Грчко-бугарска пропаганда во про-сдсмовски неделник

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
Не кукај србендо можи не си пијан ама неписмен си.Јас го кажвам личното видување на баба ми и дедо ми под српска окупација.
Реков дека никако не им пријала српската окупација кога спрските попови на училиште биле задолжени за добар ќотек кога некој ќе се кажел македонец.
Кога сме кај македонски јазик и неписменост, нема таков збор у речник...
Ти го кажуваш видувањето, тое е ОК, никој не ти се меша, али ја ти префелиувам пошо како што викаш баба ти и дедо ти живееле ''под српско'' а викале дека им било подобро под турско...Па како знаеле они како било во турско кога не живееле у тој период ? Не штима, или ова од колено на колено се кенкало како е лошо и како никој никад не не сакал ?

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Ти го кажуваш видувањето, тое е ОК, никој не ти се меша, али ја ти префелиувам пошо како што викаш баба ти и дедо ти живееле ''под српско'' а викале дека им било подобро под турско...Па како знаеле они како било во турско кога не живееле у тој период ? Не штима, или ова од колено на колено се кенкало како е лошо и како никој никад не не сакал ?
Епа родителите им живееле под турско и кажвам јас лично за мене,како шо бев прашан од Милојко дека мене би ми било подраго да живеам под турско,со неподелена Македонија,и без окупациони сили кои ми бранат да зборам на мој јазик и да се декларирам за тоа што од секогаш сум бил.

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
Епа родителите им живееле под турско и кажвам јас лично за мене,како шо бев прашан од Милојко дека мене би ми било подраго да живеам под турско,со неподелена Македонија,и без окупациони сили кои ми бранат да зборам на мој јазик и да се декларирам за тоа што од секогаш сум бил.
Неподелена али поробена...фино, мило ми е што мислиш така, слободно врати се во времето кога Омер ја натегнувал Анѓа...

R

RAYTHEON23

Гостин
ајде па навала од вас ...
абе мене не ми е јасно шо дремете на форумов бе?
со која цел?
ај некој бугар да ми каже искрено ... шо праите на форумов ?
еден најверојатно е агент.....а другите па знаеш они нас не искаат не можат без нас немаат историја а ние имаме они кога се гледаат во огледало гледаат македонци:vozbud:

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
Ова е можно само во Македонија и никаде на друго место, цела држава се историчари.

Член од
30 март 2009
Мислења
418
Поени од реакции
27
rodilA vo germaniA. a tatko mi so baral tuka, opitaj go ak sakas :toe:

fino sho moeto poteklo e tema na interes, samo da se izbegat od point :pipi:

anti-makedonska propaganda

i pred 100 godini

i denes
Ke ispadne uste malku nikoj od vas ne ziveel ovde.. Ti si interesna kolku i lanskiot sneg,a deka ste najucenite i najpatriotite veke e dokazano so vekovi .. od strana samo da se laelo a nisto da ne se napravelo za drzavava.. More mars tamu.. oni ke mi kazuvaat sto i kako bilo ovde, sto i kako e sega.. a strafta fatile na prvata maka ili krivina.. :toe:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Кога сме кај македонскиот јазик и неписменост... првин на себе обрни внимание.

Како било под Турците, сведочат писанија и статистика, како што сведочат и за времето под Српско, Бугарско и Грчко.

Од вкупно 12.000 жандармерија во целото Кралство на СХС/Југославија (значи пред 2 С.В.), дури 8.000 биле распоредени во Македонија (денешна).

Тоа доволно збори само по себе.

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263

Како било под Турците, сведочат писанија и статистика, како што сведочат и за времето под Српско, Бугарско и Грчко.

Од вкупно 12.000 жандармерија во целото Кралство на СХС/Југославија (значи пред 2 С.В.), дури 8.000 биле распоредени во Македонија (денешна).

Стил дечко...Ја као Скопјанец сигурно дека нема да пропуштам да зборам на скопски...А плус, не му пребацив ја на него дека е неписмен него он на мене, а немој да ме буцкаш да ти барам грешки у твои постови...:smir:

Член од
18 март 2009
Мислења
375
Поени од реакции
7
Ова е можно само во Македонија и никаде на друго место, цела држава се историчари.
Епа не си прав - и каи нас е истото :pos2: Като гледам и србите са така и грците исто. Абе сме се собрали едни доктори по историчките науки и академици тука на балканите, ум да ти заjде :pos2:

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Епа не си прав - и каи нас е истото :pos2: Като гледам и србите са така и грците исто. Абе сме се собрали едни доктори по историчките науки и академици тука на балканите, ум да ти заjде :pos2:
Бедни сме понекогаш :pos2:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Стил дечко...Ја као Скопјанец сигурно дека нема да пропуштам да зборам на скопски...А плус, не му пребацив ја на него дека е неписмен него он на мене, а немој да ме буцкаш да ти барам грешки у твои постови...:smir:
И “пријала“ може да се вклопи во скопскиот жаргон, а неписмен може да се однесува и на познавањето на историјата.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554

Па ти барем си начитан. Србија ја ослободува Македонија при што и го спопикува на Бугарија до коска. Нормално дека таму ќе биде распоредена Џандармеријата, така се чува Македонија од бугарски окупатор а не со вадење бугарски пасоши.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Па ти барем си начитан. Србија ја ослободува Македонија при што и го спопикува на Бугарија до коска. Нормално дека таму ќе биде распоредена Џандармеријата, така се чува Македонија од бугарски окупатор а не со вадење бугарски пасоши.

Така се чува ново окупирана земја :helou:

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
И “пријала“ може да се вклопи во скопскиот жаргон, а неписмен може да се однесува и на познавањето на историјата.
Може, уште дечкото да е од Скопје па да го браниш со право...:)
Неначитан би бил адекватниот термин, неписмен е придавка изведена од именката писменост , негативизирана во овој случај...
Чекај, сеа ќе има толковен речник, аирлија асален после 20 години самостојност, а не некои пилот-проекти како оној на Зозе Мургоски...
Купи го, и види...
А ако мислам ја што сакал авторот да каже ( кој меѓувремено е со конфузни ставови ), тогаш ми отиде цел ден...

Kajgana Shop

На врв Bottom