Ни Германија не не' игра повеќе

R

RAYTHEON23

Гостин
Германија е иницијатор и покровител на војните на Балканот, едно видео:

не баш иницијатор....национализмот и братството и единството беа...и да од германија имаше доброволвци(неонацисти) во хрватските редови..а дури имало и членови на кју клукс кланот(САД) ровареа нивните разузнавачи и уште роварат:toe:

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
2001 една од главните улоги во случувањата во западна Македонија на страна на Балистите ја имаше германската тајна служба, која е исто така активна и во Косово и во јужна Србија, односно ги менаџира настаните во тие области.

Што вие друго очекувате од Европа ?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.529
Поени од реакции
22.184
Covekov ocigledno zivee vo Germanija pa sega se odnesuva kako nasite Yugo nostalgicari pa ne smees zbor da reces protiv Germanija. Ima eden kup primeri ama ke kazam samo eden primer onaka za sala, ali slucajot se raboti za edna nasa devojka od Holandija: Bese dojdena tuka na odmor i go pomirisa mirisot na benzinot tuka kaj nas i vika " Kaj nas vo Holandija benzinot mirisa poubavo'' malku off ama ne e tolku stetno.
А што дека? Ја не ја бранам Германија од таа причина туку поради тоа што таа теза за распадот на Југославија едноставно не е точна. За Германија може многу да се каже, и многу лоши работи но едноставна не е виновна за распадот, туку тие што се виновни бараат друг, во овај случај Србија.

И да, Словенија е нападнала ЈНА, абе ај, да ја нападнеш 4.армија во Европа поред јачина без некаква си опрема...мора луд да бидеш :uvo:

Прочитајте малку што пишува науката за распадот на Југославија и остајте ги популистичките медиуми. Верувајте дека улогата на Германија многу реално и критично се гледа но никако може да се каже дека Германија е виновна. За критикувајне е исто БНД кој често пати многу сомнително дејствува ама настанот кој го напише АБЦ беше финта на Приштина, затоа и ги пуштија агентите.

Еве кој се интересира за настаните во Југославија пред да распадне: http://www.ithaca.edu/gagnon/articles/is/is.htm

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Интересот на Германија е легитимен, тие поаѓаат од своите државни интереси.
Како што е легитимен интересот на Грција да не постојат Македонци и да си го решат проблемот со окопираната област Македонија за сите времиња.

Член од
22 јули 2008
Мислења
819
Поени од реакции
26
Оваа теза секаде во светот и во науката е одфрлена, освен во Србија. Ако ги погледнеш настаните на Балканот и на распадот на Југославија ќе видиш, дека САД, тогашната ЕУ и нивните членки Франција, Британија и Германија се залагаа Југославија да остане една држава. Имаше дипломатска офанзива посебно ко почна војната во Словенија, а ЈНА која беше под Српско водство, ја почна таа војна. Тогаш имаше еден договор во Бриони, да прекине војната во Словенија и да има внатрешни преговори за иднината на Југославија. Западот со САД и Германија беа за цела Југославија. Но, српските активности посебно во Хрваткса продолжија и тогаш прва Германија се закануваше дека ако не запре ЈНА со активностите и помошта на босанско-српските сепаратисти ќе земе во предвид, да ги признае Словенија и Хрватска. Со тоа сакаше да го интернационализира конфликтот и да ја натера Србија да прекине со дејствата во Хрватска. Но, Србија продолжи и кон крајот на 1991 ги освој Славонија и Крајина, значи териториите каде живееја Срби. ПОСЛЕ тоа Германија ги призна Словенија и Хрватска на 23. Декември 1991, ама тоа де факто ништо не смени пошто Србија и ЈНА ги освоија хрватските територии и прекинаа со војните активности.

Значи, Германија имаше улога во признавајнето на Словенија и Хрватска, но за ратот и разпадод на Југославија најголема вина носи Србија, а не Германија.

:tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp:

:nesvest:
:uvo::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo:

А што дека? Ја не ја бранам Германија од таа причина туку поради тоа што таа теза за распадот на Југославија едноставно не е точна. За Германија може многу да се каже, и многу лоши работи но едноставна не е виновна за распадот, туку тие што се виновни бараат друг, во овај случај Србија.

И да, Словенија е нападнала ЈНА, абе ај, да ја нападнеш 4.армија во Европа поред јачина без некаква си опрема...мора луд да бидеш :uvo:

Прочитајте малку што пишува науката за распадот на Југославија и остајте ги популистичките медиуми. Верувајте дека улогата на Германија многу реално и критично се гледа но никако може да се каже дека Германија е виновна. За критикувајне е исто БНД кој често пати многу сомнително дејствува ама настанот кој го напише АБЦ беше финта на Приштина, затоа и ги пуштија агентите.

Еве кој се интересира за настаните во Југославија пред да распадне: http://www.ithaca.edu/gagnon/articles/is/is.htm
Nekoi lekarstva da ne primas ili.............???

Bidejki ako primas da ti progleda covek niz prsti i da ti prosti sto treses zeleni.
Kakvi slepci nosi ovaa zemjina topka toa e za prikazna.
Slepec si ostanuva slepec kolku i da mu pomagas da progleda.
Ako ako takvi ovci se potrebni vo denesniov svet kako inaku ke pravat profiti golemite samo prodolzete taka.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.529
Поени од реакции
22.184
:tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp:

:uvo::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo:

Nekoi lekarstva da ne primas ili.............???

Bidejki ako primas da ti progleda covek niz prsti i da ti prosti sto treses zeleni.
Kakvi slepci nosi ovaa zemjina topka toa e za prikazna.
Slepec si ostanuva slepec kolku i da mu pomagas da progleda.
Ako ako takvi ovci se potrebni vo denesniov svet kako inaku ke pravat profiti golemite samo prodolzete taka.
Хаха, смешки стврано. Значи за тебе 90% од науката за оваа тема е пишана од слепци? Па така нека биде, ама нема потреба да ме навредуваш. Лечи си комплекси на друго место.

Член од
22 јули 2008
Мислења
819
Поени од реакции
26
Kako i e imeto na taa nauka na koja celo vreme se povikuvas??????

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Игор тропаш зелени ко Максим по дивизија,навистина.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.529
Поени од реакции
22.184
Политичка наука. Незнам дали имаш достап до трудови за таа тема но ете погоре има еден линк. Доволно е за почеток.

Игор тропаш зелени ко Максим по дивизија,навистина.
Добро де, ајде со аргументи нели ова е дискусија. А не со навреди, вака ништо не правиме. Ја сум отворен за дискусија.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Ох ако почнам да се објаснувам на цела тема,нема смисла а немам ни време,а и ти гледам дека си се изнапишаl доста непоткрепени работи.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
250
Поени од реакции
19
Хаха, смешки стврано. Значи за тебе 90% од науката за оваа тема е пишана од слепци? Па така нека биде, ама нема потреба да ме навредуваш. Лечи си комплекси на друго место.
a za tebe propagandata i kriminalot se nauka, ili si go narekuvas narodot "slepci"?

ako navivas za germanski klub, i vlt. zivejs vo Germania, ne se praj pogolem germanec od nas germancite :smir:

mlad si izgleda, i wikipedofilia izvor na "znaenje" :)

germanskite korumpirani politicari, i vo SDP i vo CDU/CSU, se tie sho ja napraja vojnata vo yugoslavia, a budali slovenci, hrvati, srbi, bosanci i makedonci igraja ko sho germancive im sviret :toe:

procitaj malu za Rudolf Scharping i falsifikat dokumenti - raporti za kosovo, od kaj mu bese oruzjeto na Martin Spegelj, i od kaj bea avionite na hrvatite.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.529
Поени од реакции
22.184
Ок, се согласувам дека темава не е за распадот на Југославија но еве еден линк од мене, посебно делот 1991 е битен: http://www.ithaca.edu/gagnon/articles/is/is.htm#1991

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Политичка наука. Незнам дали имаш достап до трудови за таа тема но ете погоре има еден линк. Доволно е за почеток.
Ја сум отворен за дискусија.
Е убаво што ни остави линк, еве селектирај дел од текстот што е напишан со кој докажуваш некоја твоја поента.

Мора да бидеш трпелив со нас, ме радува што си отворен за дискусија, ќе научиме нешто плус.

Ајде повели искористи ја науката и трудовите против нашето лаичко познавање.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
a za tebe propagandata i kriminalot se nauka, ili si go narekuvas narodot "slepci"?

ako navivas za germanski klub, i vlt. zivejs vo germania, ne se praj pogolem germanec od nas germancite :smir:

mlad si izgleda, i wikipedofilia izvor na "znaenje" :)

germanskite korumpirani politicari, i vo SDP i vo CDU/CSU, se tie sho ja napraja vojnata vo yugoslavia, a budali slovenci, hrvati, srbi, bosanci i makedonci igraja ko sho germancive im sviret :toe:
Баш така,само ние шо не игравме,шо е за пофалба.

Член од
22 јули 2008
Мислења
819
Поени од реакции
26
Dali ti Igorce si zapoznaen so faktot deka od 1945 do 1972 godina vo Jugoslavija se ufrluvani teroristicki ustaski grupi koi celosno bile pod kontrola na BND so celovkupno vooruzuvanje i oprema i deka trening kampovite na ovie grupi bile vo Germanija i Avstrija so celosno znaenje i podrska na BND.
Dodeka pak za kosovarite ne treba nitu da se zbori za vo 2001 godina koga imaa celosna logisticka podrska od strana na BND i na Budesverot.

I aj povekje ne se napregaj so naucni trudovi tuku malce slegni na teren kade ke najdes povekje dokazi za germanskoto vlijanie i vmesanost vo mnogu balkanski kasapnici.

I nemoj ovdeka da siris BND analizi bidejki e opste poznat faktot deka 90% od tie "naucni" trudovi se produkt na filuvani analiticki izvestai na tajnite sluzbi na visoko razvienite zemji taka da mozes slobodno toa da si go zakacis za opasot na mackata.

Kajgana Shop

На врв Bottom