Етика на библијата

• Креатор на темата Креатор на темата igor108367
  • Време на започнување Време на започнување

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Сега се зборува за воведување на етика на религијата како наставен предмет во училиштата. Но прашањето е што ќе се учи во тој предмет. Од каде ќе се зема материјал. Прво нешто што мене ми дојде на памет е бибилијата барем кога ќе се учи за хриситјанството.
И фала богу сите кога ќе чујат Библија сите викаат супер, сепак таа е една од најпродаваните книги на сите времиња, но една позитивна работа е што тешко дека е една и од најчитаните. Да било така денес многу поинаку ќе се гледало на неа.
Следат две клипчиња кои мора да се погледнат за да се разбере етиката и значењето на библијата:

Јас мислам дека навистина мора да се размисли добро што ќе се стави да се учи во школо и на што ќе се повикуваат новите учебници по етика бидејќи библијата најверојатно не е нешто што би сакале вашите деца да учат.

Bibliata uce ako te mavna po ednio obra z da mu go svrtis i drugio da te mavnat use ednas posilno
posle uci deka bolje da gresis oti demek bog sakal pojke coek sto se kae nego nekoj so uopste ne zgresil
posle uci kako da bides dobar so tie so te koristat i mrzat
a so tie so se dobri so tebe niso poso treba so tie losite da bides demek ko ljekar
posle da ne prais razlika megu poznat nepoznat nego site da gi sakas bez razlika da prais dobrini na ojle dojle a da cekas od nekoj so ic ne si mu pomognal da ti pomogne
posle uci da kutis da ne se bunis da bides mule ta kutis da ostais bog da opraa
da ne ides na lekar nego da cekas bog da opraa
posle da ne se dopiras do zena poso zenata e jaol natemago
deka e bolje sam nego so zena i deca
ama
ima edna stvar bitna
sekoj racno si bira koj citat ke go raspraa
a koj ke go pomine onaka
na primer vika tesko na bogatite tie tesko ke vlezat u rajo
chunki rajo sade za siromasite bil!

Bibliata uce ako te mavna po ednio obra z da mu go svrtis i drugio da te mavnat use ednas posilno
posle uci deka bolje da gresis oti demek bog sakal pojke coek sto se kae nego nekoj so uopste ne zgresil
posle uci kako da bides dobar so tie so te koristat i mrzat
a so tie so se dobri so tebe niso poso treba so tie losite da bides demek ko ljekar
posle da ne prais razlika megu poznat nepoznat nego site da gi sakas bez razlika da prais dobrini na ojle dojle a da cekas od nekoj so ic ne si mu pomognal da ti pomogne
posle uci da kutis da ne se bunis da bides mule ta kutis da ostais bog da opraa
da ne ides na lekar nego da cekas bog da opraa
posle da ne se dopiras do zena poso zenata e jaol natemago
deka e bolje sam nego so zena i deca
ama
ima edna stvar bitna
a koj ke go pomine onaka

Еве што вели библијата за рајот и како да се дојде до него. само дополнуваењ на твојот пост.

ima edna stvar bitna
a koj ke go pomine onaka

АБЕ АЈ ..

ИЗМАМНИЦИ ТРЧИ ЛАЖИ ЌЕ РАСКАЖУВААТ ПРИКАСКИ ЗА ЕТИКА ВО РЕЛИГИИТЕ !

НЕПОСТОИ ТАКВО НЕШТО .!

Исаија: 14:12 Како падна од небото Деницо (Бивш Светлоносецу- Ѓаволу Сатано), сине Зорин? Како ли си симнат на земјата ти, Угнетувачу на народите?

Јов: 37:23 Да, не можеме да Го достигнеме Сèдржителот, неизмерлив е во Својата сила и во судот, и во совршенството на ПРАВДАТА , Тој НЕ УГНЕТУВА НИКОГО.

Ефесјани: 5:1 И така, угледајте се на Бога,

Матеј: 20:25 А Исус ги повика и рече: „Знаете дека владетелите на народите господарат над нив и дека големците ги угнетуваат.

Јаков: 2:6 А вие го презревте сиромавиот! Не се ли богатите тие, кои ве угнетуваат и ве влечат по судилиштата?

А ОВИЕ СЕ ПРАВЕДНИТЕ :

Дела Ап.: 2:44 А сите кои поверуваа беа заедно и сè им беше општо.
4:4 А мнозина од оние, кои го чуја словото, поверуваа, така што бројот на мажите се зголеми до пет илјади.
4:32 А множеството на оние, кои поверуваа, имаше едно срце и една душа, и никој не велеше дека нешто од неговиот имот е негово, туку сè им беше општо.
34 И никој меѓу нив не беше во скудност, зашто сите, кои имаа ниви и куќи, ги продаваа, а цената на продаденото ја донесуваа и ја ставаа пред нозете на апостолите.

35 И секому му се даваше колку кому му беше потребно.

ЈАСНО СЕ ГЛЕДА ДЕКА ДЕКА ИСУС ЗАГОВАРАЛ ХУМАНО НЕСУЕТНО НЕУГНЕТУВАЧКО ОПШТЕСТВО

А ОВИЕ = ПРАВОСЛАВ + КАТОЛИК + ПРОТЕСТАНТ ШТО СЕ ПОВИКУВААТ НА БИБЛИЈАТА ЗЛОНАМЕРНО ЛАЖАТ И ГИ ДОВЕДУВААТ ЛУЃЕТО ВО ЗАБЛУДА .

Матеј: 6:24 ”Никој не може да им служи на два господара; зашто или едниот ќе го мрази, а другиот ќе го љуби; или ќе му биде приврзан на едниот, а другиот ќе го презира. Не можете да им служите на Бога и на мамона.”

Лука: 16:13 Ниеден слуга не може да им служи на два господара; зашто, или едниот ќе го мрази, а другиот ќе го љуби; или ќе се приврзе кон едниот, а другиот ќе го презира. Не можете да Му служите на Бога и на мамона!”

Мамон = Бог на парите

ИСПАЃА ТРЕБА ДА СЕ ВРАТИ МАРКСИЗМОТ ДА СЕ УЧИ ВО ОСМОЛЕТКИТЕ !

подобро е децата да се остават на мир да си го живеат детството и да не се застрашуваат со убивања , со смрт и слични "убавини" од библијта (и куранот)

Имаше некаде интересна пресметка колку луѓе загинале од раката Господова во библијата бројката беше некаде circa 30 милиони што во големиот потоп,Содома и Гомора ,казнување на неверници итн итн па би се рекло дека нема некоја етичност во Библијата при волку жртви за да се задоволи его на еден човек :)

Од првата до последната страна на Библијата, Волјата БОЖЈА (ХРИСТОС) е нејзината централна тема!

Таа укажува на последиците кои биле и ќе бидат кога луѓето - поради својот индивидуален и колективен егоизам - ги затвораат очите од пред СОВРШЕНАТА ВОЛЈА БОЖЈА (ХРИСТОС)!

Немало, нема и не ќе има повисока и почиста етика од СОВРШЕНАТА ВОЛЈА БОЖЈА (ХРИСТОС)!

“Мудрите“ и книжниците - од сите деноминации и светогледи - никогаш неќе можат да ја сватат ВИСТИНАТА, бидејќи мислат дека знаат нешто а всушност ...!

Од првата до последната страна на Библијата, Волјата БОЖЈА (ХРИСТОС) е нејзината централна тема!

Таа укажува на последиците кои биле и ќе бидат кога луѓето - поради својот индивидуален и колективен егоизам - ги затвораат очите од пред СОВРШЕНАТА ВОЛЈА БОЖЈА (ХРИСТОС)!

Немало, нема и не ќе има повисока и почиста етика од СОВРШЕНАТА ВОЛЈА БОЖЈА (ХРИСТОС)!

“Мудрите“ и книжниците - од сите деноминации и светогледи - никогаш неќе можат да ја сватат ВИСТИНАТА, бидејќи мислат дека знаат нешто а всушност ...!

Точно. Фактот што библијата ми дозволува да си ја продадам ќерката како робинка е навистина софршена етика. Исто ифа ктот дека може да си ги каменувам децата досмрт ако не се послушни. Нема грешка тука.

Се е совршено, целиот божји збор. Па ајде да навалиме сите да правиме деца па да ги продаваме.

Точно. Фактот што библијата ми дозволува да си ја продадам ќерката како робинка е навистина софршена етика. Исто ифа ктот дека може да си ги каменувам децата досмрт ако не се послушни. Нема грешка тука.

Се е совршено, целиот божји збор. Па ајде да навалиме сите да правиме деца па да ги продаваме.

абе добро сеа па ти гледаш само да ја оцрниш етиката на библијата

има таму и позитивни страни што ти неможеш да ги видиш а нудат добра перспектива

тако рецимо кога остариш а остари и женичката тиси посакаш нешто млаџе од тебе

и ондак прелазиш у акција согласно Законот и библиската етика

ВТОРОЗАКОНИЕ - ПЕТТА КНИГА МОЈСЕЕВА
Глава 22

28 Ако маж наиде на млада девица, која не е верена, па ја грабне и легне со неа, та биде фатен на дело,

29 тогаш мажот кој лежеше со неа нека му даде педесет сребреници на моминиот татко. А бидејќи ја оскверни, нека ја земе за жена, да не може да ја пушти додека е жив.

ПФФФФФФФФФФ ИДЕАЛНА ПРИЛИКА ЧОЕЧЕ А НА СТАРКАТА ...НОГА ..РАЗБИРА СЕ ..

ПЛУС ИМАШ БОНУС

ЌЕ БИДЕШ ПОФАЛЕН ЗА ТОА :

Римјаните: 13:10 И така: љубовта е исполнување на Законот.

ЕТЕ ГЛЕДАШ .

СИЛУВАЧИТЕ НАЈЉУБОВНО ГО ИСПОЛНУВААТ ЗАКОНОТ И ШИБААТ ДИРЕКТ ДРАЈВ У РАЈО

ЕТИКА Е ТОА НЕЕ ЗАЕБАНЦИЈА .

“Мудрите“ никогаш нема да дознаат која е длабоката порака на “критичните“ места во Библијата, бидејќи истите не веруваат на Живото СЛОВО БОЖЈЕ - Тој прекрасен Цар на ЉУБОВТА - во Кого единствено е клучот на сите тајни кои остануваат засекогаш заклучени на гордите и “мудрите“!

“Мудрите“ никогаш нема да дознаат која е длабоката порака на “критичните“ места во Библијата, бидејќи истите не веруваат на Живото СЛОВО БОЖЈЕ - Тој прекрасен Цар на ЉУБОВТА - во Кого единствено е клучот на сите тајни кои остануваат засекогаш заклучени на гордите и “мудрите“!

Слободно просветли не која е длабоката порака во тие негови мисли. Бидејќи се прилично јасни, ама ајде пробај.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom