Комплетно ли ја отфрлаш можноста денешните јужнословенски јазици да се збореле во еден регион на Балканот и во антиката но останале писмено незабележани?
-Не!Јас повеќе пишувам за постаро време од антиката.Во антиката нема доказ дека Илирскиот и Античкиот Македонски биле јазици на кој се пишувало.Мислам на докази кој се прифатени од јавноста и дека ги има на број според кој би се очекувало на една територија.
Мислиш ли дека бугарскиот и македонскиот со сигурност не биле присутни на Балканот пред 5 век и се накнадно донесени?
-Не мислам така.Мислам нешто како Марио Алинеи,но тоа треба да се докаже а до сега нема доказ.И стално кога нешто се нудело како доказ
не ги издржало ниту доказите ниту критиките.Овде можам низи да редам и зошто тие не се докажливи.На крај заклучокот може лесно да биде дека овие јазици едноставно не биле никогаш запишани се до Кирил и Методија што е најверојатно така
И јас имам едно скромничко мислење за тебе, иако можеби не си лингвист, а можеби си, си запознаен со нештата, имаш оформено твоја теорија и баш ме интересира како респектабилен член на овој (под)форум.
Дали старите антички јазици, особено Илирскиот и Македонскиот се воопшто Европски јазици, потоа дали се ИндоЕвропски, и колку преживеало од тие јазици во денешните балкански јазици?
Потоа, читав на еден албански сајт, пронајдени пред неколку години неколку плочи на Етруските во Италија, и според напишаното, многу лингвисти и етимолози сметаат дека тој јазик, т.е. јазикот на Етруските воопшто и не ни бил Европски јазик, а многу елементи од тој јазик ги има наследено Албанскиот јазик, кој исто така носи некои не ИндоЕвропски елементи.
Земено и гледано генетски за што и ти знаеш самиот повеќе, носители се на V13 и
Ј2b, за кој се смета дека е Феникијски односно семитски, од тука ваљда и семитските елементи.
Потоа, митолошки, Кадмос се жени со Хармонија, Хармонија е ќерка на Зевс, а Кадмос е Феникијец, раѓаат Илириј, е што е Илириј?
Феникијец?
Сепак за јазикот, и мое мислење е дека Старословенскиот и словенскиот е Црковен јазик, кој бил инструмент за асимилација, исто и денешниот Грчки јазик, а исто така и Мел Гибсон (или други) создаде посебен јазик за посебен филм кого тој го режираше. Крај краева значи не е толку тешко да се измисли јазик нели?