Грчко-бугарска пропаганда во про-сдсмовски неделник

D

dzale1

Гостин
Како не ве мрзи да пишуете олку големи текстои

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Поробувач ? Поробувач не гради железничка станица најубава во југоисточна европа, поробувач не гради манастири и цркви, поробувач не гради собрание, официрски дом итд. Но секој ден читајќи ве размислувам дека можеби вас помили ви се турците кој ви граделе џамии 500 години, па дошле Срби и на нивните места ги изградиле претходно постоечките цркви и манастири.

А да, знаеш како ја ослободиле, со пушка у рука и ЈУРИШШ !!!

Ај ке го кажам ова во твој стил:

Јебем ти железничка станица, собрание и официрски дом, кога Македонецот не смеел да се нарекува Македонец, а децата требало да носат шајкачи во школата во кои учеле Српски.

Ниедна материјална градба не може да го надополни газењето на духот и свеста на Македонецот.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Abe za kakvo osloboduvnje pisuvas bre covece, vie ne oslobodivte, bugarive istoto i tie ne oslobodile , grcive ja oslobodile Makedonija, i pak Makedonija ne oslobodena, ne zanm sto da kazam nekoe cudno osloboduvanje sto go ima samo kaj nas i nikade na drugo mesto. Toa mozebi vazi za vas ama nasiot narod nikogas ne se sustvuval osloboden nitu od vas nitu od drugite i ne tresi tuka toa kako ti individualno gi gledas rabotite ili od srpski agol.

Јас само пренесувам како било. И едноставно сакам да ве насочам на вистиснки пат, значи ослободувањето на Македонија не им идело у прилог само на пробугарскиот елемт во државава, ти застапувајќи го тој став несвесно си ставаш етикета.

Ај ке го кажам ова во твој стил:

Јебем ти железничка станица, собрание и официрски дом, кога Македонецот не смеел да се нарекува Македонец, а децата требало да носат шајкачи во школата во кои учеле Српски.

Ниедна материјална градба не може да го надополни газењето на духот и свеста на Македонецот.

Незнам, јас лично многу сум благодарен. Потеклото ми е од Скопска Црна Гора која името го добила поради запалените манастири и цркви од страна на отоманите бидејќи дознале дека огромен бил бројот на Четници кој ратувале против нив( од таму и потекнува името на Четниците)

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
80-te godini na dedo mi i baba mi se dovolni :helou:

Значи дедо ти и баба ти живееле у турско време и осетиле на своја кожа како е ?
1929 колку што знам ја турците биле више у Едрене , далеку од тука...

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Јас само пренесувам како било. И едноставно сакам да ве насочам на вистиснки пат, значи ослободувањето на Македонија не им идело у прилог само на пробугарскиот елемт во државава, ти застапувајќи го тој став несвесно си ставаш етикета.

Поминвајте народе,нема ништо ново да се види,србоманија од најлош тип,пазете вашето мислење да не се противи на неговото,бидејќи че бидете етикетиран како бугарофил за дел од секунда :kesa:

B

Borg_Drone

Гостин
Ако на новинарот му било целта да ја истражи историјата на Македонија од друг агол, тогаш во ред требал да ја напише и македонската страна, односно мислењето на македонските историчари, зошто сепак тоа е истражување и за едно истражување како што е ова треба да се земат доказите и од двете страни, па после на крај да се даде заклучок.А чим не е земено во предвид и мислењето на македонските историчари тогаш испаѓа дека текстов има некоја посебна цел.

Инаку еве некои работи кои се вистинити, кои ги имало во тоа време во Македонија.

Прашав еден човек на која раса и припаѓа.

„Јас сум Бугарин“, ми одговори, “но мојот брат е Србин“.

„Како е тоа можно“, прашав.

„Па тој доби една турска лира за да стане Србин„.
За ова пишува и Петар Поп Арсов каде вика дека народот на овие простори викал:"Дај ми пари и ќе се чинам Бугарин"
Прашањето е зошто авторот не прикажал зошто они го викале тоа, зарем авторот не може да се сети дека во тие периоди народот бил под Отоманска окупација која после Карпошовото востание станувала се полоша и полоша, исто така дека живеел во тешка беда, зошто тие периоди Отоманската Империја веќе почнала да го отфрла занаетчиството (а Македонците во тие времиња се бавеле со занаетчиство), а имала потреба од воведување на европската индустрија бидејќи Отоманската Империја била воено-монархистичка држава.Да не зборам тоа што тие времиња оваа територија била ограбувана, тероризирана од разноразни чети и тоа: српски,бугарски,грчки,албански, турски, па и имало и агенти руски кои не дејствувале со свои чети, туку дејствувале само со пропаганда(а тоа се важи и за соседните земји тие дејствувале и со чети и со пропаганда)и тоа со пропаганда и пред цела Европа а и цел свет. Да не збориме за даночниот систем кој исто така во тие времиња бил катастрофален.Но и покрај тоа што се случувале сите овие работи, Македонците пак успеале да основаат сопствена држава.
Јас би му рекол на авторот да си го постави следново прашање, како после толку тероризирања, асимилации и.т.н. Македонецот успеал да направи сопствена држава без ничија помош, со една реченица како Македонецот успеал да опстане???
Една нација е голема кога моќта на својот дух ја претвора во реалност.
Друго
Турците, иако се владејачка раса, не претставуваат ниту една шестина од населението на Македонија. .
Турците во Македонија можеби не биле најбројни но не се согласувам со ова,

не претставуваат ниту една шестина од населението на Македонија
Ова го разбирам како "Турците биле во мал број".Грешка, откако се ослободиле Србија и Бугарија, станале слободни христијански земји, голем број на муслимани кои живееле на нивните простори се населиле во Македонија.Како тогаш сега нема толку Турци, и како успеале така да исчезнат тоа во друга тема.

Значи ништо против тоа што авторот сака да прикаже како ја гледале Македонија во тоа време некои новинари од прекуокеанските земји, имам против тоа што не дава објаснување зошто ја гледале така, кој имал влијание врз нив.Зарем новинарот не може ли да се сети дека со ова прави штета, дека не придонесува нешто корисно.Зошто ако не е објаснето од наша страна Македонецот што го чита ова (посебно оној што не се занимава со историја) ќе почне да се запрашува зошто они гледале така на нас, а тоа ќе предизвика сомнеж кај него.Или пак на крај ќе испадне дека авторот е потпаднал под влијание на пропагандите на соседите, и дека се обидува тоа влијание да го прошири кај некои други Македонци. Значи ова што го направил не е во ред.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Значи дедо ти и баба ти живееле у турско време и осетиле на своја кожа како е ?
1929 колку што знам ја турците биле више у Едрене , далеку од тука...

За српско зборам

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Поминвајте народе,нема ништо ново да се види,србоманија од најлош тип,пазете вашето мислење да не се противи на неговото,бидејќи ќе бидете етикетиран како бугарофил за дел од секунда :kesa:

ова важи и за српчо мзт

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Сам се цитира :vozbud::vozbud::vozbud: :uvo::uvo:

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
Да ти кажам право помили ми беа турците,тие не не убиваја и тепаја барем ако кажевме дека сме македонци :helou:
И железничката не е никаков фактор,и Грција во егејска Македонија си изгради убави работи,па изврши геноцид врз населението.
Јест да вчера пиев ама не сум до толку мамурен за да не памтам што си напишал...
Значи, ти како човек кој си поминал Илинденско востание,Младотурска револуција,Балкански Војни, 2 светски војни, не те пратиле на Голи Оток, па после си преживеал Студена Војна, Виетнам,Заливска војна , одговорно ни тврдиш дека турците ти биле мили...

За српско зборам
Оу јеа...

ова важи и за српчо мзт
Админ, реакција молам...

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Јест да вчера пиев ама не сум до толку мамурен за да не памтам што си напишал...
Значи, ти како човек кој си поминал Илинденско востание,Младотурска револуција,Балкански Војни, 2 светски војни, не те пратиле на Голи Оток, па после си преживеал Студена Војна, Виетнам,Заливска војна , одговорно ни тврдиш дека турците ти биле мили...

Оу јеа...

Админ, реакција молам...
Не кукај србендо можи не си пијан ама неписмен си.Јас го кажвам личното видување на баба ми и дедо ми под српска окупација.
Реков дека никако не им пријала српската окупација кога спрските попови на училиште биле задолжени за добар ќотек кога некој ќе се кажел македонец.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
250
Поени од реакции
19
Znaci dedo ti se rodil ovde za ti da izbegas vo Germanija.. od milata , najmila ni Makedonija. Kako toa?
rodilA vo germaniA. a tatko mi so baral tuka, opitaj go ak sakas :toe:

fino sho moeto poteklo e tema na interes, samo da se izbegat od point :pipi:

anti-makedonska propaganda

i pred 100 godini

i denes

Kajgana Shop

На врв Bottom