Дали Исламот Православие Католицизам Протестантизам се Монотеистички Религии ?

• Креатор на темата ateist
  • Време на започнување

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Човекот има погрешна претстава за Бог во последниве неколку илјади години.Освен ако под поимот ’’бог’’ се подразбира некое суперинтелигентно вонземно суштество на кое треба да му се покоруваме,тогаш во ред.Но за мене поимот ’’бог’’ претставува друго нешто.
Да слушнеме !

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
Човекот има погрешна претстава за Бог во последниве неколку илјади години.Освен ако под поимот ’’бог’’ се подразбира некое суперинтелигентно вонземно суштество на кое треба да му се покоруваме,тогаш во ред.Но за мене поимот ’’бог’’ претставува друго нешто.
Ќе сакаш да споделиш шо за тебе преставува „Бог“ баш ме интересира ...

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.090
Да слушнеме !
Многу луѓе кои се нарекуваат верници си го претставуваат Бог како некој старец со бела брада кој седи на трон некаде горе на небото и не гледа што правиме и при тоа не казнува и не наградува.Бог не е никаде горе.Бог е насекаде околу нас и во нас самите.Бог е покретувачка сила,сеприсутен Дух во Универзумот и не треба да се има страв од него бидејќи е апстрактен,бестелесен.Повеќе би требало да се плашиме од кармата и да не правиме лоши дела.Исус вели дека преку него ќе се стигне до царството божјо,но тоа царство не е никаде другде туку е во нас самите,т.е. ако го следиме неговиот збор ќе стигнеме до просветление.Божјото царство е во нас,и секој човек ќе го достигне само ако ја издигнува свеста на високо ниво дали со помош на својата религија или на некој друг начин не е важно.Кога ќе го достигнеме тоа ниво на свесност,веќе нема да ни биде важно дали некој е христијанин,муслиман или што и да е.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
супер размислување ... на оваа линија некаде сум и јас :smir:

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Многу луѓе кои се нарекуваат верници си го претставуваат Бог како некој старец со бела брада кој седи на трон некаде горе на небото и не гледа што правиме и при тоа не казнува и не наградува.Бог не е никаде горе.Бог е насекаде околу нас и во нас самите.Бог е покретувачка сила,сеприсутен Дух во Универзумот и не треба да се има страв од него.Исус вели дека преку него ќе се стигне до царството божјо,но тоа царство не е никаде другде туку е во нас самите,т.е. ако го слушаме неговиот збор ќе стигнеме до просветление.Божјото царство е во нас,и секој човек ќе го достигне само ако ја издигнува свеста на високо ниво дали со помош на својата религија или на некој друг начин не е важно.Кога ќе го достигнеме тоа ниво на свесност,веќе нема да ни биде важно дали некој е христијанин,муслиман или што и да е.

Во Исламот е забранета слика за Бог. Јасно е кажано дека тој не личи на ништо и ништо не му е рамно. Не го замислуваме Бог како дедо со бела брада !!

Во Исламот е јасно кажано дека не личи на нас воопшто !!

А во Рајот нема да играме и пееме со него како што мислат другите религии, туку не знам ни дали ќе го видиме !!

Значи колку што можев да разберам според тебе Бог е Бог кој само го создал човекот и го пуштил да живее по негово без да го опоменува !!

Сепак тоа е твое мислење !!

Поздрав

Дракула

Baby join me in death
Член од
21 април 2010
Мислења
93
Поени од реакции
0
Јас не се согласувам Бог да не создал и да не ни кажал дека постои.

--- надополнето ---

Па да го откриваме во себе. ПОгрешно

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777

--- надополнето ---

Па да го откриваме во себе. ПОгрешно
Нели е „Бог“ во сите нас? нели е секаде и сегде ?

Дракула

Baby join me in death
Член од
21 април 2010
Мислења
93
Поени од реакции
0
Нели е „Бог“ во сите нас? нели е секаде и сегде ?

Да. Ама тоа што вие сакате да кажете дека религиите се измислени. Ако се измислени од каде ќе знаевме дека постои Бог? Значи кажал преку пратениците дека постои. Иначе немаше да го имаме во себе ниту ќе знаевме дека е околу нас како што викате вие. Ако грешам поправи ме

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
Да. Ама тоа што вие сакате да кажете дека религиите се измислени. Ако се измислени од каде ќе знаевме дека постои Бог? Значи кажал преку пратениците дека постои. Иначе немаше да го имаме во себе ниту ќе знаевме дека е околу нас како што викате вие. Ако грешам поправи ме
религиите не се измислени ... само погрешно интерпретираат некои работи според мене ... и имаат корен многу поназад .. во паганизмот ... само што од паганизам еволуирале во монотеизам ... но како и да е сметам дека институциите (цркви џамии), сите преставници религиозни намерно/ненамерно погрешно преставуваат некои работи ... и се злоупотребени ... па затоа и до некој степен нечисти ...

Јас не викам Бог е во нас ... тоа го велат религиите ... јас кога велам „Бог“ не мислам на тој Бог затоа и во наводници ... само ти спомнав тебе затоа шо си верник (или не си?) а рече дека не е во нас ...

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.090
Епа изгледа на Атеистите не им кажал.:))Бог не треба да ти каже дека постои,треба сам тоа да го увидиш.Како?Погледни во огледало и околу себе и ќе го пронајдеш.

Дракула

Baby join me in death
Член од
21 април 2010
Мислења
93
Поени од реакции
0
Епа изгледа на Атеистите не им кажал.:))Бог не треба да ти каже дека постои,треба сам тоа да го увидиш.Како?Погледни во огледало и околу себе и ќе го пронајдеш.

А прочитај погоре што напишав.

--- надополнето ---

религиите не се измислени ... само погрешно интерпретираат некои работи според мене ... и имаат корен многу поназад .. во паганизмот ... само што од паганизам еволуирале во монотеизам ... но како и да е сметам дека институциите (цркви џамии), сите преставници религиозни намерно/ненамерно погрешно преставуваат некои работи ... и се злоупотребени ... па затоа и до некој степен нечисти ...

Јас не викам Бог е во нас ... тоа го велат религиите ... јас кога велам „Бог“ не мислам на тој Бог затоа и во наводници ... само ти спомнав тебе затоа шо си верник (или не си?) а рече дека не е во нас ...

Некогаш сум неверник а некогаш верник. Иначе Еврејски корени имам а не сум Евреин не знам како да објаснам.

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18

Дали знаеш зошто се изградени црквите и џамиите ?

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
soborna.jpg mosque.jpg
Е сега преку тоа влегува енергија, Божјата енергија !!
Ги има на сите цркви и џамии !!
Не знам дали си бил во Џамија ама енергијата е воолшебна !!

Преку овие отвори како што се минарињата излегува деџаловата енергија а влегува Аллаховата !!

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.090
Па дека си муслиман,затоа енергијата е волшебна.И јас во недела кога ќе отидам во црква прекрасно се чувствувам.
Но сепак најпрво верата треба да ја бараме во нас,а не во храмовите.Да се преселиш на некое место каде што ќе нема џамии пак ќе си бидеш муслимански верник,нели?Да.

Kajgana Shop

На врв Bottom