Грчко-бугарска пропаганда во про-сдсмовски неделник

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Jas na temava ke se zadrzam koga ke posakam, a koga posakav i koga vidov so kakvi "argumenti" baratate odma i odsakav. Ne doagam na forumi za nekoj da gi leci licnite frustracii na mene. A bon-ton e bon-ton bilo kade, ne treba da se otvara tema za nego. Ili go imas i primenuvas ili ne.
aj cao

Член од
19 февруари 2009
Мислења
250
Поени од реакции
19
Избриши го постов док не те прочитале:smir:
zs?

istata propaganda, glupava i debiloidna, kako taa za koja stanuva zbor na temava, znaci grcka i bugarska, samo so promeneti iminja, e taa koja ja siris tuka.

serbite se "isposraa" mnogu pati vo istorijava, i prikaznite deka ne oslobodile mojs da gi kazvis na deca pokraj morava i niz sumadija, tuka ne vrvet :)

Член од
30 март 2009
Мислења
418
Поени од реакции
27
Ти на мојот вокабулар можеш да му се фатиш за јазикот.

Дама...:pos2:
Uste da znaes sto e vokabular i kolku e tvojot siromasen, nemase da pagas volku nisko. Samo se prasuvam ima li ovde gospoda ili zena treba da brani zena? pa sto stana od vas mazite:nenene:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
МОЖЕ ЛИ ДОСТА СО ОФТОПИЦИ И МЕЃУСЕБНИ ПРЕПУКУВАЊА ..........
МОДЕРАТОР МОЖЕ ЛИ ДА МИ ГО ИЗБРИШЕШ МОЈОВ ПОСТ А И ДРУГИВЕ БОШ МУАБЕТИ ....
И ПОДЕЛИ НЕКОЈА ОПОМЕНА ТЕ МОЛАМ

M

marsovka

Гостин
:icon_roll
oh well here we go again
значи целта на новинарството објективно да пренесе нешто
Они се оградија од било какво толкување на било што

зошто е тоа така, одговор нека даде науката. Целта на овој фељтон не е ниту да го отвора, ниту да го решава македонското национално прашање, туку да и' понуди на пошироката публика ретка можност да ѕирне во богатите архиви на весниците од таа страна на Атлантикот и да добие увид во тоа како цивилизираниот свет гледал на тоа што се случувало на овие простори. Треба да се има предвид дека станува збор во најголем дел за новинарски извештаи и анализи, со сите субјективности, дезинформации, влијанија на пропагандите и обиди да се скандализира тамошната јавност и да се влијае врз домашните влади

Значи не форсираат ништо ,и сеа прекинете да барате заговор и пропаганда во секој весник

Mkay?watching too much news is causing schizophrenia mkay?It for you own good mkay?

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
zs?

istata propaganda, glupava i debiloidna, kako taa za koja stanuva zbor na temava, znaci grcka i bugarska, samo so promeneti iminja, e taa koja ja siris tuka.

serbite se "isposraa" mnogu pati vo istorijava, i prikaznite deka ne oslobodile mojs da gi kazvis na deca pokraj morava i niz sumadija, tuka ne vrvet :)
Добро девојко така нека биде. :smir:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
марсовка
не се прави од слон мравка ...
многумина од тука (барем така мислам) го имамаат прелистано NYT.
многу е битно кој ги пренесувал тие извештаи таму ... кој им давал информации на тие новинари за да ги пишуваат тие текстови ...

за време на конфликтот 2001 знаеш ли како беше преставена Македонија „преку океанот “...?

и сега треба некој тие пропаганди пак да ги шири низ Македонија и Македонскиот народ?
ајде ти се молам ... :tapp:

Ќе забележите во наредниот период следејќи го овој фељтон, дека, со ретки исклучоци, бројните дописници на американските печатени медиуми сместени во Софија, Белград, Истанбул, Солун, Скопје и Битола во своите извештаи не споменуваат постоење на македонски народ, јазик, култура во тој период. Напротив, на неколку места отворено се тврди дека такво нешто не постои, а се зборува за Бугари, Грци, Срби, итн. на територијата на Македонија. Зошто е тоа така, одговор нека даде науката.
и сега ова треба да го читаме и што да заклучиме?
кои се тие дописници и колку се релевантни?
не споменуваат, такво нешто не постои ... НО СО РЕТКИ ИСКЛУЧОЦИ
шо значи дека уште од тогаш пропагандата постоела и се обидувале да не асимилираат и да не постоиме никаде и ни ја негирале до максимум и култура и идентитет и јазик... НО ОНА РЕТКИ ИСКЛУЧОЦИ кажува дека сме биле тука но не сме биле влијателни за да си го промовираме нашето Македонското ...
затоа биле и гемиџиите да одтргнат внимание од пропагандите и да им свртат глава на големците дека сме тука и дека постоиме ..

само треба малце со поотворено да го прочиташ текстов и анализираш за да разбереш нешто ...
и е напишан на таков начин за да те замисли дали сме постоеле ...
она СО ИСКЛУЧОЦИ ретко ќе го примети некој кој лежерно ќе го испрочита ..
зошто не направат анализа на некои текстови во кои РЕТКО КАДЕ НО СЕ СПОМНУВА И ЈАЗИК И КУЛТУРА И ИДЕНТИТЕТ И ДА ГО ОБЈАСНАТ ТОА :.....

на овој начин како шо презентираат само ја продолжуваат пропагандата на бугарите и гејците ништо друго ....

да земеле само некои извадоци од подфорум Историја тука на кајгана многу повеќе ќе придонесат за Македонија .. но не ... тие продолжуваат со антимакедонска пропаганда ...

ТИЕ ИСКЛУЧОЦИ НАС ТРЕБА ДА НЕ ИНТЕРЕСИРААТ .. А НЕ ПРОПАГАНДИТЕ КАДЕ СЕ НЕГИРА СЕ МАКЕДОНСКО!!!

да им ебам матер
па да се повторам марсовке ...
и поради некои ОФТОПИЦИ ....

Зошти не го потенцираат тој исклучок каде се спомнува Македонија, Македонски јазик, култура, идентитет итн ....
зошто ја повторуваат пропагандата ... ЗОШТО НЕ ГИ НАЈДАТ ТИЕ ИСКЛУЧОЦИ .... Зошто тоа не го форсираат туку не трујат со Пропаганда ....?

ме разбираш ли сега ...
ај пак ...
наместо у корист на Македонија да играат и да ги најдат тие ИСКЛУЧОЦИ и да велат еве имало Македонци и Македонска култура, јазик, идентитет, тие пропагираат пропаганда бугарско-грчка и велат имало некаде се спомнувало Македонци .. ама демек тоа не е битно а?:tapp: ц ц ц ц

да им ебам матер на сите шо шират антимакедонска пропаганда...

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
јас не сваќам како може ова да се нарече пропаганда кога од глобул буквално пастирале (копирале текстови ипревеле)
се со цел да ја истражат историјата од поинаков агол а
А вие одма се фаќате дека пропаганда од грците и бугарите
Јас не гледам никаде пропагАда дури и ви пастирав дел од текстот каде што се пишува јасно и читко дека се трудат да ви пренесат тесктовите со минимални промени
И не гледам што вам ви ,дури ипишува дека не негираале ко народ

Ниту се форсираат ниту ништо поставиле луѓето статија за тоа што пишувале за Македонија во тој период и вие одма параноично барате заговор ,зошто зошто во преводот пишува дека не нарекувале бугари (то ест американците не нарекувале)
Аман веќе
Дигате нос некој реколова рекол она ко баби сте
Глобус каков магазин е извини, ја “истражува“ историјата.

Нејќум да те навредам, ама си игнорантус по однос на историја и пропагандите кои се прават.

Заради тоа не води инат селски, бидејќи правиш штета, која тебе можеби директно не те засега, но не засега нас Македонците генерално.

Прашање до тебе, од каде им информации за случувањата во Македонија?

Имале свои дописници соработници - кореспонденти кои многу често (како што и денес е пракса) пишувале порачани текстови од страна на Бугарите и Грците - дописниците биле од Атина и Софија, а не од Крушево и Прилеп.

Тоа го правеле со цел да ги покријат вистинските случувања во Македонија и да си го претстават според своето гледиште, односно Грчко-Бугарски интереси.

Еве ти пример:

Заради тоа, не ми глуми ни ти лудило дека “американците така не гледале“ оти стануваш дел од пропагандата и се лепиш ко мува на слатко.

Доколку незнаеш, пробај да научиш, доколку не ти се учи, не се обидувај да дискутираш за тоа што не го знаеш.

Soreno

Big Brother
Член од
14 јануари 2009
Мислења
530
Поени од реакции
19
Ovoi feileton nema vrzka nitu so bugarska,nito so grzka, nito so vakva i da bilo propaganda.
Marsovka pravilno kajuva sto to e opit za obektiven pogled na nekoi procesi vo minaloto

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Член од
19 февруари 2009
Мислења
250
Поени од реакции
19
:icon_roll
oh well here we go again
значи целта на новинарството објективно да пренесе нешто
Они се оградија од било какво толкување на било што

...bla bla bla bla bla bla....

Значи не форсираат ништо ,и сеа прекинете да барате заговор и пропаганда во секој весник
vidi dusho, navinarite se nesto ko gjavolot, nemet rabota pa praet gluposti

jas sum rodena vo Germanija, i mnogu za istorija ne znaef, i da citam po vesnici onakvi raboti, mojt da gi pomislam za vistina, i ko ke ni dajt Gospod deca, da gi ucam taka (skraja da e)

e, arno, jas sum imala srekja, maz mi znajt dosta, pa i mene mi kazal, a i mojt da gi ucit decata.

sho prajme so tie so nemet mazi so znaet istorija, i so tie so imet mazi stranci?

ke gi ostajme da mislet dek se b´lgarki?

novinarstvo e skroz druga rabota, kaj imat "sprotistaveni" podatoci i gledista?

ne dek nemat i poinakvi vesnici od to vreme... ne gi objavuvet tie raboti, zs se kurvi, se imet prodaeno za pari.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ovoi feileton nema vrzka nitu so bugarska,nito so grzka, nito so vakva i da bilo propaganda.
Marsovka pravilno kajuva sto to e opit za obektiven pogled na nekoi procesi vo minaloto

Да бе сигурно, затоа вие Бугарите се стрчавте да ја одбраните.

Дај бркајте си работа, крлежи пропагаторски.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
vidi dusho, navinarite se nesto ko gjavolot, nemet rabota pa praet gluposti

jas sum rodena vo Germanija, i mnogu za istorija ne znaef, i da citam po vesnici onakvi raboti, mojt da gi pomislam za vistina, i ko ke ni dajt Gospod deca, da gi ucam taka (skraja da e)

e, arno, jas sum imala srekja, maz mi znajt dosta, pa i mene mi kazal, a i mojt da gi ucit decata.

sho prajme so tie so nemet mazi so znaet istorija, i so tie so imet mazi stranci?

ke gi ostajme da mislet dek se b´lgarki?

novinarstvo e skroz druga rabota, kaj imat "sprotistaveni" podatoci i gledista?

ne dek nemat i poinakvi vesnici od to vreme... ne gi objavuvet tie raboti, zs se kurvi, se imet prodaeno za pari.
Епа девојки ти си родена во Германија но дедо ми и цело мое село се родени овде и пола од нив си го дале животот за да можеш ти овде да ме вреѓаш само заради тоа што немам сонце или лавче во аватар. Епа си се заебала. Седи таму и читај новокомпонирана историја а ја ќе се држам до кажувањата на моите предци.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Епа девојки ти си родена во Германија но дедо ми и цело мое село се родени овде и пола од нив си го дале животот за да можеш ти овде да ме вреѓаш само заради тоа што немам сонце или лавче во аватар. Епа си се заебала. Седи таму и читај новокомпонирана историја а ја ќе се држам до кажувањата на моите предци.
Џабе сте родени тука ко сте србенди :helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom