Колку време важи изводот од матичната книга на родените?

اختيارين أحلاهم

اسامة شخصيا
Член од
30 мај 2009
Мислења
90
Поени од реакции
5
Порано важеше 6 месеци но мислам дека веќе е променето и важи неограничено, точно ли е ова???

The Mummy

The world is not enough
Член од
3 мај 2006
Мислења
5.415
Поени од реакции
181
Секогаш важел неограничено. Разликата е во тоа што некаде ти бараат извод не постар од 6 месеци, ама тоа не значи дека стариот не важи повеќе.

Член од
21 август 2008
Мислења
140
Поени од реакции
11
Секогаш важел неограничено. Разликата е во тоа што некаде ти бараат извод не постар од 6 месеци, ама тоа не значи дека стариот не важи повеќе.
Pa so ogled na toa deka site ti baraat izvod ne postar od 6 meseci, ke ides da si izvadis nov a stariot isto kako da ne vazi:toe:

noodle ®

Teetleh
Член од
3 декември 2005
Мислења
1.527
Поени од реакции
257
Да бе, мислам на новиот дека можеш да си смениш и име и дата на раѓање. И родители, ама за нив не сум сигурна.

Ок, бришете ме. :)

Член од
16 март 2009
Мислења
2.130
Поени од реакции
183
Pa so ogled na toa deka site ti baraat izvod ne postar od 6 meseci, ke ides da si izvadis nov a stariot isto kako da ne vazi:toe:
на "стариот" одиш и ти маваат нов печат,датум и потпис,и исто како нов да си извадил,ти важи наредни 6 месеца...

Член од
22 февруари 2008
Мислења
376
Поени од реакции
15
Изводот, ако е изваден во Македонија од после распадот на Југославија (значи да го има новот знаме 'вентилаторот') важеше 6 месеци (така се бараше во секоја институција). Сега од пред некое време на тиа изводи (а и на сите нови) од позади им се става правоаголен печат на кој пишува дека ова е докумет со трајна важност. Или, преведено, ДО СМРТ-затоа не си го давајте оригиналот никому (освен ако мора), туку само фотокопија од оригиналот.

اختيارين أحلاهم

اسامة شخصيا
Член од
30 мај 2009
Мислења
90
Поени од реакции
5
Е точно таква информација имав дека изводот има печат дека важи до гроба.
Ама како да не го давам оригиналот кога сите го барат институции?
На крај краева можам секогаш да си извадам друг оригинал тоа е доброто, а уште подоброто е што важи догроба

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
6 месеци и ништо повеќе за кој и да било документ од таков вид!

C

cige

Гостин
Јас за на факултет да се запишам сега треба да вадам извод и државјанство.
Ај некој нека ме упати оти поима немам што документи да понесам и каде треба?:smir:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Ќе си земеш лична карта (чисто заради податоците кои треба да ги внесеш во Барањето), па во МВР на шалтер (Управно одделение), каде треба да си поднесеш пополнето барање, 50 ден таксена марка (по барање за извод, односно државјанство), и на уплатница (образец ПП-50) да си платиш на трезорска сметка 100 ден. по барање

Б

Бат Елохим

Гостин
ама и зависи за каде ти е изводот. јас на пример ќерка ми ја запишував во прво одделение и ми бараа каков било извод, чисто за податоците.
Не им беше важно од кога е изводот.

The Mummy

The world is not enough
Член од
3 мај 2006
Мислења
5.415
Поени од реакции
181
Јас за на факултет да се запишам сега треба да вадам извод и државјанство.
Ај некој нека ме упати оти поима немам што документи да понесам и каде треба?:smir:
Лани сите вадеа пред уписите нови изводи и се чекаше по 5 саати, ако си од Скопје. Инаку мислам дека воопшто не ни бараа да биде нов. Некој прошири дезинформација само.

Член од
21 август 2008
Мислења
140
Поени од реакции
11
Лани сите вадеа пред уписите нови изводи и се чекаше по 5 саати, ако си од Скопје. Инаку мислам дека воопшто не ни бараа да биде нов. Некој прошири дезинформација само.
Znaci ne e dezinformacija tuku vo sekoja institucija kade sto ti baraat izvod ne smee da bide postar od 6 meseci.Jas koga se zapisuvav na fakultet pted 5 godini mi baraa nv izvod a ne pa sega na ovie generacii

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
ама и зависи за каде ти е изводот. јас на пример ќерка ми ја запишував во прво одделение и ми бараа каков било извод, чисто за податоците.
Не им беше важно од кога е изводот.
Да, доколку е изводот потврден од матичната служба, пред не повеќе од 6 месеци, т.е. ако не му мавнале печат и потпис од одговорен службеник.
Работата е во тоа што во изводот од МКР се внесуваат сите промени околу лицето, значи, се запишува брак, развод, промена на име, презиме...кај дете може на пр. ако е вонбрачно, таткото да го признал во меѓувреме, па да се пише татко во новиот извод...и затоа е таа рамка од 6 месеци.
Ако е заверен, како што реов погоре, не мора да биде нов.

Znaci ne e dezinformacija tuku vo sekoja institucija kade sto ti baraat izvod ne smee da bide postar od 6 meseci.Jas koga se zapisuvav na fakultet pted 5 godini mi baraa nv izvod a ne pa sega na ovie generacii
Погоре коментирано...

Kajgana Shop

На врв Bottom