Аплаузи и емоции на „Бихаќка“ за враќањето на Црвенковски

Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
Го гледав настанот на телевизија, многу беше емотивен настанот, ми се наежи кожата, осеќав нешто како кнедла во грлото, за малку солзи ќе ми потечеа ама ептен се воздржував оти сум машко.
Eх емоции што ти се вика лиги до колена.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
А од каде дошле тие војници, од кои места биле регрутирани? На Крф срби живееле?

Во Битуше пола од мажите биле насилно регрутирани во првата светска војна и скоро сите загинале. Србите ги праќале Македонците во први воени редови. Сега ги нема Македонците да гинат за вас, па ги изгубивте сите војни. Остадоше само београдски пашалук :toe:

П.С. Република Српска со новиот устав на БиХ ќе престане да постои. Ќе има унитарна БиХ, а веќе и православните жители од БиХ повеќе милуваат да кажат дека се Босанци, отколку Срби.
Прочитај историја и ќе видиш од кај се нашле на КРФ.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
НОВЈ броеше 500.000 партизани, составена од 18 воени корпуси или 50 дивизии.
100.000 беа Срби, а другите 400.000 не.

НОВЈ беше составена од следниве формации: Македонскиот 15 и 16 корпус како и Брегалничко-Струмичкиот.
Црногорско-Херцеговскот 2 корпус,Босанскиот 3 и 4, Хрватскиот 4,6,8,10 и 11ти корпус и Словенечкиот 7 и 9 корпус.
Србите го формира 1от и 12от Пролетерски корпус, како и 13 и 14от.

Оние 400,000 НЕ-Српски корпуси ги броеја следниве националности:

Македонци - 3 Корпуси:
88,500

Црногорци - 1 Корпус:
29,500

Босанци - 2 Корпуси:
59,000

Хрвати - 5 Корпуси:
147,500

Словенци - 2 Корпуси:
59,000

Други - (Унгарци,Албанци и др.):
16,500

Извор: Sremski Front 1944-45, Milovan Dzelebdzic, Ljubivoje Pajovic, Dusan Uzelac, Beogradski Izdavacki Zavod, Belgrade, Serbia, 1979

СрбоЛегенда

Сами против свих
Член од
24 декември 2008
Мислења
2.694
Поени од реакции
123
Проблемот е што на куров македонците бараа на Сремски фронт.

Дел беа од ФНРЈ и "Тито" сакаше да покаже дека може без СССР да се бори со германците.А и мечтаеше за вила на Бриони.......

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Дел беа од ФНРЈ и "Тито" сакаше да покаже дека може без СССР да се бори со германците.А и мечтаеше за вила на Бриони.......
Ај научи малце историја...
Со посебен осврт на зимата 1944...
Се спомнуваат некои стрелања...на некои Калиња...

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
Хммм интересен пречек па дури и бакљи бе !! гледам двајца стојат ко статуата на слободата и ги држат бакљите ахахахахахахаах,се на се супериорен пречек на Тито упссс Бранче де! Него ме разочараа, каде им беа пионерските капи и марами на толпата, ионака сите беа од тој период кога истите беа дел од униформите!?!:tv:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Проблемот е што на куров македонците бараа на Сремски фронт.
15от Македонски корпус кој броел меѓу 20-25.000 македонски партизани, од кои 2500 загинаа, а други 3000 останаа воени инвалиди.

Во самата НОБ имаше македонски сепаратизам ословен од Темпо како “автономистички“ тенденции и кој бил крваво задушен од неговите комунисти.

Треба да се спомне и крвавото задушување на бунтот на Македонската Артилериска Бригада на 7 јануари 1945 година со поддршка од Штипската касарна кои скандираа на плоштадот во Скопје: “ На Солун, на Солун!“ ,“не на Берлин, не на Срем“, да се каже вистината за ликвидираните членови на АНОК (освен Глигоров), која е вистината позади ликвидацијата на Брашнаров, Шатев, Рацин, Шарло ?

Најголемото предавство го изврши Комунистичката партија на Македонија составена од слепци, на кои Тито, со писмо од 16 јануари 1943 година до ПК КПЈ за Македонија, преку С.В. Темпо, им се обраќа на македонските комунисти: "Потребна е мобилизација на сите сили на нашата партиска организација, неизживеаноста и либералниот однос кон "автономистичките“ тенденции со национален карактер целосно да ги ликвидираме. Ние недоволно енергично удривме по тие "авотномистички“ тенденции, кои во голема мера ја зафатиле нашата партиска организација во Македонија!“

На овој манифест од Темпо му се спротивставија членовите на АНОК, но беа отстранети на комунистички начин.

Македонците наместо да ја ослободуваат Македонија- Егејска и Пиринска, тие ја ослободуваа Србија.

И сега некој мочко ( се извинувам за изразов) мене ќе ми кажува дека Српска војска ја ослободувала Македонија, ние сме немале партизани... а да не беа тие 25.000 македонци од 15от корпус прашање е како ќе завршела борбата на Срем.

Се удираат у груди Српчетава, а Хрватите беа тие кои ја понесоа помасовно ослободителната борба и покрај нивната поделба на фашистички струи.

Затоа бркајте работа и не дирајте Македонска земја никогаш повеќе.

СрбоЛегенда

Сами против свих
Член од
24 декември 2008
Мислења
2.694
Поени од реакции
123
1

Се удираат у груди Српчетава, а Хрватите беа тие кои ја понесоа помасовно ослободителната борба и покрај нивната поделба на фашистички струи.

Мораше на крајот да се укакаш. :helou:

Mangavadu

пролетер
Член од
23 март 2009
Мислења
695
Поени од реакции
42
Мораше на крајот да се укакаш. :helou:
И јас го добив истиот впечаток. Инаку за сите Македонци може слободно да си проверите да не имате некој свој загинат во Усташките логори во Јасеновац.

https://cp13.heritagewebdesign.com/~lituchy/victimlist.php

Јас тука го најдов прадедоми за кој не се знаеше каде загинал во 2 светска војна. Факт е дека Србите и Македонците го понесоа товарот на 2 светска војна, другите го чекаа на плоштадите со цвеќиња.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ја не сум се укакал, тоа е наменето за типчињата ко Милојко кои мелат празна слама, ама и тебе гледам те боли тој факт што го пишав.

Хрватите го понесоа товарот и помасовно учествуваа во војната, Македонците со само 10 илјади помалце од “најборбениот,најнепобедливиот, најпоносниот“ народ Србите (сега следуваат 3 прста у вис), а пак на крајот сите заслуги си ги препишуваат?

Уште па Србите не ослободувале за време на 2 С.В. се прашувам од кого... од самите нив ли?

Mangavadu

пролетер
Член од
23 март 2009
Мислења
695
Поени од реакции
42
Ја не сум се укакал, тоа е наменето за типчињата ко Милојко кои мелат празна слама, ама и тебе гледам те боли тој факт што го пишав.
Не ме боли тоа воопшто, туку сметам дека е неточно.

Ние ги ослободувавме Србите во втора светска војна, тоа е факт. Но да ги глорифицираш Хрватите мислам дека е историски неточно и неоправдано.

СрбоЛегенда

Сами против свих
Член од
24 декември 2008
Мислења
2.694
Поени од реакции
123

Хрватите го понесоа товарот и помасовно учествуваа во војната, Македонците со само 10 илјади помалце од “најборбениот,најнепобедливиот, најпоносниот“ народ Србите (сега следуваат 3 прста у вис), а пак на крајот сите заслуги си ги препишуваат?

Уште па Србите не ослободувале за време на 2 С.В. се прашувам од кого... од самите нив ли?
Милион срби погинаа во втора светска војна.Хрватите 2пати пречекуваа ослободители.Да беа само 10.000 помалку македонци богами денес не ќе имаше толку на светов.Уствари да хрватите се накрцаа во усташи масовно околу 300,000 беа ,пратија и 3 дивизии на руски фронт.Пропорционално гледано хрватите беа најголемите хитлерови марионетки.

Kajgana Shop

На врв Bottom