ЕКТС-Дипломирaн дебил

• Креатор на темата Креатор на темата Zona Pelucida
  • Време на започнување Време на започнување
Z

Zona Pelucida

Гостин
Ме интересира кое е вашето мислење за ЕКТС образовниот систем?Мене искрено не ми се допаѓа ништо во врска со овој кадар,врска нема со Европа,врска нема со образование,бетер од забавиште е.Учам само за колоквиум,а утре кога ќе ме прашаат ја појма неам ни кај сум не па да знам што сум учела.
Како што кажа една моја професорка,овој систем е направен да излезете неспособни и никогаш на мене нема да ми бидете конкуренти!
Не сакам никој да навредам но да ги тргнам на страна правен,економски,филолошки и тако даље,што е со хуманите факултети,медицина,стоматологија,ветерина па и психијатрија,некој ден животот ќе ми падне во рацете на некој ,,аматер'',што појма нема ни бубрег кај е.Ете тоа прави новиот систем драги мои форумџии,ќе бидеме само една голема проста маса.

Не сакам никој да навредам но да ги тргнам на страна правен,економски,филолошки и тако даље,што е со хуманите факултети,медицина,стоматологија,ветерина па и психијатрија,некој ден животот ќе ми падне во рацете на некој ,,аматер'',што појма нема ни бубрег кај е.Ете тоа прави новиот систем драги мои форумџии,ќе бидеме само една голема проста маса.
Ауу гадно си се излажала. Единствено, налик на оној вистинскиот ЕКТ систем е на правен. На другите факултети е се ветер во магла. Само пишува дека е ЕКТС. И не е така едноставно на правен, иако е со заокружување. Мене ми беа потребни 2-3 пати темелно читање на материјалот за колоквиум/испит. Многу јасно дека не може да се мери со стариот систем, но сепак не е така лесно.
А за на медицина, сум запознен како функционора ЕКТС. Испрашување на студент од 12ч. до 00 навечер, периодично, враќање секој ден со образложение "колега/шке, денес не сум добра, лошо ми е(професорката), дојдете утре за испит. И другиот ден истата приказна. Не укажување на материјал за учење, кои страни, што треба, што не треба од книгата. Но, донекаде го оправдувам тоа на медицина, зошто сепак се работи за студент кој утре ќе работи со луѓе. А за на правен...? Почекајте да дојдете на Мастер студии:smir:

Не го дирајте системот, закон ни е :violent1:

На економски се учат глупи ситници, па добиваш прашање од видот :
Кое од тврдењата е точно :

1.Бла бла бла бла - 5 реда
2.Бла бла бла бла - 5 реда
3.Бла бла бла бла на "непозната услуга" бла бла
4.Бла бла бла бла
5.Ништо од наведените

И прво петиот избор ти прави ментална блокада, а после кога ќе сфатиш дека пример...2риот и 3тиот се точни, среќен си.

Потоа отвараш книга, гледаш дека реченицата од 5 реда е цела точна, освен зборот "непознати" услуги, во книгата бил "дадени" услуги.

Трагичното е што се тоа ќе научиш, а пак битните работи (кои и се лесни и не паѓаат) ќе ги рипаш.

Ме интересира кое е вашето мислење за ЕКТС образовниот систем?Мене искрено не ми се допаѓа ништо во врска со овој кадар,врска нема со Европа,врска нема со образование,бетер од забавиште е.Учам само за колоквиум,а утре кога ќе ме прашаат ја појма неам ни кај сум не па да знам што сум учела.
Како што кажа една моја професорка,овој систем е направен да излезете неспособни и никогаш на мене нема да ми бидете конкуренти!

Може некој да ми објасни што значи ЕКТС?

Може некој да ми објасни што значи ЕКТС?
Eвропски кредит трансфер систем....

Патем, ако очекувате од факултетот дека ке научите нешто, сте се заебале. Пример, можеш да завршиш информатика на технички факултет битола и појма да немаш од ништо.

Eвропски кредит трансфер систем....

Патем, ако очекувате од факултетот дека ке научите нешто, сте се заебале. Пример, можеш да завршиш информатика на технички факултет битола и појма да немаш од ништо.

:smir:

Јас сум од постарите, во мое време си учевме и толку. Тато и мама не плаќаа...

Треба некој кој ги има поминато двата система да направи споредба. А вака на жими мајка не може да се споредат.

И ај кој е крив што ти учиш само пред колоквиум?

Јас можам да кажам за стариот систем. Се убивавме од учење (зборувам за технички факултети) и најмногу, лично мене, ми сметаше недостаток на комуникација со професор(и).

Тогаш не можевме да се доближиме до професор освен во некои рестриктивно дефинирани термини за консултации.

Тоа беше основен проблем (и налупани термини за полагање во ист ден).

Јас ја подржувам идејата за повеќе практична работа и проектна ориентација ама гледајќи ги студентите сега не можам а да не мислам дека е се некако light...

Јас знам дипломирани дебили и пред ЕКТСто да се појави. Така да не куца магарето од тоа дали било ЕКТС или неЕКТС. Се е до човекот во случајов студентот. Ганс донт кил пипл, пипл кил пипл

Мене искрено не ми се допаѓа ништо во врска со овој кадар,врска нема со Европа,врска нема со образование,бетер од забавиште е.Учам само за колоквиум,а утре кога ќе ме прашаат ја појма неам ни кај сум не па да знам што сум учела.

80% од народов е неписмен, поради тоа масовно се запишува секоја генерација (по средно) на факултет и завршува...башка и фали кадар во државава, реално!

И ај кој е крив што ти учиш само пред колоквиум?
Не ми ја сваќаш суштината ама ај,сакам да кажам,пример сум правела муабет со медицинари па и не само тие туку и луѓе со завршено правен да речеме,разни,нивното знаење не се споредува со ниту едно од знаењето на новите генерации.

Ауу гадно си се излажала. Единствено, налик на оној вистинскиот ЕКТ систем е на правен. На другите факултети е се ветер во магла. Само пишува дека е ЕКТС. И не е така едноставно на правен, иако е со заокружување. Мене ми беа потребни 2-3 пати темелно читање на материјалот за колоквиум/испит. Многу јасно дека не може да се мери со стариот систем, но сепак не е така лесно.
А за на медицина, сум запознен како функционора ЕКТС. Испрашување на студент од 12ч. до 00 навечер, периодично, враќање секој ден со образложение "колега/шке, денес не сум добра, лошо ми е(професорката), дојдете утре за испит. И другиот ден истата приказна. Не укажување на материјал за учење, кои страни, што треба, што не треба од книгата. Но, донекаде го оправдувам тоа на медицина, зошто сепак се работи за студент кој утре ќе работи со луѓе. А за на правен...? Почекајте да дојдете на Мастер студии:smir:
Не зборувам конкретно за типот на факултетот,сепак правен и да нејќат мораат да научат срамота е 4 предмети да не можат да положат,не сакам да навредам никој,земав во глобала сите факултети,системот е срање.

Не зборувам конкретно за типот на факултетот,сепак правен и да нејќат мораат да научат срамота е 4 предмети да не можат да положат,не сакам да навредам никој,земав во глобала сите факултети,системот е срање.

Да. Но сепак на студент му е најбитно да положи, така да гледа да заврши што побрзо. На страна ,тоа што после може да биде неспособен за работење, ама најбитно е додека учиме да положуваме.

Не ми ја сваќаш суштината ама ај,сакам да кажам,пример сум правела муабет со медицинари па и не само тие туку и луѓе со завршено правен да речеме,разни,нивното знаење не се споредува со ниту едно од знаењето на новите генерации.

Да, ти ја сфаќам фрустрацијата. Сепак, колку постои ЕКТС во Македонија? Споредба треба да се направи за некои 4-5 години а не сега. Вистина е дека неспремни влеговме во таа транзиција, без финансии, и претстава што е всушност болоња.

Уште полоша станува ситуацијата со ова задолжително средно. Сега секое муле ке иде на факултет, а и без тоа има премногу студенти.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom