Општествени или природни науки?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Општествени или природни науки?

• Вкупно гласачи
    63
Ммм, природниии... :back: Математика отсекогаш ми бил омилен предмет, мада сеа на факултет и таа се заеба :) Од друга страна, физиката па во средно и во основно не ја љубев многу, а сега на факултет ми стана интересна. Хемијата исто така ми е забавна, а биологија дека бара помалку логика, а е повеќе бубаторска од другиве не ја сакав многу. Ме привлекуваат равенки, логички проблеми, нешто што се искажува со универзални знаци и не може да се сфати погрешно. Сакам науки во кои треба да решам некаков проблем, користејќи одредени методи...

Што се тиче историја и социологија, тие две од секад мука ми биле, премногу податоци, некои незанимливи, некои несфатливи, ги учев колку да добијам петка и затоа сега не сум баш добра во нив =) Философијата некако отскокнува од рамките на обична општествена наука, и неа ми беше задоволство да ја учам.

Кога ќе видам уствари, кога си мал и кога почнуваш да учиш некој предмет, многу е важно како наставникот ќе се постави, дали ќе те мотивира и колку добро ќе успее да ти го предаде материјалот. Можеби немаше да изгледаат баш вака одговорите на темава ако завршевме основно/средно во некое друго школо :)

Фали овдека уште една класација: Креативни науки. Арт, дизајн, продуктивна технологија и ствари. Башка не знам кај да го сместам програмирањето. Нит е природна нит е општествена наука.

Иначе да, /me ги сака природните науки, физиката, хемијата, електротехниката, елетрониката итн убавите работи.

природни науки афкорс. студирам електроника и физика а како хоби се занимавам со квантна механика( барам, читам,мислам, дискутирам) ;)

what time it is , do u know? but the real time?
now its perfect time ti be scientist ;)

btw природно си е природно =)

Секогаш сум мразел општествени науки. Многу податоци, многу тешко за учење. Сакам природни науки зошто се што ти треба го учиш во школо и немаш потреба од бубење дома. Историја и Македонски (од овие што ги учиме сега во средно) ми се најтешки предмети. Еден куп глупости што треба да ги знаеш напамет. Стручните сите ми се предмети од природните науки и немам потреба од учење. Едноставно во школо ги научувам новите работи.

Фали овдека уште една класација: Креативни науки. Арт, дизајн, продуктивна технологија и ствари. Башка не знам кај да го сместам програмирањето. Нит е природна нит е општествена наука.

Иначе да, /me ги сака природните науки, физиката, хемијата, електротехниката, елетрониката итн убавите работи.

Computer Science. Штом е science значи дека е природна наука =)

Иначе сакам математика пред се друго.

Секогаш сум мразел општествени науки. Многу податоци, многу тешко за учење. Сакам природни науки зошто се што ти треба го учиш во школо и немаш потреба од бубење дома. Историја и Македонски (од овие што ги учиме сега во средно) ми се најтешки предмети. Еден куп глупости што треба да ги знаеш напамет. Стручните сите ми се предмети од природните науки и немам потреба од учење. Едноставно во школо ги научувам новите работи.

Ги бубаш општествените науки??? јеа рајт - затоа не ги ни сакаш =) , тоа е истражување,детаљно проучување, а не напамет..
Мене лично ми е поинтересно да учам за општеството..(особено СОЦИОЛОГИЈА ми се свиѓа ептен).. И секое општество не е исто, така да се појавуваат разлики, што ги прават по-обемни самите науки..
Каде и да отидеш 2+2=4, а култутрата, вредностите, правата и самите општества низ светот не се исти. Така да, мојот глас оди за општествените.

Odsekogas pointeresni mi bile i poveke mi odele prirodnite nauki, posebno matematika i hemija. Od opstestvenite mi e interesna samo sociologija se drugo mi e ziva dosada. Ali ete se zapisav na ekonomski sredno ne znam ni jas zosto i koj gjavol me natera tamu da ucam i umirav od dosada dodeka ucev marketing, menadzment i sto li uste ne.

Јас сум за општествени науки, од секогаш сум била, а и тоа што го студирам влегува во општествените науки. Од секогаш многу ме интересирале настани, зошто се случувале, општествени појави, па што па како, секогаш сум сакала да анализирам и навлегувам. Потоа сакам тоа што се апстрактни, што не се конкретни, што ти дозволуваат слобода на размислување, нема шеми некои по кои мора да се оди, едноставно се чувствувам послободна на креативен план. :)

А и башка ме бива за филозофирање и тупење.:kesa: :icon_lol:

Oпштествените науки имаат критичност, тие немножат да се злоупотребат од владеачките структури(иако во сувопарни анкети и тоа се случува анкети по нарачка), а природните можат да бидат во служба на најфашистички режими. Менгеле како доктор по медицина знаете какви експерименти правел.
После клонираат свашта,
и секогаш се на страната на богатите и владеачки слоеви на општеството,
а во општествените науки имаш критичка свест, осудување на општествените и социјални неправди. па нема по револуционерен став од Оној на Маркс, филозофите само различно го толкуваат светот, но стварта е тој да се промени!!! Да се укинат сите состојби во кои човекот е сиромашно, понижено и отуѓено суштество!
Сега ќе речете, па не може тоа, не може, но секогаш треба да се работи на тоа и да се укажува на општествените неправди, на организирараниот криминал, на шверцот со органи, бело робје, дрога. Кон ваквите нешта природните науки се индиферентни они велат па така е во природата големите ги јадат малите, тој закон на посилниот важи и во општеството. Океј, но немојте тогаш со онаа демагогија, учете знаењето е моќ а имаш купишта дипломирани, магистри без работа, немојте за човекови права празно вербализирање кога стварноста е таква дека со посилниот нема јас сум во право, дека моќта е право. А каде е етиката нели има етички кодекс во сите професии.

Oпштествените науки имаат критичност, тие немножат да се злоупотребат од владеачките структури(иако во сувопарни анкети и тоа се случува анкети по нарачка), а природните можат да бидат во служба на најфашистички режими. Менгеле како доктор по медицина знаете какви експерименти правел.
После клонираат свашта,
и секогаш се на страната на богатите и владеачки слоеви на општеството,
а во општествените науки имаш критичка свест, осудување на општествените и социјални неправди. па нема по револуционерен став од Оној на Маркс, филозофите само различно го толкуваат светот, но стварта е тој да се промени!!! Да се укинат сите состојби во кои човекот е сиромашно, понижено и отуѓено суштество!
Сега ќе речете, па не може тоа, не може, но секогаш треба да се работи на тоа и да се укажува на општествените неправди, на организирараниот криминал, на шверцот со органи, бело робје, дрога. Кон ваквите нешта природните науки се индиферентни они велат па така е во природата големите ги јадат малите, тој закон на посилниот важи и во општеството. Океј, но немојте тогаш со онаа демагогија, учете знаењето е моќ а имаш купишта дипломирани, магистри без работа, немојте за човекови права празно вербализирање кога стварноста е таква дека со посилниот нема јас сум во право, дека моќта е право. А каде е етиката нели има етички кодекс во сите професии.

Не си свесен колку си во заблуда за природните науки.

Ја отсекогаш сум сакал природни науки. Математика, најмногу, иако таа не спаѓа во природни. Физика, на второ, Биологија, па Хемија. Географија, чат-пат.

Арно ама...:icon_lol:
Кај трета средно почна да ме занима се што е поврзано со општеството. Па сакав Историја, па Филозофија, па Политика, па на крај се решив за Право.
Е такво беше моево патешествие.:toe: Од математичар да станеш правник.

Ја отсекогаш сум сакал природни науки. Математика, најмногу, иако таа не спаѓа во природни. Физика, на второ, Биологија, па Хемија. Географија, чат-пат.

Сосема си грешка ако мислиш дека математиката не спаѓа во природните науки... Значи мораш да ја разгледаш подетално :smir:

Инаку природните ми се пред општествените... Ама без голема разлика.
Сакам наука било каква... Убаво е се` да се знае рекол некој!

Природните ствараат животни навики. Те тераат да размислуваш... Те тераат да си упорен... И да развиваш уште многу други важни особини...
Општествените со оглед дека обработуваат општествени појави а не го сакам општеството многу! Хехе! Само социологија имам учено... Не ми остави впешаток многу. Психологија.. да кул е! И филозофија...

Арно ама...:icon_lol:
Кај трета средно почна да ме занима се што е поврзано со општеството. Па сакав Историја, па Филозофија, па Политика, па на крај се решив за Право.
Е такво беше моево патешествие.:toe: Од математичар да станеш правник.

Не знам како те примиле на правен ако сеуште мислиш дека математика не е природна наука.

Општествени дефинитивно.
Никогаш не ми оделе природниве,колку и да сум се трудела на крај немало резултати па затоа и се откажав прерано од нив.Отидов на правен смер,а таму не се обрнува толкаво внимание на нив,само математика има и тоа во првите две години.Не верувам дека ќе ми фалат сега во средно,баш напротив,знам дека повеќе ќе постигнам без нив.:)

Не знам како те примиле на правен ако сеуште мислиш дека математика не е природна наука.

:nesvest:
Ако математиката е природна наука, зошто тогаш факултетот се вика Природно-математички? Зашто не факултет на природни науки.
Природни науки се овие. Ако не ја рачунаш Википедија како валиден извор, покажи ми ти валиден извор што тврди дека математиката е природна наука.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom