Кучиња скитници

• Креатор на темата Креатор на темата ° Tinna °
  • Време на започнување Време на започнување

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    624
jb7iph.jpg
eve kakvo ubavko kucence zedov od ulica go sakam najpoke od se na svetot

Браво за вас, ама тоа не ти дава право мене да ме праеш бездушен.

Извини,можеби не требаше да ти пристапам така,но твојот пост на темава делуваше прилично себично и бесчуствително и затоа и изреагирав на тој начин.
И ако не ти се допаѓа темава,и ионака веќе си даде свое мислење комотно не читај,веќе што друго да ти кажам.:toe:

Еве тема за животните кои се подаруваат

www.srcezazivotnite.org.mk е една од организациите кои организираат акции за бездомните кучиња и се грижат за нивно вдомување.

СРЦЕ ЗА ЖИВОТНИТЕ - Здружение за заштита на животните и животната средина

Во понеделник, 29.6 од 11:00 часот „Срце за животните“, „Срна“ и „Има надеж“ организираат заедничка прес-конференција за медиумите во НВО Инфоцентарот по повод масовниот геноцид врз бездомните животни во стационарот Вардариште

Повеќе нема место во Вардариште па наместо ние тука да се караме дали да се успијат или не, градоначалникот троши пари за безвредни склуптури наместо да инвестира за нов стационар.
Нов стационар, кастрирање и вакцинирање на кучињата e потребно и тоа премногу!
а успивање НЕ!

5023_138232140960_83377435960_3379324_680169_n.jpg

Овие кученца имаат помалце од 50% шанси да преживеат. За нив нема доволно храна и никаква грижа. Ако не умрат сега од негрижа ке ги успијат за некој месец:(

Ова здружение повеќе се залага за вегетаријанство, да се заштитат лабораториските животни итн. Нивните собирања се воглавном “вегетаријански излети“, додека акциите ги спрема неофицијално здружение, кое ја организираше последнава акција на плоштад.
Нормално “Срце за животните“ ги поддржуваат акциите и во нивните простории имаат кучиња за вдомување и може во секое време да се јават оние што сакаат да си посвојат и да се договорат.

Али финтата е тоа што кај нас се тепаат сите за расно куче, со педигре. Да го носат по изложби и натпревари, а ги потценуваат уличните. Уште од малечка си прибирав животни од улица и не се ништо поразлични од расните. Исто знаат да пружат љубов, да се мазат, да стекнуваат навики каде смеат, а каде не смеат да вршат нужда или со што не смеат да си играат...

Тоа ти е Македонија наша, наместо да ги земе некој т.н „дом за животни“ и да се грижи за нив, а подоцна да ги продава како што се прави во странство.. оти нели демек ни од странство се зимаме пример, алкохол, оџак и слично.... може и со кучињата исто. Ако не можиме да ги продадеме во Македонија, ќе ги продаваме во странство, каде што кучето е ДЕЛ ОД ФАМИЛИЈАТА на некои луѓе...

post scriptum, не гласав на анкетата :toe:

Bidejki nemame moznost da gi zdomuvame, a sbesnuvaat po ulica kako divi zverovi, da, se soglasuvam.

ама...има луѓе во маало (не можам да откријам кои се, а што и ако откријам, џабе) кои едноставно живеат со отрови за мачки и кучиња. .
moj sovet e dqa se prijavat tie luge "koi ziveat so otrovi" bidejki ako ne gi prijavite togas i vie kako da ste eden od niv kako da sakate toa da prodolzat fda g pravat(da im gi gorat organite na kucinjata so otrovite).

Сакам да има закон кој тешко ќе ги казнува луѓето кои им штетат и ги пвредуваат животните. Само така (а може и така нема тука кај нас) би се средил овој хаос.
pa izvini ama mislam deka vo makedoinija ima takov zakon. kazna oid 100evra ako udris ili poloso UBIES kuce ili mace ili bilo kakvo dr zivotno! I duri ako covek so otrovi ako bide faten ke bide kaznet! ama se gleda deka toj zakon dzabe e daden nieden zakon ne se pocitva vo mkd! da vidis ti vio aerodrom pred 2 godini bea otrueni nad 100 kucinja vo edna nokj togas mene mi nastradaa 2 kucenca pred zgrada i jas prijaviv vo policija no tie mi rekoa ne se sekiraj ke sredime nie toa posle 1 godina mi go otruja samojadot. i use 7 dr kucinja so se vrtkaa kaj mene a pred 2-3 meseci mackite gi ispootruja kaj nas u maalo. i sto prevzemala drzavata za toa nisto!

Ова здружение повеќе се залага за вегетаријанство, да се заштитат лабораториските животни итн. Нивните собирања се воглавном “вегетаријански излети“, додека акциите ги спрема неофицијално здружение, кое ја организираше последнава акција на плоштад.
Нормално “Срце за животните“ ги поддржуваат акциите и во нивните простории имаат кучиња за вдомување и може во секое време да се јават оние што сакаат да си посвојат и да се договорат.

Али финтата е тоа што кај нас се тепаат сите за расно куче, со педигре. Да го носат по изложби и натпревари, а ги потценуваат уличните. Уште од малечка си прибирав животни од улица и не се ништо поразлични од расните. Исто знаат да пружат љубов, да се мазат, да стекнуваат навики каде смеат, а каде не смеат да вршат нужда или со што не смеат да си играат...
jas cel zivot sum cuvala dzukeli i pred zgrada i vo dvor i sepak ke kazam deka kitnicite se najpametni zivotni.tie se bklagodarni koga ke im daeme jadenje ama uste poblagodarni koga ke gi zememe doma. retko napagaaat a toa e poradi klocite i udiranjeto so sipki po golemite kucinja!

:uvo::uvo::uvo::uvo:

Успивање викате?

А кога се будат од сонот?

Прашањето е дали да се УБИЈАТ здравите кучиња скитници?

А тоа само покажува каква ни е културата и нивото на свест.

Решение: Кастрација/стерилизација. Ама очигледно, поефтина е инјекција за усмртување, отколку процесот на кастрирање.

Вистинското лице на општеството во голема мера се гледа по односот на луѓето кон животните. А 22 членови си зеле за право да одобрат УБИВАЊЕ животни, оти се сметаат за поеволуирани од нив.

se na se, dojdovme do zaklucok deka poveketo se protiv kon toa da se ubivaat mladite i voopsto zdravite kucinja, a za nekoi sto se stvarno bolni i mnogu stari, stvarno ne bi sakala da se macat i da ziveat vo bolka, tie mozat da bidat uspieni, za nivno dobro, zalno no toa e realnosta, se za dobroto na nasite najsakani zivotincinja

Многу се нервирам кога ќе видам како се шлаат по улици кучињата кај нас и дефинитивно треба нешто да се превземе ама некако многу сурово ми е ова убивањево (за здравите кучиња). Јас мислам дека треба да се отворат шинтерници, како што е во другите поразвиени земји, таму да се згрижат кучињата и по можност луѓето да си посвојат некое.

Многу се нервирам кога ќе видам како се шлаат по улици кучињата кај нас и дефинитивно треба нешто да се превземе ама некако многу сурово ми е ова убивањево (за здравите кучиња). Јас мислам дека треба да се отворат шинтерници кај нас, како што е во другите поразвиени земји, таму да се згрижат кучињата и некој ако сака да си посвои некое.

jas ne se nerviram MENE MI E PREMNOGU ZAL, KOGA KE VIDAM NEKOE KUCENCE SAMO , ZALNO, NE JADENO I CEL DEN MI E TAA SLIKA PRED OCI, SAMO NA TOA MISLAM I CEL DEN MI E ZAEBAN..

jas ne se nerviram MENE MI E PREMNOGU ZAL, KOGA KE VIDAM NEKOE KUCENCE SAMO , ZALNO, NE JADENO I CEL DEN MI E TAA SLIKA PRED OCI, SAMO NA TOA MISLAM I CEL DEN MI E ZAEBAN..
Ми е жал за малите кученца пошто не можат да се грижат за себе, меѓута за големите не баш, тоа не е наша грижа, за тоа треба да си се погрижи државата, градот, градоначалникот, што ли знам. Апсолутно не треба да ги убиваат, затоа реков шинтерници се добро решение ем е хуман начин на решавање на проблемот, ем некој ако сака ќе може да си посвои животинче.

MENE I ZA GOLEMITE MI E POVEKE ZAL ZATOA STO POVEKETO LUGE SE PLASAT DA IM PRIJDAT I GI ODBIVAAT , I TIE SE POTESKO E DA GI VDOMI NEKOJ. JAS LICNO IMAM ZEMENO EDNO POGOLEMO KUCE I NE MI E STRAV DA SE DOBLIZAM DO BILO KOE DA MU DAM DA JADI, MISLAM DEKA KUCINJATA OSEKAAT KOGA GI SAKA NEKOJ I NE GI NAPAGAAT TAKVITE LUGE

MENE I ZA GOLEMITE MI E POVEKE ZAL ZATOA STO POVEKETO LUGE SE PLASAT DA IM PRIJDAT I GI ODBIVAAT , I TIE SE POTESKO E DA GI VDOMI NEKOJ. JAS LICNO IMAM ZEMENO EDNO POGOLEMO KUCE I NE MI E STRAV DA SE DOBLIZAM DO BILO KOE DA MU DAM DA JADI, MISLAM DEKA KUCINJATA OSEKAAT KOGA GI SAKA NEKOJ I NE GI NAPAGAAT TAKVITE LUGE

Точно е болдираното.Тие се повеќе греота,повеќе за жалење,баш тие се најотфрлани од луѓето,од околината,затоа што сите имаат поголема доза страв од нив,отколку од помалите кучиња.
Поголемите не велам дека не напаѓаат,напаѓаат но многу ретко и обично напаѓаат кога мислат дека се во опасност,за да се заштитат нормално како и секое друго живо суштество.Тие повеќе се малтретирани,тепани од помалите кученца.Се на се,мали или големи,сите се живи суштества и треба да се заштитат од ова таканаречено “успивање„.Жално е.

Точно е болдираното.Тие се повеќе греота,повеќе за жалење,баш тие се најотфрлани од луѓето,од околината,затоа што сите имаат поголема доза страв од нив,отколку од помалите кучиња.
Поголемите не велам дека не напаѓаат,напаѓаат но многу ретко и обично напаѓаат кога мислат дека се во опасност,за да се заштитат нормално како и секое друго живо суштество.Тие повеќе се малтретирани,тепани од помалите кученца.Се на се,мали или големи,сите се живи суштества и треба да се заштитат од ова таканаречено “успивање„.Жално е.

zalno e i toa premnogu. nikogas nema da zaboram nekoj sliki od takvi pogolemi kucenca , sami baraat hrana , a recisi nikoj ne mu dava gi brkaat od site strani, nema nema nesto potazno.. nikakva idnina nemaat tie, umiraat od glad. jas sekogas koga mozam gi hranam gi galam i se , ama ne e dovolno samo eden ili dvajca ili 10 dusi, koga site bi im davale po malce togas ke bidi super..

i zaborajv da kazam, nekoi gjubrinja od bitola na facebook imat klaeno slika od edno kutro kucence celoto pretepano, kuznaj kakvo, se naeziv koga mi ja kazaa. pa dobro sekoj moze da se pravi silen na nekoe nezastiteno kutro zivotince . SAMO SE MOLAM NA GOSPOD SEKOJ DEN NA TIE TAKA STO MU PRAVAT NA KUCINJATA I SITE ZIVOTNI I NIV NEKOJ TAKA DA MU NAPRAJ, DA OSETAT NA SVOJA KOZA STO E BOLKA :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom