Просечната плата во март 19.746 денари

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Така бе брат, кажи колку им плаќаш на тие што работат кај тебе? 200 ЕУР? 100 ЕУР?
А од данокот цицаат само крлежите (во кои ги сместуваш и полиција, војска, пожарникари, учители, професори по факултети)? Ништо друго не се прави со данокот?
Vojskata,POLICIJATA, pozarnikarite, uciteli i profesori.....vo BRUTO se pi...in dim vo odnos na onoj procent sto go cicaat KRLEZITE....., taka da....
(dokaz ti e deka policija i doktori...pa profesori..se MITADZII i REKETARI do besvest...)
i normalno...koga drzavata prema tebe se odnesuva kako GOSPODAR ti ja dupis kade ke stignes i kolku mozes...toa ni ostanalo od tursko...., a da e drzavata SLUGA na narodot i BIZNISOT togas ke ja cuvstvuvas kako del od tebe, sistem koj raboti za tvoe dobro, ke gi gledas rezultatite i KE PARTICIPIRAS maksimalno...
...vaka za krlezite??? samo solna kiselina be....

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Vojskata,POLICIJATA, pozarnikarite, uciteli i profesori.....vo BRUTO se pi...in dim vo odnos na onoj procent sto go cicaat KRLEZITE....., taka da....
(dokaz ti e deka policija i doktori...pa profesori..se MITADZII i REKETARI do besvest...)
i normalno...koga drzavata prema tebe se odnesuva kako GOSPODAR ti ja dupis kade ke stignes i kolku mozes...toa ni ostanalo od tursko...., a da e drzavata SLUGA na narodot i BIZNISOT togas ke ja cuvstvuvas kako del od tebe, sistem koj raboti za tvoe dobro, ke gi gledas rezultatite i KE PARTICIPIRAS maksimalno...
...vaka za krlezite??? samo solna kiselina be....
А она како беше....
And so, my fellow Americans, ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country.
John F. Kennedy

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
АБЦ, кратко и јасно ќе ти одговорам. Мојата плата е коефициент од просечната плата во Р. Македонија.

Согласно мојата последна плата, потврдувам просек од 19.746 денари.

Куби коси, скокни од камени мост, што сакаш прај, бројката е вистинита. Како, не знам, ама таа е.
Добро твојата плата,затоа пак јас ќе ти најдам барем 10 луѓе чија плата е 10-12 000 денари во споредба со тебе еден.Значи како пандан на тоа ти треба да најдеш или да ги согледаш оние 100 000 “работници“ кој земаат плата по 60 000 денари,за да дојдеме до твојот коефициент на просечната плата во Македонија.Токму за нив станува збор овде,и тоа се тие кој го зголемуваат просекот до неверојатни 20 000 денари.:toe:

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Добро твојата плата,затоа пак јас ќе ти најдам барем 10 луѓе чија плата е 10-12 000 денари во споредба со тебе еден.Значи како пандан на тоа ти треба да најдеш или да ги согледаш оние 100 000 “работници“ кој земаат плата по 60 000 денари,за да дојдеме до твојот коефициент на просечната плата во Македонија.Токму за нив станува збор овде,и тоа се тие кој го зголемуваат просекот до неверојатни 20 000 денари.:toe:
:icon_redf
Ти останаа уште 99 999...

B

Borg_Drone

Гостин

Просечната месечна нето-плата по вработен во Македонија во март годинава била 19.746 денари. Во март исто така, 3,4 отсто од вработените во Македонија не примиле плата, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.
Инаку, просечната нето-плата по вработен во март 2009, во однос на март 2008, е поголема за 27,2 отсто.
Ваквото зголемување, според ДЗС, се должи пред се на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: здравство и социјална работа (47.6%), снадбување со електрична енергија, гас и вода (42.7%) и јавна управа и одбрана, задолжителна социјална заштита (36.2%).
Најголем пораст на просечната плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележан во секторите: снадбување со електрична енергија, гас и вода (4.7%), градежништво (4.6%) и преработувачка индустрија (3.7%)
Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во март 2009 изнесува 29.602 денари.

Автор на веста: Нетпрес
Објавена на 27.05.2009 13:43:01

http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=56512&kategorija=2
http://www.stat.gov.mk/

Оваа статистика важи и за приватниот сектор или???
Мојата е 12 000 а пред 1 месец беше 10 000.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
А она како беше....
And so, my fellow Americans, ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country.
John F. Kennedy
Тоа е НАЈКРУПНА ДЕМАГОГИЈА кажано во наши сегашни услови...Македонија е МАЛО ПРЕТПРИЈАТИЕ, во кое " управата" не треба да изиграва управа на Џенерал моторс ...со флота авиони, автомобили, зилионска администрација, придржувачи на муда и слично...туку треба да си ја гледа работата како приличи на МАЛА КОМПАНИЈА...
...значи ..јавно претпријатие постои за тоа да ми уреди и подобри мои потреби по најниска можна цена , а не да ми продава ПАЗАРНИ муда за бубрези и да ми кажува колку е кубик вода во Франкфурт или во оазата Алхамбра среде Лос Вегас ...при тоа земајки МОРСКА ПЛАТА за малку работа...:)...од парите насилно собрани од сиромав народ... :)
И човек може да прави нешто за држава која ја чувствува како таква , ако таа е оттуѓена и се однесува како најдолен прост качак на патот кон Галичник на 3 септември 1897 година.........одејеби....

....патем...тврдам дека реален просек во Македонија не е поголем од 15.000 денари...бруто.....за 80 перцентиле од вработените.......се друго е МОРСКА ЛАЖГА...!!!

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Овие скроз избегале од мозокот,сега ќе не убедуваат дека просекот во плати се покачува:pos2:Нека објават тендер за апчиња против халуцинации.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Овие скроз избегале од мозокот,сега ќе не убедуваат дека просекот во плати се покачува:pos2:Нека објават тендер за апчиња против халуцинации.
Да не биде само нова реклама со објаснување како е доједо до процентите (featured by Trajko Slavevski).:pos2:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Тоа со плативе требало да биде тајната тактика на Грујовата фабрика за на Грците и ЕУ-пејциве да им се штукне умот.Само не знам зошто толку малку го “нафатирале“ просекот кога можеле комотно да одат до 60 000 денари,па дури тогаш да испоцркаат од мака и Грци и Бугари ама и сите други кој се надеваат дека сме при крај со издржливоста.:smir:

Член од
25 март 2009
Мислења
29
Поени од реакции
0
Ова мене ми личи на уште еден перфиден начин за пополнување на дупката во буџетот за која нашава власт велат дека не постои.На кој начин тоа е можно?
Со административното(вештачко) зголемување на просечната нето плата,всушност се зголемува основицата за утврдување на придонесите шо треба да се платат.Така ако до пред една година минималецот во одредени гранки се движеше околу 6000 ден.,до пред некој ден изнесуваше 7000 ден,сега веке скока на 8000 ден.Ова се однесува на сите плати ,не само на минималните.Ова значи дека одсега натаму ќе се плаќа по околу 10 евра повеќе придонеси по работник.Помножете го ова со бројот на вработени во РМ па на годишно ниво ќе добиете околу 70 000 000 евра повеќе пари во буџетот од придонеси.Пари шо не се за потценување,со оглед на мањакот во буџетот.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Ова мене ми личи на уште еден перфиден начин за пополнување на дупката во буџетот за која нашава власт велат дека не постои.На кој начин тоа е можно?
Со административното(вештачко) зголемување на просечната нето плата,всушност се зголемува основицата за утврдување на придонесите шо треба да се платат.Така ако до пред една година минималецот во одредени гранки се движеше околу 6000 ден.,до пред некој ден изнесуваше 7000 ден,сега веке скока на 8000 ден.Ова се однесува на сите плати ,не само на минималните.Ова значи дека одсега натаму ќе се плаќа по околу 10 евра повеќе придонеси по работник.Помножете го ова со бројот на вработени во РМ па на годишно ниво ќе добиете околу 70 000 000 евра повеќе пари во буџетот од придонеси.Пари шо не се за потценување,со оглед на мањакот во буџетот.

Да, можеби, ама сепак според придонесите, толкави треба да бидат и платите. Така да, според таа твоја математика, тие нема да го наполнат буџетот, туку само ќе го испразнат побрзо.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
?????
Значи даваат поголеми плати-да земат повеќе данок-за да даваат поголеми плати-за потоа пак да земат повеќе данок?

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
?????
Значи даваат поголеми плати-да земат повеќе данок-за да даваат поголеми плати-за потоа пак да земат повеќе данок?

Даваат поголеми плати за буџетарите, за да земаат поголеми пари за придонеси од стопанството.

Очекувано беше ова после воведувањето на бруто плата, само што за оваа година овие покачувања нема да имаат влијание затоа што го сменија законот и сега се пресметуваат платите спрема просечната плата во Јануари.

Kajgana Shop

На врв Bottom