Нов конгрес на СДСМ?

M

MKEUpatriot

Гостин
Progres i nadez vo ednoumie, samo vo VMRO kumunisticka .Sega ste naredeni kako aptekarski sisinja ,go kopirate premierot koga se slika so cela vlada kako Mao ce tung .Retrogradni ste bile so idei od sekogas .Sekoj sto vi se priklucil vo partija ne dosol poradi ideologija tuku za pari.Mal milion slepci za koj kuce ne mozese da gi kasne deneska se dzilitat so pari koj gi zarabotija so vmro firmata.Sepak na kraj se slozuvas deka site nesposobni
rakopleskaci od SDSM se sega vo vmro.Uste eden pridones na SDSM kon vasata partija.
Какво едноумие кога кај имаше целокупна трансформација од човечки кадри? Не сум знаел дека 100.000 членство сме се сликале наредени како аптекарски шишиња баш кепобарам таква слика.А од вашата партија сите што избегаа Тито Петковски Љупчо Јордановски Живко Јанкуловски Есад Рахич Лазар Еленовски сите се отидоа бидејки беа материјалисти.За тој мал милион ми е посебно мили бидејки кај нас не мора да имаш аристикратско минато односно татко ти да бил директор фунционер од бившиот систем за да бидеш и ти сега нешто во СДСМ.Кај нас може да успее секој кој има желба и виља да напредува.Ракоплескачи не дошле кај нас туку такви кои не сакале да ракоплескаат на лидери од типот на северна кореја.

Член од
20 мај 2009
Мислења
344
Поени од реакции
11
Какво едноумие кога кај имаше целокупна трансформација од човечки кадри? Не сум знаел дека 100.000 членство сме се сликале наредени како аптекарски шишиња баш кепобарам таква слика.А од вашата партија сите што избегаа Тито Петковски Љупчо Јордановски Живко Јанкуловски Есад Рахич Лазар Еленовски сите се отидоа бидејки беа материјалисти.За тој мал милион ми е посебно мили бидејки кај нас не мора да имаш аристикратско минато односно татко ти да бил директор фунционер од бившиот систем за да бидеш и ти сега нешто во СДСМ.Кај нас може да успее секој кој има желба и виља да напредува.Ракоплескачи не дошле кај нас туку такви кои не сакале да ракоплескаат на лидери од типот на северна кореја.
Pa da ke vas treba da ti e cickoti policaec od Kumunizmot (Mijalkov)
Da si bivs Kumunisticki minister (Manevski)
Da si bivs kumunisticki policaec(P.Trajanov)
Da si bivs kumunisticki direktor na Makedonija sport (Kamcevi)
Da si bivs kumunisticki pasa so TV (ZINGO)
Da si bivs delikvent sega te stavat odma vo UBK
Na kraj se sveduva
Koja majka izgubila dete moze da si go najde vo vmro
a sepak za slikanjeto, pogledaj si go premielot kako se slika kako da e pretsedatel na Severna Korea

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Na kraj se sveduva
a sepak za slikanjeto, pogledaj si go premielot kako se slika kako da e pretsedatel na Severna Korea
А кој ги создаваше тие бивши комунистички министри,полицајци,директори.....,за ДПМНЕ да си ги прибере во своето ЈАТО?

Зарем е навистина така кај вас?Па кажи еден кој кај вас е министер или кој успеал без родителот да му биде прекален Комуњар,само еден и немој да лажеш оти за сите имам “црно на бело“.:toe:

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Дали некој примети, или до мене е дека во говорот на Бранко Црвенковски, ниту еднаш не се спомна било каков програмски развој на Република Македонија туку постојано говореше за партијата?

M

MKEUpatriot

Гостин
Na kraj se sveduva
Зинго Камчеви Трајанов не се во ВМРО-ДПМНЕ тоа е импутација.Понатака ској од овие бил на функција во тоа време не можело поинаку но дали биле соработници на УДБА дали клевтел и полнеле досиеја ке видиме.И не значи дека ако делувале во бившиот систем дека сите имаат тоталитарна и антипатриотска свест.

Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
А кој ги создаваше тие бивши комунистички министри,полицајци,директори.....,за ДПМНЕ да си ги прибере во своето ЈАТО?

Зарем е навистина така кај вас?Па кажи еден кој кај вас е министер или кој успеал без родителот да му биде прекален Комуњар,само еден и немој да лажеш оти за сите имам “црно на бело“.:toe:
AБЦ да ти кажам ова е сето вистина.Незнам за тебе но јас добро памтам кога уште пред СДСМ да се оформи како СДСМ се викаја СКМ.И тогаш идеја по средните училишта и запишуваја членови.За да бидеш член на СКМ требаше да бидеш одличен ученик пред се.Тоа ко бајаги беше најважно.Но тука имаше една мала пречка и за одличните ученици кој останаја бели во очите само затоа што нивните родители не биле функционери туку работници.Јас како мн.добар ученик се пријавив на слетот по повод 25 мај во Белград и бев одбиен само затоа што ми фалела некоја петка.И на крајот знаеш кој појде во Белград?Погодуваш?Врска немаше успехот но тие кои појдоја имаја родители на функција.Пошто си од Прилеп да не ти ги набројувам можи и ги знаеш но тие и днес имаат добри места во државната администрација така да не држат обвинвањата дека ВМРО се живо вработила во адм.СДСМ односно СКМ тогаш вработуваше за 100 год.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Дали некој примети, или до мене е дека во говорот на Бранко Црвенковски, ниту еднаш не се спомна било каков програмски развој на Република Македонија туку постојано говореше за партијата?
По ред иде тоа, прво партијата се става на здрави нозе после државата.

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174

не знам за другиве ..ама министер кој немал татко комуњар е коњановски )))

Член од
30 март 2009
Мислења
418
Поени од реакции
27
Ништо во историјата на оваа наша, се уште млада независна држава не беше стекнато на лесен начин. Во овие 18 години се соочувавме со проблеми и тешкотии, со ризици и предизвици, далеку поголеми од овие денешниве. Но тврдам дека секогаш, и кога бевме на власт и кога бевме во опозиција, знаевме кон што се стремиме и која е нашата цел. Никогаш немавме дилеми кои се нашите највисоки приоритети и стратешки определби.

За жал, денес Република Македонија е држава без државни стратегии. Се е тактика и дневна политика. Не постои никаков заокружен, конзистентен долгорочен план каде сакаме како земја да се најдеме по 2, 5 или 10 години ниту пак со каква политика тоа ќе го постигнеме. Се е подредено на резултатите на следната анкета, сите проекции важат најдалеку до следните избори, се е мотивирано само со личниот и партискиот успех.

Популизмот, површноста и неодговорноста се клучни карактеристики на начинот на кој денес се води државата. Наместо да се учи од историјата и инвестира во иднината, историјата се злоупотребува, иднината се распродава и се во име на нечија моментална слава, амбиција и суета.

Република Македонија денес се соочува со бројни и тешки проблеми на сите полиња. Проблеми кои не трпат одлагање и кои мора да бидат решени.

Евро-атлантските интеграции на нашата земја се целосно блокирани. 14 месеци имаме покана за членство во НАТО-Алијансата, која не можеме да ја ефектуираме. 4 години не можеме да добиеме датум за преговори со Европската Унија. Сите околу нас напредуваат, не стигаат и престигаат, а ние стоиме во место. Економско-социјалните состојби во земјата се влошуваат во подолг временски период, а со светската економска криза стануваат катастрофални. Кризата на почетокот се игнорираше, потоа се третираше како наша голема шанса, за да сега се користи како изговор за се и сешто, а најмногу за да не се презема ништо.

Невработеноста и сиромаштијата се поголеми од било кога и тука никакви кампањи за ширење оптимизам, никакви лажни статистички податоци не можат да ја скријат вистината.

Не се единствените споменици и музеи на преродбата во 100 чекори само оние во центарот на Скопје. Многу повеќе на број и со многу поголема вредност која се мери со илјадници човечки судбини се оние во форма на затворени фабрики и фирми ширум Македонија во текстилната, металната, градежната индустрија.

Трговскиот дефицит на земјата е на рекордно ниво без реални извори за негово финансирање. Девизните резерви на државата секојдневно се топат. Почнувајќи од 1991-та кога почнавме од нула, никогаш, ниту во време на санкции и ембарга ниту во време на војни во регионот, ниту во време на воениот конфликт во 2001-та ваков пад на резервите не сме имале. Напротив се штедеа, се чуваа и зголемуваа за да се има во најлошото, за не дај боже времиња.

Сега за една година се намалија за преку 500 милиони евра. Е па драги пријатели од тука станува јасно дека денес, под оваа власт најлошото не стигна. Не дај боже времињата дојдоа.

Странски инвестиции во Македонија нема, ниту пак има сериозни најави дека ќе дојдат.

Сите меѓународни финансиски институции ни предвидуваат рецесија и понатамошно радикално влошување на состојбите.

Ова е период на големо уназадување на демократијата во Македонија. Сведоци сме на досега невидена партизација на администрацијата. Знаењето е сила, знаењето е моќ, ама само во рекламите. Во пракса партиската книшка е поважна и од дипломата и од искуството; партиската препорака е решавачка за секој конкурс.

Се гази автономијата на универзитетите и се ставаат под директна контрола на власта. Тепањето на студентите на мирен протест за нивниот ректор е небитна работа за која не вреди да се расправа.

Наместо да се поттикнува и охрабрува цивилниот сектор тој се разнебитува со продуцирање на владино-невладини организации.

Медиумскиот простор се узурпира било преку притисоци и закани, било преку корумпирање со огромни буџетски средства.

На кое ниво сме вратени назад говори фактот што за врвен демократски дострел се прогласува тоа што на изборите немало пукање и убивање.

Во Македонија денес ниту уставот и законите не важат подеднакво за сите, туку се толкуваат и спроведуваат во зависност од тоа дали сте во милост или немилост на власта.

Наместо судството да биде последната брана и заштита пред неправдата тоа е изложено на огромни притисоци, политичко влијание и понижување.

Најповиканите да го штитат Уставот и авторитетот на судските институции се први во рушењето на нивниот углед и достоинство.

Повикувањето на линч и правењето на црни листи на судии на Уставниот суд и тоа во име на власта се толкува како израз на високата демократија.

Почитувани делегати,

Никогаш во историјата на Република Македонија како сега, не било присутно лицемерието и не бил толку голем расчекорот помеѓу декларативните заложби и реалната политика; помеѓу она што се говори и она што се прави.

Никогаш повеќе не се говорело за единство, слога и заедништво и никогаш повеќе не се правеле поделби меѓу народот; поделби на наши и ваши, на патриоти и предавници, на преродбеници и кочничари, на антички и словенски македонци, на верници и неверници.

Никогаш повеќе не се говорело за зачувување и одбрана на националниот идентитет и никогаш како сега не се спроведувала политика на редефинирање, на менување а со самото тоа и проблематизирање на истиот тој идентитет.

Постојано се повторуваат фразите за неопходноста од меѓуетничка и меѓурелигиска доверба и толеранција, а во исто време се форсираат бројни моноетнички и монорелигиски проекти и иницијативи кои наместо да не интегрираат не подвојуваат.

Никогаш повеќе не се говорело за економски реформи и никогаш помалку не се направило на тој план. Секој ден од утро до вечер се говори за потребата и важноста на странските инвестиции, а паралелно се води политика да се протераат и оние инвеститори кои се веќе присутни во земјата.

Како никогаш до сега често и без прекин се говори за посветеноста и значајот на Евро-атлантските интеграции а во исто време се прави се тие да не се остварат.

PO NEKOGAS SE CITA A NE SAMO NA PAMET DA SE zboruva

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32

Pa prvo mora da ja sredi partijata za da zboruva za nesto nadvor od nejze.

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.574
Поени од реакции
295
Евро-атлантските интеграции на нашата земја се целосно блокирани. 14 месеци имаме покана за членство во НАТО-Алијансата, која не можеме да ја ефектуираме. 4 години не можеме да добиеме датум за преговори со Европската Унија. Сите околу нас напредуваат, не стигаат и престигаат, а ние стоиме во место. Економско-социјалните состојби во земјата се влошуваат во подолг временски период, а со светската економска криза стануваат катастрофални. Кризата на почетокот се игнорираше, потоа се третираше како наша голема шанса, за да сега се користи како изговор за се и сешто, а најмногу за да не се презема ништо.
Sigurno e do tebe.

Член од
12 октомври 2007
Мислења
1.482
Поени од реакции
22
Па партиски конгрес беше, не е на избори. Нормално прво треба да се стабилизира партијата па со здрава програма и решенија се друго понатаму.:smir:

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.574
Поени од реакции
295
Впрочем го имаме пред нас актуелниот преродбенички пример. Стотици и стотици страници во кои се е напишано, се е предвидено па дури и надградено, освен што ги нема одговорите на најважните прашања за Република Македонија. Како на пример:

Како да станеме членка на НАТО и ЕУ?

Како да ја намалиме невработеноста и сиромаштијата?

Како да привлечеме странски инвестиции?

Како да ја развиваме демократијата и правната држава?

Ние со такви евтини манипулации нема да се служиме и нашата програма на кило нема да ја мериме.

Ова е конкретно време во кое се соочуваме со конкретни предизвици и проблеми кои бараат конкретни одговори и решенија.
Aj sega tumachi go ova Trn i neka ti tekne shto treba dpBne da naprai da gi reshi ovie boldirani problemi.

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
Извинете вака...ама ова ли е говорот на Б.Ц.?

Ако е така...не ми се верува што слуашам и од кого.

...За затворените фабрики ли зборува човеков...???

Kajgana Shop

На врв Bottom