Македонија ќе добие Авганистанци за државјани

• Креатор на темата Креатор на темата Princ
  • Време на започнување Време на започнување
P

Princ

Гостин
Македонија наскоро ќе добие Авганистанци за државјани. 15 Авганистанци бараат азил во Македонија, но нивниот пример можат да го следат и останатите 32-ца Авганистански државјани кои по илегалниот премин од Грција, се сместени во Центарот за странци во Скопје.

По бунтот во Центарот, со барање да бидат пуштени или да разговараат со премиерот Груевски, или претседателот Иванов, Македонските власти им соопштиле дека можат да побараат азил кои некои од нив веднаш го прифатиле.

„Добро е во Македонија. Македонската Влада е добра. Ми олесна мене и на другите. Немавме проблеми со полицијата и во владата“, изјави азилант.

„Имам право како и секој млад човек во другите земји, како што прават тие... на пример, потребно ми е за живот, потребно ми е за образование, за да се образувам и да сторам нешто за мојот народ, за нашиот народ, за моите родители, за да бидам добар во иднина“, рече азилант.

Бројот на илегалци од Грција се зголемува во последниве два три месеци, па македонските гранични органи се сомневаат дека грчките гранични служби намерно ги пуштаат Авганистанците да преминат на македонска територија. Грчката Влада не го почитува договорот за реадмисија потпишан со ЕУ, според кои треба да ги врати на своја територија илегалците од Македонија, кои поседуваат грчки документи со кои се докажува дека претходно престојувале во Грција.

„Не се враќам во Авганистан. Не се враќам во Авганистан, не се враќам во Грција“, вели азилант.

Засега од ЕУ нема реакција за грчкото непочитување на договорот за реадмисија, иако тоа беше една од работите за кои Македонија беше оценувана за да и се одобри визна либерализација.

Согласно договорот, заедничката комисија за спроведување на реадмисијата треба да се состане дури наесен, и тогаш Македонија ќе побара објаснување зошто Грција не го почитува договорот. Дотогаш за сместувањето на се поголем број на авганистански илегалци, Македонија ќе троши огромни средства од буџетот.

Извор - А1

.............................................................................Согласно договорот, заедничката комисија за спроведување на реадмисијата треба да се состане дури наесен, и тогаш Македонија ќе побара објаснување зошто Грција не го почитува договорот. Дотогаш за сместувањето на се поголем број на авганистански илегалци, Македонија ќе троши огромни средства од буџетот.

Извор - А1

Па ќе троши..кога незнае како сите „цивилизирани’’ држави од ЕУ..да ги однесе до некоја шумичка во близина на границата со некоја банана држава и да им рече...трк напред и не гледај назад...:toe:

Проблемот е што овие не сакаат да се вратат ни во Авганистан, ни во Грција. Запнале да останат тука, им се уарнило. Како? Ни јас не можам да разберам.

Проблемот е што овие не сакаат да се вратат ни во Авганистан, ни во Грција. Запнале да останат тука, им се уарнило. Како? Ни јас не можам да разберам.

Ништо чудно....по се што се случува во Афганистан и на Марс ќе им биде убаво.:toe:

Се пронашле меѓу своите браќа :back: хехе

Според мене се плашат да се вратат, а дека тука ќе останат... :) мало морген, само купуваат време за да искомбинираат пут кон Немачка.

Во Грциjа ги очекува автоматски обратниот пат кон Авганистан. Во Македониjа вероjатно имаат поголеми шанси да останат во Европа. Затоа.

Македонија наскоро ќе добие Авганистанци за државјани. 15 Авганистанци бараат азил во Македонија, но нивниот пример можат да го следат и останатите 32-ца Авганистански државјани кои по илегалниот премин од Грција, се сместени во Центарот за странци во Скопје.

По бунтот во Центарот, со барање да бидат пуштени или да разговараат со премиерот Груевски, или претседателот Иванов, Македонските власти им соопштиле дека можат да побараат азил кои некои од нив веднаш го прифатиле.

„Добро е во Македонија. Македонската Влада е добра. Ми олесна мене и на другите. Немавме проблеми со полицијата и во владата“, изјави азилант.

„Имам право како и секој млад човек во другите земји, како што прават тие... на пример, потребно ми е за живот, потребно ми е за образование, за да се образувам и да сторам нешто за мојот народ, за нашиот народ, за моите родители, за да бидам добар во иднина“, рече азилант.

Бројот на илегалци од Грција се зголемува во последниве два три месеци, па македонските гранични органи се сомневаат дека грчките гранични служби намерно ги пуштаат Авганистанците да преминат на македонска територија. Грчката Влада не го почитува договорот за реадмисија потпишан со ЕУ, според кои треба да ги врати на своја територија илегалците од Македонија, кои поседуваат грчки документи со кои се докажува дека претходно престојувале во Грција.

„Не се враќам во Авганистан. Не се враќам во Авганистан, не се враќам во Грција“, вели азилант.

Засега од ЕУ нема реакција за грчкото непочитување на договорот за реадмисија, иако тоа беше една од работите за кои Македонија беше оценувана за да и се одобри визна либерализација.

Согласно договорот, заедничката комисија за спроведување на реадмисијата треба да се состане дури наесен, и тогаш Македонија ќе побара објаснување зошто Грција не го почитува договорот. Дотогаш за сместувањето на се поголем број на авганистански илегалци, Македонија ќе троши огромни средства од буџетот.

Извор - А1

Законот за азил е дециден и јасен,барателот на азил се враќа во првата безбедна земја каде што стигнал или аплицирал за добивање на азил,или во земјата од каде потекнува доколку има минимум безбедносни услови.Сходно на тоа Македонија не може да одговори позитивно на ваквите барања,зошто со тоа ќе го прекрши Меѓународниот закон за Азил,па ќе се соочи со тужба лично од моја страна,но се надевам и од многумина други Македонски граѓани па и од Уставниот суд,кој треба да реагира веднаш на ваквите “шпекулации“ како оваа на А1.:toe:

Да се солидаризираат со нивните браќа во Атина и раус таму на протести....

“државава за кур не ја бива пошто има пун курац муслимани а ни капка нафта’’ :)

Да се солидаризираат со нивните браќа во Атина и раус таму на протести....

“државава за кур не ја бива пошто има пун курац муслимани а ни капка нафта’’ :)

не заебаај, знаеш ли колку био гориво се добива од една мачка...????????:)

Не смее да се дозволи!

Е де, па и на емигрантите од Албанија и Косово им се уарни Македонијава...

Ептен арна земјава наша ќе да е...

A смее да се дозволи македонски граѓани да бараат азил по туѓи држави а? :)

Секој смее да бара азил во секоја држава,ама малкумина можат да го добијат,во Македонија треба да биде практично невозможно,со оглед дека е опколена со декларативни демократии.:toe:

A смее да се дозволи македонски граѓани да бараат азил по туѓи држави а? :)

Па ние веќе имаме 250.000 азиланти од Косово :helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom