
19 мај 2011
Мислења
61
Поени од реакции
2
Зошто баш само во христијаснтвото(зошто не на никој од предходните пратеници) да се објавува како „троен бог“? зошто баш првата божја заповед која е да веруваш во Еден Единствен Бог, значи прва најбитна, најглавна, да биде во христијаснтвото сега променета во тројство?

Член од
14 ноември 2009
Мислења
67
Поени од реакции
11
Бог во христијанството се објавува како троедин Бог, Бог со троична природа ткн. тројство.
Бисмилахх

Исус никогаш не направил црква и самиот своите молитви ги извршувал во синагоги,на сличен начин како и Муса,Ибрахим,Давуд,а.с.

Ако се осврнеме на првите две генерации "христијани",ке видиме дека они уште биле дел на "евреи",кои го следеле Исус како Пратеник.

Исус никогаш не заговарал "тројство",тоа било наметнато после третата генерација "христијани".

Кој сето тоа го измислил?,Павле,кој никогаш не го видел ниту го слушал,ниту нешто учел за него.

Сето тоа он го измислил од својата "визија",која им ја наметнал на следбениците на Исус,како би ги упатил на погрешен пат.

Инаку пред тоа он е тој кој ги убивал и прогонувал следбениците на Исус и ги носел во Рим на погубување.
Пишувајки разни списоци,он на христијаните многу им наштетил,и тоа што ги наведол на погрешен пат.

Штетата да би била поголема,неуките христијани слепо почнале да го следат Павле се до ден денеска.

Така неговата завера против христијаните се остварила.
Он не успеал еден народ да го уништи со убивање и прогонување,но преку Библијата успеал,Библијата им ја подметнал,а они неуки ја прифатиле.

Павле бил оној кој "најриите"ги нарекол христијани и кој го пласирал "тројството".

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Bravo, bravo...:aplauz: odlicno razmisluvanje..
Не е негово размислување, туку му е копирано од овде
Тој не знае да размислува, само копира, во неговите досега 60 поста, 2 реченици тој самиот нема напишано.

А и ти си тука некаде...

V

Vollstandig

Гостин
Никогаш нема да прекинат кавгите - Муслимани vs Христијани. Апсолутно никогаш, а и двете религии за иста ствар се расправаат.

Иначе, ме бендисува тоа што муслиманиве, знаат од кај им потекнува религијата, знаат отприлика што е исламот. А ме нервира христијанството, што има еден милион вработени, светци, архангели мангели ангели, па што уште не, факт е дека секој цар што ќе го прифател христијанството, црквата му овозможувала благодет и љубов кај народот, и за возврат го прогласувале за светец, како “Цар константин и елена“ за кои знаеме дека биле пагани, но со цел да се заштити од непријателот, неговата жена му кажува да прифатат христијанство, а исто тука црквата му помага да се величи името негово.
Што добива народот со ова?
-Мисли дека на сон и се видело на елена дека треба да се христијани и крај и затоа се светци. Мене на сон ми се виде оти треба сите да ги отфрлиме религиите и да живееме на своја волја. Ама никој не го реализира тоа:)

После тоа, да прашаш обичен христијанин, ОД КАДЕ ПОТЕКНУВА ХРИСТИЈАНСТВОТО? - Не знае.
Да прашаш, што бил по националност Исус? - Тешко да ти кажи, а ако ти кажи тоа е во редок случај.
Да прашаш исто така, која е поврзаноста на христијанството со евреите исто така нема да знае да ти објасни, а неретко 50 % од младиве што тетовираат крстови на грб, се тепаат за исус, незнаат каде се наоѓа ерусалим, и во која земја, ниту пак пошле. Е за тоа мора да се пофалат муслиманите, пошто навистина, редок е бројот од нив, што не знаат каде се наоѓа Ќабето, и мека и зошто се оди на аџилак итн.

Фактички, христијанството мене ми е религија, која не само што ги мачка очите , туку е И НЕРАЗБИРЛИВА. Исус христис, загина за да не спаси од гревовите!
А од кого загина? Од самиот себе си? Нели е тој бог, доколку е бог, зошто бог се спасил од самиот себе си и се самоубил? Нејасно е навистина, а ретко кој од христијаните се прашува во врска за тоа, а доколку почни да се прашува (како јас ко мал) ќе стигне до вистинскиот одговор - Дека тоа е лага за мачење на народот.
Исто така, толку е лошо претставено, и има 30000 библии, верзии, христијанства и други секти, што да не знае човек на што верува. Едноставно нардот не поставува прашања кој е по христијанска вера туку се води по нив, и живее социјален живот како што го налага опшеството. И не се толку хард кор верници, како што се ова муслиманите, туку христијаните 80 % живеат живот според опшеството она што го налага, а во празници, ЧИСТО РАДИ ТРАДИЦИЈА, се оди во црквас и се обавуваат обичаи. затоа и не поставува многу прашања, па затоа и сеуште постои христијанството.

Доколку дојди спор, меѓу муслимани и христијани, јас би застанал на страна на муслиманите, не заради верски причини, пошто не верувам во бајки,богови, самовили,ангели и други ствари, туку чисто заради нејаснотијата што ја шири оваа вера - христијанство.

Член од
19 мај 2011
Мислења
61
Поени од реакции
2
Не е негово размислување, туку му е копирано од овде
Тој не знае да размислува, само копира, во неговите досега 60 поста, 2 реченици тој самиот нема напишано.

А и ти си тука некаде...
Ne sme nie kako tebe da brkame 10.000 postovi za da se praime mangupi u mala deka na kajgana imame najveke postovi..mislam ne zadrugo ama covek so tolku godini da visi tolku po forumi zalno e...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Ne sme nie kako tebe da brkame 10.000 postovi za da se praime mangupi u mala deka na kajgana imame najveke postovi..mislam ne zadrugo ama covek so tolku godini da visi tolku po forumi zalno e...
Вие сте тука само за ширење пропаганда и ништо друго. Кутриот ти, не си свесен во каква заблуда живееш. Јас имам време да прочитам нешто, да поработам нешто, да излезам и пак имам време да ти реплицирам на твоите постови. А знаеш зошто? Пошто сте премногу лесни за дебанкирање.

Kajgana Shop

На врв Bottom