Зарем на вечниот и семоќниот му е потребна храна!?!:helou:Господ не сака да се жртвуват животните и да се пролева нивната крв а луѓето да се хранат со нивото месо.
Самиот Тој не јадел месо.
Зарем на вечниот и семоќниот му е потребна храна!?!:helou:Господ не сака да се жртвуват животните и да се пролева нивната крв а луѓето да се хранат со нивото месо.
Самиот Тој не јадел месо.
Не му е потребна.Зарем на вечниот и семоќниот му е потребна храна!?!:helou:
По твоето излегува дека само тие што јадат само свинско се нормални!:nesum:Не сум многу по месото,понекогаш јадам само свинско,како и секој нормален човек а се друго ми е невкусно.
Пааа и важно е, ако се одадеме на она што ни е убаво сите би сакале да имаме тон пари, харем со жени или мажи и.т.н. а сето тоа не носи малку по малку во пропаст далеку од Христос.Сепак тоа и не е толку важно,нели?
Поважно е да носиш љубов и добрина во срцето...отколку да мислиш дали треба да јадеш свинско.
Прашање е тогаш дали некој живее воопшто вака, на земјинава топка. Не само христијански, тоа е и кај другите религии, да не се греши, да се помогне на сиромав... Дали некој соделил куќа, пари, имот...со некој сиромав? Мислам дека не. Зошто тогаш би се повикувале да не се јаде ова или она? Најмалку е тоа во прашање. Може јас да ги држам сите православни пости, може редовно да одам во црква или пред секое јадење да се помолувам. Но ако јас излезам и го опцујам и муизлезам да се карам на првиот невнимателен возач, на комшијата кој пуштил музика, ако мислам постојано дека платата ми е помала од на колегата, ако завидувам, ако сум злобен генерално (а такви верници има многу по светов), ако макар и на еден човек нанесам некое зло... тогаш што фајде од постот, молитвата, нејадењето и било што друго?Луѓе премногу лесно си ги сфаќате некои работи.
ЈАДИ ШТО ТИ ДУША САКА!!! не смееме да мислиме вака, еве и зошто.
Христијанскиот живот треба да се одликува со скромност, смиреност, добрина, трпеливост... Дали се прашуваме додека ние јадеме месо од 300 ден, дали нашиот комшија има суво лепче???
Дали додека ние си читаме Библија, одиме во црква и сме сигурни во нашето спасение, се прашуваме дали нашите блиски воопшто го познаваат Бог???
Христијанскиот живот е борба, ние не сме овде да ждераме и да живееме раскошно, ова е само еден тест за тоа дали ќе се покориме на Божјата волја и ќе бидеме спасени или ќе живееме како сакаме и ќе бидеме вечно изгубени.
Да размислиме добро, бидејќи влогот е голем.
Уште еднаш ќе повторам, ако се фатиме за месото а заборавимме на многу поголеми нешта, правиме грешка. Важно е и прашањето на месото но пред тоа треба да решиме многу други прашања, поврзани со верата, љубовта, трепението, помагањето.
Христос бара да го дршжиме законот па и законот за чиста и нечиста храна но со љубов. Присилното држење на законот не е по Божја волја.
ТОЧНО !Прашање е тогаш дали некој живее воопшто вака, на земјинава топка. Не само христијански, тоа е и кај другите религии, да не се греши, да се помогне на сиромав... Дали некој соделил куќа, пари, имот...со некој сиромав? Мислам дека не. Зошто тогаш би се повикувале да не се јаде ова или она? Најмалку е тоа во прашање. Може јас да ги држам сите православни пости, може редовно да одам во црква или пред секое јадење да се помолувам. Но ако јас излезам и го опцујам и муизлезам да се карам на првиот невнимателен возач, на комшијата кој пуштил музика, ако мислам постојано дека платата ми е помала од на колегата, ако завидувам, ако сум злобен генерално (а такви верници има многу по светов), ако макар и на еден човек нанесам некое зло... тогаш што фајде од постот, молитвата, нејадењето и било што друго?
Sekakov vid na meso e dozvoleno da se jade pa duri i svinskoto, za toa imame svedostvo vo Svetot Pismo!Ќе растеме, аха! Туку според тебе испадна дека свинското месо е забрането.:uvo:
Значи сега имаме поделени мислења кај христијаните:
-Едните викаат дека свинското е дозволено а другите викаат дека е забрането.
Кого да веруваме, по кого да ујдисаме?
кај муслиманите е забрането од практични причини високи температури тешко е свинското месо, кај христијаните никаде немам чуено дека е забрането така да слободно јадетеAteistka sum ne se zamram dali e zabraneto ili ne, vkusno mi e go jadam, a nemam videno ni nekoj hristijanin so ne jade svinsko, isto znam i muslimani koi jadat svinsko (znaat lugjeto so e ubavo )