Просечната плата во март 19.746 денари

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Ne e glup ABC ama saka da tera inaet.. znae on mnogu dobro i od kade da izvadi podatok i ako istiot da go analizira ama ednostavno ne go pravi toa od pusti inaet. :)
Platite se tie, nekomu ke mu se svigja nekomu ne no se na solidno nivo.
20k nekade so hrana nekade bez vklucena hrana no toa i tie se. Administracijata ima romeni OGROMNI tie sto se vnatre znaat.. i kolku se promeneti nekoi i sami si napustija.. no ete nema nekoi politicki odeci vo javnosta se zaprasal li nekoj zosto??
Zaradi toa sto i kolku da se visoki tempoto na rabota dinamikata i zrtvite se denese na\vistina nesekojdnevni.. samite se svesni, gorat i si odat bez ogled na partiski rpedznak.. toa nekoj ke go priznae nekoj od inat ke negira no sekoj sto bil so godini po salteri nae i oseka. Si gi odrabotuva denes administracijata platite do DENAR. i ABC najgolemo fajde od toa imaat tokmu privatniot sektor. bez ogled od koj asekt istoto go nabljuduvas

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Види вака,се додека во оваа земја со 150 000 административци,имаме 60% вишок,тогаш сите ќе ги сметам за крлежи,затоа што не можам јас да ги издвојам едните од другите,без разлика дали се пожарникари,војска или професори по факултети.Премногу се и за во сите нормални светски рамки за да можам да имам почит кон нив.Можеби од данокот кој јас го плаќам за ним да им биде лагодно со по 1000 евра плата во просек за администрацијата(според Славевски) и да се прави нешто друго,ама сето тоа е маргинално кога ќе ја споредиш сумата од Македонскиот буџет која се издвојува за административни плати и придонеси и која изнесува 1.5 милјарди евра за оваа година.Да можам ич нема да плаќам данок,кога ќе слушнам вакви работи.:toe:
Пак со тие 150.000! Мислиш сите од тие 150.000 седат во канцеларија, го дрват и земаат 1.000 ЕУР плата? Ти кажав во градинка тетките со средно земаат 9-12 илјади... Да те потсетам дека во тие 1.5 милијарди се вклучуваат и пензиите и социјалната помош (+ породилно, боледување), така што математиката не е така едноставна.
А тоа дека ако можеш нема да им плаќаш данок, немам што да кажам...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ne e glup ABC ama saka da tera inaet.. znae on mnogu dobro i od kade da izvadi podatok i ako istiot da go analizira ama ednostavno ne go pravi toa od pusti inaet. :)
Platite se tie, nekomu ke mu se svigja nekomu ne no se na solidno nivo.
20k nekade so hrana nekade bez vklucena hrana no toa i tie se. Administracijata ima romeni OGROMNI tie sto se vnatre znaat.. i kolku se promeneti nekoi i sami si napustija.. no ete nema nekoi politicki odeci vo javnosta se zaprasal li nekoj zosto??
Zaradi toa sto i kolku da se visoki tempoto na rabota dinamikata i zrtvite se denese na\vistina nesekojdnevni.. samite se svesni, gorat i si odat bez ogled na partiski rpedznak.. toa nekoj ke go priznae nekoj od inat ke negira no sekoj sto bil so godini po salteri nae i oseka. Si gi odrabotuva denes administracijata platite do DENAR. i ABC najgolemo fajde od toa imaat tokmu privatniot sektor. bez ogled od koj asekt istoto go nabljuduvas
Можеби не си знаел дека 30-50% од вработените во Македонија се Административци.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Можеби не си знаел дека 30-50% од вработените во Македонија се Административци.
Па вработи уште некој во фирма кај тебе :pos2:

Знаеме дека ситуацијата е срање - 40% вработува државата, уште 20% зависат од државата, 260.000 пензионери....

Ама просекот според мене е реален (иначе и јас сум под просекот :toe:), бидејќи во СК има многу луѓе кои добро заработуваат (по банки, по телекомуникациски фирми, по приватни факултети, по осигурителни компании).

Член од
25 март 2009
Мислења
29
Поени од реакции
0
Нормални ле сте бре?Кои 20 000,кои гаволи?Па јас не познавам 5 луѓе што земаат плата колку просечната,па нели поголема.А вие шо тврдите поинаку,да ве прашам од кај пишувате и кај живеете?И шо мешате менаџери,вработени во осигурителни компании,банки,телекомуникациски фирми и сл.Па таму се вработени ,во сите овие шо ги спомнувате, не повеќе од 1-2 % од вкупниот број вработени.Шо се однесува до платите на администрацијата,и ја се слагам да бидат поголеми,но само кога во земјата ќе имаме не повеќе од 50 000 буџетари.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Нормални ле сте бре?Кои 20 000,кои гаволи?Па јас не познавам 5 луѓе што земаат плата колку просечната,па нели поголема.А вие шо тврдите поинаку,да ве прашам од кај пишувате и кај живеете?И шо мешате менаџери,вработени во осигурителни компании,банки,телекомуникациски фирми и сл.Па таму се вработени ,во сите овие шо ги спомнувате, не повеќе од 1-2 % од вкупниот број вработени.Шо се однесува до платите на администрацијата,и ја се слагам да бидат поголеми,но само кога во земјата ќе имаме не повеќе од 50 000 буџетари.
Како ќе дојдеш до цифра од 50.000 буџетари? Ќе отпуштиш 100.000 луѓе? Кој ќе работи (да не се повторувам) во болници, полиции....

П.С.
А, што платите на менаџерите и сличните не влегуваат во просекот??

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Ова ми личи, едни не убедуваат дека Бронкс не постои а другите дека Беверли Хилс е само на филм.
И едното и друго постои.

Се збори за просечна плата.
Тоа е податокот.

А треба да се дојде до податок колку од вработените земаат просечна плата, колку се под просекот, колку се на граница на сиромаштија итн....

Податокот е релевантен и не содржи невистина.

Член од
25 март 2009
Мислења
29
Поени од реакции
0
Како ќе дојдеш до цифра од 50.000 буџетари? Ќе отпуштиш 100.000 луѓе? Кој ќе работи (да не се повторувам) во болници, полиции....

П.С.
Прашај бе бате како функционира Словенија со администрација на пола од нашта и ќе ти биде јасно.Дури и Македонија пред само 15 години имаше администрација некаде на половина од онаа што ја имаме сега.Примерот со Словенија го земав ради сличноста во големината и бројноста на населението.Да платите на менаџерите влегуваат во просекот,како и секаде во светот.Меѓутоа секаде во развиениот свет обичниот работник има примања околу просекот.Дали е тоа случај кај нас процени сам.
П.С. А ти објасни ми како за неполни 20 месеци просекот во РМ се зголеми од околу 12000 на 20000?Да не случајно имавме раст на економијата од 65 %?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Пак со тие 150.000! Мислиш сите од тие 150.000 седат во канцеларија, го дрват и земаат 1.000 ЕУР плата? Ти кажав во градинка тетките со средно земаат 9-12 илјади... Да те потсетам дека во тие 1.5 милијарди се вклучуваат и пензиите и социјалната помош (+ породилно, боледување), така што математиката не е така едноставна.
А тоа дека ако можеш нема да им плаќаш данок, немам што да кажам...
Aбе се вклопувале тие работи и кога целиот буџет бил 1.5 милјарди евра,итоа не така одамна.А за данокот,мислиш ли дека сум единствен? Кога ќе видам како некој ги злоупотребува моите пари,добивам желба воопшто да не му ги давам.

П.С.
Пак тој со 5мина менаџери и 10мина слични.Па тие и по милион евра плата да земаат,воопшто не треба да ги ставиш во ист кош со администрацијата,или да ги земаш во предвид за билдање на просекот.Македонија има 15-17% администрација од целокупното работоспособно население.Тоа е пример без преседан,и воопшто не е одржлив никаде во светот,затоа што тој просек насекаде се движи помеѓу 6-8%.Или мислиш дека таму не постојат пожарникари,полиција или војска и професори?:toe:

Прашај бе бате како функционира Словенија со администрација на пола од нашта и ќе ти биде јасно.Дури и Македонија пред само 15 години имаше администрација некаде на половина од онаа што ја имаме сега.Примерот со Словенија го земав ради сличноста во големината и бројноста на населението.Да платите на менаџерите влегуваат во просекот,како и секаде во светот.Меѓутоа секаде во развиениот свет обичниот работник има примања околу просекот.Дали е тоа случај кај нас процени сам.
П.С. А ти објасни ми како за неполни 20 месеци просекот во РМ се зголеми од околу 12000 на 20000?Да не случајно имавме раст на економијата од 65 %?
Не е тоа,туку го имавме Трајко Славевски за министер,а тој е еден од најголемите “експерти“ за билдање буџет без покритие во светот.Дури ме чуди како сме застанале на 20 000 просечна плата,кога истата можеше да биде барем 30 000,ако не и 40 000.Особено кога власта сите не убедува дека не сме во рецесија.:smir:

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Ова ми личи, едни не убедуваат дека Бронкс не постои а другите дека Беверли Хилс е само на филм.
И едното и друго постои.

Се збори за просечна плата.
Тоа е податокот.

А треба да се дојде до податок колку од вработените земаат просечна плата, колку се под просекот, колку се на граница на сиромаштија итн....

Податокот е релевантен и не содржи невистина.
А така брату Славjански, да си жив и здрав..
Не мислам дека податоците се лажирани.. Има во Македониjа луге кои земаат по 30-40 илjади плата па и нагоре, а и еден добар процент (околу 40 % ???) кои што земаат плата околу просекот. Тие се претежно луге од администрациjата и jавните претприjатиjа.
Администрациjата е дефинитивно проблем.. Едноставно треба една власт да собере храброст и да прогласи 5 годишен период во коj не може по секаков основ (како што сега се прави) да се вработуваат лица во администрациjата... Така полека ке се намалува броjот на административците.. Работеле, жими таквото... Како може во земjи поголеми и поразвиени од Македониjа помалуброjна администрациjа да ги извршува услугите, а овде да не може.. Тоа говори колку работат.

Во однос на просечната плата требаше да биде достигната пред година за да се смета за успех, вака сепак е подобро отколку претходниот период.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Aбе се вклопувале тие работи и кога целиот буџет бил 1.5 милјарди евра,итоа не така одамна.А за данокот,мислиш ли дека сум единствен? Кога ќе видам како некој ги злоупотребува моите пари,добивам желба воопшто да не му ги давам.

Пак тој со 5мина менаџери и 10мина слични.Па тие и по милион евра плата да земаат,воопшто не треба да ги ставиш во ист кош со администрацијата,или да ги земаш во предвид за билдање на просекот.Македонија има 15-17% администрација од целокупното работоспособно население.Тоа е пример без преседан,и воопшто не е одржлив никаде во светот,затоа што тој просек насекаде се движи помеѓу 6-8%.Или мислиш дека таму не постојат пожарникари,полиција или војска и професори?:toe:

Кога јас реков дека администрацијата ни е мала? Ниту зборувам за дали ни е добра или лоша администрацијата, туку за тоа дали е реална сумата од 19 и кусур илјади. Како што сите признаваме 40% од вработените се на грбот на државата + 260.000 пензионери и ете ги тие 1.5 милијарди ЕУР. :toe:
Проблемот е во тоа што немаме доволно вработувања во реалниот (приватниот) сектор. Кои како што самиот призна пријавуваат помала плата од таа што реално ја делат....

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
А така брату Славjански, да си жив и здрав..
Не мислам дека податоците се лажирани.. Има во Македониjа луге кои земаат по 30-40 илjади плата па и нагоре, а и еден добар процент (околу 40 % ???) кои што земаат плата околу просекот. Тие се претежно луге од администрациjата и jавните претприjатиjа.
Администрациjата е дефинитивно проблем.. Едноставно треба една власт да собере храброст и да прогласи 5 годишен период во коj не може по секаков основ (како што сега се прави) да се вработуваат лица во администрациjата... Така полека ке се намалува броjот на административците.. Работеле, жими таквото... Како може во земjи поголеми и поразвиени од Македониjа помалуброjна администрациjа да ги извршува услугите, а овде да не може.. Тоа говори колку работат.

Во однос на просечната плата требаше да биде достигната пред година за да се смета за успех, вака сепак е подобро отколку претходниот период.
Проблемот е во тие 40% кој земаат плата по 20 000 денари бе,значи останатите 50% земаат по 10 000,за да се добие оној процент посочен од статистика.Зошто и самиот велиш дека имало луѓе кој земале плата од 40-50 000 во Македонија за кој еве да предпоставиме дека се окулу 10%.А решението со мораториум не е решение,зошто така се губи смислата за школување,губење време по факултети и разни други високошколски институции,значи ќе си направиме поголем проблем.
Многу поедноставно е истата таа администрација да се испрати дома со отпремнина од 6-7 000 денари месечно до пензија,плата која ја земаат многубројни работници низ Македонија.Така барем би поминале поефтино од онаа 1.5 милјарда евра.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
АБЦ, кратко и јасно ќе ти одговорам. Мојата плата е коефициент од просечната плата во Р. Македонија.

Согласно мојата последна плата, потврдувам просек од 19.746 денари.

Куби коси, скокни од камени мост, што сакаш прај, бројката е вистинита. Како, не знам, ама таа е.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
АБЦ, кратко и јасно ќе ти одговорам. Мојата плата е коефициент од просечната плата во Р. Македонија.

Согласно мојата последна плата, потврдувам просек од 19.746 денари.

Куби коси, скокни од камени мост, што сакаш прај, бројката е вистинита. Како, не знам, ама таа е.

Цитат:
Напишано од rymz
Референдум. Западниот дел од Македонија по пат на референдум ќе си се отцепи. Не можеш батче ти доживотно со мои пари да преговараш, со мои пари цркви да градиш, со мои пари на секои 6 месеци предвремени избори да организираш само поради тоа што не знаеш како се води државна политика од државен карактер. Албанците се бајаги мирни и имаат разбирање кон македонскиот проблем со името. Топката е на твоја половина, напад, и гол. Бујрум.

За ова ли зимаш 19.746 денара ?

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
И едното и друго постои.
Пример на место. Беверли Хилс реално постои, ама во него можеш да се повозиш и да гледаш во убавите куќи. На крајот пак ќе се вратиш во Бронкс. Исто и со нашите плати. Некој зима преку 20 илјади, точно е, ама во главно зимаат по 10 илјадарки... то ест живеат во Бронкс, а не во Беверли. :nesum:

Kajgana Shop

На врв Bottom