D
dzale1
Гостин
Како не ве мрзи да пишуете олку големи текстои
Поробувач ? Поробувач не гради железничка станица најубава во југоисточна европа, поробувач не гради манастири и цркви, поробувач не гради собрание, официрски дом итд. Но секој ден читајќи ве размислувам дека можеби вас помили ви се турците кој ви граделе џамии 500 години, па дошле Срби и на нивните места ги изградиле претходно постоечките цркви и манастири.
А да, знаеш како ја ослободиле, со пушка у рука и ЈУРИШШ !!!
80-te godini na dedo mi i baba mi se dovolni :helou:Ти имаш 200 години ?
Abe za kakvo osloboduvnje pisuvas bre covece, vie ne oslobodivte, bugarive istoto i tie ne oslobodile , grcive ja oslobodile Makedonija, i pak Makedonija ne oslobodena, ne zanm sto da kazam nekoe cudno osloboduvanje sto go ima samo kaj nas i nikade na drugo mesto. Toa mozebi vazi za vas ama nasiot narod nikogas ne se sustvuval osloboden nitu od vas nitu od drugite i ne tresi tuka toa kako ti individualno gi gledas rabotite ili od srpski agol.
Ај ке го кажам ова во твој стил:
Јебем ти железничка станица, собрание и официрски дом, кога Македонецот не смеел да се нарекува Македонец, а децата требало да носат шајкачи во школата во кои учеле Српски.
Ниедна материјална градба не може да го надополни газењето на духот и свеста на Македонецот.
A so tebe te boli sto mene me boli..А шо кур те боли тебе зошто избегал?
80-te godini na dedo mi i baba mi se dovolni :helou:
Јас само пренесувам како било. И едноставно сакам да ве насочам на вистиснки пат, значи ослободувањето на Македонија не им идело у прилог само на пробугарскиот елемт во државава, ти застапувајќи го тој став несвесно си ставаш етикета.
За ова пишува и Петар Поп Арсов каде вика дека народот на овие простори викал:"Дај ми пари и ќе се чинам Бугарин"Прашав еден човек на која раса и припаѓа.
„Јас сум Бугарин“, ми одговори, “но мојот брат е Србин“.
„Како е тоа можно“, прашав.
„Па тој доби една турска лира за да стане Србин„.
Турците во Македонија можеби не биле најбројни но не се согласувам со ова,Турците, иако се владејачка раса, не претставуваат ниту една шестина од населението на Македонија. .
Ова го разбирам како "Турците биле во мал број".Грешка, откако се ослободиле Србија и Бугарија, станале слободни христијански земји, голем број на муслимани кои живееле на нивните простори се населиле во Македонија.Како тогаш сега нема толку Турци, и како успеале така да исчезнат тоа во друга тема.не претставуваат ниту една шестина од населението на Македонија
Значи дедо ти и баба ти живееле у турско време и осетиле на своја кожа како е ?
1929 колку што знам ја турците биле више у Едрене , далеку од тука...
Tebe po vtor pat ubavo ti kazuvam- ZAOKRUZI MEИзбегале од Тито, Колишевски, Киро... па мајка му стара и јас да бев свесен што се дешавало во тоа време и јас би избегал.
Поминвајте народе,нема ништо ново да се види,србоманија од најлош тип,пазете вашето мислење да не се противи на неговото,бидејќи ќе бидете етикетиран како бугарофил за дел од секунда :kesa:
Јест да вчера пиев ама не сум до толку мамурен за да не памтам што си напишал...Да ти кажам право помили ми беа турците,тие не не убиваја и тепаја барем ако кажевме дека сме македонци :helou:
И железничката не е никаков фактор,и Грција во егејска Македонија си изгради убави работи,па изврши геноцид врз населението.
Оу јеа...За српско зборам
Админ, реакција молам...ова важи и за српчо мзт
Не кукај србендо можи не си пијан ама неписмен си.Јас го кажвам личното видување на баба ми и дедо ми под српска окупација.Јест да вчера пиев ама не сум до толку мамурен за да не памтам што си напишал...
Значи, ти како човек кој си поминал Илинденско востание,Младотурска револуција,Балкански Војни, 2 светски војни, не те пратиле на Голи Оток, па после си преживеал Студена Војна, Виетнам,Заливска војна , одговорно ни тврдиш дека турците ти биле мили...
Оу јеа...
Админ, реакција молам...
rodilA vo germaniA. a tatko mi so baral tuka, opitaj go ak sakasZnaci dedo ti se rodil ovde za ti da izbegas vo Germanija.. od milata , najmila ni Makedonija. Kako toa?