Македонизмот во сооднос со т.н.р "словенство"

• Креатор на темата Креатор на темата Dejan]
  • Време на започнување Време на започнување
Bratot, a dali mozis da mi objasnis spored tebe sho znaci Filip ili pravilno staro makedonski Filipoy

Кај славјанските јазици можеш да најдеш пр Филипој Куќи,Николој куќи и др.
Имајќи го фактот дека на монетите има и Василеос,значењето би можело да биде Кралството на Филип,или Филипој Василео
За зборот Василео има убаво објаснето Анавено

Bratot, a dali mozis da mi objasnis spored tebe sho znaci Filip ili pravilno staro makedonski Filipoy

Името кое е запишано е хеленизирано, како и останатите, ниту Filipoy на старомакедонски.

Означува вљубеник во коњите.

Filipoy во оваа форма е презиме, ако се водиме според модерниот грчки и на македонски ќе биде Филипов.

Имињата Филип и Александар во сите векови се оддржуваат како најчести машки имиња на Македонците, а тоа го потврдува уште првиот патеписец Виктор Григорович во првата половина на 19 век, а го потврдуваат и други после него. Македонците и тогаш и денес се со имињата на своите најславни кралеви-предци.

Во последната декада (од 2000 година наваму), најкористени машки имиња во Македонија според Државниот завод за статистика на Република Македонија, се Филип и Александар(на 1во место).

Ова од ракав го истресе, како и се' друго.

Всушност, овие имиња докажуваат дека Македонците се верни на своето потекло и го продолжуваат спомнувањето на своите славни претци во континуитет.
Успешно истиснувајќи ги “југо“ имињата и тако даље. :)

Ајде сега, брат Љубе на спавање.

Ова од ракав го истресе, како и се' друго.

Всушност, овие имиња докажуваат дека Македонците се верни на своето потекло и го продолжуваат спомнувањето на своите славни претци во континуитет.
Успешно истиснувајќи ги “југо“ имињата и тако даље. :)

Ајде сега, брат Љубе на спавање.

Aleksandar od sekogas bilo koristeno. Isto i Filip samo sho od 1991 mnogu pojke od porano.

A kazi mi ti kako Turcite se tolku verni vo imeto na Aleksandar. I kolku sme nie verni so iminja kako Perdika, Aminta, Bukefal i dr.

И Љубе не се вика Љубе туку Хатцон Пребондовски...:pos2:

Aleksandar od sekogas bilo koristeno. Isto i Filip samo sho od 1991 mnogu pojke od porano.

A kazi mi ti kako Turcite se tolku verni vo imeto na Aleksandar. I kolku sme nie verni so iminja kako Perdika, Aminta, Bukefal i dr.
А можеби грците се верни на имиња како Аминта, Пердика и Букефал?
Нормално дека некои имиња се губат низ времето бе Љупчо бе!!! Тоа Филипоу твоето е филипос гледам сакаш да потенцираш на грчкото па да ти помогнам малце. Си слушнал за БардилИС илирскиот крал? Според ова грци биле илирите? Сите имиња хелените си ги приспособувале на нивниот јазик додавајќи Ис, Ос итн. и измислуваат етимологии како *љубител на коњи*, *заштитиник на луѓе*што нема никаква врска со грчкиот(отвори малце грчи речник) па ако одиме по таа логика 90% од античките народи грци биле. Ама без гајле стварно те сфаќам зошто не се осеќаш македонец:smir:
И да навратам од пред некој ден ја затворија темата за битолската плоча. Се топореше со некој натпис од битолска црква од 18?? (и некоја година не ми текнува), каде што пишува бугари. Па тогаш егзархијата била во Македонија бе Љупчо кај што ќе стасале бугари чкрткале и јас да појдам сега во Бразил сегде Македонија ќе испотпишам и што? Само се обидуваш нешто да докажиш со материјали од форумот на Василе од Бардовци:jaj:

Имињата што ги спомнувате се сигурно проретчени после римската окупација за тотално да се загубат после христијанството.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom