Зошто левицата никогаш не може да биде патриотска?

Член од
2 април 2007
Мислења
394
Поени од реакции
13
Стравот од стандард македонската левица ја тера и да биде против црквата и религијата воопшто.

Левицата бега од стандард и сака себеси да се постави за единица мерка, за репер за политичка идеја. По таа основа, левицата бара да се заборави сѐ друго кое има морална поука и да се прифати флуидната дневнополитичка „моралност“ на левичарските идеолози.

Ако ги погледнете десетте божји заповеди и ги споредите со ставовите на левичарските политичари од било која земја и било кој период на историјата ќе забележите дека тие се во директна спротиставеност. Левицата го отрфла Бога и на негово место за обожавање го става Големиот Водач (Ченин, Сталин, Тито, Мао...), левицата посакува она што е туѓо да го земе и стави под контрола на колективот (т.е. државата), левицата ја деградира забраната против прељуба со деградирањето на институцијата брак,
Лидерот на десницата во РМ (Никола Груевски) е во втор брак, со тоа ја прекрши божјата заповед.

R

RAYTHEON23

Гостин
Хмм.. ова во најмала рака е дискутабилно (според мене чиста манипулација), бидејќи... бидејќи дали тие што навистина изгинаа, македонските автономисти беа лево-ориентирани, дали може националиста да биде лево ориентиран?

Тито, со писмо од 16 јануари 1943 година до ПК КПЈ за Македонија, преку С.В. Темпо, им се обраќа на македонските комунисти: "Потребна е мобилизација на сите сили на нашата партиска организација, неизживеаноста и либералниот однос кон "автономистичките“ тенденции со национален карактер целосно да ги ликвидираме. Ние недоволно енергично удривме по тие "автономистички“ тенденции, кои во голема мера ја зафатиле нашата партиска организација во Македонија!

Ова покажува за внатрешната сепарација меѓу тие две струи на лево и десно ориентирани Македонци.

Колку навистина жртви имала КПМ во борбата против Татарите?

Во том 7 од Историскиот архив на КПЈ, Белград, 1951 година -“Македонија во НОВ и народна револуција”, рецензентот и коментаторот кон ова издание, Лазар Мојсов, на стр. 410, во фуснота 164 ќе запише:
…Во текот на НОВ, КПМ дала мошне многу жртви во борбата со бугарската фашистичка полиција и војска - вкупно 539 членови на партијата…”.

Е сега , како изгледа ова знаејќи дека Македонија дала 25.000 жртви во НОВ?

Да не го заборавиме саботирањето на тие Македонски автомистички стремења, токму од страна на тие лево-ориентирани партиски послушници. Каде "народната“ власт на НРМ има затворано и осудено 20 члена на историскиот АСНОМ, од кои двајца се ликвидирани и најмалку уште толку членови политички дискредитирани.

Крвавото загушување на бунтот на македонската артилериска бригада која на плоштадот во Скопје извикувала “На Солун, На Солун“ , “Не на Берлин“, “Не на Срем“....
па зарем мислиш сите биле десно ориентирани....македонија уште од турско нема десница!!!!!

или таа десница чекала грци бугари да помогнат?????

тие луге под НОБ вишле шанса за своја држава конечно како и за економска правда-па затоа се бореле не тврдам стриктно дека сите биле лево ориентирани НО ИМАЈ ПРЕДВИД БЕЗ РАЗЛИКА ДАЛИ ЧОВЕК Е ЛЕВО ИЛИ ДЕСНО ОРИЕНТИРАН ТОЈ СЕПАК Е ПАТРИОТ РОДОЉУБ....идеологијата не се коси си нацијата ПАТРИОТИ СЕ РАГААТ.

за последниот болд...навистина знам за таа случка дека биле убивани македонците кои сакале да го ослободат солун тука апсолутно се согласувам,тоа е факт апред нив и БОГ молчи:helou:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Лидерот на десницата во РМ (Никола Груевски) е во втор брак, со тоа ја прекрши божјата заповед.

Настрана приватен живот, каде тешко или невозможно е да ми посочиш безгрешен човек.

Збориме за политички делувања на партиите и “трендовите“ кои ги поддржуваат.

На пример, во Русија, од 1917 до 1974 година негде, имаше забрана за сите политички/државни функционери, политичари, полицајци, агенти, војска и сл. да бидат религиозно определени.

Сега истите тие бивши агенти се водачи на Русија.

па зарем мислиш сите биле десно ориентирани....македонија уште од турско нема десница!!!!!

или таа десница чекала грци бугари да помогнат?????

тие луге под НОБ вишле шанса за своја држава конечно како и за економска правда-па затоа се бореле не тврдам стриктно дека сите биле лево ориентирани НО ИМАЈ ПРЕДВИД БЕЗ РАЗЛИКА ДАЛИ ЧОВЕК Е ЛЕВО ИЛИ ДЕСНО ОРИЕНТИРАН ТОЈ СЕПАК Е ПАТРИОТ РОДОЉУБ....идеологијата не се коси си нацијата ПАТРИОТИ СЕ РАГААТ.

за последниот болд...навистина знам за таа случка дека биле убивани македонците кои сакале да го ослободат солун тука апсолутно се согласувам,тоа е факт апред нив и БОГ молчи:helou:
Рајтеон, јас имам во предвид тоа што велиш, меѓутоа да го стандардизираме случајот за да може да има расправа, а не да водиме расправа во однос на исклучоците.

Има голема поврзаност меѓу идеологијата и политиката, меѓутоа силното комунистичко влијание во Македонија 100 години наназад, преку Русија и нејзините балкански сојузници не овозможило реални предуслови за да се развие(оформи) друга политичка идеологија и голем дел од националистите делувале во рамките на комунистичките партии или пак во замена за исполнувањето на некои барања ги прифаќале комунистите.
Меѓутоа има и онакви кои им се спротивставувале.

Јас стојам на ставот дека сепарацијата на идеолошко ниво меѓу Македонците е многу подлабока историски и измешана меѓу себе, но најголемиот фактор за неуспех на тие патриоти-автономисти-националисти се токму лево-ориентираните политики, кои претпочитаа служба кон партијата, кон комитерната и сл. наместо служба во име на државата.

R

RAYTHEON23

Гостин
Настрана приватен живот, каде тешко или невозможно е да ми посочиш безгрешен човек.

Збориме за политички делувања на партиите и “трендовите“ кои ги поддржуваат.

На пример, во Русија, од 1917 до 1974 година негде, имаше забрана за сите политички/државни функционери, политичари, полицајци, агенти, војска и сл. да бидат религиозно определени.

Сега истите тие бивши агенти се водачи на Русија.

Рајтеон, јас имам во предвид тоа што велиш, меѓутоа да го стандардизираме случајот за да може да има расправа, а не да водиме расправа во однос на исклучоците.

Има голема поврзаност меѓу идеологијата и политиката, меѓутоа силното комунистичко влијание во Македонија 100 години наназад, преку Русија и нејзините балкански сојузници не овозможило реални предуслови за да се развие(оформи) друга политичка идеологија и голем дел од националистите делувале во рамките на комунистичките партии или пак во замена за исполнувањето на некои барања ги прифаќале комунистите.
Меѓутоа има и онакви кои им се спротивставувале.

Јас стојам на ставот дека сепарацијата на идеолошко ниво меѓу Македонците е многу подлабока историски и измешана меѓу себе, но најголемиот фактор за неуспех на тие патриоти-автономисти-националисти се токму лево-ориентираните политики, кои претпочитаа служба кон партијата, кон комитерната и сл. наместо служба во име на државата.

па најверојатно самиот факт што русија им помогна на бугарија и србија да станат независни на некој начин го распали народот кај нас.

ТОЧНО СЛУЖБА КОН ПАРТИЈАТА

што се изборија делегатите во СФРЈ за текстило...словенија доби кршко.

хрватска машиноградба и бродоградба србија петрохемија а ние....текстил па КЕ РЕЧАТ ГОВЕДАТА 2 милиони бевме не можевме...ами и словенија беше 2 милиони

исто така карактеристика кај тие левичари се казните на пример директор украл фирма казната е ИСКЛУЧУВАЊЕ ОД ПАРТИЈА.

имам читано социологија и навистина е интересна феноменологизацијата на ТИТО како и ЈУ-носталгијата........

и да ако беа патриоти бугарија како фашистичка земја ТРЕБАШЕ ДА ГО ВРАТИ НАШЕТО...некеме туго НАШеТО ГО САКАМ.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Бугарите се национал-шовинисти, пишав за нив на друга тема.

Знаеш дека како и Бугарија така и Југославија во времето кога Комитерната беше на својот врв, слепо исполнуваа тоа што се договараа комунистичките лидери, без оглед на последици кон нивните народи.

Како на пример за федерацијата(која не се создаде меѓу Ју и Бг.), териториите кои на пример им се предадоа на Полска западните области, Крим на Украина и други примери кои беа чисто самоволие на тогашните комунистички лидери.

R

RAYTHEON23

Гостин
Бугарите се национал-шовинисти, пишав за нив на друга тема.

Знаеш дека како и Бугарија така и Југославија во времето кога Комитерната беше на својот врв, слепо исполнуваа тоа што се договараа комунистичките лидери, без оглед на последици кон нивните народи.

Како на пример за федерацијата(која не се создаде меѓу Ју и Бг.), териториите кои на пример им се предадоа на Полска западните области, Крим на Украина и други примери кои беа чисто самоволие на тогашните комунистички лидери.
Се сложувам но мислам дека народот тогаш под закрила на рамноправноста бил извеан за елитистите да можат да прават што сакаат.

баш таа рамноправност и братство ЕДИНСТВО ги видивме во југославија(снимки шо имам ццццц).

и мошне интересно а и донекаде и нелогично во библиотеката во велес ја земав книгата Рагањето на денарот па имаше и интервјуа...во едно се вели-дали ако фирмите изгубат ликвидност или се под стечај треба да протестираат пред централна банка ПРАШАЊЕТО БЕШе ОД ЕКОНОМИСт....они сакале Народот да биде неук а и знаеш тито во секоја кука...ами делчев????

сега се надевам ке ти одговорам зошто левичарските партии не се патриотски...имено тие се декларираат како социјални како добродетели утописти-и така на мегународната сцена лижат газови а ова пак води до погрешно мислење всушност кај нив идеолошкото(ПАРТИСКО) е над ДРЖАВНО додека пак со десничарите е обратно.

поздрав.

Член од
2 април 2007
Мислења
394
Поени од реакции
13

.
За политичар кој застапува одредени идеи очекувам да се придржува до нив особено во приватниот живот.
Што се однесува до левицата во РМ, конкретно СДСМ - тоа ни на сон не би го нарекол левица.
Според направеното во 90-те постапките прилежат на десница (само што го немаа националниот предзнак).

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Slab teskt.
Sturo plukanje po SDSM i nisto drugo.
Nikakva pokonkretna i dlaboka analiza na ideoloskata matrica.

Nego, zar ne mislite deka na Balkanot, narocito poslednite decenii, e malku tesko da se izdvojat tie poimi, levica, desnica, patriotizam, nacionalizam i etc. i da se napravi jasna distinkcija megju niv?

Primer prost ke dadam: studentite i site drugi koi bea del od pristinskite protesti vo 81 bea do koska nacionalisti i patrioti, a tie vsusnost podocna bea narekuvani marksisti-leninisti. Kaj e logikata vo toa?
Sepak, cinam deka treba da se zemat predvid i drugite okolnosti vo odreden period za da moze da se oceni dali nekoj covek, grupacija i tako dalje, se patrioti ili ne.:toe:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Slab teskt.
Sturo plukanje po SDSM i nisto drugo.
Nikakva pokonkretna i dlaboka analiza na ideoloskata matrica.

Nego, zar ne mislite deka na Balkanot, narocito poslednite decenii, e malku tesko da se izdvojat tie poimi, levica, desnica, patriotizam, nacionalizam i etc. i da se napravi jasna distinkcija megju niv?

Primer prost ke dadam: studentite i site drugi koi bea del od pristinskite protesti vo 81 bea do koska nacionalisti i patrioti, a tie vsusnost podocna bea narekuvani marksisti-leninisti. Kaj e logikata vo toa?
Sepak, cinam deka treba da se zemat predvid i drugite okolnosti vo odreden period za da moze da se oceni dali nekoj covek, grupacija i tako dalje, se patrioti ili ne.:toe:
Не е воопшто слаб текстот, се критикува левицата, а СДСМ се позиционира како таква.

Бидејќи им е наметнувана политичка идеологија и покрај тоа што била несвојствена за нивното размислување-делување.

Дејан Јовиќ, Југославија, државата која изумре, Прометеј (Загреб) и Самиздат Б92 (Белград), 2003

Неговата главна теза е едноставна: југословенските комунистички идеолози, Едвард Кардељ пред сè, ја упропастија Југославија затоа што се обидоа да ја изградат врз идеологијата за изумирање на државата.
Јовиќ, се разбира, притоа мисли на концептот за самоуправувањето што во југословенската интерпретација на марксизмот е претворен во начело на организација на целото општество и државата. Главниот проблем на југословенската држава беше, значи, во тоа "што југословенските комунисти ја сфатиле марксистичката доктрина мошне сериозно, па навистина веруваа дека државата треба да се укине". Така ја спречуваа појавата на каков било југословенски* национализам, ја потиснуваа етничката сродност на југословенските народи и на крај ја сведоа југословенската држава на чисто идеолошки проект.

*замени со македонски во денешнава ситуација.

Самоуправниот концепт ги ослабнал, имено, сите главни функции на државата: одбраната, надворешната политика, внатрешната сигурност, единствениот економски систем, единствениот медиумски простор (на пример, непостоење на единствена југословенска телевизија) итн.
Кога, на крајот, комунистичката идеологија пропадна, со неа нужно морала да пропадне и југословенската држава, затоа што, како што Јовиќ нагласува, немала никаков друг идентитет освен идеолошкиот.

Луѓето и народите на бивша Југославија не се обединуваат поради никаква етничка блискост, односно поради перспективата и традицијата на југословенството, туку исклучиво врз темелите на заедничката борба против фашизмот. Таа борба, а не некаков заеднички или близок етнички идентитет е она по што тие прават еден, југословенски “народ“.

Идеолошки заслепените комунисти ја уништија државата и со тоа нè турнаа во природната состојба, во војна на сите против сите, нè уверува Јовиќ. Излезот од тој распад тој ни го нуди само имплицитно, имено во облик на нормативен идеал, врз чијашто заднина неговата анализа допрва добива некаква смисла - во облик на идеал за суверената држава, идеалот на модерната демократска верзија на Левијатан од Хобс. Зарем тоа не е патот по кој одиме или барем би требало да одиме? Да не беа комунистите и нивната идеологија, имплицитно ни сугерира тезата на Јовиќ, одамна би биле на тој пат, одамна би уживале во мирот, сигурноста и стабилноста, во солидна суверена држава.

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Јас сум на мноение дека текстот има доста контрадикторности. Освен тоа начинот на кој јас ја гледам левата политика во идна перспектива изгледа тотално поинаку од таа претставена во дадениот текст каде што до енкаде мора да заприметам дека малку е извуларизирана и некои одредени особини на левата политика се доста преувеличени во односно на тоа што денес значи лева политика.
Затоа што патриотизмот е лага на владеачките структури на кои не им е ни до држава ни до нација, ни до религија туку само ги користат тие општи поими за да ги експлоатираат сиромашните на својот народ.
Би ги цитирал овие два коментара (особено вториот) за да не се повторувам, а авторот на темата и покрај успешното извртување на аргументите, не може да го сокрие фактот дека денес таканаречените десничари и конзервативци, патриотизмот го користат исклучиво во популистички цели.

J

Johnny Stulic

Гостин
Ovie komitive nasi Goce,Jane,Djorche od VMRO sto ideologija teraja?

Inaku se soglasuvam so golem del od tekstot samo barem da bese direkten namesto levica da upotrebese SDSM.

Член од
21 август 2008
Мислења
376
Поени од реакции
27
Па прво глупо е да се окарактеризира СДС како левичарска партија зошто политичката ориентација на една партија се определува според нивните дела а не според името кое си го дале-сдс само се кријат под маската на левичарството.
Левичарите можат да бидат патриоти исто колку и десничарите-јас мислам дека поголем патриотизам е да и се обезбеди на една земја иднина одколку таа постојано да се враќа во минатото.Десничарите на пример настојуваат за враќање на моќта во рацете на црквата,ако гледаме од тој аспект левичарите се ослободители(и патриоти:baeh:)бидеќи го ослободуваат народот од јаремите на црквата...
Партизаните во Втора светска војна(од 3те дела на Македонија)кои гинеа за слободна Македонија беа во најголем број комунисти-значи тие не беа патриоти така?:toe:

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Бидејќи им е наметнувана политичка идеологија и покрај тоа што била несвојствена за нивното размислување-делување.
Ne.
Taa generacija e generacija porasnata i obrazovana vo nacionalen duh, so delata na semejstvoto Frasheri, Fishta i drugite albanski romanticari. Taka da u toj del bile dosta jasni.
Nego, od druga strana bile bajagi svesni deka bez podrska od odredeni strukturi ne ke uspeale da ja sprovedat nivnata cel. I tuka vlagaat u kombinacija strukturite na Enver Hodza, koja po nekoja igra na slucajnost bile levi. :):) :toe:

Zatoa i rekov deka treba da se zemat vo predvid i drugi okolnosti.

Generacijata od 81 ke bidat zapamteni vo istorijata kako nacionalisti marksisti-leninisti.... ironija, jebiga.... :):)

Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
Ова што е кај нас не е левица тоа е анационална профитерска групација.
А што е всушност која било современа левица од каде било?

Еден едноставен одговор - СДСМ не е левичарска партија!
И тоа како е левичарска партија, но поседува и „квалитети“ на левица и по нешто кај помалку бројните троа социјалдемократија (од постариот вид).

Vasata desnica ne moze nikogas da preboli deka luge kako sto se Branko i SDSM ja napravija samostojna Makedonija.
Што се` нема да прочиташ на форумов.:pos2::uvo:
Бранко и тогашната СКМ ПДП или дотогашните комунисти-социјалисти работеа на опстој на Југославија додека други работеа на самостојноста на нашата држава и покрај сите препреки кои ги правеа токму они.

дека малку е извуларизирана и некои одредени особини на левата политика се доста преувеличени во односно на тоа што денес значи лева политика.
Современата „лева“ политика денес содржи, најмалку, 60% десна филозофија. Едно затоа што левото се покажа како контрапродуктивно, а друго е што сака вештачки да се издигне на ниво на филозофија. Трето е тоа што десната филозофија е докажана со успех при одлучување на кој начин да се решат општествени проблеми. Исто така

кај нас патриотизмот се докажа како љубов кон партијата...НЕ НАЦИЈАТА видете ги само телетабисие кои ги следат своите лидери.

И НЕ Е ТОЧНО ДЕКА ЛЕВИЦА Е НЕПАТРИОТСКА!!!!!!!!
Точното, вистината, е дека левицата е непатриотска бидејки претходното напишано во квотираниот текст е одличје токму на левицата. Левичарското однесување побарува лојалност кон партијата, не кон повисоки идеали.
Самата шема која се нарекува лева идеологија се занимава со базичните потреби на човекот, но не и со повисоките идеали.

А бидејќи ниту СДСМ е левица, ниту ДПМНЕ е десница, истото важи и за нив.
СДСМ е левицата. Разберете веќе еднаш. Освен ако не сте тенденциозни!!!
ВМРО-ДПМНЕ од друга страна срамежливо, дури неосетно, покажува нешто десно.
Жестоките, дури до невкус, напади од страна на СДСМ насочени кон својот политички ривал не се само поради слепата алчност за власт туку затоа што ВМРО-ДПМНЕ им го зафаќа и просторот чие по некои ваши толкувања треба да го држи левицата во Македонија.

идеалот на модерната демократска верзија на Левијатан од Хобс
Изгледа не се познава добро значењето на Хобсовиот Левијатан па макар бил современ и демократски. Страшно е за секој кој посакува да живее слободно во демократско општество и има грам мозок за да размисли. Сепак најмногу како уредување, Левијатанот, семоќната држава, најмногу им одговара на левицата и ревносно, но задскриено, го промовира.
Семоќна држава (Левијатан) = беспомошни граѓани

Квотираната селекција е со цел да ви се докаже дека малку познавање е полошо од незнаење.
Доколку некој смета дека поседува доволно реални знаења, а не индоктринација и убедување, за да дискутира нека се пријави.

Милост ќе нема, да знаете.
Не оти сум таков туку така сум расположен.:baeh:

Поздрав:helou:

П.С.
Пред да си ја растурите од пишување тастатурата за да си ја заштитите својата индоктринација прашајте се зошто во Македонија не постои литература за десната филозофија напишана од докажан десно ориентиран филозоф?
Можете и да прошетате по книжарите да си прашате дали има.

M

MKEUpatriot

Гостин
Nikogas desnicata ne moze da bide za Makedonija.Osobeno ovaa garnitura na vmro.Prvo se zatskrivaat zad imeto na vmro koe ne trebase da im stoi kako predznak.Vtoro tretina od desnicata e za Bugarija i so bugarski pasosi.Pogledaj gi kolite so BG registracija i znakceto na vmro na retrovizorot.
A deka vmro e partija koja e dobra vo Makedonija toa e smesno i zalno_Ovoj narod uste zivee so svest vo komunizmot.Grujo im go dava bas toa custvo.Vo komunizmot ucea deka vodacot e neprikosnoven heroj nepotkupliv i golem patriot.E pa Grujo po reklamite sto gi prezentira bas toa go pravi.Prvo programata mu e petoletka od kumunizmot.Ke napravam ova ona ,vsusnost krade do nemajkade.I uste ke komentirate za levica, koga vasata desnica raboti kako levica.Vasata desnica se odnesuva kako nacionalsocijalisticka partija od 33godina vo Germanija.Vasata desnica gradi spomenici od tipot na SSSR monumenti.Za vasata desnica poimot demokratija e Cavez Kastro .Vasata desnica samo znae da vrabotuva vmrovcinja vo drzavna administracija.Vasata desnica od istorija znae samo deka treba da zboruva za A.Makedonski a ne deka i nesto znae poveke za nego ,vazno e da go zamajuva narodot dodeka paga se poveke.Vasata desnica se odnesuva ko krstonosci pa vo ime na boga i tepa.Vasata desnica e prepolna so vrtikapi od drugi partii ,bidejki i nema sto da ponudi.Vasata desnica ne moze nikogas da preboli deka luge kako sto se Branko i SDSM ja napravija samostojna Makedonija.Vasata desnica nikogas nema da preboli deka Kumunistite ja donesoa Makedonija do nezavisnosta 1945.Vasata desnica nikogas nema da preboli deka ja predade Makedonija na albancite 2001God.Vasata desnica utre ke vi go predade i imeto i pak ke vikate dpmne se patrioti .Sepak mentalniot sklop tolku vi dozvoluva.:jaj:
Зошто левицата во Македонија е квази левица.Бидејки од 1945 по ослободувањето извршија прогонства терор по најолсталинистички тип.Притвараа убиваа македонци кои беа комунисти и некомунисти само затоа што не беа на тврдата макеоднска линија.Секој македонски патриот беше прогласуван за бугараш исто како денес секој патриот е изолатор и аниевропјанин.Тогаш се изврши колективизација од налош тип македонското село беше опустошено и предизвикана масовна миграција град село.Тие последици ги чуствуваме ден денес бидејки без силно село нема силна држава по урнекот на Словенија.Исто и од 1992-1998 масовно разграбување на општествениот капитал затворање фирми правење маса стечајци ки и многу изумреа.Од 1945 се градење култ на личност спрема Колишевски исто денес како према Бранко бодејки денешниве сдоовчиња с нивни деца.И тогаш се цензурираше македонската историја каде се почнуваше со југословенството и со НОБ.Исто и денес СДСМ органски мрази се што моше да донесе национало трезнење.Левицата градеше полтронски однос кон Белград наместо партнерски исто како сега со Брисел.1990 тите стоеја на југословенски химни нудеа референдуми со сомнителни прашања нудеа платформи Изетбеговик Глигоров.Итн Гледам деканишто не се сменило методите се исти психологијата иста...Да зживее 1949

Kajgana Shop

На врв Bottom