Просечната плата во март 19.746 денари

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Даваат поголеми плати за буџетарите, за да земаат поголеми пари за придонеси од стопанството.

Очекувано беше ова после воведувањето на бруто плата, само што за оваа година овие покачувања нема да имаат влијание затоа што го сменија законот и сега се пресметуваат платите спрема просечната плата во Јануари.
А што треба да платат повеќе пари за повисоките плати кои што ги даваат? Ова твоево е како moebius strip. Нешто што е невозможно во реален свет.

П.С.
Инаку Македонија е држава со најмали даноци во Европа. Да сакаа да земаат поголеми даноци тоа можеа лесно да го направат (и ќе го направат ако склучат договор со ММФ).

Член од
25 март 2009
Мислења
29
Поени од реакции
0
?????
Значи даваат поголеми плати-да земат повеќе данок-за да даваат поголеми плати-за потоа пак да земат повеќе данок?
A бе шо се праете наудрени?Кои поголеми плати ги даваат?Средствата за плати во буџетот се предвидени за цела година однапред и тие се толку колку шо се.Од друга страна се зголемуваат средствата собрани од придонеси за околу 70 000 000 евра.Нема никакво зголемување на делот за плати.Дури и она шо беше предвидено како покачување од есенва за буџетарите,е одложено за в година.КАПИШ?

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Ова мене ми личи на уште еден перфиден начин за пополнување на дупката во буџетот за која нашава власт велат дека не постои.На кој начин тоа е можно?
Со административното(вештачко) зголемување на просечната нето плата,всушност се зголемува основицата за утврдување на придонесите шо треба да се платат.Така ако до пред една година минималецот во одредени гранки се движеше околу 6000 ден.,до пред некој ден изнесуваше 7000 ден,сега веке скока на 8000 ден.Ова се однесува на сите плати ,не само на минималните.Ова значи дека одсега натаму ќе се плаќа по околу 10 евра повеќе придонеси по работник.Помножете го ова со бројот на вработени во РМ па на годишно ниво ќе добиете околу 70 000 000 евра повеќе пари во буџетот од придонеси.Пари шо не се за потценување,со оглед на мањакот во буџетот.
A бе шо се праете наудрени?Кои поголеми плати ги даваат?Средствата за плати во буџетот се предвидени за цела година однапред и тие се толку колку шо се.Од друга страна се зголемуваат средствата собрани од придонеси за околу 70 000 000 евра.Нема никакво зголемување на делот за плати.Дури и она шо беше предвидено како покачување од есенва за буџетарите,е одложено за в година.КАПИШ?
NO FURTHER COMMENT. :toe:

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
А што треба да платат повеќе пари за повисоките плати кои што ги даваат? Ова твоево е како moebius strip. Нешто што е невозможно во реален свет.

П.С.
Инаку Македонија е држава со најмали даноци во Европа. Да сакаа да земаат поголеми даноци тоа можеа лесно да го направат (и ќе го направат ако склучат договор со ММФ).

Со оглед дека стопанството колабира и поголемите плати во администрацијата ќе доведат до поголеми давачки кај работниците...

...ова, народски кажано е претурање од шупливо во празно.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Со оглед дека стопанството колабира и поголемите плати во администрацијата ќе доведат до поголеми давачки кај работниците...

...ова, народски кажано е претурање од шупливо во празно.
Уште да ми објасниш како поголемите плати во админстрацијата ќе доведат до поголеми давачки кај работниците...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Радувајте се Македонци,не ни треба ни НАТО ни ЕУ кога имаме веќе просек од 320 евра плата.:je:

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
Уште да ми објасниш како поголемите плати во админстрацијата ќе доведат до поголеми давачки кај работниците...
Платата се пресметува според просекот во државата за некоја дејност.

Клучот на покачувањето кај работниците е во тоа што, придонесите неможат да бидат пониски од 50% од државниот просек.

Тоа значи кај илјадниците работници кои земаат 6000-9000 денари, нема да плаќаат придонеси на таа плата, туку на 50% од државниот просек.

Колку е просечната плата поголема, толку тие имаат поголеми давачки.

И втората категорија се тие со самостојна дејност, како адвокати и занаетчии и мислам и земјоделци, кои плаќаат придонеси пресметано на на просекот на две просечни плати во државата.

Адвокатите и нотарите не се за зажалање, но занаетчиите и земјоделците се, и тие ќе плаќаат повеќе пари.

Ова беше оригиналниот закон во Јануари. Тој се модифицираше во Април и има измени сега во него, незнам што точно корегираа, мислам дека требаше нешто за земјоделците да направат, ама незнам што се случи.

Член од
25 март 2009
Мислења
29
Поени од реакции
0
Ако дозволиш,јас ќе се потрудам да ти објаснам.Не знам дали го разбра еден од претходните постови но еве.Со покачувањето на просечната нето плата доаѓа до зголемување на минималецот во сите гранки,бидејќи тој се пресметува како процент од просечната плата.За пример ќе ти го илустрирам мојот случај.Имам фирма во која сум вработен само јас.Ако лани минималната плата на која морав да платам придонеси беше 6000 ден,сега е веќе 7000 ден,а со најновото покачување на просечната плата ќе стигне до 8000 ден.Аналогно на ова ,ако лани плаќав 4000 ден за придонеси,сега плаќам 4500,а со најновото покачување(тврдам дека е вештачко) ќе мора да издвојам околу 5000 за придонеси.Сега самиот израчунај дали на овој на чин не ми се зголемени давачките.Тоа ти е исто како со последниов пример со чоколадите и некои други производи.Те убедуваат дека нема поскапување ,и точно цената на 1 Milka и понатаму е 60 ден,но сега има 75 грама.
Тенеке ме претркал.

The_LiGhT'

Stop DISCRIMINATION
Член од
29 април 2009
Мислења
587
Поени од реакции
123
:pos2::pos2::pos2::pos2::nenene::nenene::nenene: ej luge kako be 19.476 e prosecnata plata koga nie penzija od tatko mi zemame 5500 denari, da ne videle ovie vo son nekoj broj so takva cifra...:uvo::uvo::uvo:

Член од
25 март 2009
Мислења
29
Поени од реакции
0
Радувајте се Македонци,не ни треба ни НАТО ни ЕУ кога имаме веќе просек од 320 евра плата.:je:
Со ова темпо до нова година гарант ќе стигнеме до 500 евра ,а можда и више.:pos2:

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Платата се пресметува според просекот во државата за некоја дејност.

Клучот на покачувањето кај работниците е во тоа што, придонесите неможат да бидат пониски од 50% од државниот просек.

Тоа значи кај илјадниците работници кои земаат 6000-9000 денари, нема да плаќаат придонеси на таа плата, туку на 50% од државниот просек.

Колку е просечната плата поголема, толку тие имаат поголеми давачки.

И втората категорија се тие со самостојна дејност, како адвокати и занаетчии и мислам и земјоделци, кои плаќаат придонеси пресметано на на просекот на две просечни плати во државата.

Адвокатите и нотарите не се за зажалање, но занаетчиите и земјоделците се, и тие ќе плаќаат повеќе пари.

Ова беше оригиналниот закон во Јануари. Тој се модифицираше во Април и има измени сега во него, незнам што точно корегираа, мислам дека требаше нешто за земјоделците да направат, ама незнам што се случи.
Ако дозволиш,јас ќе се потрудам да ти објаснам.Не знам дали го разбра еден од претходните постови но еве.Со покачувањето на просечната нето плата доаѓа до зголемување на минималецот во сите гранки,бидејќи тој се пресметува како процент од просечната плата.За пример ќе ти го илустрирам мојот случај.Имам фирма во која сум вработен само јас.Ако лани минималната плата на која морав да платам придонеси беше 6000 ден,сега е веќе 7000 ден,а со најновото покачување на просечната плата ќе стигне до 8000 ден.Аналогно на ова ,ако лани плаќав 4000 ден за придонеси,сега плаќам 4500,а со најновото покачување(тврдам дека е вештачко) ќе мора да издвојам околу 5000 за придонеси.Сега самиот израчунај дали на овој на чин не ми се зголемени давачките.Тоа ти е исто како со последниов пример со чоколадите и некои други производи.Те убедуваат дека нема поскапување ,и точно цената на 1 Milka и понатаму е 60 ден,но сега има 75 грама.
Тенеке ме претркал.
ОК, фала за објаснувањето

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Со ова темпо до нова година гарант ќе стигнеме до 500 евра ,а можда и више.:pos2:
Абе нека цркнат душманите,ама на Српски овојпат.:)

Член од
25 март 2009
Мислења
29
Поени од реакции
0
Абе нека цркнат душманите,ама на Српски овојпат.:)

Море батали друго ,ќе почнат да ни идат на печалба од комшиските земји.Шо ќе ги праиме,ќе мора визи да уведуваме.:smir:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Море батали друго ,ќе почнат да ни идат на печалба од комшиските земји.Шо ќе ги праиме,ќе мора визи да уведуваме.:smir:
Веќе започнавме со Авганистанци.:smir:

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
ја не се чудам оти и порано беше 12-13 сеа со ова брутото се е можно,еве пример

татко ми шумарски инженер 29000
комшија-домар во гимназија 8000
на другар татко му_ватростална погон печка Фени(обичен работник) 19000
мајка на другар шивачка 9500
мајка на трет другар иншенер во МИК(зема плата за со средно) 15000
комшија у банка 21000
напраите Просек,ке видите,а тоа дека сакаме да се препукуваме и да се праиме паметни на друга тема можеме слободно

Kajgana Shop

На врв Bottom