Кучиња скитници

• Креатор на темата Креатор на темата ° Tinna °
  • Време на започнување Време на започнување

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    624
Јас незнам која е практиката кога се успиваат, и дали им се некако класифицирани, кое под ред, старо, младо, болно, здраво, етц, и секако како обожавател на животни би преферирал само тие што мора да се успијат, и кога лично ме праша, да, да би менаџирал со буџетот би одвоил повеќе за згрижување ако сум во можност.

Не е спортски ние да сме woшите кога сите дискутираме на иста тематика со иста цел, решавање на проблемот, и не, не се малите здрави кученца проблемот, туку бесните и болните, но ако останат на улица, и не бидат успиени или посвоено, како и да е, ќе станат и тие бесни и болни, и се` така all over again. Значи ако нема нагла промена џабе е. Еднаш ќе замижеме сите за подобро утре, за нас и за нив. Ако згрижување и посвојување не е опција или нема доволно буџет или едноставно не е изводливо според сегашните органи. Значи треба само да се гледа на поголемата слика. :smir:

Проблемот е дека не треба да бидат на улица. Апсолутно се согласувам. Ама не е начин со мачење и убивање, по примерот на хуманиот Пиповски.
Постојат начини, ама во вистински држави. Буџет има, изводливо е, само други им се приоритетите, if you know what i mean :smir:

Види, има проблем, јасно е, но, оп цуп, пишчолите не иде.
Првин прифатилишта, потоа апел да посвојување на здравите, потоа, можеби, на полиција, за дресура, оти едно дресирано, а да се купи, куче за дрога или бомби, чини меѓу 65 000 и 120 000 долари, за на крај, крајните решенија.

Душо, како што ние сме придонеле кон проблемот, така и ќе си го решиме, без убивања. Они сигурно не сакале да останат на улица, мајките и татковците на малите разгалени мочковци што ги оставале на улица треба да посветат внимание и да придонесат кон негово решавање.
Ако мислиш на децата и родителите, тој однос постојано ме потсеќа на една реченица од еден филм за прстените, во малку поинаква форма би било ова
Never get between a mother and her child
И најкроткиот и најплашливиот човек кога му е загрозен животот (посебно животот на неговото дете) во состојба е да се справи со било кое куче...дури тој инсинкт ќе те изненади колку може да биде снажен.

Секако дека болните и бесните треба да се успијат, ама греота е мали и здрави кученца да се убиваат со труење, како што е практика.
Не?
А за ова си во право, најверојатно има други начини (ваљда објаснети наназад низ темата), греота е труењето кучиња -и мачиња бе, и тие се души.

Ако мислиш на децата и родителите, тој однос постојано ме потсеќа на една реченица од еден филм за прстените, во малку поинаква форма би било ова
Never get between a mother and her child
И најкроткиот и најплашливиот човек кога му е загрозен животот (посебно животот на неговото дете) во состојба е да се справи со било кое куче...дури тој инсинкт ќе те изненади колку може да биде снажен.

А за ова си во право, најверојатно има други начини (ваљда објаснети наназад низ темата), греота е труењето кучиња -и мачиња бе, и тие се души.

Погрешно ме разбра, мислев на деца со синдром "слатко е-купи ми го-ми здосади". :smir:

Е пардон, не сфатив ко што треба :)
Туку, прашањето сепак се поставува како да се справиме со кучињата кои реално се собираат и шетаат низ паркови, населби. За момент да го оставиме настрана она што не можат да го сторат градските власти, како ние да се заштитиме од глутниците пошто труење ниту е решение, ниту е добро како глетка и чувство. Од друга страна очниците блеснуваат па човек не знае дали се заканувачки или реално спремни да гризнат...
Значи ако ве начекаат 2, 3 или 4 кучиња со очигледна цел да ве бркаат/нападнат/гризнат...(без оглед на причината -парење, територија...) како тогаш би реагирале.
Не е лошо да бидеме реални и конкретни (кога веќе е таква реална и ситуацијата) пошто сепак се случуваат вакви напади или заплашувања (но која е границата меѓу едното и другото којзнае) врз граѓаните -посебно рано наутро и подоцна навечер.

Погрешно ме разбра, мислев на деца со синдром "слатко е-купи ми го-ми здосади". :smir:

Да ама тие се деца криви се тоа родителите таму поим немаат што е тоа ротвајлер, и дека тоа куче примарна задача му била да чува говеда, а ќе го купат за да го чуваат во стан на десетти спрат.

Значи ако ве начекаат 2, 3 или 4 кучиња со очигледна цел да ве бркаат/нападнат/гризнат...(без оглед на причината -парење, територија...) како тогаш би реагирале.

Бум бум, бум :icon_lol:, после ќе му мислиме за последиците :icon_lol:.

Инаку имам комшија мој опасен човек, кога порано некогаш се правел проектот за панцир тој наместо на куклата елекот со плочките на куче скитник, и нормално проба со М 60 а поединечно и рафално, преживеало кучето што значи проектот бил успешен.

Еве уште една интересна приказна.

Три кучиња од расата булмастиф во вторникот вечерта на смрт го растргнале својот сопственик на улица во Љубљана.

Полицијата едното куче го убиле на лице место, а другите две се наоѓаат под контрола, пренесе агенцијата СТА.

Истите три кучиња пред две години на улица нападнале случаен минувач кој едвај се спасил . Поради овој настан сe води судски процес за обештетување.

Пoсле тој напад, на опасните кучиња им беше одредено задржување во прифатилиште, но подоцна му беа вратени над сопственикот со одредени строги услови за нивнo чување.

http://www.time.mk/read/40c446c084/2f352f14de/index.html
Браво за линков се прашувам каква ли е оваа кучешка природа?
Воопшто не ми личи на пријателски настроена како што опишуваат некои кучештитници на темава.

Браво за линков се прашувам каква ли е оваа кучешка природа?
Воопшто не ми личи на пријателски настроена како што опишуваат некои кучештитници на темава.

Како и кај луѓето,така и кај животните се јавуваат некои пореметувања.Сведоци сме на секакви ''монструми'' од луѓе,како си ги силуваат децата,убиваат...Истото го има кај животните.

А ако ги прочиташ и другите постови ќе видиш дека тоа се кучиња кои биле трауматизирани од својот газда,така да ништо не е чудно тука.

И дај не кењај за некои работи што не ги знаеш,ме нервираш:smir:

Е пардон, не сфатив ко што треба :)
Туку, прашањето сепак се поставува како да се справиме со кучињата кои реално се собираат и шетаат низ паркови, населби. За момент да го оставиме настрана она што не можат да го сторат градските власти, како ние да се заштитиме од глутниците пошто труење ниту е решение, ниту е добро како глетка и чувство. Од друга страна очниците блеснуваат па човек не знае дали се заканувачки или реално спремни да гризнат...
Не е лошо да бидеме реални и конкретни (кога веќе е таква реална и ситуацијата) пошто сепак се случуваат вакви напади или заплашувања (но која е границата меѓу едното и другото којзнае) врз граѓаните -посебно рано наутро и подоцна навечер.

Добор бе, никој не го прочита Вони Варас?? Или ви се виде предолг постот, па го рпескокнавте од мрза што ве здомрзе? Убаво кажа како со кучињата по парковите (и зеленилата)

Да ама тие се деца криви се тоа родителите таму поим немаат што е тоа ротвајлер, и дека тоа куче примарна задача му била да чува говеда, а ќе го купат за да го чуваат во стан на десетти спрат.

Ротвајлер не е за говеда чување.

P.S. It is human to kill the dogs, yet it is more humane to sodomize and impregnate your own daughter (алудирам на сите оние Јозефи Фрицли наоколу)

Ротвајлер не е за говеда чување.

he Rottweiler, or Rottweil Metzgerhund ("Butchers Dog"), is a "medium to large size, stalwart dog"[1] breed originating in Germany as a herding dog. It is a hearty and very intelligent breed. Rottweilers also worked as draught dogs, pulling carts to carry livestock to slaughter, meat and other products to market. Some records indicate that earlier Rottweilers may have also been used for hunting although the modern Rottweiler has a relatively low hunting instinct.
The Rottweiler was kept busy in these traditional roles until the mid-19th century when railroads replaced droving for getting livestock to market. Although there are still Rottweilers working stock all over the world, many other roles have been found for this versatile breed. In modern times they are often used inter alia as search and rescue, assistance, guide dogs for the blind, guard and police dogs in addition to their traditional roles.[2]
Ова од Википедиа е, ама од она што сум го читал за нив вистина е дека се чувале како говедарски кучиња се додека масовно не почнала со изградба на железницата во Германија во 19 век, па пасиштата биле испресечени на мали парцели, и така ротвајлерот ја изгубил својата првобитна функција и станал фенси куче :toe:.

Еве тука се гледа колку знаеш за кучињата.Ротвајлер ти е куче чувар,телохранител и е еден меѓу 10те гладијатори од кучиња.Рот не поднесува други животни,а богами ни луѓе.

Ова од Википедиа е, ама од она што сум го читал за нив вистина е дека се чувале како говедарски кучиња се додека масовно не почнала со изградба на железницата во Германија во 19 век, па пасиштата биле испресечени на мали парцели, и така ротвајлерот ја изгубил својата првобитна функција и станал фенси куче :toe:.

Многу кучиња,речиси сите ја имаат изгубено првобитната функција.Не само тоа туку се мнооогу поразлични од нивните предци.Ако земеш тоа дека bull dog порано се користел за борби со бикови и го споредиш со денешната негова намена и изглед многу работи ќе станат појасни.

Pit bull terrier,Stafordshare Terrier се всушност ловци на мал дивеч(од таму доаѓа името Териер).Дали сега питот се користи за лов на мал дивеч или се користи за нешто друго.

Нека ги успиват и нека ги носат кај што му е местото . Летото стојам на улица едно куче легнато на тротоар и кога видов крлежи околу него ми се згрози се тие ќе почнат и по патиките да ни се качат и да ни се закачат на нозете ете ти жива болест дефинитивно сум за собирање на кучињата скитници

Многу кучиња,речиси сите ја имаат изгубено првобитната функција.

Pit bull terrier,Stafordshare Terrier се всушност ловци на мал дивеч(од таму доаѓа името Териер).Дали сега питот се користи за лов на мал дивеч или се користи за нешто друго.

Тука е проблемот тие си го имаат својот инстикт од својата природа, се знаеле зошто се тие.....
Се знаело кое куче зошто е, и било човеков најдобар пријател затоа што биле полезни за човековиот опстанок од ловечки, овчарски па се до кучиња чувари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom