Надоградување на озвучување

• Креатор на темата Креатор на темата cige
  • Време на започнување Време на започнување
C

cige

Гостин
Поради една своја лична потреба меѓутоа мислам дека и други би побарале совет овде ја отварам темава.
Еве го моето прашање.
Колата ја купив пред една година.
Има фабричко радио и 2 звучника напред под шофершајбната.
Па сега размислувам да го надоградам.
Гледам сите ставаат звучници позади на капакот на багашникот што се наоѓа под шофершајбната. Меѓутоа јас не сакам таму затоа што имам мал багашник(toyota aygo) и уште толку ќе го намалам просторот, па размислувам за на вратите.
Ме интересира дали воопшто вреди да ги размонтирам вратите?
Дали воопшто некој го работи ова и притоа ќе ми даде гаранција?

Прво, дали радиото што го имаш во тојотата има излез за 4 звучници?

Потоа, сакаш да ставиш звучници во предните или задните врати? Ако нема место определено за звучник, не ти препорачувам да земеш и со нож/пила отвараш рачно отвори. Најпаметно би ти било да ги вградиш странично во багажникот ако има простор.

Aко нема место во багажникот, и си решен стриктно во вратите да ги вградиш звучките, еве ти неколку примери.

Звучникот се поставува што е можно поблиску до ротацијата на вратата
moddeduk06-waynne-186.jpg

Зошто? Вратата се затвара со удар, така да колку звучникот е поблиску до делот кој затвора, толку се поголеми шансите при некој посилен удар да излета од местото каде што е вграден.

Битно е звучникот да има заштитно капаче. Доколку го нема, мембраната (која е изработена од мешавина хартија и пластика) нема да трае долго.

Фала Џиш за советот,
сега чекам некој да ми каже дали можам да најдам таков сервис кој што ќе може да ме услужи:smir:

Чек ти бараш некој што може оваа работа да ти ја среди? Јас мислев си повеќе за сам да си направиш по дома :)

е сега незнам од каде си, Битола има неколку добри луѓе што професионално се занимаваат со оваа работа - авто електрика, аларми, озвучувања... Би требало да има некој и во твојот град.

Ако земаш ново радио, сигурно има излез за 4 звучника...тоа не би требало да е проблем...
Е, сега за задните врати...дали на нив постои место предвидено за звучник и припрема? Место сум 99% сигурен дека постои, а припрема 50%. Ако постои место, самото место ќе го исечеш за да го собере звучникот во него.
Со купувањето звучници, во комплетот имаш и кабли.
Ако имаш воља, малку алат и нерви, каблите фино лепо, зад таблата (радиото) веќе поврзани, ќе ги носиш под теписонот, прво ти одат заедно, па кај Б-носачот (меѓу вратите) ги делиш лево-десно, па каблите ги внесуваш во онаа гумата каде минува инсталација од централна и сл. во Б-носачот, и оттаму во вратата.
Ако треба, го вадиш тапацирунгот на вратата. Има шрафови обично кај рачките, а другото е на пластични типли кои се лесно кршливи, но тоа не е проблем, има нови по 5 ден/парче :)...
Си поврзеш се, и после обратно, се што е размонтирано, враќаш на место и се си работи :)

Ако земаш ново радио, сигурно има излез за 4 звучника...тоа не би требало да е проблем...
Е, сега за задните врати...дали на нив постои место предвидено за звучник и припрема? Место сум 99% сигурен дека постои, а припрема 50%. Ако постои место, самото место ќе го исечеш за да го собере звучникот во него.
Со купувањето звучници, во комплетот имаш и кабли.
Ако имаш воља, малку алат и нерви, каблите фино лепо, зад таблата (радиото) веќе поврзани, ќе ги носиш под теписонот, прво ти одат заедно, па кај Б-носачот (меѓу вратите) ги делиш лево-десно, па каблите ги внесуваш во онаа гумата каде минува инсталација од централна и сл. во Б-носачот, и оттаму во вратата.
Ако треба, го вадиш тапацирунгот на вратата. Има шрафови обично кај рачките, а другото е на пластични типли кои се лесно кршливи, но тоа не е проблем, има нови по 5 ден/парче :)...
Си поврзеш се, и после обратно, се што е размонтирано, враќаш на место и се си работи :)
naj ubaviot sovet poracaj si od Fabrika orginal kako sakas po ubavo zdravje a pusti ti tiaa modificiranja i kabli i zici pa k4e izgori pa ne znam so i tn........
samo orginal fabricki po tvoj vkus..... mu e majkata ama kosta DA..eeeeeee sve se plakja na denesniot svet........:toe:

naj ubaviot sovet poracaj si od Fabrika orginal kako sakas po ubavo zdravje a pusti ti tiaa modificiranja i kabli i zici pa k4e izgori pa ne znam so i tn........
samo orginal fabricki po tvoj vkus..... mu e majkata ama kosta DA..eeeeeee sve se plakja na denesniot svet........:toe:
Сеа треба да одам на годишен сервис па ќе прашам колку пари е?
Кога ја купував лани имаше една верзија со 6 звучници ама ја немаа на лагер.

И мене ми замрдаа бубачките па сериозно мислам во колата да поставам некој сандак во гепек и добри сателити по вратите, ама мојата мака е што сакам сето тоа да се одвива преку постојното фабричко радио на фордот:

36923d1163022172-can-ford-4500-cd-player-replaced-pict0860.jpg

Тука настанува и проблемот, што никаде не можам да најдам дали од задната страна на ова кутијава има излез за појачало итн...А ако го извадам да поставам стандардно радио, ќе се изгуби ликот на шалтаблата...Некој некаква идеја? Или да му најдам овакво нешто? :)

Gps.jpg

Drugar odi vo podrumot na ramstor ili...hmm kako da ti objasnam...ako znaes kade e vero i mcdonalds vo taftalidze, edno 100m pred niv na samata ulica od leva strana imas audio servis, jas tamu stavav pojacalo, wufer, elipsi... ima adapteri za vo vrata, bez problem ke ti stavat kakov sakas zvucnik.

Ova ti go kazuvam ako si od Skopje.

PS. Goce opasna slika na avatar :D

Autoland, Novus, Vox - во некоја од овие фирми ставаат инсталација звучници итн.
јас се што имам правено ми е во Autoland порано беа во склоп на ми-да сега се во рамстор доле

новус сите знаеме во центар кај амсм

vox е кај млечен ресторан кај блу кафе што беше подоле

Vox е од страната на Веро, или од другата страна на улицата?
Планирам да ставам некое вуферче, не многу големо како на Пунтото што ми фаќаше повеќе од пола багажник, туку нешто мало што ќе дрма пристојно. Ми го препорачаа и мене овој сервис. Мој колега има купено и инсталирано елипси и вуфер од кај нив, вика дека се профи.

Станува збор за инсталација на Citroen C4. Се јавив во Автонова и ми потврдија дека „операцијава“ нема никакво влијание на гаранцијата. Така да, во ред е.

И мене ми замрдаа бубачките па сериозно мислам во колата да поставам некој сандак во гепек и добри сателити по вратите, ама мојата мака е што сакам сето тоа да се одвива преку постојното фабричко радио на фордот:

36923d1163022172-can-ford-4500-cd-player-replaced-pict0860.jpg

Тука настанува и проблемот, што никаде не можам да најдам дали од задната страна на ова кутијава има излез за појачало итн...А ако го извадам да поставам стандардно радио, ќе се изгуби ликот на шалтаблата...Некој некаква идеја? Или да му најдам овакво нешто? :)

Gps.jpg
Речиси сум сигурен дека кај сите автомобили над 2000 г. имаат излез на фабричките радија. Али, да оставиме на професионалците. Ако си сеуште заинтересиран, да тркнеме некој ден заедно до Vox и да се распрашаме поубаво.

Ацид, мислам дека во багажникот треба да имаш една кафеава жица... таа ќе да е за вуфер...не ти се потребни дополнителни кабли и сл.
Фабричкото радио мислам дека е веќе поврзано на таа жица...

Ацид, мислам дека во багажникот треба да имаш една кафеава жица... таа ќе да е за вуфер...не ти се потребни дополнителни кабли и сл.
Зависи што ватажа вади фарбичкото радио. Со оглед дека ставаат не толку квалитетни, за вуфер ке ти биде потребно и појачало.

Ако е стварно така - супер!
Значи само струја ќе треба да се донесе од акумулатор и готово.

Зависи што ватажа вади фарбичкото радио. Со оглед дека ставаат не толку квалитетни, за вуфер ке ти биде потребно и појачало.
Ако зимам, ќе земам активен вуфер (со вградено појачало). Нормално дека треба засилувач да има... :)

Ако е стварно така - супер!
Значи само струја ќе треба да се донесе од акумулатор и готово.

Ако зимам, ќе земам активен вуфер (со вградено појачало). Нормално дека треба засилувач да има... :)
Ако во багажник имаш кабел за вуфер фабрички, сигурно ке има и кабел што носи струја за појачалото - нема да имаш мака.

Ако веќе го нема, кога ке пушташ еден, ке пуштиш и уште еден за струја :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom