Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Болдот е всушност она што најмногу ги уништува директните земјоделски производители...
А...видете ги струмичките прекупци...газди бе!!!! Сите со Мерцедеси, кукишта палати...а земјоделците?????
Е, затоа токму на прекупците им пречи воведувањето на безготовинско плаќање на произвоидството преку трансакциска сметка на пр. и се она што би требало токму нив да ги оданочи, и да им го скине приходот...
За агроберза сум согласен..во струмичко требаше хрватски Агрикор да гради, ама нешто кукаат и тие од кризата, па од она што го знам, наесен ќе изграделе...
Џип "ауди кју7" стоеше во дворот на импровизираните куќи на семејства кои летово вршат товарење и растоварање на лубеници на пазарот Колид во Колешино. Ваквата слика ги изненади и земјоделците и трговците, додека пак газдите на најлонските куќи се подбиваа дека од товарење и растоварање добро се живее и можат да си дозволат луксузен автомобил. Сопственик на џипот е бизнисмен кој се занимава со откуп на лубеници.
Околу пет ромски семејства летово живеат во најлонски куќи, а мажите од семејствата се најбараните за товарање на струмичките лубеници кои деновиве се откупуваат од 3 до 5 денари за килограм. Текст и фото: В.Трајков
3 до 5 денари ееееееј...Еден другар некни ми се јавува и ми вика дека даваат полна приколица за 100 евра...
Не нормално навистина...
Спомна Ресенчани па да не знае некој дали откупот е како лани дали пак зедоја убави пари од јаболката и годинава ?
Минатава година се жалеа на суша па годинава мислам дека немаат проблем со водата
Дојдов до фирма во Македонија кој откупува земјоделски производи и ги извезува.Тако звани прекупецАко му врши работа на некој нека пише пп да му оставам број.Ако (а би требало) да ги дознаам фирмите од странство кој откупуваат ќе известам.Ама тешко одело со ова извозов на земјоделски производи...
Не е до скапотијата туку проблемот лежи во нашите земјоделци кои си зеат како телциЗар одело,јас пак мислев дека воопшто не оди.А,како ќе оди кога многу производи ни се дупло поскапи од странските?Има некој будала тоа да го купи?![]()
Не е до скапотијата туку проблемот лежи во нашите земјоделци кои си зеат како телци.
Гледаат да заработат што повеќе пари и бутаат се и сешто, немаме добро пакување, кога се товараат лубениците се товараат во кошови како да ги продаваш на некое говедо а не на човек.
Еве вака се пакува:
![]()
![]()
![]()
Погледни само од каде идат :kesa:
![]()
![]()
![]()
![]()
Јас дадов идеја а земјоделците треба да ја реализираат...:helou:
Зар одело,јас пак мислев дека воопшто не оди.А,како ќе оди кога многу производи ни се дупло поскапи од странските?Има некој будала тоа да го купи?![]()