Кучиња скитници

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    619

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Не никако. Ние како луѓе мора да научиме дека земјава не ни е дадена како поклон од небо туку е на сите вклучувајќи ги и животните па и тие кучиња скитници. Ако кучето скитник не е опасно треба да се пушти на слобода.

Кај мене ги има еден куп и сите се питоми и мирни. Греота е некој да дојде да ги труе само затоа што на некој му текнало му пречело лаењето навечер или слушнал некој некое куче можело да го нападне или па го лаело па сега му текнало ај ќе ги отепуваме.

Член од
26 јуни 2009
Мислења
28
Поени од реакции
5
Но ако забележа, моето мислење е за успивање, не за волонтирање. И така си имам обврски преку глава. Давам идеи, да не излезе дека ние што сме за успивање не ги сожалуваме кучињата. Жал ми е и за нив, но пре ми е жал за моите блиски.
А вие преку волонтирање, огласи и слично како заштитници на кучиња и противници на успивањето, на вас останува вашите крајни цели со план да ги реализирате тие активности.

Болдираниот? Па зарем вие не живеете во Скопје, не излегувате наутро навечер низ град? Не во диско и трговски, во сосем нормални улици. Ако некого нападнат, што треба да прави? Ме прашаа дали сум имал такво искуство, реков да. Тоа е болдираното. Но не можеш да стигнеш куче, да погодиш или отепаш ако тоа не сака, ако се трга. Така и ова заврши. Мислам дека е сосем јасно. А баш би сакал во некој таков момент да се затекне и некој од тие друштва за заштита на животните.
Не е ова секојдневно, но и само еден случај (посебно кај помало дете или жена) може да остави белег, а може и да трча по болници, ако е гризнат.
ok ti si dokaza deka sakas da se uspijat ne mora ponatamu da kritikuvas za toa slobodno idi na nekoja dr tema i tamu komentiraj dosta mi e od toa so napaganjeto 100 pati edno isto zboris ti si vozrasen covek imas zena deca obvrski toa go imaat i moite roditeli pa ne se zalta za kucinjata a i + da ti kazam nekoi kucinja se agresivni da ama nekoi se i mili i se galat. se pokaza ti mene ubavo me imaat vospitano jas sum golem ljubitel na zivotni mene mi e zal i mrtva ptica ili ez na ulica zgazen a ne pa za kucinja i macki moeto kuce(samojad) slucajno da ne zasluzi da umre za 5 minuti od cijanit u race mi umre ne mozev da mu pomognam i mene povazni mi se zivotnite nego lugeto neka umrat site bas ne me interesira lugeto go donele celoto zlo na planetava ne zivotnite. tie se nevini sustestva koi se maltretirani od strana na lugeto. neka gi uspijat kucinjata site ama toa e golem bozji grev nekogas ke bidete site kazneti za ova sto go zborite. znam deka do nekade ste vo pravo no ne e fer da gi ispoubijat. moze stacionarite se puni so nevini kucinja a zatvorite se polni so losi luge sto ubivaat... ako e za toa togs mozat i niv da gi uspijat zasto da se macat dozivotno u zatvor neka gi uspijat kako sto re4e toa e bezbolno bar ke ima mesto i za dr losi luge koi gi ima mn na planetava vo mkd treba da se vnesat zakoni za zastita na zivotni a ne za nivno uspivanje i masovno ubivanje. zar nekoja kucka zasluzila da i gi odzemat ucencata i da i gi frlat u vardar ? kako ke bide tebe da ti go odzemat deteto i das ti go frlat vo vardar? ili da ti go ubijat i crvite so ke se soberat na nego da gi prodavaat u ribarnici(toa ciganite go pravat) jas sum protiv nivno uspivanje zaSO STVARNO E GREV! KO STO REKOL GOSPOD UBIVANJETO E NAJGOLEM GREV STO POSTOI! posle ova ako ne razberes togas nzm...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
ok ti si dokaza deka sakas da se uspijat ne mora ponatamu da kritikuvas za toa slobodno idi na nekoja dr tema i tamu komentiraj
Па ако тоа ти е целта, ја постигна. И претходно кажав, а и анкетата е јавна. Но да не должам, доволно е, добро велиш. Посебно со ова деца, Вардар.

slucajno da ne zasluzi da umre za 5 minuti od cijanit u race mi umre ne mozev da mu pomognam
Ниеднаш не реков вакво нешто ниту оправдав, ниту поддржав, види погоре. Напротив, дека такво нешто не поддржувам, но пошто не се разбираме, океј.

Член од
11 октомври 2008
Мислења
1.258
Поени од реакции
101
Сакам животни и мислам дека треба да се направи некоја установа каде ќе ги вакцинираат, даваат ан посвојување и слично. Но затоа пак до тогаш не сакам да лаат и р`жат по мене и кога ќе поминам со јадење во рака да се влечкаат по мене. Затоа гласав да.

Член од
26 јуни 2009
Мислења
28
Поени од реакции
5
milenkata напиша:
pa izvini ama skoro site uli4ni ku4inja od vardariste se vakcinirani i stalirizirani/kastrirani taka da mozat da gi vratat na ulica. tie so se bolnite gi uspivaat. ama zdravite neka gi vratat za da mozat da soberat dr kucinja za da gi vakciniraat i sredat pa i dzukelite koi se vakcinirani i stalirizirani imaat zolta mengusa na uvoto tie nikad ne napagaat

Ниеднаш не реков вакво нешто ниту оправдав, ниту поддржав, види погоре. Напротив, дека такво нешто не поддржувам, но пошто не се разбираме, океј.
izvinete moze pogresno sum ve svatila no jas ne go zboram ova samo za vas go zboram za site ovdeka koi sto pisuvaat gluposti za toa za prefrluvanje u tetovo nzm so. nikad ne sum slusnala kuce da bide prefrleno i pusteno vo dr grad. no vie go podrzuvate uspivanjeto! za mladi kucenca nevini aj starite i bolnite imaat i moja podrska za da gi uspijat ama mladi zdravi i pravi za tie ne.[/quote]

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Нема проблем млада дамо, мило ми е ако се разбравме.
Пошто не би сакал повеќе да ја расипувам оваа тема, само ќе ти кажам -Биди поздравена, ти посакувам успех во сето ова што ќе го иницираш. И секое добро.

Член од
26 јуни 2009
Мислења
28
Поени од реакции
5
Па ако тоа ти е целта, ја постигна. И претходно кажав, а и анкетата е јавна. Но да не должам, доволно е, добро велиш. Посебно со ова деца, Вардар.

nie na temava baravme samo podrska za da ne gi uspijat nisto poveke

Јас сум за да не се успиваат.Кои сме ние да одлучуваме дали им е лошо или им е добро,ако сакаат да умрат ќе се фрлат во Вардар и ќе се удават,или пак ако ги убиваме кучињата бездомници зошто да не ги убиеме и луѓето бездомници?
e za ova si u pravo

Zemzela

носител на титулата ултимативен клабер
Член од
19 јули 2006
Мислења
5.045
Поени од реакции
152
Не да се успијат,но да се кастрираат или барем да не се парат зашто премногу ги има :toe: сум за да се тргнат од улиците...кај мене ги има преку десетина и навечер понекогаш неможе да се спие од банди и борби на куќиња :toe: но сепак нивно чување без употреба на никакви супстанции како успивање или убивање :nenene:

Член од
26 јуни 2009
Мислења
28
Поени од реакции
5
Не да се успијат,но да се кастрираат или барем да не се парат зашто премногу ги има :toe: сум за да се тргнат од улиците...кај мене ги има преку десетина и навечер понекогаш неможе да се спие од банди и борби на куќиња :toe: но сепак нивно чување без употреба на никакви супстанции како успивање или убивање :nenene:
pa tie so sakaat da gi uspijat se site vakcinirani stalirizirani i kastrirani i procisteni od vnatresni bakterii taka da nema opasnost a toa za bandite znam deka e taka no tie mn retko napagaat poveke slucai na napad imalo od pitbul i doberman nego od dzukelite

Член од
2 април 2009
Мислења
1.405
Поени од реакции
177
da , znam. samo kazi mi kako da glasi oglasot i ke go napisam. pozdrav do tebe. srekna sum so seuste postojat luge kako tebe i tina
Стефи070,ќе ти кажеме за неколку дена како ќе гласи огласот кој што сакаме да го издадеме на интернет во врска со ова.
Прво треба да отидеме до Вардариште за да се распрашаме подетално за колку точно кученца станува збор и да замолиме да ни дадат поголем временски период за акцијата која што сакаме да ја споведеме.:)

Член од
26 јуни 2009
Мислења
28
Поени од реакции
5
Шинтерската служба интервенира и на повик на 075/499-009

Досега во стационарот се третирани двесте кучиња, од кои само мал дел биле евтанизирани

Двесте третирани кучиња-скитници и од нив триесетина удомени, е резултатот од двомесечното работење на стационарот на Вардариште, со кој раководи ЈП „Комунална хигиена“. Најголем дел од кучињата се кастрирани, исчистени од цревни паразити и вратени на местата каде што биле заловени. Третираните кучиња на левото уво имаат маркичка што личи на копче, на која се наведени сите податоци за кучето, од местото каде било заловено до видот на третманот што му бил извршен во стационарот. Шинтерите деновиве привршуваат со „чистката“ на кучињата-скитници во центарот на градот, а наскоро планираат да се префрлат во реонот на Аеродром и Ново Лисиче.

Раководителот на службата, Слободан Костевски, вели дека досега седумтемина шинтери интервенирале и по повик. Последниот бил случајот со заловување на агресивно куче во околината на Владата и за кусо време каснало десетина минувачи. „Овој случај е еден од последните во низата кои ги реализираме по повик, за што постојано во функција е бројот 075/499-009. Независно од оперативниот план што го изготвуваме во соработка со Градот, по секоја алармантна пријава работиме низ целиот град“, вели Костевски, кој посочува дека досега со колегите не се нашле во опасна ситуација, иако неколку пати наишле на мошне агресивни кучиња.

Шинтерите најчесто работат во утринските и вечерните часови, а за заловување користат соодветна опрема која ги задоволува основните потреби. Костевски ги повикува граѓаните да го посетат стационарот и да се уверат дека има голем избор на млади и здрави третирани кученца што можат да станат нивни домашни миленичиња. „Во моментов во стационарот има десетина кученца кои не планираме да ги вратиме на улица, оти сметаме дека можат да бидат удомени од некои хумани граѓани. Засега сме задоволни од заинтересираноста и хуманоста на скопјани“, додава Костевски, кој смета дека шинтерската служба ќе дава и подобри резултати доколку воведе и втора смена, што сепак, зависи од финансиите, односно од идните планови и соработка на „Комунална хигиена“ и Градот, кој беше и главен иницијатор за отворање на стационарот.
ova go najdov na net zna4i ne se samo dzukeli vo prasanje nego i ubavi rasni kucinja kako rotfajler i vucjak
ako ne mi veruvate proverete i samite http://images.google.com/imgres?imgurl=http://i240.photobucket.com/albums/ff286/ivica_album/azil.jpg&imgrefurl=http://www.milenici.com.mk/forum/index.php?topic=2137.15&usg=__OitKGQ3A0YlZ2zE-lCmae-RunRA=&h=155&w=330&sz=16&hl=en&start=15&um=1&tbnid=lJjrop25ZCyHrM:&tbnh=56&tbnw=119&prev=/images?q=stacionar+vardariste&hl=en&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla:en-US:official&sa=G&um=1

●Mαrια...«3*

♥ 3 ♥
Член од
3 април 2009
Мислења
692
Поени од реакции
68

Зарем не ви е жал да се успијат овие кученца?

Член од
26 јуни 2009
Мислења
28
Поени од реакции
5
Стационарот е отворен Септември 2007 година, во околината на Вардариште. Има капацитет за 45 кучиња. Одговорни за стационарот се вработените во Комунална Хигиена, обучени од RSCPA од Англија.
Примрната цел на стационарот Вардариште е спасување на ранетите животни и скотните женки, со цел да се намали бројот на кучињата скитници, кои за жал, ги има премногу низ нашите улици. Нашата мисија е да го намалиме бројот на кучиња скитници во Скопје, со тоа што ги заловуваме кучињата, ги кастрираме и потоа ги даваме на посвојување или ги враќаме на местото на живеење.
Во изминатите 6 месеци опстојување, стационарот има помогнато во вдомување на околу 50 кучиња, а кастрирани се околу 200.

кликнете на сликите да ги видите во поголем формат

Во стационарот секојдневно пристигнуваат кучиња, кои по третманот (кастрација, прочистување од внатрешни паразити и вакцинација) се спремни за нов дом. Можете да го одберете вашиот миленик меѓу многуте мали или возрасни кучиња, со секаков раст.
Вдомувањето куче е важна одлука, одлука за целиот живот. Животните ја заслужуваат нашата љубов и грижа. Ако поради некоја причина не сте во можност да го задржите вашиот миленик, ваша обврска е да му пронајдете нов дом. Не го оставајте на улица. Секое суштество заслужува дом и грижа.
Ако сте љубител, и имате желба на било кој начин да им помогнете на овие кучиња, направете го тоа. Можете да го направите тоа, преку донирање храна или санитетски материјали, како и преку донации кои можете да ги оставате во кутиите во повеќето ветеринарни станици и пет шопови.
Во моментов во стационарот ве очекуваат многу кученца во различни бои и големини, вакцинирани и здрави, под надзор на Ветеринарот Димче Велковски.

Kонтакт

02/8201-315
075/499-009 Цобе
070/234-323 Ветеринар Диме

Мали кученца, спремни за нов дом!
Кученцата ке бидат со мал раст, многу се мили и добри.

5 мали црно бели кученца (слични како мама) која е со низок раст и е многу убава. Личат на снупи по боја :)

Сите бараме некоја добра душа што ќе не земе дома и ќе ни пружи многу љубов.
За возврат ќе добие верен пријател , кои неизмерно ќе ја сака и чува до крајот на животот !!!

Сите возрасни кучиња се кастрирани/стерилизирани и спремни за нов топол дом !

вдомување на кученца

Мали кученца, спремни за нов дом!
Кученцата ке бидат со мал раст, многу се мили и добри.

И јас сакам дом!!!

Млада женка, личи на сетер, но пониска е. Многу е нежна и питома. Без проблем се вози во кола, не се плаши од луѓе и кучиња.

Novorodencinja, zavcera rodeni

Pudla stara 16 godini, ne sakale veke da ja cuvaat i ja odnele vo stacionarot

ovie li da se uspijat? zasto nekoj ne gi zeme da gi cuva

Кучиња за вдомување од стационар Bардариште!

« пратена : Јануари 26, 2008, 18:15:38 »

Стационар Вардариште

http://stacionar.vardariste.googlepages.com/

Kонтакт

02/8201-315

075/499-009 Цобе

070/234-323 Ветеринар Диме

_________________________________________________________-

Blog za veterinarot koj e odgovoren za sterilizacija vo stacionarot:

http://veterinaren-centar.blogspot.com/

Ова се кученца кои бараат дом.
Сликани се 25.01.2008.

еве ги сликите :
Ова се повозрасни, кои веќе се стерилизирани.

с

И еве ги малите.

с

Оваа слика не е баш чиста, инаку овие се 5 мали црно бели кученца (слични како мама) која е со низок раст и е многу убава. Личат на снупи по боја секако

с

Ова е она куче кое го донела Елена и морам да признаам дека е уште поубава во живо, преубава е.

preterav so slikive no mora da gi vidite kucinjava imajte malce zal

Член од
25 септември 2008
Мислења
8.785
Поени од реакции
1.556
Јас сум за да не се успиваат.Кои сме ние да одлучуваме дали им е лошо или им е добро,ако сакаат да умрат ќе се фрлат во Вардар и ќе се удават,или пак ако ги убиваме кучињата бездомници зошто да не ги убиеме и луѓето бездомници?

Прееска викате не споредувајте животно и луѓе,темата е за животни,а сега има право?:uvo:

Член од
26 јуни 2009
Мислења
28
Поени од реакции
5
Archive

HOMELESS ANIMALS CAN BE REPORTED AT THE SERVICES OF “COMMUNAL HYGIENE” PUBLIC ENTERPRISE

The Municipality of Aerodrom hereby informs the citizens that wandering dogs and other street animals can be reported at the “Communal hygiene” services, that is, on the telephone numbers 3216-644 and 075/506-090.
Each reported animal shall be sheltered at the Homeless Animal Shelter located near the former dumping grounds of Vardariste.
Homeless animals are being caught by qualified veterinary services, and are then taken to the Shelter, where they are sterilized, neutered, cleansed of intestinal parasites and treated.
Healthy animals are returned to the places where they were caught. Only in cases when an animal is diagnosed seriously sick or dangerous for the surrounding, euthanasia is applied upon them, that is, they are put to sleep.

ne mi se ni veruvase deka ova go najdov na net ovie dve kucenca ovdeka istotaka bea cuvani od mene i edna dr marija no gi otruja toa kafenoto se vikase brance i nikogo ne napagase so site se galese ama go otruja:uvo:

Прееска викате не споредувајте животно и луѓе,темата е за животни,а сега има право?:uvo:
pa ima pravo za toa sto go re4e za toa deka nie ne sme da odlu4uvame za zivotot na kucinjata a za toa dr ne bas:D

eve sliki da vidite kako izgledaat kucencata u vardariste site se ubavi i lesno mozat da bidat vdomeni. koj saka moze slobodno da se javi na dadenite informacii pogore bidete humani bar edno kucence od ovie da se vdomi ne da se uspie bar edno!

Kajgana Shop

На врв Bottom