Да, а особено на лето, кога многу мириса на скара.:wink:Грција е преубава земја, штета што е окупирана од Грци.
Никогаш не вели два пати “НЕ“,сигурно еден ден и кај тебе ќе се пројави желба да си ја запознаеш својата татковина “целосно“.:smir:Да, а особено на лето, кога многу мириса на скара.:wink:
Како и да е, јас лично никогаш не би отишол да работам во Грција, ниту пак ќе одам некогаш да ја посетам таа земја, но од друга страна ги разбирам и луѓето кои го бараат спасот од сиромаштијата било каде.Значи не ги обвинувам.
Никогаш не вели два пати “НЕ“,сигурно еден ден и кај тебе ќе се пројави желба да си ја запознаеш својата татковина “целосно“.:smir:
:bravo:jea:Секој треба да си проба, ако не проба од кај ќе знае.
Грција е преубава земја, штета што е окупирана од Грци.
Aбе кој заштитни системи за максимални 500 000 луѓе што евентуално би ја напуштиле Македонија на краток рок.Па и во најлошо “црно сценарио“ на ЕУ не би им се исплатило ни да започнат да прават заштитен систем,а друга е работата што и во ЕУ веќе недостасуваат добри работници за по 1500-2000 евра плата,сместени во нестандардни услови,кој не бараат прекувремени исплати,годишни одмори и слично,ако се вака барем за нив добро мотивирани.Ќе биде интересно како тогаш Македонската Администрација ќе обезбедува плати и придонеси за 150 000 луѓе.Или барем половина од нив и сами ќе ја искористат шансата од либерализацијата?Во секој случај Македонија па ни цел Западен Балкан не представува никаква опасност за ЕУ,барем кога се работните места во прашање.Па кој друг може да спречи Авганистанец,да се “вгнезди“ во Германија,одколку еден Балканец кој ќе му го завземе потенцијалното работно место,под исти услови и со подобро предзнаење на јазик,култура и менталитет?Секако дека укинувањето на визите значи иселување , ама тоа е политика на државата таа треба да направи место за младите да не се иселуваат, а и земјите од европа се свесни за истото ние нема да бидеме првата држава што ке добие либерализација, така да имаат и они заштитни системи, бидејки и на нив не им одговара тоа
a znaes li kolku Makedonci se na rabota vo Grcija ??? Koga e para vo prasanje i egzistencija malku podobro se podrazmisluvas za seКако и да е, јас лично не би отишол да работам во Грција, ниту пак ќе одам некогаш да ја посетам таа земја, но од друга страна ги разбирам и луѓето кои го бараат спасот од сиромаштијата било каде.Значи не ги обвинувам.
Мислиш од Бугарија,зошто никој не сака да оди во Бугарија,освен по пасош,како аусвајз за излез во ЕУ.Инаку според некои сознанија повеќе од милион Бугарски граѓани заминаа од Бугарија,и само привремено ја посетуваат одвреме навреме.Трендот на иселување и понатаму продолжува.a znaes li kolku Makedonci se na rabota vo Grcija ??? Koga e para vo prasanje i egzistencija malku podobro se podrazmisluvas za se
I uste nesto vo Bugarija se iselile priblizno pola milion ludje a da ne zboruvame za MK
Неколку мои роднини од струмичко се на работа таму, сезонски-земјоделие. Макотрпна работа (секоја таква работа е тешка-пеколно тешка, но истата и овде кај нас е тешка), но земаат солидни пари, нешто споменаа 1000 евра. Тоа сезонски работник овде во ниеден случај не може да го добие за 1 месец. И тоа ми беше зборот кога зборев за работа во некоја друга земја-споредба на иста работа и исплатливоста на истата таму и овде.a znaes li kolku Makedonci se na rabota vo Grcija ??? Koga e para vo prasanje i egzistencija malku podobro se podrazmisluvas za se
I uste nesto vo Bugarija se iselile priblizno pola milion ludje a da ne zboruvame za MK
Неколку мои роднини од струмичко се на работа таму, сезонски-земјоделие. Макотрпна работа (секоја таква работа е тешка-пеколно тешка, но истата и овде кај нас е тешка), но земаат солидни пари, нешто споменаа 1000 евра. Тоа сезонски работник овде во ниеден случај не може да го добие за 1 месец. И тоа ми беше зборот кога зборев за работа во некоја друга земја-споредба на иста работа и исплатливоста на истата таму и овде.
Sto znam hmm pa i ne e bas taka gi imaat tuka romancite ,bugarute, poljacite koi rabotat vo vakvi usloviа друга е работата што и во ЕУ веќе недостасуваат добри работници за по 1500-2000 евра плата,сместени во нестандардни услови,кој не бараат прекувремени исплати,годишни одмори и слично,ако се вака барем за нив добро мотивирани..
Ќе помогне, ќе помогне Господ...ги сака тој будалетинките, проблемот е што нема да има потреба да помага.................визи има да имаok decki....................................
dzabe ve predupreduvam mislam deka mnogu narod od MK ce zamine ce se zadolzi duri samo za da e proba sekoj svojata sreka.
mnogu od niv ce se vratat bez pari i do gusa zadolzeni.
moja optimisticka procenka mnogu optimisticka procenka e 5% od site sto ce zaminat ce uspeat mozebi drugite 95% ce se vratat.
sansa imaat samo onie sto imaat soodvetno obrazovanie sto znaat nekoi od evropskite jazici i ponekoi so mnogu mnogu sreka.
da ne zaboravime deka za cel toj proces moze da se desi golem haos vo MK.
GOSPOD NEKA VIE NA POMOS.