Дали Исламот Православие Католицизам Протестантизам се Монотеистички Религии ?

• Креатор на темата ateist
  • Време на започнување
A

ateist

Гостин
Дали Исламот Православието Католицизмот и Протестантизмот се навистина Монотеистички Религии ?

Библијата и Куранот ГАРАНТИРААТ дека НЕ СЕ МОНОТЕИСТИЧКИ РЕЛИГИИ !

Значи во античко време пред Исус Христос народите си имале свој верувања свој богови на кој им придавале некакви ингеренции особености .

само неколку примери :
Зевс = Јупитер = Главно Божество =Владетел на боговите

Арес = Марс = Бог на Војната
Мамон = Бог на Парите
итн
..
.
Значи во новата ера се јавуваат Православаната Католичката Исламската Протестанската Религија и гарантираат дека на луѓето им нудат ЕДЕН БОГ односно дека се еднобожечки религии . Притоа повикуваат и на Војни и сакаат Пари и Земски богатства и Капитализам и Земска власт и СЕТО ТОА му го припишуваат на ЕДЕН БОГ дека наводно тие како одлични познавачи на божјата волја знаат дека сето тоа е по Волја на само ним знајниот Бог . Значи гарантираат дека не се поклоници на повеќе богови иако за истите работи во антиката си постоеле посебни божества туку дека истите тие работи може комотно да му се тутнат припишат на Еден Бог .

Но дали е тоа баш така !
Дали навистина така пишува во Библијата и Куранот ?
Дали тие навистина се повикуваат на библијата и Куранот ?

Пророкот Емануил оформил - отелотворил како пишува една бесмтртна Личност наречена Исус - Христос која Личност НЕМАЛА , НАПРИЗНАВАЛА друг Бог освен Единиот Небесен Бог - Љубов кој е Бог на МИРОТ = БЕЗКОНФЛИКТНОСТА .Личноста Исус - Христос ВЕРУВАЛА само во ЕДЕН БОГ а тој бог е Бог на Мирот - Безконфликтноста и на љубовта оти Бог Е = Љубов .

и тоа што на збор Пророкот Емануил=Исус Христос и апостолите истото го преточиле и во дела во пракса :

1 )
Кога револуционерите Зилоти сакале да го прогласат Пророкот Емануил - (Личноста Исус -Христос ) за ЦАР тој ОДБИЛ и како титула и како водач на насилства оти Верувал во Богот на Мирот - Безконфликтноста . Дури и кога само со еден збор можел да си го спаси животот пред Пилат да не настрада а распнат да биде Зилотот Варнава тој попрво се нафатил на ужасната смрт отколку да му препушти слава на еден убиец - националист - револуционер .

Јован
6:15 Исус, - штом разбра дека сакаат да дојдат и да го одвлечат насила, за да Го направат -ЦАР - пак се повлече сосем Сам во гората..

Марко 15:11 Но првосвештениците го наговорија народот: подобро да им го пушти Варава.
Марко: 15:7 Беше во окови наречениот Варава, со своите собунтовници, кои во буната беа извршиле убиство.

Лука: 23:19 Кој беше фрлен во темница, заради некаква буна во градот и заради убиство.
23:25 И им го пушти оној, кого го бараа, а кој беше фрлен во темница заради бунт и убиство; а Исуса им Го предаде на нивна волја.

Дела Ап.: 3:14 Вие се одрековте од Светецот и Праведникот, и молевте да ви се подари еден убиец,

2 )

Матеј: 6:24 ”Никој не може да им служи на ДВА ГОСПОДАРА; зашто или едниот ќе го мрази, а другиот ќе го љуби; или ќе му биде приврзан на едниот, а другиот ќе го презира. Не можете да им служите на Бога и на Мамона.” (мамон = Бог на парите)

Лука: 16:13 Ниеден слуга не може да им служи на ДВА ГОСПОДАРА ; зашто, или едниот ќе го мрази, а другиот ќе го љуби; или ќе се приврзе кон едниот, а другиот ќе го презира. Не можете да Му служите на Бога и на Мамона!” (мамон = Бог на парите )

Сура 34 Себе.... Џуз 22.....ред 31 и 32 ---- ЕВЕ КУРАНОТ СЕ ИЗЈАСНИЛ

ред 31 - Неверниците зборуват "никојпат не ќе веруваме во овој Куран ниту во она што му претходеше " ! - А кога би видел , кога зулумќарите ќе стојат пред Господарот свој како едни на други ќе разговараат , УГНЕТЕНИТЕ ќе им речат на УГНЕТУВАЧИТЕ : " Да не бевте вие ќе верувавме сигурно ! "

ред 32 УГНЕТУВАЧИТЕ ќе им речат на УГНЕТЕНИТЕ :" Ние ли ве попречивме во ПАТОКАЗОТ по веќе Неговото доаѓање до вас ? Но вие самите бевте силници .!".
.
.
ЕВЕ СЕГА НОВИОТ ЗАВЕТ

Матеј: 20:25 А Исус ги повика и рече: „Знаете дека владетелите на народите господарат над нив и дека големците-Капиталистите ги УГНЕТУВААТ- Искористуваат- Експлоатираат.

Дела Апостолски : 2:44 А СИТЕ кои ПОВЕРУВАА беа ЗАЕДНО и сè им беше општо- заедничко.

4:32 А множеството на оние, кои ПОВЕРУВАА , имаше едно срце и една душа, и никој не велеше дека нешто од неговиот ИМОТ е негово, туку сè им беше општо-ЗАЕДНИЧКО .
БИЛА УКИНАТА СУЕТАТА , КАПИТАЛИЗМОТ , ТРЧАЊЕ ТРУПАЊЕ НА ЗЕМСКИ БОГАТСТВА И ЉУБОВ КОН НИВ

13:48 Кога народите го чуја тоа, се радуваа и го славеа Господовото слово и ПОВЕРУВАА мнозина, кои беа определени за вечниот живот.
ЧОВЕКОТ ЛИЧНОСТА Е СТАВЕН НА ПРВО МЕСТО ПРЕД ПАРИТЕ И МАТЕРИЈАЛНОТО

Јаков: 2:6 А вие го презревте сиромавиот! Не се ли Богатите-Капиталистите тие, кои ве Угнетуваат- ЗЛОУПОТРЕБУВААТ - ОНЕПРАВДУВААТ - ИСКОРИСТУВААТ и ве влечат по судовите ?.

Исаија: 14:12 Како падна од небото Деницо (Бивш Светлоносецу= Ѓаволу -Сатано ), сине Зорин? Како ли си симнат на земјата ти, УГНЕТУВАЧУ -Експлоататору - Искористувачу на народите? --- СТАР ЗАВЕТ

Лука: 12:15 И им рече: „Внимавајте и чувајте се од секое Користољубие, зашто животот на човекот не се состои во изобилството на неговиот имот!” -- НОВ ЗАВЕТ

Јов: 37:23 Да, не можеме да Го достигнеме Сèдржителот, неизмерлив е во Својата сила и во судот, и во совршенството на правдата, Тој не УГНЕТУВА НИКОГО..--СТАР ЗАВЕТ

А ЕТЕ ИСЛАМОТ ПРАВОСЛАВИЕТО КАТОЛИЦИЗМОТ ПРОТЕСТАНТИЗМОТ ОТСЕКОГАШ БИЛЕ НЕПОМИРЛИВИ БОРЦИ ПРОТИВ ХРИСТОВАТА БОЖЈА АНТИУГНЕТУВАЧКА ИДЕОЛОГИЈА

.1 Тимотеј: 6:10 зашто љубовта кон ПАРИТЕ (богот Мамон ) е корен на секакви зла; некои му се предадоа, СЕ ОТСТРАНИЈА ОД ВЕРАТА и се прободија себеси со многу болки.

Судии: 2:3 Затоа ви велам: ‘Не ќе ги изгонам пред вас. Туку, тие ќе ве угнетуваат, и нивните богови ќе ви бидат стапица.’”

3 )

Второзаконие:
5:7 Да немаш други богови покрај Мене!

Левит:
19:12 Не колнете се лажно во Моето име и не осквернувај го името на твојот Бог. Јас Сум Господ!
25:17 Нека никој од вас не му нанесува штета на својот сонародник; туку бој се од твојот Бог! Зашто Јас Сум Господ, ваш Бог!’
25:36 Не земај од него-ближниот ни камата ни печалба. Бој се од својот Бог, и твојот брат нека живее со тебе..
.
.
Матеј:
4:10 Тогаш Исус му рече: „Оди си, сатано, зашто е напишано: ‘На Господа, твојот Бог, ќе Му се поклонуваш и ќе Му служиш само Нему!’”
22:37 А Тој му рече: „Љуби Го Господа твојот Бог со сето свое срце, и со сета своја душа и со сета твоја мисла!”

Лука: 4:8 А Исус одговори и му рече: „Бегај од Мене, сатано, оти е напишано: ‘Поклонувај Му се на Господа, Твојот Бог, и само Нему служи Му!’
.
.
КУРАНОТ И БИБЛИЈАТА ПРОПОВЕДААТ ЕДЕН БОГ А ТОЈ БОГ Е БОГОТ НА МИРОТ = БЕЗКОНФЛИКТНОСТА

ПОСТОИ САМО ЕДНА ЛИЧНОСТ КОЈА НАВИСТИНА ВЕРУВА ПРИЗНАВА И СЕ ПОКОРУВА И ПРАКТИКУВА ЕДЕН БОГ А ТОА Е ЛИЧНОСТА ИСУС ХРИСТОС КОЈА БИЛА ПОНУДЕНА НА ЧОВЕШТВОТО КАКО ЕДИНСТВЕНО ПОДОБНА ЗА ВЕЧЕН ЖИВОТ ОТИ ВЕРУВАЛ ВО ЕДЕН БОГ НА МИРОТ = БЕЗКОНФЛИКТНОСТА ПОМЕЃУ УМНО РАЗУМНИТЕ БИТИЈА - ЛУЃЕТО

ОЧИГЛЕДНО ИСЛАМОТ ПРАВОСЛАВИЕТО КАТОЛИЦИЗМОТ ПРОТЕСТАНТИЗМОТ СЕ САМО ДОБРО ЗАМАСКИРАНИ АНТИЧКИ (ПОВЕЌЕ ) - МНОГУ БОЖЕЧКИ РЕЛИГИИ КОЈ САМО ГЛУМАТ МОНОТЕИЗАМ .

РЕАЛНО ТИЕ ОТСЕКОГАШ БИЛЕ И СЕКОГАШ ЌЕ БИДАТ МНОГУБОЖЕЧКИ РЕЛИГИИ !

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Hristijanstvoto bez razlika dali e pravoslavie ili katolicizam ili protestantizam se veruvanje vo tri boga otec sin i svet duh ili tro-eden bog
a samo islamot e cist monoteizam!

Член од
14 февруари 2009
Мислења
36
Поени од реакции
0
Hristijanstvoto bez razlika dali e pravoslavie ili katolicizam ili protestantizam se veruvanje vo tri boga otec sin i svet duh ili tro-eden bog...

Грешка. Православните, римо-католиците и протестантите не веруваат во три богови, туку во Еден. Еден Бог во Три Лица- Отец, Син и Свети Дух.

Учењето на Црквата Христова Православна за Светата Троица најдобро го објасниле светите Атанасиј Велики и Кирил Солунски, споредувајќи ја Светата Троица со сонцето.
Имено, тие правеле ваква споредба: - Има едно сонце. Тоа има материја, од него се раѓа светлина и се развива топлина. Така - Отецот е Вечен; Синот - Предвечно се раѓа од Бога Отецот (како што се раѓа светлината од сонцето и останува во нераскинлива врска со него - такво е и раѓањето на Бог Син - Второто Лице од Светата Троица од Бога Отецот; А, како што произлегува топлината од сонцето, така и Третото Лице од Светата Троица - Бог Свети Дух, произлегува од Бога Отецот.

A

ateist

Гостин
Hristijanstvoto bez razlika dali e pravoslavie ili katolicizam ili protestantizam se veruvanje vo tri boga otec sin i svet duh ili tro-eden bog
ниту Исламот нее чист монотеизам

бидејќи верувањето значи ПРАКТИКУВАЊЕ па во игра влегуват и ДЕЛАТА

Тит: 1:16 Исповедуваат дека Го познаваат Бога, но Го одречуваат со ДЕЛАТА, како одвратни и непослушни и неподобни за какво и да е добро дело.

Исаија: 29:13 Господ рече: „Бидејќи овој народ Ми пристапува само со устата ( НА ЗБОР ), и Ме почитува само со усните ( ДЕКЛАРАТИВНО ) , а срцето му е далеку од Мене, и неговото почитување научено од човечки одредби, ---- МЕХАНИЧКИ ПРАВИЛА ПРОПИСИ ПЕСНИЧКИ КЛАЊАЊА

па така и Исламот секој што повикува на војна па нека е и света и секој што во мислите Одобрува такво нешто ( да и ваква клаузула има ... со мислите ) го негираат Богот на Мирот и му се поклонуваат и му служат на античкиот Бог марс - богот на Војната

или сите што се залагаат за капитализам- Угнетување и парите како мерило за вредување на Личноста сите тие не му служат на Богот на Мирот туку на Мамон - античкиот бог на Парите

гледаш и Исламот се многубошци

Дали Исламот Православието Католицизмот и Протестантизмот се навистина Монотеистички Религии ?

КУРАНОТ И БИБЛИЈАТА ПРОПОВЕДААТ ЕДЕН БОГ А ТОЈ БОГ Е БОГОТ НА МИРОТ = БЕЗКОНФЛИКТНОСТА

ПОСТОИ САМО ЕДНА ЛИЧНОСТ КОЈА НАВИСТИНА ВЕРУВА ПРИЗНАВА И СЕ ПОКОРУВА И ПРАКТИКУВА ЕДЕН БОГ А ТОА Е ЛИЧНОСТА ИСУС ХРИСТОС КОЈА БИЛА ПОНУДЕНА НА ЧОВЕШТВОТО КАКО ЕДИНСТВЕНО ПОДОБНА ЗА ВЕЧЕН ЖИВОТ ОТИ ВЕРУВАЛ ВО ЕДЕН БОГ НА МИРОТ = БЕЗКОНФЛИКТНОСТА ПОМЕЃУ УМНО РАЗУМНИТЕ БИТИЈА - ЛУЃЕТО

ОЧИГЛЕДНО ИСЛАМОТ ПРАВОСЛАВИЕТО КАТОЛИЦИЗМОТ ПРОТЕСТАНТИЗМОТ СЕ САМО ДОБРО ЗАМАСКИРАНИ АНТИЧКИ (ПОВЕЌЕ ) - МНОГУ БОЖЕЧКИ РЕЛИГИИ КОЈ САМО ГЛУМАТ МОНОТЕИЗАМ .

РЕАЛНО ТИЕ ОТСЕКОГАШ БИЛЕ И СЕКОГАШ ЌЕ БИДАТ МНОГУБОЖЕЧКИ РЕЛИГИИ !
небесниот Единиот Бог јасно и недвосмислено се произнел дека ПРИЗНАВА И ОДОБРУВА само еден тип на ВЕРНИК кој навистина го признава него како Единствен Бог на Мирот = Безконфликтноста .

Тој ВЕРНИК кој Бог го Одобрил и рекол дека Му е по Волја се вика Личноста Исус Христос .

Оваа Личност им била понудена на луѓето како ПОСРЕДНИК но НЕ во смисла на некаков Ургирач Преговарач , олеснител на преговори договори , медијатор ИТН туку во смисла дека луѓето се суетни па како такви НЕМААТ директен пристап до Бог затоа требало што поверно да ја оформат истата Личност ИсусХристос да станат СЛИЧНИ како Личности ( инаку биолошки би требало да прават хируршки пластични операции ) со Личноста Исус која прв ја оформил пророкот Емануил пред 2000 години .

Е за таа Личност која единиот бог ја признава како вистнски ВЕРНИК битието Бог двапати се заколнал дека ќе даде вечен живот .

Оти само таа Личност Исус Христос е вистински ВЕРНИК кој ПРИЗНАВА ПОЧИТУВА Практикува , се Понизува САМО НА ЕДИНИОТ БОГ и на никакви други богови .

Значи сите оние што ја оформиле отелотвориле таа личност исус за што требало да се пре-родат по дух-идеал ПОТОА ИМАЛЕ директен ПРИСТАП до Небесниот бог .

СО ТОА ВЕЌЕ НЕМАЛЕ ПОТРЕБА ОД НИКАКОВ ПОСРЕДНИК ОТИ И САМИТЕ СТАНАЛЕ ИСУСОВЦИ ( ХРИСТОВЦИ)

4 ) ---------------------------
А)................

Јован: 8:29 Оној, Кој ме прати, е со Мене; не Ме остави Сам, зашто секогаш го ВРШАМ она што Му е угодно.”

Матеј: 3:17 И ете, глас од небесата говореше: „Овој е Мојот возљубен Син,Кој е по Мојата Волја !”
17:5 Додека уште зборуваше тој, ете, ги засени светол облак, и ете, глас од облакот велеше: „Овој е Мојот возљубен Син, ; Кој е по Мојата Волја ,слушајте Го Него!”

Марко: 1:11 И се чу глас од небото: „Ти си Мојот возљубен Син; Кој е по Мојата Волја !”
9:7 И дојде облак и ги засени, а од облакот се чу глас: „Овој е Мојот возљубен Син! Слушајте Го Него!”

Лука: 3:22 и Светиот Дух слезе на Него, во телесен облик, како гулаб, и се чу глас од небото: „Ти си Мојот возљубен Син,Кој е по Мојата Волја .”

2 Петрово: 1:17 Зашто Тој прими од Бог Таткото чест и слава, кога од величествената слава Му дојде гласот: „Овој е Мојот возљубен Син, Кој е по Мојата Волја”

Б) ...........................

Матеј: 7:21 ”Не секој, што Ми вели: ‘Господи, Господи!’ ќе влезе во царството небесно, а оној, кој ја ВРШИ волјата на Мојот Татко, Кој е во небесата.
12:50 зашто, кој ја ВРШИ волјата на Мојот Татко, Кој е во небесата, тој Ми е брат, и сестра, и мајка.”

Јован: 10:25 Исус им одговори: „Ви реков, и не верувате. Делата што Јас ги ПРАВАМ - во името на Мојот Татко - сведочат за Мене.
10:37 Ако не ги ПРАВАМ делата на Мојот Татко, не верувајте Ми.

Јован: 6:38 зашто не слегов од Небото да ја ИЗВРШУВАМ Мојата волја, туку волјата на Оној, Кој Ме ИСПРАТИЛ ..
8:58 Исус им рече: „Вистина, вистина ви велам: Јас Сум, пред да се родил Авраам.”.

Колосјани: 1:20 и преку Него да измири кон Себе сè што е на земјата или на небото, творејќи мир преку крвта на Неговиот крст.

5 ) ---------------------------------------------

Личноста Исус Христос е Божји Светец - Безкомпромисник Неотстапник

никогаш не тргувал , неправел компромиси за божјата волја а со тоа ПРИЗНАВАЛ само ЕДЕН БОГ .

Осија: 11:9 Не ќе му дадам веќе замав на гневот, не ќе го сотрувам пак Ефрема, зашто Јас Сум Бог, а не човек; Светец сред тебе - не ќе доаѓам веќе гневен!
11:12 Ефрем ме опколи со лага, и Израелевиот дом со измама. А и Јуда уште Му е непостојан на Бога, на верниот Светец.

Исаија
41:20 Сите нека видат и нека знаат, нека размислат и нека сфатат: Господовата рака го направи тоа, Израелевиот Светец создаде сè.”
43:3 Зашто Јас Сум Господ, твојот Бог, Израелев Светец, твој Спасител. Го давам Египет за твоја откупнина, ги давам Етиопија и Сева место тебе.
43:14 Вака говори Господ, вашиот Искупител, Израелевиот Светец: „Заради вас испратив во Вавилон, ќе ги кутнам лостовите на затворите, и Халдејците ќе почнат да лелекаат.
43:15 Јас Сум Господ, вашиот Светец, Израелевиот Творец, вашиот Цар!”
45:11 Вака зборува Господ, Израелевиот Светец, неговиот Творец: „Зар е ваше да Ме прашувате за Моите деца, и да Ми заповедате за делото на Моите раце?
47:4 Нашиот откупител, името Му е Господ над Војските, Израелевиот Светец вели:
48:17 Вака зборува Господ, твојот Искупител, Израелевиот Светец: „Јас Господ, твојот Бог, те учам за твое добро, те водам по патот по кој треба да одиш.
49:7 Вака зборува Господ, Израелевиот Искупител, неговиот Светец, на оној кого го презираат и го отфрлаат народите, на силниот слуга: „Кога ќе видат, ќе се кренат царевите, ќе се фрлат ничкум кнезовите, заради Господа, Кој ја покажа Својата верност, Израелевиот Светец, Кој те избра.”
54:5 Зашто сопруг ти е твојот Творец, името Му е Господ над Воинствата, твој Искупител е Израелевиот Светец, Тој се вика Бог на целата земја

Марко: 1:24 велејќи: „Ах! Што имаме ние со Тебе, Исусе Назарејче? Дали дојде да нè погубиш? Знам Кој си Ти: Божји Светец!”

Лука: 4:34 ”Ех, што имаме ние со Тебе - Исусе Назареецу? Дали дојде да нè упропастиш? Знам, Кој си Ти: Божји Светец.”

Дела Ап.: 2:27 зашто нема да ја оставиш мојата душа во Подземјето, ниту ќе дозволиш Твојот Светец да види распаѓање.
13:35 Затоа и во друг псалм вели: ‘Нема да дозволиш Твојот Светец да види гниење.’.

6 ) ----------------------------------------

КУАНОТ И БИБЛИЈАТА СЕ СОГЛАСНИ ДЕКА ИМА САМО ЕДЕН ПОСРЕДНИК
А ТОА Е АЛЛАХ = ИСУС ХРИСТОС
1 Тимотеј: 2:5 Зашто Бог е Еден , и Еден е Посредникот меѓу Бога и луѓето: Човекот Христос Исус,. --- НОВ ЗАВЕТ

КУРАН
Сура 39 Ел - Зумер Џуз 24

ред 44 -ПОСРЕДНИШТВОТО ЗА СИТЕ ( без исклучок ) е кај Аллах ! Власта и на небесата и на Земјата е Негова . Потоа Нему ќе му се вратите .

И ОВА СПОРЕДИ СО

1 Коринтјани: 15:28 Кога ќе Му биде потчинето сè, тогаш и Самиот Син ќе Му се потчини на Оној, Кој Нему Му потчинил сè, за да биде Бог сè во сè.

Евреите: 2:8 сè си потчинил под неговите нозе.”А кога му покори сè, ништо не му остави непокорено. Но сега уште не гледаме дека му е покорено сè.

Матеј:
28:18 Тогаш Исус им се приближи и им рече: „Дадена Ми е СЕТА ВЛАСТ на небото и на земјата.

Даниел
7:14 Нему Му беше ПРЕДАДЕНА ВЛАСТА , честа на царството, за да Му служат СИТЕ народи, племиња и јазици. Неговата власт е вечна власт и никогаш нема да помине, Неговото Царство нема да пропадне.

7 ) -----------------

СИТЕ - СЕКОЈ ОНОЈ ШТО КАЈ БОГ САКА ДА ИМА СТАТУС ВЕРНИК МОРА ДА ЈА ОФОРМИ ОТЕЛОТВОРИ ЛИЧНОСТА ИСУС ХРИСТОС

А).................

Матеј: 10:38 и кој не го зема својот крст и не оди по Мене, не е достоен за Мене.
16:24 Тогаш Исус им рече на Своите ученици: „Ако некој сака да врви по Мене, нека се одрече од себеси и нека го подигне својот крст и нека Ме следи.

Марко: 8:34 И го повика народот, заедно со Своите ученици и им рече: „Кој сака да дојде по Мене, нека се одрече од себеси и нека го подигне својот крст и нека оди по Мене.
15:21 И натераа еден минувач, Симон Киринеец, кој се враќаше од полето, татко Александров и Руфов, да го носи Неговиот крст.

Лука: 9:23 И на сите им зборуваше: „Ако некој сака да оди по Мене, нека се одрече од себеси и нека го земе својот крст секој ден, и нека Ме следи!
14:27 Кој не го носи својот крст и не оди по Мене, не може да биде Мој ученик.

Б )..............................

1 Коринтјани: 2:16 зашто: „Кој го познава Господовиот ум, за да го поучи?” А ние го имаме Христовиот ум.. ------- ХРИСТОВИОТ БЕЗСУЕТЕН ЛОГИЧЕН УМ
.
.
Римјаните
13:14 туку облечете се во нашиот Господ Исус Христос,

3:13 Христос нè откупи од проклетството на Законот, откако стана проклетство за нас,

Галатјани: 4:19 деца мои, кои пак сум во породилни маки, додека Христос се вообличи - ОТЕЛОТВОРУВА - ОФОРМУВА во вас.

1 Јованово: 3:2 Возљубени, сега сме Божји деца, и уште не се откри што ќе бидеме; но знаеме: кога ќе се открие ќе Му бидеме СЛИЧНИ , зашто ќе Го гледаме Онаков Каков што е.

1 Петрово: 2:21 Зашто за тоа сте повикани, зашто и Христос страдаше за вас и ви остави ПРИМЕР , за да врвите по Неговите СТАПКИ .

АКО НЕКОЈ ОДИ ПО НЕГОВ ПРИМЕР И СТАПКИ ЗНАЧИ СЕ СОЖИВЕАЛ СО УЛОГАТА И ОФОРМИЛ ИСТА ЛИЧНОСТ - ИСУС ХРИСТОС

8 ) ---------

ОНИЕ ШТО ВЕЌЕ ОФОРМИЛЕ - ОТЕЛОТВОРИЛЕ ЛИЧНОСТ ИСУС ХРИСТОС = АЛЛАХ...................Е ТИЕ ВЕЌЕ НЕМААТ ПОТРЕБА ОД ПОСРЕДНИК ОТИ ИМААТ ДИРЕКТНА КОМУНИКАЦИЈА СО БОГ ОТИ САМИТЕ ИМААТ СТАТУС НА богови (мало б ) И ВЕЌЕ ИМААТ ШАНСИ ЗА БЕСМРТНОСТ ПОД УСЛОВ ТАКВИ ДА ОСТАНАТ
А) .....................

Евреите: 3:14 Зашто, ние станавме Христови соучесници, само ако почетната увереност ја запазиме цврсто до крај.

Јован: 10:34 Исус им одговори: „Не е ли напишано во вашиот Закон: ‘Јас реков: богови сте?’ ( мало "б" .....богови со мало "б " )
10:35 Ако ги наречува богови оние, на кои им беше упатено Божјото Слово - а Писмото не може да биде нарушено -.... (УШТЕ МОЈСЕЈ ИМ КАЖАЛ ЗА БЕСМРТНАТА ЛИЧНОСТ)

Лука: 20:36 Тие не ќе можат веќе НИ ДА УМРАТ, зашто се како ангелите; и Божји синови се, зашто се синови на воскресението.

Ефесјани: 2:18 зашто преку Него, и едните и другите, имаме ПРИСТАП при Таткото во еден Дух.
3:12 во Кого имаме смелост и ПРИСТАП кон Бога, полни со доверба - преку верата во Него..
.

Галатјани: 3:26 Зашто, сите сте Божји синови преку верата во Христа Исуса,.
Матеј: 5:9 Блажени се миротворците, зашто тие ќе бидат наречени синови Божји!
Римјаните: 8:14 Сите оние, кои ги води Божјиот Дух ( идеал на мирот) - тие се Божји синови.

Б ) - - - - - - - - -

НЕМА ПОТРЕБА ОД ПОСРЕДНИК ЗА СИТЕ ШТО СТАНАЛЕ ИСУСОВЦИ (ХРИСТОВЦИ = АЛЛАХОВЦИ ) ТИЕ ИМААТ ДИРЕКТЕН ПРИСТАП ДО БОГ

Галатјани:
3:20 Посредник пак НЕМА таму, каде што е само еден; а Бог е еден...
.
.
9 )

ЈАСНО СЕ ГЛЕДА ДЕКА ИСЛАМ ПРАВОСЛАВИЕ КАТОЛИЦИЗАМ

ПРОТЕСТАНТИЗАМ НЕ СЕ МОНОТЕИСТИЧКИ РЕЛИГИИ

БИДЕЈЌИ НИКОГАШ И НЕЗНАЕЛЕ ВО ШТО ДА ВЕРУВААТ ДЕКА ЕДИНИОТ НЕБЕСЕН БОГ Е БОГ НА МИРОТ = БЕЗКОНФЛИКТНОСТА И ДЕКА ДО НЕГО СЕ СТАСУВА САМО ПРЕКУ ПОСРЕДНИКОТ ЛИЧНОСТА АЛЛАХ = ИСУС ХРИСТОС

СО ТОА ЈАСНО Е ДЕКА ОТСЕКОГАШ БИЛЕ ПОЛИТЕИСТИ , ПАГАНИ ЗНАЧИ НЕЗНАБОШЦИ , НЕВЕРНИЦИ , БЕЗБОЖНИЦИ , МНОГУБОЖЦИ .

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
е како на Милионер имаше прашање кои од овие вери (во кои беа наведени Ислам, Христијанство, Хиндуизам и незнам која друга) е монотеистичка ...

одговорт беше Хиндуизам и беше точен ...

или јас сум грешка а?

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Kako i obicno ne ni go procitav vovedniot tekst.....

No ke odgovoram delumno na glavnoto prasanje....

Islamot e monoteisticka religija, i to so golemo M, najgolemo M, pa koj saka neka vergla do vecnost i nazad.

A

ateist

Гостин
Kako i obicno ne ni go procitav vovedniot tekst.....

No ke odgovoram delumno na glavnoto prasanje....

Islamot e monoteisticka religija, i to so golemo M, najgolemo M, pa koj saka neka vergla do vecnost i nazad.
слободно може и колкометарски букви да пишуваш

тоа ниту до сега те направило верник ниту од сега

исламот нее монотеистичка религија

што попрво престанеш да се залажуваш и другите да ги лажеш подобро и за тебе

и за другите ...да не си го губиш времето во илузии

твое право ...сепак овој пат би ( ти ) препорачал овој текст да се прочита

разјаснува многу работи !

A

ateist

Гостин
ЕТЕ СЕ ДОКАЖА ДЕКА ИСЛАМОТ ПРАВОСЛАВИЕТО ПРОТЕСТАНТИЗМОТ КАТОЛИЦИЗМОТ ОТСЕКОГАШ БИЛЕ ПАГАНСКИ РЕЛИГИИ

ПА ТАКА ДУРИ И ДА Е ВИСТИНА ТОА ШТО ГО ПИШУВА ВО КУРАНОТ И БИБЛИЈАТА СИТЕ ЧЛЕНОВИ ШТО БИЛЕ ИЛИ СЕ НА ОВИЕ РЕЛИГИИ КНИГИТЕ БИБЛИЈА И КУРАН ИМ ГАРАНТИРААТ ДЕКА СЕ СИГУРНО УНИШТЕНИ ИЛИ ДЕКА ЌЕ БИДАТ УНИШТЕНИ КАКО ПАГАНИ - МНОГУБОШЦИ .

A

ateist

Гостин
ЕТЕ СЕ ДОКАЖА ДЕКА ИСЛАМОТ ПРАВОСЛАВИЕТО ПРОТЕСТАНТИЗМОТ КАТОЛИЦИЗМОТ ОТСЕКОГАШ БИЛЕ ПАГАНСКИ РЕЛИГИИ

ПА ТАКА ДУРИ И ДА Е ВИСТИНА ТОА ШТО ГО ПИШУВА ВО КУРАНОТ И БИБЛИЈАТА СИТЕ ЧЛЕНОВИ ШТО БИЛЕ ИЛИ СЕ НА ОВИЕ РЕЛИГИИ КНИГИТЕ БИБЛИЈА И КУРАН ИМ ГАРАНТИРААТ ДЕКА СЕ СИГУРНО УНИШТЕНИ ИЛИ ДЕКА ЌЕ БИДАТ УНИШТЕНИ КАКО ПАГАНИ - МНОГУБОШЦИ .
КАКО ШТО МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ ДОСЕГА НЕМА НИКАКВА ЗАМЕРКА НИКАКВА РЕАКЦИЈА

НА ИЗНЕСЕНИТЕ ТВРДЕЊА ВО МОЈОТ ПОСТ

ЗНАЧИ МОЖЕ ДА КОНСТАТИРАМЕ ДЕКА ИСЛАМ ПРАВОСЛАВИЕ КАТОЛИЦИЗАМ

ПРОТЕСТАНТИЗАМ ВЕЌЕ ИМ Е ЈАСНО И СОСЕМА СЕ СОГЛАСУВААТ ДЕКА ОТСЕКОГАШ

БИЛЕ И СЕУШТЕ СЕ ПАГАНИ !

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
КАКО ШТО МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ ДОСЕГА НЕМА НИКАКВА ЗАМЕРКА НИКАКВА РЕАКЦИЈА

НА ИЗНЕСЕНИТЕ ТВРДЕЊА ВО МОЈОТ ПОСТ

ЗНАЧИ МОЖЕ ДА КОНСТАТИРАМЕ ДЕКА ИСЛАМ ПРАВОСЛАВИЕ КАТОЛИЦИЗАМ

ПРОТЕСТАНТИЗАМ ВЕЌЕ ИМ Е ЈАСНО И СОСЕМА СЕ СОГЛАСУВААТ ДЕКА ОТСЕКОГАШ

БИЛЕ И СЕУШТЕ СЕ ПАГАНИ !
Прво и основно..пишувај со мали букви не мора да се ДЕРЕШ по форумот..
Инаку што се однесува до монотеизмот во Христијанството...

Верата доаѓа преку слушање на Словото Божјо; потоа преку покајничкото срце и понизниот карактер...пишувањето километарски монодрами не значи дека си ја "открил" Америка само значи дека не си го подготвил патот за Бога до твоето срце за да разбереш и да ти бидат откриени некои работи...кога тоа ќе го направиш ќе ја разберш пораката за Троединиот Бог..дотогаш прво барај го Царството Божје оти без тоа ќе си останеш на монодрамите..
1 Тимотеј 3:16: “...Бог...се јави во тело, беше оправдан во Духот, виден од ангелите, проповедан на народите, веруван во светот, вознесен во слава“.

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12

Koj ti kazal drugar deka islamot ne e monoteisticka vera te izlazal 100%

Член од
1 март 2008
Мислења
503
Поени од реакции
18
Колку само не си во право...Ако го разлисташ Куранот ќе видиш дека Алах се изразува во трето лице множина. И не е тоа ради сила, почит ипи авторитет.

Но, да се послужам со јазикот на муслиманите, само на упатените им е дадено да ја знаат вистината.

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Колку само не си во право...Ако го разлисташ Куранот ќе видиш дека Алах се изразува во трето лице множина. И не е тоа ради сила, почит ипи авторитет.

Но, да се послужам со јазикот на муслиманите, само на упатените им е дадено да ја знаат вистината.
Prviot uslov da se stane musliman e da se kaze (LJA ILJAHE ILJALLA MUHAMEDEN RESULALLAH) Nema drug bog osven allah,a muhammed poslanik...tuka imame negacija (nema drug bog).Negiranjeto na site drugi bozestva a potvrduvanje deka ima samo eden bog ne e za tebe monoteizam?

A dodeka kaj vas ima sveto trojstvo (storng cafe 3 vo 1)
BI ti bil blagodaren ako mi kazes od kaj ti toa sega dela Allah se izrazuva taka...mislam stvarno ne mi e jasno

Kajgana Shop

На врв Bottom