БУГАРИЈА по којзнае кој пат го забрани ОМО илинден Пирин

E

emission

Гостин
Ке те крстам Гоч Вардарски.
Намери ми пост от тие 900 дека на некои сам му кажал дека е бугарин и езикот не ви е македонски.

Во Р.Македониja овои език е приет со неговите промени за официален. Некои е решил така. Ова не е езикот дека некогаш са говорили дедо ми и баба ми. И не може да се наметне за цела Македонија. Ова е "македонски език" дека се говори во Р.Македониа. Ме разбра? Пишувах ного бавно белким затоплиш:)
Бисере, а бабати и дедо ти говориле ли на Трновски дијалект? Ете тој ви е наметнат како официјален па не гледам да се буниш. Зошто тој дијалект да е основа на пишаниот јазик во Пиринска која е дел од Македонија а друг дијалект кој се зборува во Македонија да не може. Луѓето од ОМО Илинден повеќе би сакале да учат на нашиот дијалект отколку на вашиот. Да не беше криминал да си Македонец во Бугарија би биле многу повеќе. Тоа што на повеќето ви го наметнале мислењето дека да си Македонец во Бугарија е нешто долно , како и во Грција покажува дека сте ист џган со Грците.

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
Луѓето од ОМО Илинден повеќе би сакале да учат на нашиот дијалект отколку на вашиот. Да не беше криминал да си Македонец во Бугарија би биле многу повеќе. Тоа што на повеќето ви го наметнале мислењето дека да си Македонец во Бугарија е нешто долно , како и во Грција покажува дека сте ист џган со Грците.
Вече кажах, во БГ во школо секои може да учи каков сака език, стига да има учител и определен брои ученици. Омовци да си саберат децата и да учат. Ама нема вакви будали.
Македонец во БГ не е долно. Кога одам во Северна Бугариа насекаде ми викат со почит "Ето, македонеца доите. Как си маке?".
Пиринско е во пределите на БГ и официалниот език е бугарски, независно каков диалект е. Ама не сум согласен даго наметнуват на вас и егеиско. Он е официален во пределите на Б'лгарија.

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Вече кажах, во БГ во школо секои може да учи каков сака език, стига да има учител и определен брои ученици. Омовци да си саберат децата и да учат. Ама нема вакви будали.
Македонец во БГ не е долно. Кога одам во Северна Бугариа насекаде ми викат со почит "Ето, македонеца доите. Как си маке?".
Пиринско е во пределите на БГ и официалниот език е бугарски, независно каков диалект е. Ама не сум согласен даго наметнуват на вас и егеиско. Он е официален во пределите на Б'лгарија.
Добредојде Македонче! :smir:
Како си Македонче?

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Кои е решил дека Битолското,Велешко и Прилепско наречjе ке важи за пиринско и егеиско, кои заедно са по големи од вардарско? Бес да ни праша нас? Ова е официален македонски език во Р Македониjа, ама не за целата Македониjа. Ние во пиринско говорим по друг начин. И кои има право дали нашиот е диалект или вашиот?
Ами битолскиот говор мислам дека би бил најразбирлив за сите делови од Македонија и како шо кажаја скоро и да нема влианија од кој и да било соседен јазик,ако не ги земиме во предвид турцизмите.
Бидејќи и во поголемиот дел на егејско зборуваат дијалект сличен на Битолскиот се до со Кукушко Солунскиот дел.Така да изборот за стандарден јазик земен од централното наречје е генијален.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Кога одам во Северна Бугариа насекаде ми викат со почит "Ето, македонеца доите. Как си маке?"
Мене па еден бугарин кога игравме игра и влезе во македонски сервер,таман пред да почни играта за да не го кикниме,рече-Гадни макета :toe:

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
Мислам дека ќе те јаде жегата! :tapp:
Потписот е добар,ја кажува вистината а таа боли многу!!!
Мене жегата, тебе месечината ке те изпие.:)

Сега сичко дека го пишеш е со обратен знак. И не станува дума за црвени, а за 20 евро.

Аиде малце одмор за един туборг.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Еееј едниот во Струмица другиот во Петрич,мислам дека Петрич му е поблиску на Струмица од кој и да било така поголем град во РМ,поќе од 40 км не вервам да има и овде се карате за червени и други глупости,тешко нас делби и само делби.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Еееј едниот во Струмица другиот во Петрич,мислам дека Петрич му е поблиску на Струмица од кој и да било така поголем град во РМ,поќе од 40 км не вервам да има и овде се карате за червени и други глупости,тешко нас делби и само делби.

Bugarofilce :baeh:

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Ох мамето твое мрш таму во Шумадија!

Бугарин сум обичам наште планини зелени блгарин да се наричам прва радост е за мене? Среќен си сега?
Obicaj gi, koj ti brani. Samo ne prodavaj muda za bubrezi.

Kajgana Shop

На врв Bottom