Колку пари ви се неопходни месечно ?

• Креатор на темата Креатор на темата Милојко
  • Време на започнување Време на започнување
Според мојата теорија 200 еур се сосема доволни за нормален (скромен) живот во Ск :wink:

На прв поглед ја гледам темава и се чудам колку сме богата земја , ретко кај видов некој да плаќа сметка за мобилен под 1000,2000 денари, ретко кај видов за кафани да не се троши помалку од 5000 денари, некако ми изгледа работава дека сите оние кој трошат и кој имаат повеќе тие пишуваат на темата а оние кој живеат тежок студентски или средношколски живот, и кој мора да скратат на се за да го поминат месецот нив нигде ги нема или се многу ретки, ретко кој може да си дозволи сам 1000 евра, тоа се многу пари, шест члении фамилии во Македонија живеат со по 200,300 евра, таквите ги нема на форумот, читајќи сфатив дека и не сме толку сиромашна земја.

Брокер темава е желботека,немој озбилно да ја сфаќаш :)

На прв поглед ја гледам темава и се чудам колку сме богата земја , ретко кај видов некој да плаќа сметка за мобилен под 1000,2000 денари, ретко кај видов за кафани да не се троши помалку од 5000 денари, некако ми изгледа работава дека сите оние кој трошат и кој имаат повеќе тие пишуваат на темата а оние кој живеат тежок студентски или средношколски живот, и кој мора да скратат на се за да го поминат месецот нив нигде ги нема или се многу ретки, ретко кој може да си дозволи сам 1000 евра, тоа се многу пари, шест члении фамилии во Македонија живеат со по 200,300 евра, таквите ги нема на форумот, читајќи сфатив дека и не сме толку сиромашна земја.

Тој што живее со 200-300 евра нема ни компјутер ни интернет ни време да по цел ден седи завален в фореља и си куцка по форуми.

Овде се луѓе домаќини, добро ситуирани и бизнисмени. И тие со 5 члено семејство и 200 евра плата си имаат дискусии али еднаш неделно пред бакал со пиво во пластика,

Страв ми е да почнам да бројам :)
За секојдневни трошоци, не трошам многу. Моите секогаш мислат дека би требало и повеќе да ми даваат за одење во школо/на кафе/искачање, ама мислам дека сумата на пари која ми е предвидена во моментов, е повеќе од доволно.

Ама кога станува збор за облека... Е тука трошам без никакво лимитирање. Се случува месечно и ништо од облека да не купам, или некое парталче ако е таква сезоната и нема ништо низ градов, ама кога ќе ми тргне... И 300 евра ми се малку.

Според мојата теорија 200 еур се сосема доволни за нормален (скромен) живот во Ск :wink:

Мајка ми со 300 еура професорска плата едвај стига јадење да купи за 4 члено семејство.
Да небеше татко ми, или ќе бев голтар, или леб и сол ќе ми беше и доручек и ручек и вечера.

Баш пред некој ден зборам со еден швајцарец (артист) и падна муабет да го букираме овде, да пуштал тренс негде на некоја ливада/пољана, небитно...и типов ми кажува услови и уште тука и цена за букингот, некои си 400-500 евра (ај да викаш фаца некоја, ок), зависи од луѓето, пијачки, едно, друго, трето...и му викам као абе другар, мене 250 евра во месецот не ми стигаат да излезам на крај со се, ти лебот ќе ми го земаш...кога се нафура човекот, мислеше го лажам, зошто кај нив 2000 евра бил стандардот, а типето со 1500 едвај крпел крај со крај :icon_lol:
Ах, колку сме....мизерија.

гориво 2500
цигари 1500
мобилен 1000
интернет 1000
девојка 15.000
др. трошоци 4000
---------------------
па со околу 25.000 би крпел некако крај со крај :)

Тој што живее со 200-300 евра нема ни компјутер ни интернет ни време да по цел ден седи завален в фореља и си куцка по форуми.

Овде се луѓе домаќини, добро ситуирани и бизнисмени. И тие со 5 члено семејство и 200 евра плата си имаат дискусии али еднаш неделно пред бакал со пиво во пластика,

Јас лично живеам со толку пари месечно за мене,па си седам на нет си куцкам,студирам,излегувам:smir:

Јас лично живеам со толку пари месечно за мене,па си седам на нет си куцкам,студирам,излегувам:smir:
Со 200-300 евра? Тоа е пристојно...пута четири најмалку, за да добиеш цена за фамилија.

3000 месечно само за искачање,пари за у школо,кредит на мобилен. За облека и слично не сум пребирлив(освен патики). Во 2-3 месеци на тоа ми идат по 2000-3000 денари.

ко ќе имаш 4 члено семејство и сите по 200 евра месечно плус струја плус телефон плус вода, данок, ѓубрарина, кабловска бензин плин дрва...
ќе надминеш 1000 многу брзо

И јас ко живеев кај татета се чудев шо туку само збора за пари и сметки а мене платата моја не ми стигаше месецот само за излегувања и провод ( и то тогаш немаше ни мобилни ни интернет кафиќите работеа до 10 часот а и коли не се возеа (ние младите) и пак ми летнуваше платата.

гориво 2500
цигари 1500
мобилен 1000
интернет 1000
девојка 15.000
др. трошоци 4000
---------------------
па со околу 25.000 би крпел некако крај со крај :)

Што ти е финтата со девојката? Најмногу пари трошиш на неа? Секој ден ја носиш во Мекдоналдс да јаде и пие или...? Не ми е јасно што сакаш да кажеш со ова...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom