Цела Фиренца лее за Македонија

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
Браво,алал да ви е.
Сила небеска сте вие плелодбениците, ејјјјј.
Така и да направите.

А ја ако може... би да го градам Св. Илија на место на Хилендар.
До тогаш... обезбедете си диамантириони...
ќе ви требаат,за да ја видите локацијата на градбата.:wink:
вакви добиваат шпиончиња ко тебе )))))))), па уште и се фали со нив.......очај

N

n/a

Гостин
вакви добиваат шпиончиња ко тебе )))))))), па уште и се фали со нив.......очај
Мислам дека не ме разбра,батка...
(али соодветно на `нивото на образованост` и гладта за пари у твојата партија,простено ти е).
:toe:
Јеби га... заебано звучи диамантирион,јас сум крив,извини. :vozbud:
Али тоа е само пропусница за на Света Гора друже.
Него... пошто Хилендар ќе го преименуете...
со монасите таму што правите бе батка?
Ако може Ќирило да го избавам некако...

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
Мислам дека не ме разбра,батка...
(али соодветно на `нивото на образованост` и гладта за пари у твојата партија,простено ти е).
Јеби га... заебано звучи диамантирион,јас сум крив,извини. :vozbud:
Али тоа е само пропусница за на Света Гора друже.
Него... пошто Хилендар ќе го преименуете...
со монасите таму што правите бе батка?
Ако може Ќирило да го избавам некако...
таман е де..... мудросеру. немој да си ликуваш.....

монасите на г.г.стефан рака да му бацат па ќе ги пуштиме шумадија да си бегаат

N

n/a

Гостин
таман е де..... мудросеру. немој да си ликуваш.....

монасите на г.г.стефан рака да му бацат па ќе ги пуштиме шумадија да си бегаат
Ама збор да нема...
не треба ни да кажеш,сами бацуеме.
Па то... треба ли да се праша уопште дали да му се баци рака или не на најпризнаениот меѓу признатите,најмудриот меѓу мудрите,Вселенскиот патријарх Стефан? :tv:

TMPO

Obraz
Член од
31 октомври 2007
Мислења
1.728
Поени од реакции
26
Neznam lugje podobro ke beshe ovie pari da gi upotrebivme za crkva na kaleto i da bide pogolema od Sv. Sava vo Belgrad.
Duri spomenik na Justinian na plostad ima poveke istoriska vrednost od kolku vrskata Aleksandar so Skopje.

Член од
4 мај 2009
Мислења
209
Поени од реакции
9
Neznam lugje podobro ke beshe ovie pari da gi upotrebivme za crkva na kaleto i da bide pogolema od Sv. Sava vo Belgrad.
Црквата, да простиш брату, не е полов орган па големината да и ја мериш во сантиметри и метри. Меѓу православните цркви најголема чест има Света Софија. Од почетокот на православието во целата Македонска Империја има три историски храмови со тоа име: Константинопол, Охрид и Киев. Разбира се, за љубителите на новокомпонираниот шунд историјата не е битна, и Света Софија денес може слободно да скапува во отпад. На оние што мислат и веруваат дека светот започнал кога тие се родиле и дека нема никој поумен од нив, само кичот роден во нивните глави им е мил.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Јас сум против изградба на црква на плоштад, и тоа од чисто естетски и практични причини. Прво не можам да спојам црква и војсководец на плоштад, второ на десет минути од плоштадот има голема црква, така да нелогично ми е уште една да градиме. Сум за цркви да се градат во некои поголеми скопски населби како Карпош или Аеродром, каде што практично ги нема. А што се однесува за споменик на Александар, сум ептен ДА. И тоа не само на Александар и на Филип треба да му се гради, макар и криза да имало. Ако сум ја у прашање, би направил една колективна скулптура на цела македонска фаланга, како ги гази грците на Херонеја и цел плоштад да личи на бојно поле. А исто така да се направат скулптури на сите македонски антички кралеви, кои би биле поставени во секој македонски град. Она за што сум многу против е поставување на безвезни уметнички скулптури, како: бикови, шмизли, чистачи на чевли и други безвезалии. Исто така слушнав дека ќе се градел и хотел на плоштадот кој ќе бил налик на антички храм. Мене идејата многу ми се допаѓа, меѓутоа сметам дека нема да биде во согласност со изгледот на Сити Галери и блокот згради каде што е лоцирана пицеријата Дел Фуфо, кои што се прилично комуњарски градби по изглед, за еден плоштад. Затоа предлагам да се урнат овие две градби, исто така да се урне и спејс шатлот пред ЕСМ сосве ЕСМ, и на нивно место да се изградат обијекти со антички изглед, така и плоштадот би изгледал поубаво и би бил похомоген, а и никој нема да се жали дека било кич. Што се однесува на останатите споменици, да се рапределат низ цело Скопје. Не мора све на плоштад да ставиме, а и плус многу селско ќе личи ако измешаме скулптури од различни временски периоди.

D

DeviL_32`

Гостин
Ама баш цела Фиренца лее за нас...жими таквоата. Прашај некој од Фиренца дали слушнал за Македонија пола и повеќе ќе ти одговорат Шоооооооооооооо Уаааат Козаааа? Дури и виа од александар македонски споменикот е многу...Та шмизли бикови кози

ITK

Член од
10 октомври 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
51
Гледав на а1 како ќе изгледа плоштадот..ужас, пренатрупано :nesum:

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Гледав на а1 како ќе изгледа плоштадот..ужас, пренатрупано :nesum:

Не си била во будимпешта да видиш на плоштаод на хероите како изгледа со споменици. Само таму сите мислам дека бе акачени на високо а овде ќе бидат доле на земја закачено. Ако е точен прилогот.

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
да се потсссетиме не така далеку )))

Црвенковски бара споменик на Тито во Скопје

08.05.2005 00:00 Претседателот Бранко Црвенковски во чест на јубилејот предлага во центарот на Скопје да се крене споменик на Јосип Броз Тито.
Иницијативата претседателот ја достави денеска до владата, сојузот на борците и градоначалникот Костовски.
Јосип Броз Тито е еден од неспорните лидери во борбата против фашизмот во Втората Светска Војна и историска личност што даде исклучителен придонес за македонското национално прашање и градење на македонската државност, ја образложува Црвенковски својата иницијатива.
Премиерот Бучковски овој пат се согласи со претседателот, Јосип Броз има позитивна улога и придонес за независна Македонија, изјави денеска Бучковски. И градоначалникот Костовски во основа се согласува со иницијативата, и додава - тоа би требало да покрене научна дебата за да му се даде соодветен третман на Јосип Броз и неговата улога во македонската историја.

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
Не си била во будимпешта да видиш на плоштаод на хероите како изгледа со споменици. Само таму сите мислам дека бе акачени на високо а овде ќе бидат доле на земја закачено. Ако е точен прилогот.
Eве ја сум бил па сум видел...

И тука се гледа дека има многу голем простор...Централен дел на градот,поврзување на сите негови делови , но сепак убаво изгледа затоа што е плански направено...Уште не знам кога им оддале почит на Арпад,татко му, внукот итн, а не чекале да се изгради стоковна куќа Типо, продавница за патики, леани фигури итн...

Не можеш да ги споредуваш Скопје и Будимпешта, а камоли нивните плоштади пошо секако нема да личат еден на друг, исто како што не личат сега :smir:

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Супер е планот,закон. Фала богу да почне некој да инвестира во култура,а не само во партиски трошоци.
Само незнам дали местото на сите скулпури им е на плоштадот,мислам дека треба да се распределат на повеќе локации..

А бе...
плелодбеници.
:sekss:
За да направите салам црква на плоштад таа треба да биде (заедно со се двориште и остали `компоненти`) колку големината на плоштадот у Скопје.
Не ваља,ме разбираш.
Него...
да се оканете вие од таа глупост и чим имате едни пари за трошење да градите манастир на Света Гора,ко секоја православна земја.
Ќе ве пуштат да градите,а батки,а?
Ќе биде и тоа викаш?:vozbud::pos2:

Zevsus брате комуњару,комуњарството умре,колку и да жалиш нема да ти се врати :uvo:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Супер е планот,закон. Фала богу да почне некој да инвестира во култура,а не само во партиски трошоци.
Само незнам дали местото на сите скулпури им е на плоштадот,мислам дека треба да се распределат на повеќе локации..
Зошто да се распоредуваат овие кога може нови скулптури да се порачаат,барем додека трае попустот во Фиренца?Е сега кога министерството за култура нема врска(така изјави министерката),па кога градот исто така појма нема кој ги нарачал скулптуриве,останува да заклучиме дека Бранко ги има порачано и платено,за да си замине “чист“ од функција,задолжувајќи ја Македонија.Впрочем скулптурите се порачани во интерес на Македонија без разлика на нивната уметничка вредност,за тие пари можеа да купат неколку одпади во Германија од кој уметниците ќе направеа скулптури да ја прекријат цела територија на државава.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom