Hmm,gi citam komentarive sabajlevo i moram da priznaam deka konecno i vo mojava zemja rabotive trgnuvaat na dobro vo smisol sozitelstvo i patriotizam,iako se prepoznavaat iskri,sueti i carki,sepak siguren sum deka ke ne bide.Se vrativ vo MK pred 15-ina dena posle podolg prestoj vo stranstvo.Iako bev mnogu angaziran kade sto rabotev,sekogas naogav vreme da citam istoriski knigi,beleski ili komentari,no isklucivo od nezavisni izvori,odnosno od nebalkanski avtori.Prijatno bev iznenaden deka vo najmalku 90% od procitanoto proizleguvase deka vsusnost makedoncite i albancite se skoro sekogas sojuznici i prijateli,deka se vo sustina najmiroljubivi,skoro sekogas pod necija dominacija,koristeni za razni interesi na pogolemite,asimilirani i po ime i po vera,za konecno poleka da si go dobijat svojot identitet.Na primer mi bese mnogu smesno koga procitav za albancite deka bile " turci koi govorele arnautski jazik " ili za makedoncite deka bile " srbi koj za razlika od ostanatite,bile poniski".Isto taka moeto iskustvo vo odnos na albancite e pozitivno,bez razlika na 2001 ili neznam tamu kachaci i bandi.Ova e Balkan,sekogas ke ima nesto sto ke mu smeta nekomu poradi nesto.Mojot striko bese prviot makedonec vo edna skandinavska drzava,bese politicki emigrant i bese prviot koj im pomogna i na albanskite i na makedonskite pecalbari da se snajdat so rabota ili stan.Kumot na majka mi i tatko mi bese albanec,bratuced mi ke umrese,ako ne im pomognea komsii albanci koi im dadoa pari za lecenje,siguren sum deka vakvi primeri ima mnogu i toa od obete strani.No sega ovde gledam dva totalno frustrirani i politizirani tabori,izgubeni vo lavirintot na nacionalizmot i sovinizmot bez troska pocit kon drugiot,polni so sueta i predrasudi.Ednite osokoleni od " bozhem America ne saka epten",a drugite " I nas ne saka America,ama eden den koga ke se vrati Rusija...".Se e toa veter vo magla,da gi ostavime golemite da bidat golemi,treba da se fokusirame ovde i samo ovde i na nas samite.Da se prestane ednas so "Vidi go siptaron,go stavile za direktor"!Da dade Bog site Albanci da bidat i ministri,i premier,i direktori,no samo ako se kadri za toa i se grizat za site nas,mene toa ne mi preci,jas nemam nikakvi kompleksi nitu predrasudi,mene mi e vazno mojata (nasata) zemja da napreduva.Veruvajte,go prosetav skoro cel svet i navistina nema nikade zemja kako nasava.OK negde e pobogato,negde e pocisto,posredeno,no nikade nema da pocustvuvas takva ljubov i takva toplina,gostoprimstvo i prijatelstvo kako ovde.Sve se ladni,skrzavi.Pred 3 godini vo New York so eden taxist od Debar,Dritan se vikase ,tri noki drva se praevme,akavme po clubovi,po kafani i niednas ne bese problem koj ke plati i kolku,a covekot za prvpat go vidov i se razdelivme ko braka.Ni dal Bog i sonce i zemja i reki i planini,hrana nevidena (se iznajadov po svetov plastika 20 godini),a ovde 80% od narodov "politicari" i samo se nadmudruvaat koj kako da mu go nacuka na kaurot ili na siptarot.I uste edna rabota Pocituvani Gospoda,vo ovaa drzava ziveat i srbi,i romi,i turci,i cincari i drugi ili pak niv koj gi e*e.Od se srce,na site Vi posakuvam mnogu Ljubov i mnogu Svetlina,i so sigurnost tvrdam deka sepak ke ne bide.