БУГАРИЈА по којзнае кој пат го забрани ОМО илинден Пирин

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
А каков си ти???
Сакаш ли право да ти кажам шо мислам.
И во пиринско, и во егеиско, и ного луге и каи вас ги боле стапо какви са, шо са, на кои е Александар или Самуил. Гледат да продадат домато, патлиджано или бостано. Да искарат пари, да наранат семеиство, да купат роба, кола, да напраат нормална кука, да изучат децата. Това ги интересира, а не кои каков е.
Еве и ас ке ти кажам за мен. Бугарин сум, ама ич не ми дреме ако политичарите прават вака, дека аз да сум странец во БГ. Ако не мога да искарам за леп за семеиството, а они да се возат на ферари. Тогаш ги оставам и по белио свет. И ке се пишам каков ми кажат, ама нема да сум роб на моите, макар и сонародници.
Други проблеми ги валнуват повекето луге во трите дела на Македониjа, па и во БГ. А ние нека си чешем езиците овде, да се правим патриоти.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
И во пиринско, и во егеиско, и ного луге и каи вас ги боле стапо какви са, шо са, на кои е Александар или Самуил. Гледат да продадат домато, патлиджано или бостано. Да искарат пари, да наранат семеиство, да купат роба, кола, да напраат нормална кука, да изучат децата. Това ги интересира, а не кои каков е.
Еве и ас ке ти кажам за мен. Бугарин сум, ама ич не ми дреме ако политичарите прават вака, дека аз да сум странец во БГ. Ако не мога да искарам за леп за семеиството, а они да се возат на ферари. Тогаш ги оставам и по белио свет. И ке се пишам каков ми кажат, ама нема да сум роб на моите, макар и сонародници.
Други проблеми ги валнуват повекето луге во трите дела на Македониjа, па и во БГ. А ние нека си чешем езиците овде, да се правим патриоти.

Така е апсолутно си во право...
Обичните луѓе , граѓани никогаш немале меѓусебен проблем , проблемот произлегува од политиката и толкувањето на историјата...
Еве ќе ти кажам пример...
Општината од која доаѓам воспостави погранична соработка со една помала општина или село во близина на Гоце Делчев...
И се беше перфектно, лугето од Пиринска дојдоа кај нас имаа игроорно представување, и немаше апсолутно никаков проблем...си отидоа пресреќни...
Кога нашите отидоа таму исто така беше се во ред , се додека не се избаци градоначалникот да им се обрати на присутните...
Неговите зборови беа „сите сме исти, вие сте исто така Бугари„...
Е тоа Бате не оди , како сакаш протолкувај го....
Јас невикам дека игроорците така мислат (повеќето беа Турци) а еден куп од нив се изјанија како Македонци , туку ете еден Градоначалник сигурно многу смислено се обиде да игра на познатата карта...
За среќа на луѓето кои биле присутни одамна им се познати вакви игри...
И сакале да го напуштат собирот во знак на протест...
Овој пак за да не пропадне манифестацијата се извинил , нормално со зборовите „немислев така„...

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Што чекаш,мотиката в раце и трк на нивата а не овде да ни држиш предавања...

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
Кога нашите отидоа таму исто така беше се во ред , се додека не се избаци градоначалникот да им се обрати на присутните...
Неговите зборови беа „сите сме исти, вие сте исто така Бугари„...
Е тоа Бате не оди , како сакаш протолкувај го....
Јас невикам дека игроорците така мислат (повеќето беа Турци) а еден куп од нив се изјанија како Македонци , туку ете еден Градоначалник сигурно многу смислено се обиде да игра на познатата карта...
За среќа на луѓето кои биле присутни одамна им се познати вакви игри...
И сакале да го напуштат собирот во знак на протест...
Овој пак за да не пропадне манифестацијата се извинил , нормално со зборовите „немислев така„...
Се согласувам со тебе. Никои не требува да кажува на дри=угиот каков е. Никои не требува да чепка в туга држава и да создавува конфликти.
Проблем мегу лугето нема. Проблемот го праат политичарите.
Ас имам ного приатели и биснес партнери македонци. Как па досега не сме имали проблем. Никои не го интересира каков е. Важното е дали е свестен и добар човек

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Се согласувам со тебе. Никои не требува да кажува на дри=угиот каков е. Никои не требува да чепка в туга држава и да создавува конфликти.
Проблем мегу лугето нема. Проблемот го праат политичарите.
Ас имам ного приатели и биснес партнери македонци. Как па досега не сме имали проблем. Никои не го интересира каков е. Важното е дали е свестен и добар човек
А, ти пред неколку поста не просветли дека зборуваме ВАРДАРСКИ

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
Што чекаш,мотиката в раце и трк на нивата а не овде да ни држиш предавања...
Бае, не е срамно да се копа со мотика. Kопам кога си одам на село.
Ама работата ми е друга. Софтверна фирма.

И земи си смени подписот. Не толко навредуваш бугарите, а само себе си. Ова говори за твојата колтура, образование и како човек шо чиниш:smir:

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
А, ти пред неколку поста не просветли дека зборуваме ВАРДАРСКИ
Ке те крстам Гоч Вардарски.
Намери ми пост от тие 900 дека на некои сам му кажал дека е бугарин и езикот не ви е македонски.

Во Р.Македониja овои език е приет со неговите промени за официален. Некои е решил така. Ова не е езикот дека некогаш са говорили дедо ми и баба ми. И не може да се наметне за цела Македонија. Ова е "македонски език" дека се говори во Р.Македониа. Ме разбра? Пишувах ного бавно белким затоплиш:)

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.488
Поени од реакции
1.863
Намери ми пост от тие 900 дека на некои сам му кажал дека е бугарин и езикот не ви е македонски.

Во Р.Македониja овои език е приет со неговите промени за официален. Некои е решил така. Ова не е езикот дека некогаш са говорили дедо ми и баба ми. И не може да се наметне за цела Македонија. Ова е "македонски език" дека се говори во Р.Македониа. Ме разбра? Пишувах ного бавно белким затоплиш:)
Очигледно немаш поима за македонскиот јазик.Бабати и дедоти говореле друг дијалект.Основата за денешниот македонски литературен јазил е Битолското,Велешко и Прилепско наречје наречено централно наречје.Сега појасно ти е??

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443

Тоа што го збориш се дијалекти...
Секако дека Македонскиот литературен јазик со времето се модернизиран и реформиран тоа се случува во сите јазици во светот...
Но Струмичанецот си говори Струмички , Тетовчанецот Тетовски....
И тоа е најнормална работа исто така позната во цел свет...

На пример во Германија кога на телевизијата некој се обраќа на Баварски или Швебиш прилогот оди со превод...

Но никако на некој од Штудгарт или Минхен неможеш да му кажеш дека тој не зборува Германски...

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
Очигледно немаш поима за македонскиот јазик.Бабати и дедоти говореле друг дијалект.Основата за денешниот македонски литературен јазил е Битолското,Велешко и Прилепско наречје наречено централно наречје.Сега појасно ти е??
Кои е решил дека Битолското,Велешко и Прилепско наречjе ке важи за пиринско и егеиско, кои заедно са по големи од вардарско? Бес да ни праша нас? Ова е официален македонски език во Р Македониjа, ама не за целата Македониjа. Ние во пиринско говорим по друг начин. И кои има право дали нашиот е диалект или вашиот?

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.488
Поени од реакции
1.863
Бисер секој си збори на свој дијалект и кај нас и кај вас.Во Република Македонија основа за литературен македонски јазик се тие три дијалекти затоа што се еднакво далеку од бугарскиот и српскиот-исто како што предлагаше Мисирков во За македонцките работи.Никој не ги наметнува претходно споменатите три дијалекти во Пиринско и Егејско.

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
Бисер секој си збори на свој дијалект и кај нас и кај вас.Во Република Македонија основа за литературен македонски јазик се тие три дијалекти затоа што се еднакво далеку од бугарскиот и српскиот-исто како што предлагаше Мисирков во За македонцките работи.Никој не ги наметнува претходно споменатите три дијалекти во Пиринско и Егејско.
OK. Сагласен. :)
Во недела на село од една стара жена слушнах една дума дека сум га слушал од прабаба ми.
Вреве, вревене.
Ова значи сборам. Бех изненадан дека сум га забрил

Kajgana Shop

На врв Bottom