Мора да биде организирана маса на народ .. за да биде успешно ... да се собере пола македонија у СК со платен превоз со организирање автобуси итн.Акција - ДА!
Самоорганизиран народ - НЕ!
Организиран народ - ДА!
За да не дозволиме уфрлување на агентури од страна кои би ја смениле или изобличиле природата на протестот.
Брату, жално е то шо никоја организација нема да се промовира како организатор...!!!Сојуз на организации кои ќе се обединат позади проектот, НЕ ЗА ПРОМЕНА НА ИМЕТО.
Значи “разумниот компромис“ можеме да си го толкуваме по желба и нема да има никакво значење,без разлика кое и да биде одбрано како име за меѓународна употреба.Инаку Ристо уште на почетокот ја отфрли можноста за председателски кандидат,а сеуште сум убеден дека ќе беше многу подостоен преговарач од Јолевски кој немаше и сеуште нема никаков став окулу името,слично на Џорџе.Па од такви “мекотелци“ ја дотеравме до ова дереџе бе.Разумен компромис е широк поим.
Ако мене ме прашуваш за разумен компромис, тоа би било промена на уставното име од Република Македонија во Македонија. Без никакво карактеризирање на државното уредување, кратко и јасно - Македонија. За идентитетот и историјата да не навлагам, тоа се подразбира. Оној кој го носи името Македонец, на него му припаѓа идентитетот и историјата, соседите да си ги признаат грешките и лагите врз кои ги засноваат своите идентитети, на сметка на Македонскиот. Права за сите Македонци во сите држави каде што ги има, и нивно влегување во уставната преамбула.
Ете што е за мене разумен компромис.
Ѓорѓе не го кажал својот, затоа не можеш да го критикуваш. Ристета ете го слушаме. А којзнае пак колку ќе се разочараше ако Грујо него го избереше за прет. кандидат наместо Ѓорѓе. Срамој...
Тоа е тоа Јакове,изгледа сите советници ќе бидат жртвувани,во интерес на пробните балони окулу името,а најмногу окулу евентуалниот и бесмислен референдум за “самоубиство од заседа“,без разлика на нивните предходни ставови.Aj dobro utro, go dumkam sin mi pa megu dve pauzi 5 denari i od mene.
Interesni i indikativni mi se nekolku momenti vo vcerasnata prdovizija na Nikovski.
Prvo negovata metamorfoza od silen pobornik za nikakvi promeni i raskazuvac na bajki deka kompromis moze da ima samo ako grcija prifat R Macedonia i nisto. I sega odednas opa Vardar. Prvo sovetnikot Mircev javno na tv se posipa so pepel deka on rekol da gi prekineme pregovorite ama lani u noemvri sto veke ne bilo isto so sega u maj(koga dade intervju). Sega sovetnikot #2 na Jorge, Risto razbiras isto taka se potura so pepel javno ne tv. Mislam deka ova vcera sepak imase pozadina???
Druga rabota, sum primetil deka sekogas koga se saka da se upropasti nekoj konkreten predlog ili nekoja idea vo vrska so imeto taa se pusta vo javnost bez razlika dali od nasa ili grcka strana. Ako se sekavate pred nekoja godina koga Megunarodnata krizna grupa predlozi resenie koe ispadna deka nam pod vodstvo na Buc-BC ni bese prifatlivo toa bese ideata Republika Makedonia na latinica bez transkripcii, toj predlog nekoj(???) go obelodeni i mnogu brzo potoa istiot se upokoi. Vise nikoj ne zbori za nego.
Pred NATO lani bea pusteni vo javnost ideite so Ustavna, demkratska,nacionalna.... smisleno za da brzo bidat zakopani. Nesto potoa se kaza deka na grcija i odgovar Nova i toa bakojanica javno go lepna na tv. Smisleno za da bide posrano odma. Istata sudbina ja dozivea i onaa jadna Severna pred M. Ja kakaat i kenjaat site koj kako stigne vise 9 meseci parce ja napravija. Mislam deka nikad nikomu nema da mu padne na pamet da pomisli na severna.
Sega Nikovski go spomna Vardar. Ova ne e negov predlog ili idea da se razbereme. Prvo Vardar-Egej-Pirin e stara makedoska floskula za koja ne taka odamna pred 18 godini se "ginese" na plostad. Od druga strana Vardarska Makedonija e samo eden del od cela Makedonija. Ponatamu ovoj predlog go dade skoro glavniot sovetnik i strateg na grckata vlada za sporot so imeto prof. Kofos. Normalno negovata idea bese Republika Vardarska Makedonija so kompletno promenet identitet koj ke si go gradime od sSlovenite navamu so silen akcent vrz kominternata. Bitno ideata tleese nekade.
Se mi se cini deka vcerasnata pojava na Nikovski bese dogovorena rabota na nekoj(Jorge sigurno ne) da se pusti i ovoj predlog vo javnosta i da se razmacka i ukaka. Dali imaat nasive info pa sega go presretnuvaat, dali onaka od preventiva gi pustaat predlozite so cel da gi potrosat ne znam ke vidime.
Sto se odnesuva do samata idea, koga veke ke se stava nesto megu R i M togas od site opcii koi bile ili ne bile kazani Vardarska za mene go deli prvoto mesto so Gorna. Ako vise se ebeme da se ebneme ko sto treba, a ne Severna pa da ne ednacat so Severna Korea i Severen Kipar.
Eve go stana ovoj aj....
Гледаш,јас пак воопшто не помислив дека за тоа всушност се избираат “замумлани“ кандидати,кој стануваат председатели.dobro razmisluvanje,ova mi dava nadezh,deka pregovarame samo kolku da se rece,toa i jas celo vreme go vikam,ako nekoj predlog ne ti se bendisue,objavi go u javnosta i taaaa,upokoi go,istoto i grcite go praaat,go praat i ke go praat,sea pred izbori bas(osven ako ne vleze LAOS),da sum grujo celo vrme ke pustam vakvi baloni preku drugi i posle pak ke si ppobeduvam na izbori...........ednooki zakon,pustete go horhe da pregovara,nbiso nema da go razberat:pos2:
од 3та минута е главното,за преговорите:pos2:
Што повисок кредибилитет,подобар “капиталец“ за отстрел.Не ми се верува искрено... Има висок кредибилитет за да го жртвуваат толку брзо...
Мислам дека покрај Црна или Кара-Македонија,за Грците би одговарало и Пуста-Македенија со реката Пуста Река,што на Грчки би имало нешто друго како значење,што и не би сакал баш вака јавно да го напоменам.А зошто да не биде
Република Македонија (Матка)
Република Македонија (Треска)
Република Македонија (Црна)
Република Македонија (Пена)
Или накратко Матка Треска Црна Пена за внатрешна употреба МТЦП-УПМ,а за надворешна имаме да избираме од богатиот речен фонд.Да потсетам само на Крива,Права,Горна,Долна,Средна,Мала,Голема,Смрдлива па дури и Пуста и Сува река.Ако ги вклучиме и потоците и барите кој како нас ќе имаме државни имиња за специјална употреба за секоја белосветска и домашна фригидна битанга што не сака да не иманува со името Македонија .
Сите што не убедуваат дека мораме да му го :pusk: на Грција би ги :buum:
Нели? :pishtoldz
Ами референдум е кога право на глас имаат сите полнолетни кој живеат во Македонија,инаку би бил нешто сосем друго.А дали треба да се дозволи на референдум да гласаат и сите кои се незасегнати од промената?!?!?!?
Албанци, џупци, турци, срби, власи....
Остај го Сем Вакнин бе,и онака политичариве работат според плановите на неговите “инструктори“.Во темата “За што преговараме..“ го постирав тој текст, но некој се правеше наудрен.
Баш така!Мора да биде организирана маса на народ .. за да биде успешно ... да се собере пола македонија у СК со платен превоз со организирање автобуси итн.
Пред тоа треба и да му се каже на народот некое време на медиуми емисии и на секое можно јавно место да се рекламира протестот ...
Ајде организација, мора да се слушне народот
Апсолутно се сложувам.Точно под тоа мото треба да се протестира!Сојуз на организации кои ќе се обединат позади проектот, НЕ ЗА ПРОМЕНА НА ИМЕТО.
А бе брату знам јас...ама дали е во ред тоа да го дозволиме?!?!?!?!?Ами референдум е кога право на глас имаат сите полнолетни кој живеат во Македонија,инаку би бил нешто сосем друго.