Др. Хаус ванаби "идеологија"

• Креатор на темата Креатор на темата ada
  • Време на започнување Време на започнување
Има еден проблем. Се заборава на тоа дека Хаус е измислен лик чии реплики се однапред осмислени и токму затоа во релаен живот личат на многу бледа копија.
Е сега, во однос на темата, оваа т.н. Хаус идеологија не ја почитувам од едноставна причина што за мене тоа е најбедниот начин на кој човек може да го искаже незадоволството од својот живот. Ако нема место за верба во љубов и искреност, тогаш не би требале да веруваме ни во животот.
Замислете го светот во кои сите луѓе би функционирале како Хаус. Има само еден збор кој ќе го опише сето тоа. ХАОС... Никој нема да се интересира за ничии емоции (што како прво не е во природата на човекот), и секој ќе биде онолку вообразен колку што другите ќе дозволат. А бидејќи тогаш сите би биле преокупирани со самите себе, вообразеноста би немала граница.
Негирањето е само страв од објектот кој го негираме.
не е ни малку битно дали е фиктивен карактер, пошто ние уште како мали се приврзуваме најчесто до ликови од цртаните филмови (кој Химен, кој Пепелашка)...
сега ние израснати, сеуште имаме некој идол, кој немора да значи дека е вистински...
плус, го спомнуваш фактот дека Хаус нема место за љубов во срцето...и ти излезе од колосек малце, остај го делот со сакањето, глеј го делот со сарказмот...се фокусираме на сарказмот...фактички темава е за сарказмот, а хаус ни е објект за покажување...така да сите други негови особини треба да ги занемариме...
секако дека ако сите луѓе би биле како Хаус светот би отишол во неповрат, но тоа не го сакаме ние, нели? за да бидеме како Хаус, ни треба да имаме некој како неговите minions...

Али, реално, неаме баш прилики ко него да ги извежбуваме нашите ванби божествени моќи. Општеството тогаш не клоца. И добиваш двоен конфликт, пошо ни си го задоволуеш потребите на егото, ни други ти ги задоволуваат

Уствари, затоа и ја отворив темава..Да разглабаме ради кои мотиви и шо се дешава кога со сила крадеш фиктивен идентитет, кој у реалноста, чисто логички, тешко функционира.
Болд: дали тогаш ти си задоволна со она што ти е понудено до сега од општеството?
И под тоа ги опфаќам сите лажни насмевки за кои си била сведок, секое “вау шубава ти е денес косата“ а сама си свесна дека си хаос, секој пат кога си слушнала некој што мисли за тебе од некој трет, а истиот пред тебе ти симнувал ѕвезди?
Пошто се што до сега ни нуделе било лицемерие.
Т.е. ако сакаш да бидеш прифатен и да опстоиш треба да ласкаш и да ги украсуваш зборовите и речениците со убави и пристојни зборови се со цел *тадаааам* да не му наштетиш на нечие его..
:nesvest:
Ако твоето его има потреба да биде издигнувано со лаги- тогашп да, треба да се отфрли Хаус како карактерна особина...

За неболдот: фор фан.:)
А и ако си пи4ка у рил лајф и ти е дојдено преку онаквото од начинот на кој те третираат, тогаш ќе преземеш туѓ идентитет и ќе се криеш позади него.
Ќе го идеализираш и ќе му се воодушевуваш како на татковска фигура или како Бог, или (најверојатно) како нешто што посакуваш да бидеш а знаеш дека си апсолутна спротивност....
И да, таквиот карактер не функционира добро во реалноста, но кога го набљудуваш таквиот карактер од страна и гледаш како други луѓе се ’реметени’ со сарказам и иронија-уживаш и фаќаш сеир..
Луѓето имаат тенденција да бидат злобни.

Др. Хаус ми е еден од омилените ликови, но не поради мизантропијата/цинизмот/сарказмот/итн. Тоа е последица. Човекот (според мое видување) е до толку напреден во своите сфаќања за медицината и проучување на болестите, што веќе ништо не го изненадува. Влезен е во шема и знае сè што може да се знае за тоа како човекот функционира и достигнал степен на зен, т.е. веќе и не се труди да биде подобар/покултурен/попрофатлив/итн бидејќи знае дека е на тоа рамниште што може да си дозволи да биде таков каков што сака да биде и другите да се порамнуваат по него, а не обратно.

Според мене, таквиот лик е врвен мајстор во својата струка и целосно е предаден на својата работа. Ништо други не му значи толку и се гледа: ако некој побара од него некакво „сочувство“, тој прво ќе проанализира дали тоа му е од интерес, па дури отпосле ќе го понуди. И сето тоа дури и без да размислува - потсвесно веќе ги носи заклучоците зашто од искуство научил дека е секогаш во право.

Па затоа и му се може да биде таков каков што е: да си тера по свое и да ги ашка сите оние кои не му одат по ќеифот. На крајот знае дека прави сè што треба за да ги оствари своите цели и замисли.

Многу можеме да научиме од него. А највеќе од сè дека сите се однесуваат како него, зашто некоја „виша цел“ или „виша сила“ не постои, туку само она што секој ќе го направи за себе. Разликата е само кој е колку стручен за да може да се однесува како него. Обично оние кои се понестручни немаат грб за да го покријат таквото однесување. Во случајот на Хаус, дозволено му е да се однесува како идиот, зашто во интерес на болницата е да има таков доктор, макар и персоналот да страда, бидејќи случаите кои тој ги решава ѝ носат далеку поголема корист на болницата како целина, отколку што им носат штета на нејзините индивидуални составни делови.

Благодарам на вниманието. :helou:

Болд: дали тогаш ти си задоволна со она што ти е понудено до сега од општеството?
И под тоа ги опфаќам сите лажни насмевки за кои си била сведок, секое “вау шубава ти е денес косата“ а сама си свесна дека си хаос, секој пат кога си слушнала некој што мисли за тебе од некој трет, а истиот пред тебе ти симнувал ѕвезди?
Пошто се што до сега ни нуделе било лицемерие.
Т.е. ако сакаш да бидеш прифатен и да опстоиш треба да ласкаш и да ги украсуваш зборовите и речениците со убави и пристојни зборови се со цел *тадаааам* да не му наштетиш на нечие его..
:nesvest:
Ако твоето его има потреба да биде издигнувано со лаги- тогашп да, треба да се отфрли Хаус како карактерна особина...

За неболдот: фор фан.:)
А и ако си пи4ка у рил лајф и ти е дојдено преку онаквото од начинот на кој те третираат, тогаш ќе преземеш туѓ идентитет и ќе се криеш позади него.
Ќе го идеализираш и ќе му се воодушевуваш како на татковска фигура или како Бог, или (најверојатно) како нешто што посакуваш да бидеш а знаеш дека си апсолутна спротивност....
И да, таквиот карактер не функционира добро во реалноста, но кога го набљудуваш таквиот карактер од страна и гледаш како други луѓе се ’реметени’ со сарказам и иронија-уживаш и фаќаш сеир..
Луѓето имаат тенденција да бидат злобни.
Се слагам.

Сепак, за да тестираш искреност која е помешана со презир, треба да имаш и луѓе кои ќе ја толерираат таквата искреност, а особено презирот.
Могуче е и тоа, под услов да имаш делумна моќ врз нив. Како што Хаус ја има, па има и заморчиња.

Просекот тоа го нема. Тој, за цена на презирот, добива презир. За цена на искреноста, исто добива искреност.
А, двете не може да ги толерира кога се упатени кој него. Сака само тој да биде оној кој ќе ги дава. Што е ствар пак на двојни стандарди, т.е своевидно лицемерие.

Конечно, сега веќе знам како може да бидеш искрен, без да презираш. И резултатот е драстично поинаков. Пошто луѓето, повеќето, ја прифаќаат искреноста(осеќаат дека не носи и презир со себе). Другите едноставно бегаат.
Али, не е тоа битно. Битното е чувството кое ти останува. Чуството дека не си бил лицемерна пичка, а сепак не си се ни ставил у позиција да чекаш да добиеш шамар на презир назад.

А, Хаус, делумно и затоа си ги умртвуе емоциите и рационализира...За да може да го истрпи возвратениот удар, односно за да не му биде гајле за истиот. Али и плаќа за тоа чувство на рамнодушност.

И тој дел луѓето, кога го имитираат, го прескокнуваат. Делот дека ипак плаќаш со нешто.

постулат број еден кој потекнува од сатанистичко(ла веј) правило :question everything

"Humanity is overrated."
точно
Ние луѓето страдаме од бог комплекс, се обидуваме да и се противиме на природата и нејзиниот начин на функционирање преку патетично очајно оправдание дека сме хумани а, притоа единките кои ги држиме живи не ги оспособуваме ниту им овозможуваме да се грижат за себе самите.
Да не зборувам одржување во живот до последен нивен здив единките кои патат и страдаат од болести кои се неизлечливи и резултираат со смрт, али ипак ние сме хумани што им дозволуваме на неколку стотини милиони луѓе кои немаат никаква образовна основа која ќе им овозможи да се снајдат во ова општество да дишат да живеат во агонија полугладни,полубоси.....(да не споменувам ресурсите кои се трошат на нив)
зошто го сакаат House
Хм....
Па он ја прикажува нашата мрачна страна како вид :нашите комплекси итн, без воздржување и заобиколување кажува тоа што го мсили нешто што повеќето не можат да си го дозволат
Да бидам проклета и е забавно
Плус имаше една изрека :сите фамилии кои се среќни се среќни на сличен/ист, а сите кои се несреќни се несреќни на различен начин
Просторот за да бидеш креативен поголем кога станува збор за мизерија, сарказам,иронија, мизантропија и да бидеш кретен
А е многу мал за за бидеш фин, културен и добар
И друга работа лесно е да бидеш кретен да кажеш што ти доаѓа на памет не треба многу енергија за тоа многу повеќе треба енергија за да бидеш ведар расположен и човечен со огледа на тоа колку се глупи луѓево богами

Др. Хаус ми е еден од омилените ликови, но не поради мизантропијата/цинизмот/сарказмот/итн. Тоа е последица. <b>Човекот (според мое видување) е до толку напреден во своите сфаќања за медицината

MIZERIJA! Odgovor na site prasanja. Glavniot potiknuvac koj ne stimulira da go gledame samo ona od sto vsusnost e i sostavena strukturata na mizerijata.

Glavniot izvor na negoviot zivot pred koj vratite na opstestvoto stojat seuste podotvoreni i koj mu ovozmozuva inerakcijata so potesnoto opkruzuvanje e negovata volsebna intelegencija!A sto pravime koga sme vo nesto najdobri se razbira covekocata alcnost i maksimalna zloupotreba vo toj moment se aktivira, (ptsvesno me boli kur sto sum sakat, imam IQ bolji od tvojot sea ke vidis).

Pa eve da pretpostavime apstraktno kako igrame sah i samo e toa edinstveno sto ne drzi vo zivot na rabot na totalno rastrojstvo i otugenost, e sega poraz = totalna mizerija(smrt na pacientot,); average popeda = (minimalna satisfakcija); no da zamislime deka sme pod pod time presure i branime polosa pozicija znaejki deka samo volsebstvo ke ne spasi, epa lepotani vo toj moment nastanuva aktiviranje na taka narecenoto THE GIFT! Kojni go pokazuva patot do pobeda preku zrtvuvanje na dvete najmokni figuri = (BOG!!, ili totalna satisfakcija).

Negovoto son of a bitch odnesuvanje,mizerija, sarkazam,mizontropija e nacin kako on da si ja afirmira svojata mentalna nadmok THE GIFT! Nad ostanatite. Hranejki go sopstvenoto ego, prestavuvajki se "I DOND CARE!"A vo isti moment znaejki deka e mizeren i so fizicki hendikep.
Pa i samoto covecko sustestvo sozdava zavist sprema tie negovi volsebni mentalni sposobnosti, pretpostavuvajki "kako bi bilo koga jas"?? bidejki toj kauzalen proces zadskrivuva zad sebe maksimalno zadovolstvo(Bog pred ostanatite, nadmok, avtoritet), sto gi sveduva palimekrovcite na kreiranje na imaginarna individualnost so gorenavedenite karakteristiki.

Lugeto ja ebat svojata individualnost, ja zamenuvaat, i vo toj process gi konzumiraat site negativni karakteristiki koj gi demonstrira jebaniot House (direknost, grubost, iskrenost, nepocituvanje, arogancija.......................).
A ona sto vsusnost go posakuvaat, da preciziram "SITE" nie go posakuvame e: visokite Mentalni Sposobnosti koj gi demonstrira jebaniot House, negovoto cuvstvo za laga(detektor za lagi), negoviot avtoritet, nacinot na manipuliranje so koj uspesno gi postignuva svoite celi, negovata CHUCK NORIS sposobnost da resava se sto e dlaboka misterija i za koj e potrebno dlaboka koncentracija i visok IQ................ NE sekoj moze da bide HOUSE esnostavno e NO SENSE!

Др. Хаус ми е еден од омилените ликови, но не поради мизантропијата/цинизмот/сарказмот/итн. Тоа е последица. <b>Човекот (според мое видување) е до толку напреден во своите сфаќања за медицината
Др. Хаус ми е еден од омилените ликови, но не поради мизантропијата/цинизмот/сарказмот/итн. Тоа е последица. Човекот (според мое видување) е до толку напреден во своите сфаќања за медицината и проучување на болестите, што веќе ништо не го изненадува. Влезен е во шема и знае сè што може да се знае за тоа како човекот функционира и достигнал степен на зен, т.е. веќе и не се труди да биде подобар/покултурен/попрофатлив/итн бидејќи знае дека е на тоа рамниште што може да си дозволи да биде таков каков што сака да биде и другите да се порамнуваат по него, а не обратно.

Според мене, таквиот лик е врвен мајстор во својата струка и целосно е предаден на својата работа. Ништо други не му значи толку и се гледа: ако некој побара од него некакво „сочувство“, тој прво ќе проанализира дали тоа му е од интерес, па дури отпосле ќе го понуди. И сето тоа дури и без да размислува - потсвесно веќе ги носи заклучоците зашто од искуство научил дека е секогаш во право.

Па затоа и му се може да биде таков каков што е: да си тера по свое и да ги ашка сите оние кои не му одат по ќеифот. На крајот знае дека прави сè што треба за да ги оствари своите цели и замисли.

Многу можеме да научиме од него. А највеќе од сè дека сите се однесуваат како него, зашто некоја „виша цел“ или „виша сила“ не постои, туку само она што секој ќе го направи за себе. Разликата е само кој е колку стручен за да може да се однесува како него. Обично оние кои се понестручни немаат грб за да го покријат таквото однесување. Во случајот на Хаус, дозволено му е да се однесува како идиот, зашто во интерес на болницата е да има таков доктор, макар и персоналот да страда, бидејќи случаите кои тој ги решава ѝ носат далеку поголема корист на болницата како целина, отколку што им носат штета на нејзините индивидуални составни делови.

Благодарам на вниманието. :helou:
Баш така.
За првиот болд така е но само во научно фантастичните филмови како серијата Др. Хаус.
Во реалниот живот да не набројувам но палетата на болести кои немаат лек е огроооомна( Хив вирус, херпес вирус, свински грип, рак, кожни болести, хепатит и остали)..а за некомпетентноста и нестручноста на здравството на глобално ниво да не зборуваме пак.
Вториот болд така е и на филмот и во вистинскиот живот, Хаус во суштина е егоистичен стручњак , кој се би направил само да остане најдобар во својата струка, него не го интересира што другите мислат за него како човек и дали ќе навреди некого или не, едноставно сака работата да ја заврши како што треба и да постави дијагноза, тоа е целата негова филозофија, тој е доктор дијагностичар, дијагноза пред се.
Третиот болд- обично во вистинскиот живот таквите стручњаци кои работат државно никој не ги ферма, затоа и сите мозоци од државава се одлиени и се одливаат уште помасовно, за да некој се однесува како Хаус треба да биде сопственик на приватна болница т.е капиталист работодавач за да некој има страв од него и да го гледа како авторитативна фигура, не за друго туку за да не ја загуби работата.

постулат број еден кој потекнува од сатанистичко(ла веј) правило :question everything

точно
Ние луѓето страдаме од бог комплекс, се обидуваме да и се противиме на природата и нејзиниот начин на функционирање преку патетично очајно оправдание дека сме хумани а, притоа единките кои ги држиме живи не ги оспособуваме ниту им овозможуваме да се грижат за себе самите.
Да не зборувам одржување во живот до последен нивен здив единките кои патат и страдаат од болести кои се неизлечливи и резултираат со смрт
, али ипак ние сме хумани што им дозволуваме на неколку стотини милиони луѓе кои немаат никаква образовна основа која ќе им овозможи да се снајдат во ова општество да дишат да живеат во агонија полугладни,полубоси.....(да не споменувам ресурсите кои се трошат на нив)

Хм....
Па он ја прикажува нашата мрачна страна како вид :нашите комплекси итн, без воздржување и заобиколување кажува тоа што го мсили нешто што повеќето не можат да си го дозволат
Да бидам проклета и е забавно
Плус имаше една изрека :сите фамилии кои се среќни се среќни на сличен/ист, а сите кои се несреќни се несреќни на различен начин
Просторот за да бидеш креативен поголем кога станува збор за мизерија, сарказам,иронија, мизантропија и да бидеш кретен
А е многу мал за за бидеш фин, културен и добар
И друга работа лесно е да бидеш кретен да кажеш што ти доаѓа на памет не треба многу енергија за тоа многу повеќе треба енергија за да бидеш ведар расположен и човечен со огледа на тоа колку се глупи луѓево богами
Сосема се согласувам и јас ја оправдувам еутаназијата. Страдањето на неизлечиво болниот човек е залудно.
Но конкретно за Хаус тој не го прави тоа од хуманост-тој ги презира сите морално општествени наметнати норми, туку тој го прави тоа од егоизам- за да биде најдобар во својата струка.
Во реалниот живот лек за 80% од тешките болести не постои.
За некој човек да се издигне, друг треба да пропадне подлабоко, секогаш се издигнуваме на туѓата несреќа, така е прикажано и во филмот и во реалниот живот, Хаус е хуман од свои лични себични причини, тој е хуман затоа што хуманоста се совпаѓа со неговата мисија, а тоа е одржување на болниот човек во живот, што е всушност суштината на медицината, тој не ги зема во предвид човечките емоции страдањето, патењето мизеријата на болниот и слично, не само на филм и во реалниот живот, во природата на луѓето е болната амбиција и престижот.

Пред да почнам да бришам, по втор пат опомена:

НЕ го анализирајте Хаус како доктор, ни здраствениот ни систем, ни него како фиктивен лик.

Тука збориме за оние што се ванаби!

ОК?

Tie wanabi se fejkeri stom se vanabi ne cini aj pij koko kola i pij afro kola ne e isto.

Bidi si svoj pij sprajt

Пред да почнам да бришам, по втор пат опомена:

НЕ го анализирајте Хаус како доктор, ни здраствениот ни систем, ни него како фиктивен лик.

Тука збориме за оние што се ванаби!

ОК?
Напишано од Филозофка
за да некој се однесува како Хаус треба да биде сопственик на приватна болница т.е капиталист работодавач за да некој има страв од него и да го гледа како авторитативна фигура, не за друго туку за да не ја загуби работата.
За да стасам до Хаус ванаби персоните, морам кросреференцинг да напишам нешто и за самиот Хаус како е тој претставен во серијата и да доловам поента кој може а кој не може да го емитира, во real life:smir:

Напишано од MileJebo
Negovoto son of a bitch odnesuvanje,mizerija, sarkazam,mizontropija e nacin kako on da si ja afirmira svojata mentalna nadmok THE GIFT! Nad ostanatite. Hranejki go sopstvenoto ego, prestavuvajki se "I DOND CARE!"A vo isti moment znaejki deka e mizeren i so fizicki hendikep.
Оф топик(зошто модераторот решил да биде офтопик иако јас сметам дека за да ги доловиш ванаби Хаус персоните мора прво да ја доловиш самата Хаус фигура)
Тој е таков зошто самиот одбрал, мизерен е зошто така се чувствува одвнатре*постојано се самосожалува*и смета дека е хендикепиран иако неговите колеги не го гледаат како хендикепиран, нели таа убавата докторка му се пушташе не се сеќавам во серијата како беше, но сакам да кажам, (целта на убавиот и разнобоен цвет е да привлече што е можно повеќе инсекти да го запрашат):pos2: сакам да кажам дека целта на човечката убавина е всушност привлекување на партнер од полот кој што не привлекува, а Хаус нема проблем со привлекување на спротивниот пол, тој има внатрешно психички проблем премногу се самосожалува и со тоа самосожалување тој си гради психо ментална тврдина помеѓу него и сите останати кои сакаат да му се приближат на емотивен план.
Напишано од MileJebo
Lugeto ja ebat svojata individualnost, ja zamenuvaat, i vo toj process gi konzumiraat site negativni karakteristiki koj gi demonstrira jebaniot House (direknost, grubost, iskrenost, nepocituvanje, arogancija.......................).
A ona sto vsusnost go posakuvaat, da preciziram "SITE" nie go posakuvame e: visokite Mentalni Sposobnosti koj gi demonstrira jebaniot House, negovoto cuvstvo za laga(detektor za lagi), negoviot avtoritet, nacinot na manipuliranje so koj uspesno gi postignuva svoite celi, negovata CHUCK NORIS sposobnost da resava se sto e dlaboka misterija i za koj e potrebno dlaboka koncentracija i visok IQ................ NE sekoj moze da bide HOUSE esnostavno e NO SENSE!
Точно така!
Хаус ванаби личностите во реал лајф се луѓе со низок коефициент на интелегенција ова е мој заклучок, зошто секогаш зад цинизмот и мизантропијата се крие една голема мизерија на личноста, осиромашен дух, и Хаус ванаби е начин на самодокажување и превласт над останатите преку прифаќање на негативните особини од ликот Хаус(цинизам, сарказам, егоистичен пристап и авторитет) со намера да се докажат демек позитивните особини (висока интелегенција) НО! безуспешно.

Децата мораат да се угледаат на некого. Порано го имаа само локалниот гангстер кој кога тогаш ќе беше претепан од полиција. Денеска поред сателитска, гангстерот не стига да биде претепан од полиција, зашто полицијата е гангстер itself.

Кога јас бев дете, се облекувавме како нинџа желки. Еднаш расцепив една глава пошто бев Донатело со сукало, ама така растат деца. Здраво е таквото имитирање на јунаците, се додека не се обидам со вилушка да го прободам Сплинтер, ама па затоа тука треба и родители да има, да ни укажат шо е виљушка шо е сукало.

Хаус е лик кој креира начин на однесување кај младите. Тоа е нормално претпоставувам што серијата го прави. Проблемот е веројатно (ах пак кај нив, за се` се тие криви) кај родителите, и советот за радио дифузија. (Не овој македонскиов шупачки, глобалниот). Но, парите очигледно се поважни од сите деца, луѓе и шимпанза на светот, па додека Трамп таур може да биде окована во злато, децата на Иванка ќе бидат цинични скотови.

Не е битно. Boys will be boys... and eventually they will turn into men. Во животот доаѓаат многу посериозни нешта од гледање серии и учење досадни школски предмети. Наеднаш, ќе бидеш поштарот ако си глуп. Ако си со пола грам мозок, ќе знаеш дека е само серија. Не се тепавме вечно со стапови, а јас се викам денес Виктор, и знам дека Микеланџело не е мутирана желка. (Thank God):se_ molam

Ме иритира глумење на карактер...тоа се случува со ванаби Хаус луѓето кои што веројатно некаде помеѓу се изгубиле и сум забележала опфаќа луѓе помеѓу 16-7 и 25 години (орентационо),баш тој период кога е онаа борба се себепронаоѓање и идетификација,кога темелите се разнишани и треба добра потпора и нешто кое ќе ни даде светло во тунелот и ќе не насочи кон нештото кое сакаме да бидеме.Период во кој се изгледа без врска,кога се чувствуваш како најзагубената,најповредената личност,кога сите се ѓубриња,а ти жртвено јагне,кога сите се среќни,а ти на работ итн итн работи кои во даден период во најмала рака и се нормални...Па веројатно Хаус им се чини како најприфатлива,најсилна личност со која се идентификуваат или посакуваат да постанат токму такви кога баш се е *изгубено* и да му покажат на светот дека се посилни од што сите мислат и дека навистина,навистина *не им е грижа* што останатите мислат и стојат силно зад себе и своите ставови,гледајќи во себе некоја си големина и го ставаат на местото на своевиден идол (што ми е незамисливо...).
Серијата како серија и главниот лик уште на самиот почеток добија позитивни оценки,а Хаус е посебна приказна која укажува на карактерен човек(дали?!),преинтелигентен и речиси семожен.Луѓето како да добиваат некоја потврда со самиот лик дека тоа е прифатливо,дека е оправдано и дека не секој (речиси никој) заслужува добар однос и дека љубовта кон луѓето сама по себе е олд фешн и неприфатлива во овој суров свет,а вистината е вистина само ако се каже на најкрут можен начин,што не е точно.Никој не обрнува внимание на онаа страна која носи фрустрации и резултира со таков начин на однесување,но сепак мислам дека оној кој ја осмислувал идејата околу Хаус и го градел ликот обрнал внимание зошто е тој таков,но никој не се труди да го разбере тоа.Како и да е,ликот е нереален.Не велам дека навистина на светов не постои личност која барем малку личи на него,но за да се стане таква потребно е искуство,потребна е животна болка и доста преживеани заебани работи кои тераат да бидеш таков,но дали навистина мизантроп до таа мера...не би рекла.Нереална е целата слика дека еден карактер може да биде толку статичен во нештата и дека речиси никогаш не може да се потфрли себе си и попушти пред некои емотивни моменти,одлуки што и да е.
Најсмешно е што поголемиот дел го *крадат* оној дел од карактерот на Хаус *со кажување на вистината * односно,моментот на навредување на останатите.Која е таа болна потреба да се биде толку суров и истовремено да се воодушевуваш на тоа и уживаш додека го глумиш,мислејќи дека навистина си над останатите...?!
Врамено е уште одамна дека цинизмот,ароганцијата,сарказмот се одлика на интелигентните луѓе ,па се наоѓа по некоја будала која го знае тоа,но не доволно го сфатила и сака да го примени...што е многу лошо...или лошо глуми или не знае дефиниција за истите или едноставно не му стои.

Ова не е филм и тв,ама ќе си кажам,серијата како серија ми се допаѓа од аспект на тоа дека опфаќа медицина (мојата втора најголема љубов,но никогаш неостварена,ниту има добри шанси),ликот на Хаус занимлив,но не предмет на воодушевување.За да ја има човек таа цврстина и ум,не мора да е суров.Балансот меѓу нештата што човек го прави човек е одлична комбинација.

Mene vakvata ideologija mi e glupa,zacestena e vo zapadniot sistem pojketo vo amerika...okej mal procent na sarkazam i cinizam ne e na odmet.
Dr.Haus go nemam gledano ne go poznavam toj lik,kolku so citam tuka bil nekoj koj ne si postavil sopstveni granici,i jas go dozivuvam kako nemoralna licnost.
Druga rabota,mora da se pocituva i zenski i maski subjekt...

ма не е до амерички вредности.
работата е што тие ванаби се пронаогаат самите себеси...од една страна егото е солидно потхрането,а од друга страна пак алтруизмот сепак доага до израз спасувајки животи...тоа ти је филм разумен компромис:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom